Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Saul E. Méndez, Zona 14 in Guatemala City, Guatemala by Taller KEN

 
August 5th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: Taller KEN

\”Saul Z¬¬¬¬¬ona 14\” is a house with many charms. Under one roof, we combine fashion, design, art, objects and food. Here, a union of culture and commerce full of surprises and small treasures entices clients and visitors to take the time to enjoy diverse experiences. It is a place to meet, to stop for a drink at the café, to shop at the store or to visit the terrace to have a long meal or just sit to read. The design’s playful qualities draw from cultural references.

Image Courtesy ©  Andres Asturias

Image Courtesy © Andres Asturias

  • Architects: Taller KEN
  • Project: Saul E. Méndez, Zona 14
  • Location: Guatemala City, Guatemala
  • Photography: Andres Asturias
  • Client: Corporation Merino S.A.
  • Completed: 2013
  • Size: 450 sqm
  • Type: Cafe/ Retail – Menswear

Read the rest of Saul E. Méndez, Zona 14 in Guatemala City, Guatemala by Taller KEN

Den Draad in Ghent, Belgium by HUB

 
August 5th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: HUB

The ‘Den Draad’ project consists of two new residential buildings on a brownfield site which is earmarked for redevelopment into a new, sustainable residential zone and a green neighbourhood park of 1.5 ha. In this context, the margins of the existing block are completed with new residences.

View-on-both-buildings-from-the-side-of-the-public-future-park, Image Courtesy © Ilse Liekens

View-on-both-buildings-from-the-side-of-the-public-future-park, Image Courtesy © Ilse Liekens

  • Architects: HUB
  • Project: Den Draad
  • Location: Ghent, Belgium
  • Photography: Ilse Liekens

Read the rest of Den Draad in Ghent, Belgium by HUB

VDAB Office Building in Sint Niklaas, Belgium by BOB361 Architects

 
August 3rd, 2014 by Sumit Singhal

Article source: BOB361 Architects

Considering the urban anchoring of the site, the angles of this building block are the regulating elements. The VDAB-project anchors itself with the existing context on the corner of the Noordlaan-Drie Koningenstraat, which is in direct relation with various public functions (post, ministry of finances), located near the main road. It is an intuitive meeting point located on a wide footpath. The second angle is the location for a possible extension and is at present, included in the project’s garden.

Image Courtesy © Nullens André and Frederik Vercruysse

Image Courtesy © Nullens André and Frederik Vercruysse

  • Architects: BOB361 Architects
  • Project: VDAB Office Building
  • Location: Sint Niklaas, Belgium
  • Photography: Nullens André, Frederik Vercruysse
  • Floor area: surface offices – 3.838 m2, surface parking space – 922 m2
  • Total cost: 5.500.000 euro
  • Construction period: 2001 – 2006
  • Procurement: competition
  • Awards: selected for the World Architecture Festival 2009
  • Client: Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding
  • Collaborators: jan opdekamp (projectarchitect), eveline vyncke, maarten deconinck, gunther slagmeulder, nathan ooms, bram aerts, maureen heyns
  • Structural engineer: Bureau voor Architectuur en Stabiliteit Dirk Jaspaert
  • Technical engineer: Bureau Bouwtechniek
  • Building physics: Daidalos Peutz bouwfysisch ingenieursbureau
  • Landscape architect: Aldrik Heirman
  • Security: Bureau Bouwtechniek
  • Contractor: CEI – Demeyer nv/sa, Afdeling Infra en gebouwen, Gent, Chauffage Bral nv, Lot 3 HVAC – Sanitair – Riolering, Electric Engineering Comp, Lot 4 Elektriciteit

Read the rest of VDAB Office Building in Sint Niklaas, Belgium by BOB361 Architects

Sanba and stad in Antwerp, Belgium by HUB

 
August 3rd, 2014 by Sumit Singhal

Article source: HUB

The ‘Sanba and Stad’ project comprises a dyad at an exclusive location in the bend of the river Scheldt in Antwerp. It includes the renovation of an historic warehouse and the new construction of a lavish and elegant residential building.

Sanba is model type of warehouse which runs throughout the block and has 2 identical facades on the Rijnkaai and in Braziliëstraat. The deep floors with robust, concrete structure are reflected around the central courtyard with the authentic stars and passageway which give access to the building.

Image Courtesy ©  Ilse Liekens

Image Courtesy © Ilse Liekens

  • Architects: HUB
  • Project: Sanba and stad
  • Location: Antwerp, Belgium
  • Photography: Ilse Liekens
  • Status: buildings are completed
  • Program: 3.800 m² mixed program, 1.250 m² parking
  • Site: Rijnkaai 22-24, B-2000 Antwerp
  • Budget: € 4.200.000

Read the rest of Sanba and stad in Antwerp, Belgium by HUB

Breath Box in La Grande Motte, FRANCE by NAS ARCHITECTURE

 
August 3rd, 2014 by Sumit Singhal

Article source: NAS ARCHITECTURE

The main wall of “Breath Box” is reflective, facing the horizon. It does not only recreate the image of the sea, it transforms by its own attributes. The wind comes lift the many reflective modules, providing a duality between visual experience and reflection ripple.

Image Courtesy © NAS ARCHITECTURE

Image Courtesy © NAS ARCHITECTURE

  • Architects: NAS ARCHITECTURE
  • Project: Breath Box
  • Location: La Grande Motte, FRANCE
  • Software used: SketchUp
  • STATUS: Delivered
  • TYPE: Pavilion, Installation Festival of Architecture Vives LGM
  • SIZE: 20 m²
  • YEAR: 2014

Read the rest of Breath Box in La Grande Motte, FRANCE by NAS ARCHITECTURE

Onde Sensuelle – “sensualwave” in La Grande Motte, France by Festival des Architectures Vives

 
August 3rd, 2014 by Sumit Singhal

Article source: Festival des Architectures Vives

“It is not the right angle that attracts me, nor the straight line, hard and inflexible, created by man. What attracts me is the free and sensual curve that I find in the body of the beloved woman.”

Image Courtesy © Paul Kozlowski

Image Courtesy © Paul Kozlowski

  • Architects: Festival des Architectures Vives
  • Project: Onde Sensuelle –  “sensualwave”
  • Location: Quai Charles de Gaule, La Grande Motte, France
  • Photography: Paul Kozlowski
  • Caractéristiques: Ephemeralfloating installation
  • Client: Festival des Architectures Vives – La Grande Motte 2ndedition–Sensuality
  • Prize: Special Mention
  • Team: Marion Moustey, Architect, Montpellier, France, Alexandre Arcens, Architect, Paris, France
  • Project area: 60 square meters
  • Date: 21-29 june 2014

Read the rest of Onde Sensuelle – “sensualwave” in La Grande Motte, France by Festival des Architectures Vives

Design and fashion concept store in Berlin, Germany by KONTENT

 
August 3rd, 2014 by Sumit Singhal

Article source: KONTENT

NO WÓDKA is a concept store that shows a fine selection of todays’ lively Polish art and design in Berlin.

The main concept created by KONTENT brings a new approach to product display that thinks outside the norm of standard wall mounted shelves. Designers wanted shop to be a paraphrase of a wardrobe in which you enter. The result is a large, self-supporting structure made of scaffold beams and as the shop name NO WÓDKA suggests it breaks through the typical stereotypes with the interior design following this rule.

Image Courtesy ©  Zajaczkowski Photography

Image Courtesy © Zajaczkowski Photography

  • Architects: KONTENT
  • Project: Design and fashion concept store
  • Location: Berlin, Germany
  • Photography: Zajaczkowski Photography
  • Client: NO WÓDKA
  • Architect In Charge: Monika Ryszka, Marcin Giemza
  • Collaboration: Jakub Kubiński
  • Branding: BABA WIE
  • Status of project: completed in 2014
  • Usable floor area: 86 sq. m
  • Video: Domink Grejc

Read the rest of Design and fashion concept store in Berlin, Germany by KONTENT

SN HOUSE in Londrina, Brazil by Studio GT

 
August 2nd, 2014 by Sumit Singhal

Article source: Studio GT

Perfect for the leisure time of a large family, this house in Londrina, Brazil seems like its floating in the air. That is due to the volumetry and the large spans without pillars designed by the architect Guilherme Torres.

From the unevenness of nearly 3 meters of the ground, it came the idea of a residence with a cantilever main floor to reserve more space for the leisure area on the lower level. “I’ve docked the house on the slope” says the architect Guilherme Torres, “By doing that, I’ve released the space underneath it to the garden, the pool and the living rooms”. The irregular relief was won by a monumental block of prestressed concrete containing cables of high strength steel driven and trapped inside the slab itself. This feature allowed the span of 17.5 meters long besides the 4.5 meters cantilever volume beyond the wall that mark boundaries of the leisure area.

Image Courtesy ©  Denilson Machado

Image Courtesy © Denilson Machado

  • Architects: Studio GT
  • Project: SN HOUSE
  • Location: Londrina, Brazil
  • Photography: Denilson Machado
  • Software used: AutoCad, photoshop
  • Year: 2010
  • Area: 843 m²
  • Team: Guilherme Torres, Celso Oshiro, Jean Oliveira, Rafael Miliari, Raphael Lima, Vanessa Bercini
  • Structure and Foundation: ZOCCO PROJETOS ESTRUTURAIS
  • Hydraulic project: Engenheiro Carlos Ruzzon
  • Electrical project: Engenheiro Carlos Ruzzon
  • Landscaping: FLORA DECARI, Ricardo Armando

Suppliers:

  • Cumaru wood: Casa e campo
  • Stone: Pedras decorativas Monte belo
  • White Silestone: Execução Marmoraria Athenas
  • Glass mosaic: CASA OBJETO 3336 4568
  • Solar heating: PIRAMIDE AQUECIMENTO SOLAR
  • Entrance gate woodworks: Casa e campo
  • Toilets woodworks: Marcenaria Oliveira
  • Kitchen Woodworks: Florense
  • Porcelain floor tile: Conceitual acabamentos
  • White marble supply:Material – Euromax Mármores
  • White marble works: Marmoraria Athenas
  • Sanitary wares: Casa Objeto

Read the rest of SN HOUSE in Londrina, Brazil by Studio GT

Hyland House in Sydney, Australia by Chris Elliott Architects

 
August 2nd, 2014 by Sumit Singhal

Article source: Chris Elliott Architects

A small intervention vastly improves lifestyle An old terrace in inner city Sydney, its rear dilapidated, bordering on potential collapse. An innovative solution opens up the house to the garden and lets in more light. The new bathroom is broken up into separate components to avoid obstructing the flow of the house.

Image Courtesy © Richard Glover

Image Courtesy © Richard Glover

  • Architects: Chris Elliott Architects
  • Project: Hyland House
  • Location: Sydney, Australia
  • Photography: Richard Glover
  • Software used: Microstation and 3D Studio 
  • Size: 26sqm

Read the rest of Hyland House in Sydney, Australia by Chris Elliott Architects

SPIRAL in Matsuyama city, Japan by TSUYOSHI SHINDO/BE-FUN DESIGN

 
August 2nd, 2014 by Sumit Singhal

Article source: TSUYOSHI SHINDO/BE-FUN DESIGN

4-layer dowelling unit which is connected by a spiral staircase of 9m.

Image Courtesy © Hiroyuki Hirai

Image Courtesy © Hiroyuki Hirai

  • Architects: TSUYOSHI SHINDO/BE-FUN DESIGN
  • Project: SPIRAL
  • Location: Matsuyama city, Ehime
  • Photography: Hiroyuki Hirai
  • Building Surface: 47.52 sq. m

Read the rest of SPIRAL in Matsuyama city, Japan by TSUYOSHI SHINDO/BE-FUN DESIGN

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley:YII2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise