Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Souldern Road. Brook Green in London, UK by DOS ARCHITECTS

 
February 23rd, 2014 by Sumit Singhal

Article source: DOS ARCHITECTS 

Situated in a Conservation area at the edge of Brook Green in West London, this stunning house was DOS Architects’ first residential refurbishment project in London. Their client lived in one of the houses and, having bought the house next door, decided to appoint DOS Architects to create a design which merged both houses into a single family house.

Image Courtesy © DOS ARCHITECTS

  • Architects: DOS ARCHITECTS
  • Project: Souldern Road. Brook Green
  • Location: London, UK
  • Software used: Microstation.

PADC ( Product Applications Development Center) for IndianOil Corporation Ltd (IOCL) in Panipat, Haryana, India by Design Atelier

 
February 23rd, 2014 by Sumit Singhal

Article source: Design Atelier

The Plastics Application Development Center – PADC, is the Center for Excellence in Indian Oil Corporation’s research development thrust in Plastics Technologies. The Laboratory building is designed to take on an Iconic position in the refinery complex, signifying the focus on research and the Future. The Center is intended to significantly improve on Building performance through the sustainable and conservative use of energy and other resources.

Image Courtesy © Design Atelier

  • Architects: Design Atelier
  • Project: PADC ( Product Applications Development Center) for IndianOil Corporation Ltd (IOCL)
  • Location: Panipat, Haryana, India
  • Size: 40,000 sq.ft
  • Owner: Indian Oil Corporation
  • HVAC Consultants: Creative Services Consultants (Samir Paul)
  • Structural Consultants: Charan Bhandari Consultants   
  • Contractor: HS Oberoi Builders

Music Conservatory in Paris’ 17th Arrondissement, France by basalt Architecture

 
February 23rd, 2014 by Sumit Singhal

Article source: basalt Architecture

Located on a plot of land between two high-rise buildings, the conservatory stands at the interface of architectural scripts linked to the city’s building heritage. On the edge of the 17th arrondissement to the south Haussmann-style buildings look across at social housing of a more recent period. So the conservatory is located at a strategic point due to its theme, i.e. the 17th arrondissement’s history is closely linked with French music, and building this new edifice has to be worthy of this past.

Image Courtesy © sergio grazia

  • Architects: basalt Architecture
  • Project: Music Conservatory
  • Location: Paris’, France
  • Photography: sergio grazia
  • General contractors: LAINE DELAU
  • Structural Engineering: STEBAT
  • Earthworks: SLOMAREP
  • Foundations: Grimaud Fondations
  • Concrete Pouring: ISD
  • Electrical Consultant: MAINTELEC
  • Air Conditioning, Heating, Plumbing, Smoke Ejection: RCE
  • Exterior metal-work: LOPES ET CALDAS

Ny-Krohnborg school in Rogagaten 9, 5055 Bergen by Arkitektgruppen CUBUS

 
February 23rd, 2014 by Sumit Singhal

Article source: Arkitektgruppen CUBUS

The rehabilitated Ny- Krohnborg school and nursery is the beating heart in a renewed neighbourhood

From site study to urban renewal process

In 2005 the architects in Arkitektgruppen CUBUS AS was asked to present a proposal for the conversion of a wartime bunker in a run-down neighbourhood to a local sports arena.

Image Courtesy © Hundven-Clements Photography

  • Architects: Arkitektgruppen CUBUS
  • Project: Ny-Krohnborg school
  • Location: Rogagaten 9, 5055 Bergen
  • Photography: Hundven-Clements Photography
  • Opening date: august 2012
  • Client / property developer: Bergen Municipality
  • Consultant: Rambøll Norge
  • Project manager: Multiconsult AS
  • Site manager: Opak AS
  • Main contractor: Brødrene Ulveseth AS
  • Client contact: Sverre Færevåg (Bergen municipality)
  • New building: 3860m2.
  • Rehabilitated school building: 6400m2.
  • Outdoor area: 6300m2

Özyeğin University Student Center in Çekmeköy Campus, Turkey by ARK

 
February 23rd, 2014 by Sumit Singhal

Article source: ARK

Inspired by the building scale, texture, and landscape of surrounding Istanbul, Ozyegin University’s Student Center is composed as a “University Village” of cubic volumes stepping down the sloping site.

This building is the second phase of fast track construction of the academic campus for Ozyegin University (OZU), a new private Turkish university started in 2008. The Student Center is a LEED Gold certified project.  The first LEED certified building at any university in Turkey.

Image Courtesy © Koral Oral, Roger L. Klein, Can Dagarslani

  • Architects: ARK
  • Project: Özyeğin University Student Center
  • Location: Çekmeköy Campus, Turkey
  • Photography: Koral Oral, Roger L. Klein, Can Dagarslani
  • Local Architect, Interior Design: B-Design
  • Design Team: Roger L. Klein AIA (Project Designer), Bulent Ergin Gungor (Architect of Record), Andreas Buettner, John DaCruz, Greg Taylor, Chris Shusta, Baris Basat, Emre Gursoy, Can Dagarslani, Nuran Erdogan, Sila Siva, Selin Ezanoglu, Veciye Ozturk, Cenk Aykut.
  • Area: 22,000gsm
  • Year: Design 2010, construction completed 2011

Consultants:

  • Structural Team: Emir Mühendislik
  • Electrical Team: Latek Mühendislik
  • Mechanical Team: Civa Mühendislik
  • Lighting Design: Citylight
  • Landscape Design: DS Mimarlık
  • LEED: Antensis
  • Project Manager: FIBA
  • Contractor: Berko İnşaat
  • Client: Özyeğin University

Solar Winds Desert Hotel by Michael Jantzen

 
February 23rd, 2014 by Sumit Singhal

Article source: Michael Jantzen

The Solar Winds Desert Hotel is a conceptual design for a large (140 room) luxury eco hotel powered by the sun and the wind. The design symbolically evolved from thoughts about certain desert plants and how they function in a hot dry climate. The symbolic leaves of the Solar Winds Desert Hotel would shade various facilities at the base such as restaurants, a gym, a pool, a spa, retail spaces, offices, etc.

Image Courtesy © Michael Jantzen

  • Architects: Michael Jantzen
  • Project: Solar Winds Desert Hotel
  • Status: Unbuilt

The Home-Scape Building System by Michael Jantzen

 
February 23rd, 2014 by Sumit Singhal

Article source: Michael Jantzen

Home-Scape is a design study for a prefabricated, modular, building system, which can be increased or decreased in size, and the shape can be changed to accommodate changing needs. The material of choice for its construction is a lightweight pre-insulated concrete composite panel.

Image Courtesy © Michael Jantzen

  • Architects: Michael Jantzen
  • Project: The Home-Scape Building System
  • Status: Unbuilt

Gamseia cocktailbar rethought in Munich, Germany by Buero Wagner

 
February 22nd, 2014 by Sumit Singhal

Article source: Buero Wagner 

When owner and head bartender Matthew Bax opened Gamsei 2013 in Munich’s trendy neighbourhood Glockenbach, he introduced hyper-localism to a field of practice which had till then been mainly confined to the food scene. At Gamsei, ingredients for cocktails like Lavender Drunk Bee and Frühlingserwachen, are either wildly foraged by Bax and his team or grown by local artesian farmers, thus reestablishing a connection with local products, region and culture and offering something that is unique in its kind.Bax, an Australian artist and founder of three bars, envisioned his fourth as an antidote to the globalization of cocktail bars; why drink the very same cocktail in every bar you go to in the world? Why not experience the excitement of the new when sipping a cocktail?

Image Courtesy © Jann Averwerser

  • Architects: Buero Wagner  (Fabian A. Wagner with Andreas Kreft)
  • Project: Gamseia cocktailbar rethought
  • Location: Munich, Germany
  • Photography: Simon and Sebastian Schels, Jann Averwerser
  • pottery: Gefäß und Objekt – Franziska Schmid-Burgk,
  • Structural engineer: Maxi Wagner
  • Client: M. Bax

Competition for Mo I Rana Waterfront (1st place) in Norway by arkitektgruppen cubus

 
February 22nd, 2014 by Sumit Singhal

Article source: arkitektgruppen cubus

Mo i Rana has always had a primarily functional relationship to the fjord, which has been one of two major transport systems serving the local industries of iron- and concrete production, the other being the railway. The town is located far inland and the fjord has always served as a main connection with the rest of the world. The railway has served as the other main pulse connecting the town to the east and south, in addition to the two main roads E6 and E12. The railway track runs straight through the centre of the town and acts as a physical barrier between the town proper and the fjord, only surmounted by bridges or underground tunnels. This prevents the establishment of a physical and programmatic continuity linking the two.

Image Courtesy © arkitektgruppen cubus

  • Architects: arkitektgruppen cubus
  • Project: Competition for Mo I Rana Waterfront (1st place)
  • Location: Norway
  • Software used: Softimage, Onyx Tree, Photoshop, Archicad and Artlantis.

CONSULTANTS: 

  • Graphics Design: Truls Indrearne  – Haltenbanken
  • 3D illustrations: Fabian Gohde – Studio Gohde

Urbanization Camí dels Corrals in Manresa, Spain by santamaria.arquitectes

 
February 22nd, 2014 by Sumit Singhal

Article source: santamaria.arquitectes 

The project designs the urbanization of a foot path located on the South slope of the Puigcardener, a small hill where the history of Manresa began and where the present Old Town starts, in the South end of the town. The hill raises next to the Cardener river, taking advantage of its height, comparing to the level of the rest of the town, with a good view of the city entrance and the county surroundings.

General view, Image Courtesy © Francesc Rubí

  • Architects: santamaria.arquitectes
  • Project: Urbanization Camí dels Corrals
  • Location: Manresa, Spain
  • Photography: Francesc Rubí
  • Design time: 2008
  • Completed time: 2009
  • Gross area: 2500 m2
  • Project Architect: Pere Santamaria, Mireia Palomas, Pilar Toll, Gemma Torras
  • Client: Manresa City Council

Awards

  • 1st prize Torsanlorenzo International Prize 2009
  • 1st prize III Landscape Architecture Exhibition 2009
  • Selected work for the 6th European Landscape Biennial 2010
  • Selected work for the Prize to Intervention on the Spanish Heritage 2009
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
Bentley:YII2017 Register Now
xponential2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy