Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

GALLERY HOUSE in Pereira, Colombia by Giovanni Moreno Arquitectos

 
January 16th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: Giovanni Moreno Arquitectos

The project arises from the analysis of 2 major premises, the program, ie, needs, average cost and client requests, and secondly the geographical context, location, climate, and terrain.

Image Courtesy © Luis Fernando Ramos

  • Architects: Giovanni Moreno Arquitectos
  • Project: GALLERY HOUSE
  • Location: Pereira, Colombia
  • Photography: Luis Fernando Ramos
  • Construction: GM REAL ESTATE PROJECTS
  • Structure: ICEM Engineering
  • Location Area: 1250 m2
  • Project Area: 500 m2
  • Project Year: 2012-2013

Sint Katelijnestraat in Mechelen, Belgium by OKRA Landscape Architects

 
January 15th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: OKRA Landscape Architects

The assignment for the Sint Katelijnestraat is ambiguous. The idea is to develop the quality of the public space and further expansion of the qualitative network of the town of Mechelen.

Meanwhile, the heart of the town has gotten a large quality-impulse but a beautiful route to the centre is still lacking. Thereby, Mechelen will be an attractive town to visit. By that, the undiscovered heart of the centre will actually be exposed. Because of the structure of the town, the orientation in the medieval public space network is difficult. The redevelopment of the town radius Sint Katelijnestraat largely contributes to this and will thereby form an orientation line in the centre.

Image Courtesy © OKRA Landscape Architects

  • Architects: OKRA Landscape Architects
  • Project: Sint Katelijnestraat
  • Location: Mechelen, Belgium
  • Name initiator: Town of Mechelen, College van Burgemeester en Schepenen
  • Size and nature of planning area: 8500 M2
  • Execution costs public space: 1,2 million Euro, excluding VAT
  • Delivery-date: 2009

De Melaan in Mechelen, Belgium by OKRA Landscape Architects

 
January 15th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: OKRA Landscape Architects

Water in Historic City Centres’ has Mechelen as its proving ground

The first project for the ‘Water in Historic City Centres’ (WIHCC) project has been completed in Mechelen, Belgium. The Melaan, a tributary of the Dijle river, has been excavated and newly landscaped in the old city centre of Mechelen.

WIHCC is a European collaborative project between the cities of Breda (NL), ‘s-Hertogenbosch (NL), Gent (B), Mechelen (B) Chester (UK) and Limerick (IE). The project was set up within the framework of the European Interreg (Interregional Cooperation Programme) for North-West Europe (NWE). The project has roughly reached its halfway stage: the opening conference took place in November 2003, and the closing event is planned for November 2007 in Breda.

Image Courtesy © OKRA Landscape Architects

Project Team

  • Organisation and Supervision: City of Mechelen
  • Specifications and Supervision: ARA, Spatial Advice Workshop
  • Contractor: Interplant n.v.

Hikari by Cyrille Druart

 
January 15th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: Cyrille Druart

Footsteps resound the wooden floor. Shadows pass by and vanish behind the great drapes.

Hikari is a place beyond time, away from the outside restlessness. It is made of private romms orbiting around the restaurant’s core. A religious place dedicated to Japanese gastronomy in the most refined and sophisticated way.

Image Courtesy © Cyrille Druart

Norwegian Wild Reindeer Centre Pavillion in Hjerkinn, Norway by Snøhetta Oslo AS

 
January 14th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: Snøhetta Oslo AS

The Norwegian Wild Reindeer Centre Pavilion is located at Hjerkinn on the outskirts of Dovrefjell National Park, overlooking the Snøhetta mountain massif.

The 90m2 building is open to the public and serves as an observation pavilion for the Wild Reindeer Foundation educational programmes. A 1,5km nature path brings visitors to the spectacular site, 1220 meters above sea level.

Image Courtesy © Ketil jacobsen

  • Architects: Snøhetta Oslo AS
  • Project: Norwegian Wild Reindeer Centre Pavillion
  • Location: Hjerkinn, Norway
  • Photography: Ketil jacobsen, diephotodesigner.de, Sn+hetta
  • Building compleeted: June 2011
  • Client: Norwegian Wild Reindeer Centre
  • Landscape Architect:  Snøhetta Oslo AS
  • Interior Architect: Snøhetta Oslo AS
  • Design Team leader: Knut Bjørgum landscape architect
  • Snøhetta Team: Kjetil T. Thorsen (Partner in charge, Principal architect), Erik Brett Jacobsen,Margit Tidemand Ruud, Rune Grasdal, Martin Brunner (Architects) Heidi Pettersvold.(Interior Architect)
  • Structural engrineer:    Dr.Techn. Kristoffer Apeland AS, Trond Gundersen
  • Floor area: 90m2/900sf
  • Cost: 4,0 mill. NOK (Total construction cost pavillion)
  • Main contractor: Prebygg AS

House of Toilet in Ibukijima Island, Japan by Daigo Ishii + Future-scape Archtiects

 
January 14th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: Daigo Ishii + Future-scape Archtiects

In the traditional local house in Ibukijima Island, the toilet is mostly established in a small cottage separated from the main house. In Ibukijima Island, the toilet is a peripheral space that is repelled and excluded from the main house.

The relation between the main house and the separated cottage resembles the relation between the main land and isolated Ibukijima island or between a big city and a remote district somewhere. Now, Ibukijima island is only connected with liner from Kanonji city of the main land, and the small isolated island serves as the periphery of the main land and the country of Japan.

Image Courtesy © Daigo Ishii + Future-scape Architects, See the east side elevation with alley between the walls.

  • Architects: Daigo Ishii + Future-scape Archtiects
  • Project: House of Toilet
  • Location: Ibukijima Island, Japan
  • Client: Kanonji-city
  • Structural engineers: Takumi Design Office
  • Mechanical engineers: Akeno Mechanical Design Laboratory
  • Construction company: Ii Koumuten Construction Company
  • Function: public toilet
  • Site area: 50.91m2
  • Building area: 50.91m2
  • Floor area: 50.91m2
  • Completion date: July, 2013
  • Structure: wood
  • Software used: Vectorworks (CAD), Photoshop and Illustrator.

Exterior finish

  • Roof: fiber reinforced plastic waterproofing
  • Exterior wall: fiber reinforced plastic waterproofing
  • Wall of alley: transparent polycarbonate corrugated sheet t=0.7mm + structural plywood painted with wood paint with water resistance

Interior finish

  • Floor: reinforced concrete finished with trowel white gravel
  • Wall: structural plywood painted with wood paint with water resistance, calsium silicate plate painted with NAD acrylic resin coating
  • Ceiling: structural plywood painted with wood paint with water resistance, calsium silicate plate painted with NAD acrylic resin coating

Upper East Side Luxury Apartment in New York by Minimal USA

 
January 14th, 2014 by Sanjay Gangal

Article source: Minimal USA

Minimal USA has designed the kitchen, the master bathroom, the guest bathroom and the other secondary bath for a luxury apartment in the Upper East Side, New York.

Entering the apartment, the attention is caught by the open space between the two walls that surround the area of the kitchen, used as a bar that lets to glimpse the stylish kitchen.

Image Courtesy © Minimal USA

  • Architects: Minimal USA (Carlo Mascheroni)
  • Project: Upper East Side Luxury Apartment
  • Location: New York

Infant Educational Centre “La Viña” in CÚLLAR VEGA, SPAIN by gabriel verd arquitectos

 
January 14th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: gabriel verd arquitectos

Placed in the northern part of Cullar Vega’s city centre, the project articulates itself around the idea of creating a permeable building, in which the relationship between exterior and interior spaces is always protagonist. The general disposition is based on two differentiated and complementary axes. The transversal axis concentrates most of the public services and administrative areas. The longitudinal axis corresponds to the teaching activity, where classrooms are located.

Image Courtesy © Cosmin Dragomir

Chronology

  • Competition: 2007 January
  • End of work (2008-2009 realization): 2009 June

collaborators

  • Structures: Edartec Consultants
  • Technical Architect: Eduardo Vázquez
  • Mural:the child of picture
  • Promoter: ISE Andalucía, Infrastructure and Educational Services, Ministry of Education of the Andalusian
  • CONSTRUCTORA: Jubuconsa

AREA and COST

  • Del Solar Surface: 4032.00 sqm
  • Sup. Total Built: 1,619 sq ft
  • Building Cost: 1,983,255 Euros

House V2 in Dubrovnik, Lozica by 3LHD

 
January 14th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: 3LHD

House V2 is located in Dubrovnik, in the urbanized area of Lozice. In an attractive location close to the sea, which is determined by steep topography made up of retaining walls, terraces and staircases an existing unsuitable house was replaced by a new one. In keeping with a long tradition of Mediterranean transformation and cultivation of nature and overcoming of “doc” (the local term for a depression: a smaller arable land area), stone walls and altitude differences were used as the basis for laying new topographic layers in horizontal and vertical direction. .

Image Courtesy © Marko Ercegovic

  • Architects: 3LHD
  • Project: House V2
  • Location: Dubrovnik, Lozica
  • Photography: Marko Ercegovic
  • Status: under construction
  • Project start date: 01.01.2003
  • Construction end date: 06/2013
  • Competition prize: first
  • Site area (m2): 959
  • Size (m2): 399
  • Footprint (m2): 246
  • Project team: Sasa Begovic, Marko Dabrovic, Tatjana Grozdanic Begovic, Silvije Novak, Romana Ilic, Marin Mikelic, Ivana Dabrovic / Ecoing d.o.o., Kristina Vidic / Ecoing d.o.o.
  • Project team collaborators: Hrvoje Vidovic / 3LHD, Caroline O’ Leary / 3LHD
  • Supervision: Gark konzalting d.o.o.
  • Main contractor: Alfaplan građenje d.o.o.

Bezos Center for Innovation at the Museum of History & Industry (MOHAI) in Seattle, Washington by OLSON KUNDIG ARCHITECTS

 
January 14th, 2014 by Sanjay Gangal

Article source: OLSON KUNDIG ARCHITECTS

The Bezos Center for Innovation is a ground breaking exhibition dedicated to the theme of innovation, featuring multimedia, interactive and hands-on experiences as well as artifacts, images and oral histories that explore Seattle’s culture of innovation. Located within The Museum of History & Industry (MOHAI), the mission behind the Bezos Center is to educate visitors about Seattle’s creative history and ignite the innovator within. The 5,000 square foot exhibit is layered with rich narratives whose interactive nature facilitates discovery and enables visitors to become fully immersed in the creative process. The exhibition begins with the question, “What is innovation?


Image Courtesy © Lara Swimmer

  • Architects: OLSON KUNDIG ARCHITECTS
  • Project: Bezos Center for Innovation at the Museum of History & Industry (MOHAI)
  • Location: Seattle, Washington, U.S.A
  • Project Team: Alan Maskin, design lead; Stephen Yamada-Heidner, AIA, LEEDÒ  AP, managing principal; Marlene, Chen, AIA, LEEDÒ  AP, project manager
  • Exhibit Fabricator: Pacific Studio
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
Bentley: Be Inspired Awards
xponential2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy