Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Norwegian National Opera and Ballet in Oslo, Norway by Snøhetta

 
January 17th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Snøhetta

Snøhetta’s prize-winning design was characterized by the jury as having strongly identifiable themes that tie the building to its culture and place while also presenting an unusual and unique expression that was in many ways new and innovative.

The project developed a highly complex program into a simple general plan that integrated both a practical and intuitive sculptural approach to modeling the exterior form. Its low slung form became a link within the city rather than a divisive sculptural expression. Its accessible roof and broad, open public lobbies make the building a social monument rather than a sculptural one. The building is as much landscape as architecture and thus fosters public awareness and engagement with the arts. Generous windows at street level provide the public a glimpse of the scenery workshop activities. The building still finds an audience with public who are not opera, ballet or orchestra fans. The cafes and gift shop, with their access to the waterfront are destinations which offer opportunities to generate revenue for the institution while providing a general public amenity. Care was taken with the design of these components so that they are seamlessly integrated into the overall character of the building’s bold design.

Image Courtesy © Jens Passoth

Image Courtesy © Jens Passoth

  • Architects: Snøhetta
  • Project: Norwegian National Opera and Ballet
  • Location: Oslo, Norway
  • Photography: Jiri Harvan, Jens Passoth, Helene Binet, Gerald Zugmann, Trond Isaksen, Statsbygg
  • Client: Statsbygg (The Governmental Building Agency)
  • Size 38 500m2
  • Status: Completed

Read the rest of Norwegian National Opera and Ballet in Oslo, Norway by Snøhetta

Estado Puro in Madrid, Spain by James & Mau

 
January 17th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Infiniski

Paco Roncero´s sensitivity towards the new Spanish cuisine was the starting point for James & Mau in their search of a concept that would reinterpret the typical Spanish image, uniting tradition with innovation while cleverly avoiding kitsch or fashion botox. The objective was to allow both Spanish and tourists to identify themselves to the Spanish culture in a modern, sophisticated and fun way.

Image Courtesy © Accreditation photographer Javier Peñas

Image Courtesy © Accreditation photographer Javier Peñas

  • Architects: James & Mau
  • Project: Estado Puro
  • Location: Madrid, Spain
  • Photography: Accreditation photographer Javier Peñas
  • Designer: Jaime Gaztelu and Mauricio Galeano
  • Floor Area: 120m2
  • Design / Completion Date: June 2008

Read the rest of Estado Puro in Madrid, Spain by James & Mau

Chennai Airport in India by Creative Group

 
January 14th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Creative Group

The principal aim of designing Chennai Airport was to minimize the heat gain and maximize the day lighting throughout the terminal as much as possible. High level of sustainability in nearly every aspect of design, including restoration of the native landscape, passive energy conservation strategies, material selection, onsite storm water detention, and on site waste water treatment and dispersal systems are being aimed at.

Chennai Airport, which is a prominent gateway to South India, has been specially designed for attaining a high level of sustainability in nearly every aspect of design. With its beautiful lush green gardens and smart calculative design, this structure is a landmark in the architectural world which redefines the future possibilities. This project, which is termed as “The Greenest Airport “ by The Architectural Record is designed by Ms Creative Group, under the charismatic leadership of Prof. Charanjit Shah and Ar. Gurpreet Shah. Creative Group, in association with Gensler and Frederic Schwartz Architects, won the international design competition for Chennai Airport in 2007 on the basis of its innovative energy efficient design. This mega infrastructure project of Airports Authority of India is built with a cost of Rs 2012 Crores which sprawls over a total area of more than 2,50,000 Sqm.

Image Courtesy © Creative Group

Image Courtesy © Creative Group

  • Architects: Creative Group
  • Project: Chennai Airport
  • Location: Chennai, India
  • Software used: SketchUp and Autocad
  • Client: Airport Authority of India
  • Structure Steel: Structure
  • Steel: Over 15000 tons
  • Concrete: More than 5,00,000 cubic meters
  • Kalzip roofing: Over 65,000 square meters
  • Double glass unit: Over 40,000 square meters
  • Site Area: 100 acres
  • Built-Up Area:  2,03,200 sq.mts.
  • Building Height:  38 metres
  • Cost of the Project: 2015 crores
  • Construction Period:  2007 – 2012

Read the rest of Chennai Airport in India by Creative Group

Una Pavillion in São Sebastião, Brazil by Apiacás Arquitetos

 
January 14th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Apiacás Arquitetos 

Located in a residential condominium at Barra do Una Beach (located in São Sebastião, near of São Paulo city), the project UNA Pavilion was signed by the brazilian architecture office Apiacás Arquitetos. For this project, Apiacás had the feasibility as a premise, considering the choice of materials and mainly focusing on the constructive details, capable of organizing the assembly system. Therefore, the structure is made up of standardized and modular elements: the foundation was executed in concrete, followed by pillars and beams in Cumaru wood, strategically placed in central axes in order to give greater freedom to the pivotal doors that make up the facade.

Image Courtesy © Leonardo Finotti

Image Courtesy © Leonardo Finotti

  • Architects: Apiacás Arquitetos (Acácia Furuya, Anderson Freitas, Pedro Barros)
  • Project: Una Pavillion
  • Location: São Sebastião, Brazil
  • Photography: Leonardo Finotti
  • Collaborators: Daniela Santana, Francisco Veloso, Leonar Vaz Pinto, Otávio Filho, Pedro Paredes
  • Area: 240 m²
  • Year: 2013
  • Status: completed

Read the rest of Una Pavillion in São Sebastião, Brazil by Apiacás Arquitetos

Gaia Building in Ecuador by Leppanen + Anker

 
January 14th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Leppanen + Anker

It is a 14 story, 15,000 m2 mixed use building: commercial on the lower floor, offices for the next four floors and residential units on the next nine floors.

The building is located at an important intersection within the city where urban elements converge, such as a new metro stop, an important government building, a commercial shopping center and the most emblematic park of the city. Being the first new construction in this zone and highly visible, the building attempts to combine the many existing and new diverse elements through movements that bring new shadow lines reflections and points of view.

Image Courtesy © Sebastián Crespo

Image Courtesy © Sebastián Crespo

  • Architects: Leppanen + Anker
  • Project: Gaia Building
  • Location: Ecuador
  • Photography: Sebastián Crespo
  • Interior Architecture: Uribe & Schwarzkopf
  • Promoter / Owner and Construction: Uribe & Schwarzkopf
  • Team L+A architects: Aaron Leppanen (Principal), Gabriela Anker (Principal), Sofía Chávez , Caroline Dieden, Alberto Játiva
  • Area: 15,000 m2 (5 subfloors. 14 floors plus terrace)
  • Date: 2016

Read the rest of Gaia Building in Ecuador by Leppanen + Anker

The Falkirk Wheel & Visitor Centre in Scotland by RMJM

 
January 14th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: RMJM

The Falkirk Wheel is the world’s first rotating boat lift designed to connect the Union Canal with the Forth and Clyde Canal 25 metres below and forms part of the Millennium Link Project – a £74 million investment to link the west and east coasts of Scotland with an inland waterway.

FALKIRK WHEEL, Image Courtesy © RMJM

FALKIRK WHEEL, Image Courtesy © RMJM

  • Architects: RMJM
  • Project: The Falkirk Wheel & Visitor Centre
  • Location: Scotland

Read the rest of The Falkirk Wheel & Visitor Centre in Scotland by RMJM

Mirabous café in Pontevedra, Spain by Nan arquitectos

 
January 14th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Nan arquitectos

When the visitor is arriving to the place, the overview of the estuary, with the different colour of sea, takes all his attention.

Despite the barrier of the road and the height difference between it and the sea level, the sense perception is to be surrounded by sea.

Image Courtesy © Nan arquitectos

Image Courtesy © Nan arquitectos

  • Architects: Nan arquitectos
  • Project: Mirabous café
  • Location: Pontevedra, Spain

Read the rest of Mirabous café in Pontevedra, Spain by Nan arquitectos

The New Gordon Gallery in South Tel Aviv, Israel by Gottesman-Szmelcman Architecture

 
January 14th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Gottesman-Szmelcman Architecture

Gottesman-Szmelcman Architecture unveils the new and third physical space for Gordon Galleryone of Israel’s leading art institutions, located in Tel Aviv. The 165-square meter contemporary art space was transformed from the ruins of a warehouse on the fringe of the city and extends the burgeoning south Tel Aviv art scene into the industrial neighborhood bordering Jaffa.

Image Courtesy © Elad Sarig

Image Courtesy © Elad Sarig

Read the rest of The New Gordon Gallery in South Tel Aviv, Israel by Gottesman-Szmelcman Architecture

New headquarters of Crédit Mutuel de Loire-Atlantique in Nantes, France by AIA Associés, associated with AIA Architectes and Intens-Cité

 
January 14th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: METROPOLIS communication

The basic concept: A light and transparent bank

The question leading to the basic concept underlying this project was: how to offer the highest quality and most efficient ergonomic work spaces possible?  The answer to this question resolved all the other issues facing the operation with regard to its insertion in the urban fabric, its environmental quality and the representation of the activity of banking in a period of financial crisis. Thus, the offices are distributed over three floors forming a thickness of 38 m, organized around two patios. The top floors are comprised of standard offices, and the C-suites, while the ground floor and the lower floors house public and shared functions: exhibition gallery, meeting and reception rooms, café, and restaurant serving the entire site, distributed around a broad atrium. This configuration ensures that all the offices benefit from equivalent spatial qualities and quality lighting. In addition, it fosters optimal communication between occupants and users and easy navigation of the site thanks to looping circulations.

Image Courtesy © Luc Boegly

Image Courtesy © Luc Boegly

  • Architects: AIA Associés, associated with  AIA Architectes and Intens-Cité
  • Project: New headquarters of Crédit Mutuel de Loire-Atlantique
  • Location: 10 rue de Rieux 44000 Nantes
  • Photography: Luc Boegly & Guillaume Satre
  • Client: Crédit Mutuel de LACO  /  CIC Ouest
  • Interior architects: AIA Architectes and Mouvement carré (Stéphane Renaud)
  • General engineering and project economy: AIA Ingénierie
  • Facades engineering consultant: Arcora
  • Environment engineering: AIA Studio Environnement
  • Scheduling, overseeing and coordination: AIA Management
  • Surface:
    • New headquarters of Crédit Mutuel de LACO: 14,000 m² (+ 12,000 m² of underground parking)
    • The CIC Restructuring: 16,300 m²
  • Construction costs:
    • € 50m excl. VAT for the LACO (value April 2013)
    • € 27m excl. VAT for the CIC
  • Calendar: Delivered in June 2016

Read the rest of New headquarters of Crédit Mutuel de Loire-Atlantique in Nantes, France by AIA Associés, associated with AIA Architectes and Intens-Cité

Duplex Santa Engracia in Madrid, Spain by James & Mau

 
January 14th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Infiniski  

Putting together two small penthouses duplex gave us the opportunity to reorganize and treat the resulting space as a non-urban single family house.

This way it’s divided into a floor for night programme and another one for common day areas. These include an exterior prolongation in a terrace, treated as a garden to enhance the “single family house” sensation despite being in the city. Wood is used on floors, walls and ceilings as a natural material from rural houses.

Image Courtesy © Matías Pérez Illeras

Image Courtesy © Matías Pérez Illeras

  • Architects: James & Mau
  • Project: Duplex Santa Engracia
  • Location: Madrid, Spain
  • Photography: Matías Pérez Illeras
  • Built meters: 150m2
  • Year: 2010

Read the rest of Duplex Santa Engracia in Madrid, Spain by James & Mau

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Canon
Bentley:Microstation License
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy