Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Nivim House in Goa, India by architecture R/T

 
March 17th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: architecture R/T

Nivim is Goa’s first Gold rated green building certified by the IGBC – Indian Green Building Council in October 2013. It sits on a 1025 square meter property on a hill in a sleepy village in Goa. Before construction, the site had 14 fully mature trees- two jackfruit trees, one mango tree, two tamarind trees and one telful tree. The design of the house incorporates all these existing trees. Two trees in particular were located right in the center of the property and one of them rises up almost 15 meters.

Image Courtesy © Bharat Ramamrutham.

  • Architects: architecture R/T
  • Project: Nivim House
  • Location: Goa, India
  • Photography: Bharat Ramamrutham.
  • Software used: sketch up

Read the rest of Nivim House in Goa, India by architecture R/T

Jiaming Maple Park in Beijing, China by gmp · Architekten von Gerkan, Marg und Partner

 
March 17th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: gmp · Architekten von Gerkan, Marg und Partner 

The “Jiaming Maple Park” ensemble in Beijing has been completed to a design by architects von Gerkan, Marg and Partners (gmp). The practice had been commissioned with the project by the client, Jiaming Investment. The new office ensemble, which has achieved LEED Platinum certification, comprises three compact volumes. The functional layout is based on a sustainable concept with flexibly divisible office zones that can be operated independently.

Jiaming Creative Park in Beijing, Image Courtesy © Christian Gahl

  • Architects: gmp · Architekten von Gerkan, Marg und Partner
  • Project: Jiaming Maple Park
  • Location: Beijing, China
  • Photography: Christian Gahl
  • Client: Jiaming Investment Co. Ltd.
  • Design: Meinhard von Gerkan and Stephan Schütz
  • Project leader design: Patrick Pfleiderer, Chen Lan
  • Project leader implementation: Patrick Pfleiderer, Zhao Qinchang, Bernd Gotthardt
  • Team design: Marco Assandri, Jan Deml, Li Ling, Christoph Millotat, Wang Yan, Xie Fang, Elisabeth Gaenge, George Liang, Xu Zehua

Read the rest of Jiaming Maple Park in Beijing, China by gmp · Architekten von Gerkan, Marg und Partner

Five Fields Play Structure in Lexington, Massachusetts by Matter Design + FR|SCH Projects

 
March 17th, 2017 by Sanjay Gangal

Article source: Matter Design 

This play structure is situated on the sloping landscape of a mid-century modern common land, where neighborhood kids enjoy a shared backyard. The Architects Collaborative designed and developed the Five Fields neighborhood in the early 1950s hoping to foster community by creating a piece of shared common land. In the ensuing 60+ years homeowners have come and gone but the community and its care and appreciation for the common land remain. TAC conceived the neighborhood as an experiment and the community, wishing to keep the experimental spirit alive, requested a structure that is both safe and exhilarating for the kids. They wanted something that would challenge the kids without any singularly functional elements.

Image Courtesy © Matter Design + FR|SCH Projects

  • Architects: Matter Design + FR|SCH Projects (Brandon Clifford, Michael Schanbacher)
  • Project: Five Fields Play Structure
  • Location: Lexington, Massachusetts, USA
  • Project Team: Dar Adams,  Courtney Apgar,  Josh Apgar, Michael Leviton, Daniel Marshall, Chris McGuiness, Dan Roseman
  • Graphic Design: Johanna Lobdell
  • Kid Consultants: Liam Apgar, Mack Apgar, Bella Dubrovsky, Sam Leviton, Ainsley Schanbacher,  Judson Schanbacher
  • Size: 115 sqft  / 36’ long, 18’ tall and 4’ wide 66’ zipline
  • Year: 2016

Read the rest of Five Fields Play Structure in Lexington, Massachusetts by Matter Design + FR|SCH Projects

Coworking Papagayo. A Coruña in Galicia, Spain by Díaz y Díaz Arquitectos

 
March 17th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Díaz y Díaz Arquitectos

The refurbishment of a municipal premises, with the objective of creating a coworking. The project idea is to design a versatile, innovative and technological space, which will be meeting point of new entrepreneurs, businessmen and professionals.

This approach creates the need of an open and versatile space, which allows the free organization of the work area, makes able to distribute different zones depending on the needs of each one.

Image Courtesy © Héctor Santos – Díez

  • Architects: Díaz y Díaz Arquitectos (Lucas Díaz Sierra, Gustavo Díaz García)
  • Project: Coworking Papagayo. A Coruña
  • Location: A Coruña, Galicia, Spain
  • Photography: Héctor Santos – Díez
  • Client: Town hall of A Coruña
  • Area: 1150 m²
  • Date: 2015

Read the rest of Coworking Papagayo. A Coruña in Galicia, Spain by Díaz y Díaz Arquitectos

Maunula House in Helsinki, Finland by K2S Architects

 
March 17th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: K2S Architects 

Maunula House is the central cultural and learning hub of a neighborhood being renewed. Located next to Maunula park in the center of the neighborhood of Maunula, the building is a center of public services to local residents of all ages. The library, the youth center and the adult education center cooperate seamlessly, enabling the co-usage and a high utilization rate of the spaces.

Image Courtesy © Mika Huisman

  • Architects: K2S Architects (Kimmo Lintula, Niko Sirola, Mikko Summanen)
  • Project: Maunula House
  • Location: Metsäpurontie 4, 00630 Helsinki, Finland
  • Photography: Mika Huisman
  • Client: City of Helsinki Real Estate Department / Erja Erra, Mika Malkki
  • Design team: Jaakko West, Elina Koivisto, Tommi Terästö, Tetsujiro Kyuma, Tommi Mauno, Juho Vuolteenaho, Petri Ullakko, Matti Wäre, Tuuli Kanerva, Antti Soini
  • Interior design: K2S Architects
  • Structural design: Pontek Engineering / Kari Saarivirta
  • HVAC: Äyräväinen Engineering / Jukka Issakainen
  • Electrical: Stacon Engineering / Kalevi Hämäläinen

Read the rest of Maunula House in Helsinki, Finland by K2S Architects

Quinta da Laje in Felgueiras, Portugal by Pitagorasgroup

 
March 17th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: pitagorasgroup 

This is a project to restore and enlarge a single-family dwelling that was initiated in 2004 with the actual building works carrying on until 2012. The property stands on a large tract of land in a rural environment characterised by a wide variety of vegetation. The existing constructions included two volumes: an annex on the west which was practically in ruins and was used for agricultural purposes; and a house on the west attached to neighbouring buildings.

Image Courtesy © Pitagorasgroup

  • Architects: Pitagorasgroup (Raul Roque Figueiredo, Alexandre Coelho Lima, Manuel Vilhena Roque)
  • Project: Quinta da Laje
  • Location: Felgueiras, Portugal
  • Partner In Charge: Manuel Vilhena Roque
  • Collaborators: Marlene Sousa, Hélio Pinto
  • Area: 550m2
  • Design Year: 2004/2006
  • Completion Date: 2012

Read the rest of Quinta da Laje in Felgueiras, Portugal by Pitagorasgroup

Clock House Gardens in Welwyn, England by Stockwool

 
March 17th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Stockwool 

Clock House Gardens has transformed a derelict hotel site into an intimate community of 50 new homes on a key gateway site into Welwyn. The design responds to the 0.8ha site’s unique combination of urban and rural surroundings, with the A1(M) motorway to one side and dense woodland to the other.

Image Courtesy © Stockwool

  • Architects: Stockwool
  • Project: Clock House Gardens
  • Location: Welwyn, England, UK
  • Photography: Morley von Sternberg

Read the rest of Clock House Gardens in Welwyn, England by Stockwool

Czech Forestry Commission campus in Hradec Králové, Czech Republic by Chybik+Kristof Architects & Urban Designers

 
March 17th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Chybik+Kristof Architects & Urban Designers

A project designed by a team under the direction of the Brno based young architecture studio CHYBIK+KRISTOF has recently won the international competition for the new administrative centre of the Czech Forestry Commission in Hradec Králové. The winning proposal is a two-storey building on the edge of an existing forest, that uses wood extensively as construction material – as requested within the competition. The concept is based on  incorporating the forest landscape into a five-finger building to create new relations between the inside office and the outside forest landscape. A nature trail surrounding the building allows to explore the different forest ecotypes, designed by Tomas Babka and breathe.earth.collective.   

Image Courtesy © Chybik+Kristof Architects & Urban Designers

Read the rest of Czech Forestry Commission campus in Hradec Králové, Czech Republic by Chybik+Kristof Architects & Urban Designers

Sandibe Okavango Safari Lodge in Botswana by &Beyond

 
March 17th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: &Beyond

Completely rebuilt to combine spectacular design with exceptional wildlife adventures, &Beyond Sandibe Okavango Safari Lodge re-opened its doors on 1 September 2014. Luxury experiential travel company &Beyond called on leading creative teams from around the globe to achieve the dramatic transformation of the. Inspired by the unique body shape and nesting habits of African animals and birds, the lodge features a distinctive and innovative design.

Image Courtesy © andBeyond.com

  • Architects: &Beyond
  • Project: Sandibe Okavango Safari Lodge
  • Location: Okavango Delta, Botswana
  • Photography: andBeyond.com

Read the rest of Sandibe Okavango Safari Lodge in Botswana by &Beyond

Sinergia Cowork Palermo in Montevideo, Uruguay by Emilio Magnone + Marcos Guiponi

 
March 17th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Marcos Guiponi

Sinergia Cowork originally started as a real estate development project, with 32 offices and 4 rental meeting rooms. Just another operation inside a recycled space that in its history worked housed a carpentry, mechanical workshop, movie studio and warehouse.
 The offices function as a cowork: A recent concept in contemporary office spaces, where the user inserts himself into a heterogeneous collaborative environment that enhances his work and social skills.

 The project seeks to maintain the aesthetics of the pre-existing building by using completely removable lightweight structures, made through metal beams and Structural Insulated Panels walls, and by using a neutral color palette (white and light gray), where the only color is given by the coworkers, vegetation and furniture.

 The main entrance of the building is through a garage door, that is highlighted by the logo of the company. The ground floor consists of a central yard that articulates offices with cowork spaces and meeting rooms. Smaller offices are distributed in the upper floor, together with a 3d printing workshop, flexible cowork spaces, living rooms, and a photography studio.
 The existing basement, built at the beginning of the 20th century, with vaults and walls in brick and stone, becomes the space of relaxation, housing the playroom, dining room, kitchen and a giant screen.
 On the roof, and going through the original wooden truss, you can access an event room with an outdoor deck that is used on weekends as a place of interaction and relaxation of the coworkers outside their working hours.

Image Courtesy © Marcos Guiponi

  • Architects: Emilio Magnone + Marcos Guiponi
  • Project: Sinergia Cowork Palermo
  • Location: Palermo, Montevideo, Uruguay
  • Photography: Marcos Guiponi
  • Collaborators: Mateo Vidal, Valentina Viqueira
  • Structure: Magnone-Pollio Ingenieros Civiles
  • Project Area: (sqm) 1400
  • Year: 2013-2014

Read the rest of Sinergia Cowork Palermo in Montevideo, Uruguay by Emilio Magnone + Marcos Guiponi

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: Be Inspired Awards
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy