Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Hospice Villa Sclopis in Torino, Italy by architetto Michele De Lucchi S.r.l.

 
January 24th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: architetto Michele De Lucchi S.r.l.

The eighteenth century villa owned by the Sclopis family, in Salerano Canavese, was used after World War 2 as an orphange, and later as a higher educational institute. The brief was to convert the complex into an assisted residence for terminal cancer and Alzheimer patients. The project restored the family villa and substituted the adjacent reinforced concrete volume with a new, steel-framed structure to accommodate a hospice. Internal floor heights were adapted to those of the older building, so as to eliminate differences of level and facilitate horizontal circulation. A centrally located stretcher-bearing lift integrates the vertical communications to provide quick service to all rooms. The complex was equipped with new heating, plumbing and electrical systems and medical gas supplies. The service units were re-allocated to the ground floor, the communal areas to the first, and the guest rooms to the upper levels. Wooden brise-soleils screen the glazed fronts of the hospice to soften light entering the rooms and to mitigate the impact of the new construction on the surrounding period architecture. The brise-soleil system is extended to the copper cladding of a neighbouring pavilion, internally reorganised to house the Alzheimer patients’ day centre.

Image Courtesy © Gabriele Basilico

  • Architects: architetto Michele De Lucchi S.r.l.
  • Project: Hospice Villa Sclopis
  • Location: Salerano, Torino, Italy
  • Photography: Gabriele Basilico
  • Client: Associazione Casainsieme
  • Project Team: Angelo Micheli (project leader), Paolo Fromage, Fabiola Minas, Claudio Venerucci, Silvia Suardi
  • Consultants: Triolet Costruzioni S.r.l, Ecogas Energia, S.A.L.F S.r.l (building contractors); arch. Antonio Perazzi (landscaping project); arch. Giovanna Codato (direction of work); Studio Sola (structural framework); Campeggi, De Padova, Produzione Privata, Artemide (furniture)
  • Area: 1.266 m2
  • Chronology: 2000-2007 design; 2007 completion

Read the rest of Hospice Villa Sclopis in Torino, Italy by architetto Michele De Lucchi S.r.l.

Liepāja Thermal Bath in Latvia by Steven Christensen Architecture

 
January 24th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: v2com

Steven Christensen Architecture of Santa Monica, California has been named a winner in the first annual AAP American Architecture Prize, which recognizes the most outstanding architecture worldwide.

The design for Liepāja Thermal Bath and Hotel originates from a keen interest in the formal associations of the dome throughout architectural history, and more precisely, its role within the typology of the public bath.

South Elevation, Image Courtesy © Steven Christensen Architecture

  • Architects: Steven Christensen Architecture
  • Project: Liepāja Thermal Bath
  • Location: Liepāja, Latvia
  • Software used: Rhino, Vray, and Photoshop
  • Team: Steven Christensen (Principal), Devon Montminy, Cori Gunderson, Ingrid Lao
  • Status: Competition Entry

Read the rest of Liepāja Thermal Bath in Latvia by Steven Christensen Architecture

Pembury Circus in Hackney, London by Fraser Brown MacKenna Architects

 
January 24th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: v2com

Fraser Brown MacKenna Architects are delighted to have been recognized by the Leading European Architecture Forum (LEAF) for their development at Pembury Circus, which has been awarded the title “Best Mixed Use Development” at the LEAF Awards 2016, alongside other high profile finalists.

FBM Architects – Pembury Circus, Hackney, London, Image Courtesy © Tim Crocker

  • Architects: Fraser Brown MacKenna Architects
  • Project: Pembury Circus
  • Location: Hackney, London, UK
  • Photography: Tim Crocker
  • Software used: Autocad, SketchUp, plus Photoshop, Illustrator & InDesign

Read the rest of Pembury Circus in Hackney, London by Fraser Brown MacKenna Architects

Social center, cultural space and esplanade in Nemours, France by Atelier Téqui Architectes

 
January 24th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: METROPOLIS communication

Under the framework of the urban renewal program, the city of Nemours wished to build a social center and a cultural space on the grand esplanade of the Mont Saint-Martin neighborhood. The grouping of a facility of this importance with shops around a reorganized and upgraded public space aims to revitalize activity and strengthen social cohesion. Its central and exposed position help to underscore the building’s function as a public facility.

Image Courtesy © Sergio Grazia

  • Architects: Atelier Téqui Architectes
  • Project: Social center, cultural space and esplanade
  • Location: Nemours, France
  • Photography: Sergio Grazia
  • Contracting authority/Client: City of Nemours
  • Prime contractor: Atelier Téqui, architect; Yves Saouas, economist; AIA Ingénierie, Structural engineering firm; Amoes, Utilities engineering firm
  • Cost: €2.8m excluding VAT
  • Surface area: 1,733 m² SHON (adjusted gross floor area) – 1,607 m² SU (Usable surface area)
  • Calendar: Competition in 2011, delivered in 2016

Read the rest of Social center, cultural space and esplanade in Nemours, France by Atelier Téqui Architectes

The Acute House in Melbourne, Australia by OOF! Architecture

 
January 24th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: OOF! Architecture 

Description

Acute House is the transformation of a ‘renovator’s nightmare’ into a compact 21st century family home. The severe limitations of a tiny, very triangular site and the demanding heritage context have resulted in a pointy new wedge of house that is designed to exploit its problems.

The original, and extremely decrepit, Victorian weatherboard cottage had become impossible to inhabit but was well loved by the neighbourhood as well as its new owners.

Image Courtesy © Nic Granleese

  • Architects: OOF! Architecture (Fooi-Ling Khoo)
  • Project: The Acute House
  • Location: Melbourne, Australia
  • Photography: Nic Granleese
  • Planning + Heritage: David Brand
  • Interior Design: OOF in collaboration with JPILD
  • Engineer: Mark Hodkinson Consulting Structural Engineers
  • Building Surveyor: Anthony Middling & Associates
  • Builder: Mitty & Price | Michael Briese (Builder/Director) Christian Klueter (Foreman)
  • External Cladding: Advanced Metal Cladding
  • Windows and Doors: Pickering Joinery
  • Joiner: TT Cabinets + Design
  • Steelwork: Redon Forge
  • Plumber: Innerline Plumbing
  • Electrician: Warner Electrical
  • Heating + AC: Marshall’s Heating & Air conditioning Pty Ltd
  • Concrete Polishing: Lumic

Read the rest of The Acute House in Melbourne, Australia by OOF! Architecture

Quarry House in Victoria, Australia by Hook Turn Architecture

 
January 24th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Hook Turn Architecture

Quarry House is a renovation and addition to an existing Victorian terrace in Brunswick East. The design takes its cues from the history of the local area, with particular reference to the brick and bluestone quarrying industries upon which Brunswick was founded. The built form is conceived of as two stacked boxes; the ground floor brick box and the upper storey bluestone box. The existing house was constructed almost entirely of brickwork and the ground floor addition remains faithful to this material. The upper floor recalls the local bluestone industry through a figurative representation of naturally occurring bluestone formations. These tessellated patterns are formed when basaltic lava flows cool to create bluestone, cracking and shearing in geometric arrangements. The upper storey is clad in folded zinc panels which recall columnar basalt, eroded at the rear facade to provide an arched, cave-like outline to the new master bedroom window.

Image Courtesy © Ben Tole

  • Architects: Hook Turn Architecture
  • Project: Quarry House
  • Location: Melbourne, Victoria, Australia
  • Photography: Ben Tole
  • Project size: 110 m2
  • Project Budget: $500000
  • Design time: 12 months
  • Construction time: 8 months
  • Completion date: Nov 2015

Read the rest of Quarry House in Victoria, Australia by Hook Turn Architecture

The Scale House in Laventille, Trinidad and Tobago by acla:works architects

 
January 24th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: acla:works architects 

The 50-acre estate owned by Fernandes Distillers Ltd, whose rum business was sold in 1973 to Angostura, world renown for its aromatic bitters, has been transformed initially into Fernandes Industrial Centre, but now gradually into its current incarnation, Fernandes Business Centre. It follows that there was an increased need for better eating facilities for its growing population of office workers. When the owners came to Trinidad-based architecture and interiors firm, acla:works to design a new food court building, they were delighted as they too would be benefit as their headquarters was also located there.

The entrance, Image Courtesy © Brian Lewis

Read the rest of The Scale House in Laventille, Trinidad and Tobago by acla:works architects

Gordon’s Bay House in New South Wales, Australia by Madeleine Blanchfield Architects

 
January 24th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Madeleine Blanchfield Architects

This 6 bedroom home on the foreshore in Gordon’s Bay, Coogee was built for a young family.

It incorporates a north facing courtyard to bring light and air into the centre of the steep, east facing site.

The entry offers a vista from Gordon Avenue through the three storey stair void, across the 15m lap pool, and to the bay beyond.

Image Courtesy © Robert Walsh

  • Architects: Madeleine Blanchfield Architects
  • Project: Gordon’s Bay House
  • Location: Sydney, New South Wales , Australia
  • Photography: Felix Forrest (interiors) and Robert Walsh (exteriors)
  • Software used: Vectorworks and SketchUp

Read the rest of Gordon’s Bay House in New South Wales, Australia by Madeleine Blanchfield Architects

Coniwa in Tokyo, Japan by YUUA Architects and Associates

 
January 24th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: YUUA Architects and Associates

“coniwa” is a cooperative housing residence, located in the suburbs of western Tokyo.

It consists of eleven dwellings arranged around a lush courtyard, which is covered by a wooden boardwalk. In this project the clients were initially provided with a constructive and architectural framework, in which the plan was designed according to the individuals’ requests.

Image Courtesy © SOBAJIMA, Toshihiro

  • Architects: YUUA Architects and Associates (Madoka Aihara & Tomokazu Shimizu)
  • Project: Coniwa
  • Location: Koganei-shi, Tokyo, Japan
  • Photography: SOBAJIMA, Toshihiro
  • Software used: Vectorworks
  • Producer: Archinet
  • Structural Engineer: Hirotsugu Tsuboi Structural Engineers, RGB Structure
  • Facility Engineer: Kitamura Machinery Engineering
  • Plants Designer: SOLSO
  • Constructor: Ishizue Column Co., Ltd.
  • Project Area:  718.86m2
  • Building Area: 373.63m2
  • Size: 886.52m2
  • Year: 2014-2015

Read the rest of Coniwa in Tokyo, Japan by YUUA Architects and Associates

Mahmud Qabadu Mosque in Djedeida, Tunisia by Philippe Barriere Collective (PB+Co)

 
January 24th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: v2com

The mosque has been designed to become a religious and urban landmark playing a central role within the rural.

It is positioned at the center of the two-major axis of the urban development, joining the rural park with the main commercial artery and the two large urban pedestrian plazas (one with shops, the other without).

This privileged setting signifies unity and centrality, reflecting the role played by Islam in everyday life.

View from main street, Image Courtesy © Abderrahmen Ezzine

  • Architects: Philippe Barriere Collective (PB+Co)
  • Project: Mahmud Qabadu Mosque
  • Location: “La Colline aux Oliviers” – City of Jedaida , Tunisia
  • Graphic Designer: Abderrahmen Ezzine
  • Software used: RhinoVAULT – Designing funicular form in Rhinoceros (Block Research Group BRG)
  • Client: Tunisian Republic, Manouba Governorate, Delegation of Jedaida
  • Team: Philippe Barriere Collective (PB+Co), Adnen Ben Tanfous (Associate Partner), Samir Assad, Yosri Boukadida, Vicky Tessier, Lucie Riedweg, David Boisseau, Wael Ben Mansour
  • Private Investor: Société de promotion immobilière Le Mont Fleury Groupe Bayahi
  • Engineer: Tarek Ghorbel, Structural Engineer, SOGEP Batiment, Tunisia
  • Date: 2016-2017

Read the rest of Mahmud Qabadu Mosque in Djedeida, Tunisia by Philippe Barriere Collective (PB+Co)

Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
Bentley:YII2017 Register Now
xponential2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy