Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Nakagawa Office Extension in Nara city, Japan by Yasutaka Yoshimura Architects

 
May 10th, 2013 by Sumit Singhal

Article source: Yasutaka Yoshimura Architects

This project is for an addition to the former premises of a company that we had built a new building for 2 years ago. With almost no changes to the original, the addition is structurally separated, with the washroom, kitchen, entrance and stairs and main circulation of the building now provided by the addition. In order to preserve the amount of parking and stay within the building footprint limitation, the building has a shallow plan of 2x20m allowing for the conversion to be completed within the allowable budget and time frame. This is architecture of the ‘facade’.

Image Courtesy © Yasutaka Yoshimura

  • Architects: Yasutaka Yoshimura Architects
  • Project: Nakagawa Office Extension
  • Location: Nara city, Japan
  • Photography: Yasutaka Yoshimura
  • Principal use: Office
  • Structure: Steel
  • Stories: 2
  • Completion date: Sep/2012
  • Site area: 677.10q.m
  • Building area: 374.34sq.m
  • Total floor area: 698.06sq.m
  • Max. height: 9,346mm
  • Client: Nakagawa Masashichi Shoten
  • Structural engineer: Mitsuda Structural Consultants
  • MEP: Kankyo Engineering
  • General contractor: Shibutani

Read the rest of Nakagawa Office Extension in Nara city, Japan by Yasutaka Yoshimura Architects

Rio de Moinhos Open Air Theatre in Abrantes, Portugal by Ateliermob

 
May 10th, 2013 by Sumit Singhal

Article source: Ateliermob

Following an international competition for the banks of the Tagus River in four counties in central Portugal where ateliermob got the first prize, they were asked to design three projects in the municipality of Abrantes.

Image Courtesy © Zoraima de Figueiredo

  • Architects: Ateliermob
  • Project: Rio de Moinhos Open Air Theatre
  • Location: Rio de Moinhos, Abrantes, Portugal
  • Photography: Zoraima de Figueiredo
  • Promoter: Câmara Municipal de Abrantes (city council)
  • Construction: Construforte – Sociedade de construções e Empreitadas, Lda
  • Team: Andreia Salavessa and Tiago Mota Saraiva with Vera João, João Torres, Ana Luísa Cunha, Zofia Józefowicz and Sophia Walk (competition: Carolina Condeço, Nuno Ferreira)
  • Structures: Betar Estudos , José Pedro Venâncio and Maria do Carmo Vieira
  • Lights: João Pedro Osório

Read the rest of Rio de Moinhos Open Air Theatre in Abrantes, Portugal by Ateliermob

House Fern in Johannesburg, South Africa by Nico van der Meulen Architects

 
May 10th, 2013 by Sumit Singhal

Article source: Nico van der Meulen Architects

This residence in a leafy Johannesburg suburb was designed by Nico van der Meulen, founder of Nico van der Meulen Architects in 1986, on a 2000sq.m sub-division and completed in 1987 for his family, but also to use as his studio, as at that time he just started his own practice and decided to work from his home.

Image Courtesy Nico van der Meulen Architects

Read the rest of House Fern in Johannesburg, South Africa by Nico van der Meulen Architects

The American Institute of Architects Select the 2013 COTE Top Ten Green Projects

 
May 9th, 2013 by Sumit Singhal

Projects showcase excellence in sustainable design principles and reduced energy consumption

The American Institute of Architects (AIA) and its Committee on the Environment (COTE) have selected the top ten examples of sustainable architecture and green design solutions that protect and enhance the environment. The projects will be honored at the AIA 2013 National Convention and Design Exposition in Denver.

The COTE Top Ten Green Projects program, now in its 17th year, is the profession’s best known recognition program for sustainable design excellence. The program celebrates projects that are the result of a thoroughly integrated approach to architecture, natural systems and technology. They make a positive contribution to their communities, improve comfort for building occupants and reduce environmental impacts through strategies such as reuse of existing structures, connection to transit systems, low-impact and regenerative site development, energy and water conservation, use of sustainable or renewable construction materials, and design that improves indoor air quality.

The 2013 COTE Top Ten Green Projects jury includes: Fiona Cousins, PE, Arup; Lance Hosey, AIA, RTKL; Keelan Kaiser, AIA, Judson University; Sheila Kennedy, AIA, Kennedy & Violich Architecture Ltd.; Rod Kruse, FAIA, BNIM Architects and Gail Vittori, Center for Maximum Potential Building Systems.

The descriptions below give a brief summary of the projects. You can learn more about these projects by clicking on the name of the project/firm name. If you are interested in obtaining high resolution images, please contact Matt Tinder at mtinder@aia.org.

A New Norris House by University of Tennessee

At 1008 square foot, this production house is less than half the size of the median house. “Rightsizing” reduced material and operational loads and costs, and shifted funds to quality design and construction, passive strategies and high-efficiency systems. The dormer and skylight are placed so daylight is reflected and diffused. No-VOC paint color is warm white with a punch of red-orange hidden within the swing space to produce a warm glow from reflected light. Low-E glass and translucent blinds provide further control over heat, glare and privacy. All interior rooms are daylit throughout the day. Electric lighting is integrated with cabinetry and includes low-energy LEDs.

A New Norris House by University of Tennessee

Charles David Keeling Apartments by KieranTimberlake

The design response was to tune the design to capitalize on the favorable environmental features, while moderating or eliminating the undesirable ones. This led to a building envelope that uses thermal mass to buffer temperature changes, minimizes solar gain, and naturally ventilates. Water scarcity is managed through a comprehensive strategy of conservation and reuse, including on-site waste water recycling. A vegetated roof, an unusual feature in this dry climate, absorbs and evaporates rain that falls on that portion of the building, with overflow directed to the courtyard retention basins.

Charles David Keeling Apartments by KieranTimberlake 

Clock Shadow Building by Continuum Architects + Planners 

This project cleans up a brown-field site that was difficult to develop. The continental climate provides large swings in temperature and humidity which necessitated passive strategies such as: southern facing windows with sun screens that maximize insolation of the sun during cooler months and operable windows that let cool fresh air into the building, allowing the users to effectively “turn off” the heating and cooling systems during swing months. To gain the most efficiency from the HVAC systems, the project utilizes a geo-thermal system, drilled directly below the building, which stabilizes the temperature of the conditioned water used to heat and cool the spaces.

Clock Shadow Building by Continuum Architects + Planners

Federal Center South Building 1202 by ZGF Architects LLP

Current energy models predict the building to operate at a “net zero capable” Energy Use Intensity (EUI) of 20.3 kBtu/SF/year, performing 40 percent better than ASHRAE 2007. The building will earn an ENERGY STAR Score of 100 and comply with 2030 Challenge goals. The project is one of the first in the region to use structural piles for geothermal heating and cooling, as well as a phase change thermal storage tank. Two new products, chilled sails and open office lighting, were developed and manufactured specifically for this project to help achieve aggressive energy targets. To optimize the use of the available reclaimed timbers, the team designed, tested, and constructed the first wood composite beam system in the U.S.

Federal Center South Building 1202 by ZGF Architects LLP

Marin Country Day School by EHDD

Around 95 percent of spaces are daylit and naturally ventilated. Night time operation of the cooling tower and an underground water tank provide active thermal storage, for daytime cooling. The design of the building envelope includes air tightness detailing and the use of fire treated wood stud framing to minimize thermal bridging. To provide an excellent thermal envelope, walls were constructed with 2×8 and 2×10 wood studs (rather than conventional steel studs) to minimize thermal bridging and provide ample insulation. This building is designed to achieve an EUI of 6.74 kbtu/sf/yr including the energy generated by the PV array, and to use less than half as much energy as California’s strict energy code.

Marin Country Day School by EHDD

Merritt Crossing Senior Apts by Leddy Maytum Stacy Architects

The roof area has a cool roof surface and is devoted to both a solar water panels and photovoltaic panels. Ground floor spaces benefit from the full height storefront system that similarly provides ample daylight and transparency to the outdoors. These windows are also thermally broken and have high performance glass. The windows are shaded in summer by either exterior sunshades or an overhang from the second floor. With no mechanical air conditioning, cooling is achieved by a low volume ventilation system augmented by ceiling fans in each habitable room. The site has a 94 walkability rating, an 82 transit rating and an 86 bike friendly rating from walkscore.com.

Merritt Crossing Senior Apts by Leddy Maytum Stacy Architects

Pearl Brewery/Full Goods Warehouse by Lake Flato Architects

This 67,000 square foot LEED Gold warehouse includes passive solutions including open breezeways, which were carefully oriented to prevailing summer breezes and supplemented with large ceiling fans. Large light monitors oriented to the north provide natural daylight to the breezeways, while the south wall of the cupola is open to allow hot air to escape as it rises. 100% of the rainwater captured from roofs coupled with recycled water, is used to irrigate the landscaping on site, eliminating the need for potable irrigation water. Highly efficient ductless minisplit systems were installed to condition indoor spaces. These systems can serve multiple zones using only one outdoor unit, and allows individual control of the air conditioning in each room.

Pearl BreweryFull Goods Warehouse by Lake Flato Architects

San Francisco Public Utilities Commission Headquarters by KMD Architects

The building is designed to achieve LEED Platinum certification and will exceed California’s recently-instituted Title 24 requirements for energy efficiency in new office buildings by 55% according to SFPUC estimates. The building will produce up to 7% of its own power needs from renewable photovoltaic and wind sources; will provide $118 million in energy cost savings over 75 years; and will require 45% less energy to illuminate the interior through daylight-harvesting and advanced lighting design, compared to typical Class A office buildings. The SFPUC consumes 60% less water than similarly sized buildings and is one of the first buildings in the nation with on-site treatment of gray and black water.

San Francisco Public Utilities Commission Headquarters by KMD Architects

Swenson Civil Engineering Building by Ross-Barney Architects

As an educational facility whose curriculum directly impacts the natural environment, the building overtly exposes sustainable systems and materials. 73% of the site is devoted to pervious materials and landscaping, reducing site detention requirements. An extensive green roof with native plants covers 22% of the roof, reducing storm water rates and filtering impurities. Storm water is directed from the roof to three scuppers and into above ground cylinders filled with rocks for filtering. Storm water eventually makes its way to a French drain system of underground water storage pipes for retention. The site lighting is minimal, and all fixtures are equipped with full cut-off optics.

Swenson Civil Engineering Building by Ross-Barney Architects

Yin Yang House by Brooks + Scarpa Architects

This sound passive design strategy combined with a very tight perimeter building envelope and other active sustainable features such as the 12kw solar system make this home a zero energy consumption home. It produces 100% of its energy needs and since completion, has never received an electric bill. The design maximizes the opportunities of the mild, marine climate with a passive cooling strategy using cross-ventilation and a thermal chimney. A large cantilevered roof overhang shades all the bedrooms from direct sunlight while providing ample natural light and ventilation. The project also has green roofs, its own storm water retention system and retains 95% of roof storm water on site.

Yin Yang House by Brooks-Scarpa Architects

About The American Institute of Architects

Founded in 1857, members of the American Institute of Architects consistently work to create more valuable, healthy, secure, and sustainable buildings, neighborhoods, and communities. Through nearly 300 state and local chapters, the AIA advocates for public policies that promote economic vitality and public well being.  Members adhere to a code of ethics and conduct to ensure the highest professional standards. The AIA provides members with tools and resources to assist them in their careers and business as well as engaging civic and government leaders, and the public to find solutions to pressing issues facing our communities, institutions, nation and world. Visit www.aia.org.

Nordahl Grieg High School in Bergen, Norway by LINK arkitektur

 
May 9th, 2013 by Sumit Singhal

Article source: LINK arkitektur

Link Arkitektur AS has a long tradition in designing school projects. The project Nordahl Grieg high school with its 14’000m2 is the result of a 1.prize in an EEA design competition in 2006. The school was completed in 2010. The main aim of Link Arkitektur AS is to design projects which maximize the quality of the situation and the community. To achieve this we amongst other things focus highly on environmental issues and universal access and use.

Image Courtesy Hundven-Clements Photography

  • Architects: LINK arkitektur
  • Project: Nordahl Grieg High School
  • Location: Bergen, Norway
  • Client: Hordaland County Municipality, Norway
  • Size: 14 000 m2
  • Year: Completed in 2010

Read the rest of Nordahl Grieg High School in Bergen, Norway by LINK arkitektur

Mookdong Multi Housing in Seoul, Korea by Moon Hoon

 
May 9th, 2013 by Sumit Singhal

Article source: Moon Hoon

Clent & Me: The client made many concessions to me, while helping me much. She often said I had an obsessive character “ why don’t you buy this house ?, I will sell it to you.”

Image Courtesy © Moon Jeongsik

  • Architects: Moon Hoon
  • Project: Mookdong Multi Housing
  • Location: 302-4, Mook-dong, Joonglang-gu, Seoul, Korea
  • Photography: Moon Jeongsik
  • Zoning district: ordinary residential area
  • Site area: 78m2
  • Building area: 44.18m2
  • Gross floor area: 117.42 m2
  • Building to land ratio: 56.65%
  • Floor area ratio: 105.54%
  • Building Scope: 4F
  • Structure: RC
  • Exterior finish: exposed mass concrete, metal lath
  • Design period: 2001.12
  • Completion: 2003.3
  • Client: Yang Seongjin

Read the rest of Mookdong Multi Housing in Seoul, Korea by Moon Hoon

GV-17 House in Sv. Martin na Muri, Croatia by Sangrad + AVP Arhitekti

 
May 9th, 2013 by Sumit Singhal

Article source: Sangrad + AVP Arhitekti

Purpose and location of the building

The aim was to create a flexible residence with two bedrooms by redefining the archetypal idea of a family house.The basic demands were to enjoy the view from the most parts of the house and the possibility of using the outdoor spaces throughout the year for activities such as dinner and childrens play.

Image Courtesy © S. Lendler

  • Architects: Sangrad + AVP Arhitekti
  • Project: GV-17 House
  • Location: Sv. Martin na Muri, Croatia
  • Photography: S. Lendler
  • Project Architects: Aleksandra Duka and Vedran Pedišić
  • Budget: 100 000 euro
  • Year: project 2006., realization 2013

Read the rest of GV-17 House in Sv. Martin na Muri, Croatia by Sangrad + AVP Arhitekti

Studio Apartment in Kiev, Ukraine by Lugerin Architects

 
May 9th, 2013 by Sumit Singhal

Article source: Lugerin Architects

The purpose of redevelopment standard studio apartment with total area of 56 square meters is to combine the kitchen and living room into one multifunctional space. All basic necessary for living areas are compact housed: a kitchen, a dining room, a bedroom and a relaxation area with a sofa.

Image Courtesy Lugerin Architects

  • Architects: Lugerin Architects
  • Project: Studio Apartment in Kiev
  • Location: Kiev, Ukraine

Read the rest of Studio Apartment in Kiev, Ukraine by Lugerin Architects

Daily Child Care Facility Competition Entry in Turkey by ddrlp architecture & design

 
May 9th, 2013 by Sumit Singhal

Article source: ddrlp architecture & design

The period of early childhood is one of the most important phases of human life. Similarly, the pre-school stage is one the most sensitive spans of human life and it is also a time when children’s physical, mental, social, emotional, and cognitive developments occur at their fastest pace.

Image Courtesy ddrlp architecture & design

Read the rest of Daily Child Care Facility Competition Entry in Turkey by ddrlp architecture & design

Urban Villa in Florence, Italy by Architettura Matassoni

 
May 9th, 2013 by Sumit Singhal

Article source: Architettura Matassoni

The project was created with the intention of transforming the strong physical limitations, geometric and area’s rules of the intervention in a series of architectural cues; the available surface is in fact quite limited in size and characterized from a trapezoidal shape and has a potential edificatoria relatively limited; The building area is inserted in an urban environment characterized by a low quality and from a certain density of the buildings, with the consequent danger of visual interference from the near buildings.

Image Courtesy Architettura Matassoni

  • Architects: Architettura Matassoni
  • Project: Urban Villa
  • Location: Florence, Italy

Read the rest of Urban Villa in Florence, Italy by Architettura Matassoni

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy