Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

New National Stadium in Tokyo, Japan by Zaha Hadid Architects

 
September 17th, 2013 by Sumit Singhal

Article source: Zaha Hadid Architects

International Olympic Committee president Jacques Rogge has announced Tokyo will host the Summer Olympic and Paralympic Games.

Jacques Rogge said: “Tokyo prevailed on the excellent quality of a very well-constructed bid.”

Image Courtesy © Zaha Hadid Architects

House in Itami, Japan by Tato Architects

 
September 17th, 2013 by Sumit Singhal

Article source: Tato Architects

Widening interspace to utilize

Many of the requests to us for designing a house are accompanied with a prerequisite of ensuring a house for a nuclear family at an extremely subdivided lot, to whichwe cannot easily applythe manners of architecture having been accumulated for long time in Japan. We repeated trials and errors while designing as we think we are in the formative period for a new manner.

Image Courtesy © Koichi Torimura

  • Architects: Tato Architects
  • Project: House in Itami
  • Location: Itami, Japan
  • Photography: Koichi Torimura
  • Site area: 59.16m2
  • Building area: 34.95m2
  • Total floor area: 95.79m2
  • Type of Construction: Steel
  • Program: House
  • Principal designer: Yo shimada
  • Design period: Jun. 2010 – Oct. 2011
  • Construction period: May. 2012 – Sep. 2012
  • Software used: Vectorworks

The boathouse in Haddal, Norway by Rallar Arkitekter

 
September 17th, 2013 by Sumit Singhal

Article source: Rallar Arkitekter

The Boathouse in Haddal

The start of summer 2012 was very different for 21 architecture students from NTNU. Instead of going home on vacation, they travelled to a small village in Sunnmøre. Here they were to realize their first building, a unique boathouse situated between the fjord, the mountains and the sea. The project was organized and designed by six of the students, all in their 2nd year, at the Norwegian University of Science and Technology. It all began back in January, when the students travelled to Haddal to get to know the site and the client.

Image Courtesy © Rallar Arkitekter

  • Architects: Rallar Arkitekter
  • Project: The boathouse
  • Location: Haddal, Norway
  • Photography: Rallar Arkitekter, Maya Laitinen
  • Municipality: Ulstein Kommune, Norway
  • Mission: Boathouse
  • Completed: June 23rd, 2012
  • Material usage: Shuttering block, concrete floor, pine cladding, plastic glass, spruce plywood, reclaimed slate and construction materials of spruce.
  • Clients: Ann-Kathrin Haddal and Nils Rune Molvær     
  • Architect coworkers: Silje Ruud, Kristine Øvstebø, Steinar Hillersøy Dyvik, John Haddal Mork, Anders Gunleiksrud, Eiliv Andreas Myren Ribe
  • Arcitectonic consultant: Steffen Wellinger, Førsteamanuensis Sivilarkitekt MNAL
  • Supervisor structural Engineering: Jan Siem, Professor, fakultet for arkitektur og billedkunst, NTNU
  • Project management: Rallar Arkitekter
  • Gross area:   60m2
  • Costs excl. VAT and the cost reporting year: 300 000 (2012)
  • Building students: Anders Gunleiksrud, Atir Khan, Eiliv Andreas Myren Ribe, Espen Philip Haugen, Espen Strandmyr Eide Hanne Karin Broch, John Haddal Mork, Julie Gaby Berger, Kanutte Torsteinsdottir Næss, Kari Svangstu, Kristine Øvstebø, Lene Tajana Dybwad, Maria Ringstad, Maria Therese Nervik, Maya Laitinen, Robin Loe, Sebastian Østlie, Silje Ruud, Sindre B Johnsen Steinar Hillersøy Dyvik.
  • Software used: 3D Studio Max, Inventor 3d and Google Sketchup

CITY HALL FOR DENIZLI in Istanbul, Turkey by NÜVİST ARCHITECTURE & DESIGN

 
September 17th, 2013 by Sumit Singhal

Article source: NÜVİST ARCHITECTURE & DESIGN

Municipal corporation sare public-service utilities which meets the requirement for general public individual or common on the area of city surrounding. In this context, all global effects of technologies, changing for getting information in the modern world and also production and consumption need sare the symbols of contemporary figures on places fortoday’s world. So our major principle is to create a modern center space for relationship between public and municipal corporations.

Image Courtesy © NÜVİST ARCHITECTURE & DESIGN

  • Architects: NÜVİST ARCHITECTURE & DESIGN
  • Project: CITY HALL FOR DENIZLI
  • Location: Istanbul, Turkey
  • Year: 2009
  • For: Denizli Metropolitan Municipality
  • Site: 8945 m²
  • Building: 7000 m²
  • Software used: Autocad and 3ds Max

Shanghai’s first Film Museum in Xujiahui, China by COORDINATION ASIA

 
September 17th, 2013 by Sumit Singhal

Article source: COORDINATION ASIA

Unlike any other type of museum, a film museum connects to people’s personal lives and memories. Under the Art Direction of Tilman Thürmer, COORDINATION ASIA created a museum experience for the new Shanghai Film Museum that is driven by interaction and dialogue, and that allows visitors to be an active participant in the story of Shanghai Film.

Image Courtesy © Tilman Thürmer / COORDINATION ASIA Ltd.

  • Architects: COORDINATION ASIA
  • Project: Shanghai’s first Film Museum
  • Location: Xujiahui, China
  • Photography: Tilman Thürmer / COORDINATION ASIA Ltd.
  • Art Director and Lead Designer: Tilman Thürmer / COORDINATION ASIA Ltd.

The Cresta in La Jolla, California by Jonathan Segal FAIA

 
September 17th, 2013 by Sanjay Gangal

Article source: Jonathan Segal FAIA

The Cresta is a 5,300 sq foot single-family residence designed and constructed entirely out of cast in place concrete on a 5,000 sqft lot in the Lower Hermosa region of La Jolla, CA .The house’s three stories, one below and two above grade, are accented by floor to ceiling glass and large open expanses to the outdoors.

Image Courtesy © Matthew Segal

  • Architects: Jonathan Segal FAIA
  • Project: The Cresta
  • Location: La Jolla, California
  • Photography: Matthew Segal
  • Project Managers: Matthew Segal, Guillermo Tomaszewski
  • Engineer: DCI Engineers

Auckland University of Technology – Lecture Theatres and Conference Centre in New Zealand by RTA Studio

 
September 15th, 2013 by Sumit Singhal

Article source: RTA Studio 

The brief called for two lecture theatres, one larger (300) than the other (150), together with a larger multifunctional foyer/exhibition/function space. This lead to the conception of 2 respectively contrasting metaphysical conditions to generate architectural form:

  1. Landform
  2. Sky

Image Courtesy © Simon Devitt

Centennial Tree House in East Coast, Singapore by Wallflower Architecture + Design

 
September 15th, 2013 by Sumit Singhal

Article source: Wallflower Architecture + Design

The owner wanted external blank walls. Then talk continued to fixed screens. Centre courtyard for light and air. These summed up for them, the tangible facets of an ideal home, a protective enclosure of solitude.

Introversion has a negative connotation in a culture where being social and outgoing are prized above all else. But what is withdrawal to some is energizing for those who thrive on self-reflection and contemplation; life is found within.

Image Courtesy © Albert Lim

  • Architects: Wallflower Architecture + Design
  • Project: Centennial Tree House
  • Location: East Coast, Singapore
  • Photography: Albert Lim
  • Design Team: Robin Tan, Cecil Chee, Sean Zheng, Shirley Tan & Eileen Kok
  • Project Completion: End 2012
  • Site Area: 781 m2
  • GFA: 796 m2

St.Georges Place Canterbury by SureSet Permeable Paving

 
September 15th, 2013 by Sumit Singhal

Article source: SureSet Permeable Paving

Canterbury University had received funds to invest in a multi-million pound development of their student accommodation which was to be completed before September 2012. It was felt that new sophisticated campus was required for the modern day student with a superior level of comfort and design.

Image Courtesy © SureSet Permeable Paving

MEGAPHONE New Interactive Urban Installation in Montreal, Canada by Moment Factory

 
September 15th, 2013 by Sumit Singhal

Article source: Moment Factory

At a time when cities are looking for new ways to bring life to their streets and public spaces, the interactive Mégaphone installation invites Montrealers and visitors to gather downtown to explore the festive side of public speaking. Megaphone will occupy the Promenade des Artistes, in the heart of Quartier des Spectacles, from September 4 to November 4. Presented by the National Film Board of Canada and Quartier des Spectacles and created by Moment Factory.

Image Courtesy © Moment Factory

  • Architects: Moment Factory
  • Project: MEGAPHONE New Interactive Urban Installation
  • Location: Montreal, Canada
  • Producers: Hugues Sweeney (National Film Board of Canada) and Pascal Lefebvre (Quartier des spectacles)
  • Conception and Direction: Alexandre Lupien, Étienne Paquette
  • Production: Geneviève Forest, Marie-Ève Meilleur, Johanna Marsal
  • Artistic direction: Léa Behr
  • Stage design: Maryline Thibault
  • Interactive content: Pascal Michel, Sophie Midavaine, Arnaud Spulher, Jacob Dufossé, Marc-André Baril
  • Technology and Innovation: Vincent Pasquier, Guillaume Lévesque, Samir Ounnoughi, Marouane Sahbi, Dominic Audet
  • Sound editing: Cassidy Lerman
  • Voice recognition system designer: Computer Research Institute of Montreal (CRIM)
GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy