Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sanjay Gangal
Sanjay Gangal
Sanjay Gangal is the President of IBSystems, the parent company of AECCafe.com, MCADCafe, EDACafe.Com, GISCafe.Com, and ShareCG.Com.

MODERN BARN in Wilton, Connecticut by Specht Harpman Architects

 
December 15th, 2013 by Sanjay Gangal

Article source: Specht Harpman Architects

This weekend retreat was designed for a couple who are actively engaged in the arts—he as a Broadway producer, she as a fashion editor. The architects were commissioned to reconstruct a historic gambrel hay barn which had been partially destroyed in a catastrophic fire, and to re-think the interior to become a new house for the couple and their two Labrador retrievers. The barn is one of several buildings which were once part of a working dairy farm.

Image Courtesy © Specht Harpman Architects

  • Architects: Specht Harpman Architects
  • Project: MODERN BARN
  • Location: Wilton, Connecticut
  • Project size: 4,500 sf
  • Completion: 2004
  • Software used: AutoCad

Kimball Art Center in Park City by Tod Williams Billie Tsien Architects

 
December 15th, 2013 by Sanjay Gangal

Article source: Tod Williams Billie Tsien Architects

Park City and the Kimball Art Center exist in an alpine landscape of great scale and beauty.  While this is a superb location, it is a daunting challenge to making a building with an iconic presence.

Rather than trying to compete with the power of this place we have chosen to capture and contain its spirit through framed openings to the mountains and the sky.  The new galleries, on the upper level, flank two outdoor rooms.  Surrounded by sheets of hammered and punctured copper – these are sky rooms – looking out to the landscape and open to the atmosphere.

Image Courtesy © Tod Williams Billie Tsien Architects

Room in a room by atmos studio

 
December 15th, 2013 by Sumit Singhal

Article source: atmos studio

The clients for this small residential jewel have an expanding family but fixed walls. Since they couldn’t expand upwards or outwards, we had to build inwards. We designed a room within a room.

Image Courtesy © atmos studio

Project team:

  • Design: atmos (Alex Haw, Friedrich Vitzthum, Sneha Sumanth, Marvin Schlindwein, Anamaria Spulber)
  • Structural Engineering: Blue Engineering (James Nevin)
  • Contractor: Ventsislav Borisov
  • CNC cutting: Object Design (Tom Vaughn)

Wooden Skyscraper in Stockholm, Sweden by C.F. MØlLLER Architects

 
December 15th, 2013 by Sumit Singhal

Article source: C.F. MØlLLER Architects

For the Västerbroplan plot in the Marieberg district, Berg | C.F. Møller has drawn up plans for a 34-floor wooden apartment building. The building is designed around a wooden structure with stabilising concrete cores.

Pillars and beams will be constructed using solid and cross-laminated timber and inside the apartments floors, ceilings and window frames will be made from wood, allowing the material to also be visible from the outside through the large windows. Wood is the natural choice when it comes to materials for innovative residential development: It is an environmentally friendly and durable material which creates a comfortable and healthy indoor climate and, surprisingly enough, also constitutes a very efficient protection against fire.

Image Courtesy © C.F. MØlLLER Architects

  • Architects: C.F. MØlLLER Architects
  • Project: Wooden Skyscraper
  • Location: Stockholm, Sweden
  • Size: 11450 m²
  • Client: HSB Stockholm
  • Competition year: 2013
  • Prizes: 1st Prize in competition
  • Collaborators: Tyréns, Transsolar, AKT II, DeBrand

Aula Medica in Solna, Sweden by Wingårdh Arkitektkontor AB

 
December 15th, 2013 by Sumit Singhal

Article source: Wingårdh Arkitektkontor AB

Strange enough, no large auditorium was built at Karolinska Institutet when its campus was created in the 1940’s. Yes, there were intentions, but the medical university expanded in numbers as well as ranking without any possibility to assemble neither students nor scientists in large numbers. In the beginning of the new millennia, a donation finally made it possible to complete the compound with the venue it needed so long.

Image Courtesy © Patrik Lindell

  • Architects: Wingårdh Arkitektkontor AB
  • Project: Aula Medica
  • Location: Solna, Sweden
  • Photography: Patrik Lindell
  • Contributors construction documents: Andreas Henriksson (Project Architect), Birgitta Stenvaller, Guisli Benito, Ronja Saxberg, Viktoria Wallin, Johan Wegbrant, Per Odebäck, Kjell Nord, Ingrid Alerås, Nils Korth, Maria Olausson, Anna Palm
  • Contributors schematic design and systems documents: Jannika Wirstad (Project Architect), Josefine Kastberg, Traian, Cimpeanu, Filip Rem,
  • Visualization: Robert Hendberg, Fredrik Gullberg

Blur in Bagnolet, France by CoudamyDesign

 
December 15th, 2013 by Sumit Singhal

Article source: CoudamyDesign

Paul Coudamy has transformed a butcher shop in Bagnolet (France) into a private home. Renovating professional premises to change them into living accommodation is now a frequent occurrence in Paris and its surrounding suburbs, an exercise in architecture that requires thinking of new concepts of living, interchanging private life and public life. Blur is therefore a transparent environment made up of spaces that never totally discloses its fragile privacy. It is formed of a continuous succession of concrete and glass symbolizing a period that combines work and pleasure in a single movement.

Image Courtesy © Benjamin Boccas

  • Architects: CoudamyDesign
  • Project: Blur
  • Location: Bagnolet, France
  • Photography: Benjamin Boccas

Opzuid by Diederendirrix Architects

 
December 15th, 2013 by Sumit Singhal

Article source: Diederendirrix Architects

Between the Gershwinlaan and the Boelelaan, south of the large scale office development on the Zuidas, a number of plots are identified as residential. The project is part of a master plan developed by Claus en Kaan. The housing block designed by diederendirrix comprises two mirror image symmetrical buildings, flanking a lush green courtyard, which contain a total of 46 apartments varying in size and typology.

Image Courtesy © Diederendirrix Architects

Brown & Kaufman Remodel in Palo Alto, CA by Klopf Architecture

 
December 14th, 2013 by Sanjay Gangal

Article source: Klopf Architecture

The goal was to modernize and brighten a dark, closed-in, chopped-up 1960’s Brown and Kauphman home. The solution, create space, light and flow by taking away internal walls that were barriers to light and adding windows.

Image Courtesy © Mariko Reed

  • Architects: Klopf Architecture
  • Project: Brown & Kaufman Remodel
  • Location: Palo Alto, CA, U.S.A
  • Photography: Mariko Reed
  • Project Team: John Klopf, AIA, Jackie Detamore, AIA, Angela Todorova
  • Contractor: Kevin Slagle Design Build

Moraga Residence in California by Jennifer Weiss Architecture

 
December 14th, 2013 by Sanjay Gangal

Article source: Jennifer Weiss Architecture

This interior architectural remodel transformed an existing awkward, dark, ranch house into a modern, light and view filled space – with a limited budget.   With strategic moves, the interior architecture was transformed.   The plan was rationalized:  the kitchen was almost tripled in size; the plan was made efficient; an entry way was gained by creatively modifying a hallway;  relocating the laundry area created room for a new office, created privacy for the powder room, and allowed for a much needed storage wall for the children.   Exterior windows and doors were replaced with wider, taller, stained wood openings.   Phase II includes work to the exterior architecture of the house and began in the fall of 2013.

Image Courtesy © Lucas Fladzinski

  • Architects: Jennifer Weiss Architecture
  • Project: Moraga Residence
  • Location: California, United States
  • Photography: Lucas Fladzinski

AN APARTMENT BUILDING in New York by Studio Daniel Libeskind

 
December 14th, 2013 by Sanjay Gangal

Article source: Studio Daniel Libeskind

New York, NY  — Studio Daniel Libeskind has just unveiled the design for a residential building in Berlin that, upon completion in 2015, is expected to brighten the already emerging neighborhood of Chausseestrasse.  With large angular windows designed to catch maximum light, canted walls, and a metallic-coated ceramic façade, the 107,000 sq. ft. (10,000 m2) Chausseestrasse 43 occupies the corner of a block in central Berlin. Says the architect: “Even as my studio is often called upon to design skyscrapers these days, I continue to love to build homes, the basic unit of human life.”

Image Courtesy © PX2

  • Architects: Studio Daniel Libeskind
  • Project: AN APARTMENT BUILDING
  • Location:  New York, United States
  • Photography: PX2, Ilan Besor
GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: Be Inspired Awards
xponential2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy