Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Arts Factory and Innovation Center in Sichuan, China by URBANLOGIC Ltd

 
November 30th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: v2com

URBANLOGIC (Hong Kong and Berlin) have been named a winner in the annual AAP American Architecture Prize, which recognises the most outstanding architecture worldwide.

The AAP American Architecture Prize honours exceptional designs across three disciplines: architectural design, interior design, and landscape architecture.

East Elevation With Main Entrance, Image Courtesy © Hui Jun Wang, Yuan-Sheng Chen, Florian Pucher, Milan Svatek, Christian Junge

East Elevation With Main Entrance, Image Courtesy © Hui Jun Wang, Yuan-Sheng Chen, Florian Pucher, Milan Svatek, Christian Junge

  • Architects: URBANLOGIC Ltd
  • Project: Arts Factory and Innovation Center
  • Location: Mianzhu, Deyang, Sichuan Province, P.R. China
  • Photography: Hui Jun Wang, Yuan-Sheng Chen, Florian Pucher, Milan Svatek, Christian Junge
  • Software used:  3dS Max and V-Ray
  • Client: RHR Sichuan Pristine Glass Co. Ltd, Chengdu
  • Project team: Christian Junge (project director), Hui Jun Wang, Yuan-Sheng Chen, Florian Pucher, Milan Svatek
  • Collaboration: C-Office, Zhongxu Architectural Design Co. Ltd, Beijing
  • Site area: 57.000 m2
  • Gross Floor Area: 40.000 m2
  • Project status: Planning permission granted in 10/2015; currently preparing construction

Read the rest of Arts Factory and Innovation Center in Sichuan, China by URBANLOGIC Ltd

EdQuarters in Santa Monica, California by M+M Creative Studio

 
November 30th, 2016 by Sanjay Gangal

Article source: v2com

Architectural and interior design firm M+M Creative Studio has been honored by the inaugural American Architecture Prize (AAP) with two awards for its work on the new corporate headquarters of car shopping company Edmunds.com in Santa Monica, California, USA. The “EdQuarters” space was recognized with a Silver Award for Commercial Interior Architecture and a Bronze Award for Workplaces from AAP, which honors designs in the disciplines of architecture, interior design, and landscape architecture with the goal of advancing the appreciation of architecture worldwide.

Polished mirror chrome reception desk at main arrivals lobby with main stair adjacent and 2016 Corvette Sting Ray turning above, Image Courtesy © Benny Chan @Fotoworks

Polished mirror chrome reception desk at main arrivals lobby with main stair adjacent and 2016 Corvette Sting Ray turning above, Image Courtesy © Benny Chan @Fotoworks

Read the rest of EdQuarters in Santa Monica, California by M+M Creative Studio

Clubhouse hockey club Oranje-Rood in Eindhoven, Netherlands by Diederendirrix architects

 
November 30th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Diederendirrix architects

Clubhouse of Eindhoven hockey club Oranje-Rood opened: eye-catching, functional and sustainable

Diederendirrix architecture & urban development designed a striking pavilion for hockey club Oranje-Rood. The large canopy built from laminated wooden joists in a triangular grid, supported by a few pillars, is extraordinary. The structure extends from the outside into the inside and creates a special interior with an unobstructed view of the fields. This year, Oranje-Rood originated from a merger between the successful top-class sports club Oranje-Zwart (first division champions for the last three years) and recreational sports club EMHC. This new start called for a new, modern clubhouse.

Image Courtesy © Diederendirrix architects

Image Courtesy © Diederendirrix architects

  • Architects: Diederendirrix architects (Jessica Sibbing)
  • Project: Clubhouse hockey club Oranje-Rood Eindhoven
  • Location: Eindhoven, Netherlands

Read the rest of Clubhouse hockey club Oranje-Rood in Eindhoven, Netherlands by Diederendirrix architects

“House in Estoril Beach” in Boavista Island, Cape Verde by José Adrião Arquitetos

 
November 30th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: José Adrião Arquitetos 

The detached houses at Praia do Estoril are located in a privileged area in Sal-Rei, Boavista Island, Cape Verde. The location is excellent due to the great proximity to the city centre – within a few minutes walking distance –and the direct access to the magnificent beach and the dunes of Praia do Estoril.

Image Courtesy © Nuno Almendra

Image Courtesy © Nuno Almendra

  • Architects: José Adrião Arquitetos (João Albuquerque Matos, Margarida Lameiro, Ricardo Aboim Inglez, Sara Jardim)
  • Project: “House in Estoril Beach”
  • Location: Praia do Estoril, Boavista Island, Cape Verde
  • Photography: Nuno Almendra
  • Client: Privado
  • Project Manager: Carla Gonçalves
  • Structure Engineer MB: Engenharia
  • Services Engineer MB: Engenharia
  • General Construction: CFS
  • Gross Floor Area: 3.918 m2
  • Project: 2012

Read the rest of “House in Estoril Beach” in Boavista Island, Cape Verde by José Adrião Arquitetos

LE PLAN LIBRE in Taipei, Taiwan by Waterfrom Design

 
November 30th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Waterfrom Design

As the architect Mies Van der Rohe proposes “Skin and bones architecture”, we try to keep all structure expose with two long horizontal sliding windows. Except for providing the house a spacious view and ample sunlight, the exposed frame and glass blur the line between indoor and outdoor.

The cube extend from the facade is an intermediary space between indoor and outdoor. The stainless steel reflects the blue sky and merges the architecture with nature. On the roof garden, we designed a sink in the shape of giant milk box, which is toppled and sprinkled a pool of grass.

Image Courtesy © Sam Tsen

Image Courtesy © Sam Tsen

  • Architects: Waterfrom Design
  • Project: LE PLAN LIBRE
  • Location: Taipei, Taiwan
  • Photography: Sam Tsen
  • Client: Mr. Lee
  • Layout: B1F/garage 1F/living room, gym, dining room, kitchen ,SPA area, master room  2F/2 bedroom, game room, study area
  • Material:limestone, bianco carrara, titanium plating, ceramic, stainless, oak
  • Area: 726m2
  • Design Period:July.2011 ~ Mar.2012
  • Construction Period:Mar.2012 ~ Oct.2013

Read the rest of LE PLAN LIBRE in Taipei, Taiwan by Waterfrom Design

Ladrillo in Queensland, Australia by Shaun Lockyer Architects

 
November 30th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Shaun Lockyer Architects 

Ladrillo (Spanish for ‘brick’) takes its cues from the Spanish Mission architectural style of the original Red Hill cottage. Utilising textured brick, recycled breezeblocks and original decorative plaster, this is architecture focused on textures – a fresh white palette not only unifies these textures, but also unites new and old. Punctuated by a central courtyard distinctly separating these spaces, the design maintains visual connections through the light, airy open architecture, which ultimately creates a beautiful backdrop for family life.

Image Courtesy © SB Photo

Image Courtesy © SB Photo

Read the rest of Ladrillo in Queensland, Australia by Shaun Lockyer Architects

House in Koidu Village, Estonia by Kadarik Tüür Arhitektid OÜ

 
November 29th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Kadarik Tüür Arhitektid OÜ

One storey high building is located in Saue parish Koidu village in a private housing area. The geometry of the house is inspired by the plot itself and the movement of the sunlight to catch as much warm southern and western sunlight as possible. The building is a shape-shifter offering different views from every angle.

Image Courtesy © Tõnu Tunnel

Image Courtesy © Tõnu Tunnel

  • Architects: Kadarik Tüür Arhitektid OÜ
  • Project: House in Koidu Village
  • Location: Koidu village, Saue parish, Harju county, Estonia
  • Photography: Tõnu Tunnel
  • Client: Tarmo Hillep
  • Structural design: Printsiip OÜ
  • Builder: Villi Kirjanen
  • Structure in: stone and wood construction
  • Gross useable floor space: 157,7 m2
  • Lot size: 2079  m²
  • Start of work: 2014
  • Completion of work: 2016

Read the rest of House in Koidu Village, Estonia by Kadarik Tüür Arhitektid OÜ

Centro Cultural y Escuela de Música in Madrid, Spain by Alberich-Rodríguez Arquitectos

 
November 29th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Alberich-Rodríguez Arquitectos 

The building site presents a trapezoidal shape quite similar to a regular polygon, with one of its ends curved, and the rest in angle. The building site is practically flat on its north half, and presents a pronounced slope on the south half. The building site’s slope develops itself in a north-south direction with a total drop of approximately 4 meters. The views to the west from the high part of the site are splendid.

Image Courtesy © Ángel Baltanás

Image Courtesy © Ángel Baltanás

  • Architects: Alberich-Rodríguez Arquitectos (Emilio Rodríguez, Francisco Domouso)
  • Project: Centro Cultural y Escuela de Música
  • Location: Meco., Madrid, Spain
  • Photography: Ángel Baltanás
  • Gross floor area: (m2) 2148
  • Year: 2002-2006

Read the rest of Centro Cultural y Escuela de Música in Madrid, Spain by Alberich-Rodríguez Arquitectos

NECKER HOSPITAL FOR SICK CHILDREN in Paris, France by philippe gazeau architect

 
November 29th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: philippe gazeau architect

The Laënnec building has a capacity of 404 beds including 120 for intensive care and intermediate care in all paediatric disciplines. The main medical functions are grouped by complete levels and share the same equipment and doctors. Despite the contextual difficulties, a compact emergency platform: On the upper ground floor, paediatric emergencies (70 000 emergencies per year) will be located beside the imaging department, contiguous with the reception of polytraumatised patients, which is next to the recovery room, alongside the 14 operating theatres in the main paediatric surgery block. The medical and technical platform includes paediatric imaging, operating theatres, post-surgery monitoring rooms and the catheterisation laboratory, making a total of 20 procedure rooms. It is shared between the various disciplines, with a permanent focus on efficiency and optimisation of resources. Combined intermediate care and intensive care: On the 1st floor, the surgical intermediate care beds are grouped next to the intensive care beds, forming a homogeneous unit of 67 beds with direct vertical link to the operating theatres and the medical intermediate care beds adjacent to emergencies.

Image Courtesy © Philippe Ruault

Image Courtesy © Philippe Ruault

  • Architects: philippe gazeau architect
  • Project: NECKER HOSPITAL FOR SICK CHILDREN
  • Location: 149, rue de Sèvres, Paris 15th arrondissement
  • Photography: Philippe Ruault
  • Contracting authority: Assistance Publique Hôpitaux de Paris
  • Prime contractor: Commissioned architect: Philippe Gazeau
  • Project director: Jacques Forté
  • Work director: Michel Delamotte
  • Landscape designer: Pascal Cribier & Phytoconseil
  • Engineering: Jacobs France
  • Economist: LTA
  • Surface area: 60 000 m2 SHON (gross area) / 54 000 m² SDO (area inside building) + 15 460 m2 outdoor spaces
  • Cost: EUR 139 780 000 excl. VAT updated 2016 (including garden)
  • Date: 2003 – 2014 – 2018

Read the rest of NECKER HOSPITAL FOR SICK CHILDREN in Paris, France by philippe gazeau architect

Montmartre Housing in Paris, France by Atelier Kempe Thill

 
November 29th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Atelier Kempe Thill

WINTERGARDEN HOUSING

In January 2012, Atelier Kempe Thill in collaboration with Fres architects won the competition for fifty apartments, a dentists practice, a mother – child – care center and an underground parking at the Porte de Montmartre in Paris for the public housing corporation Paris Habitat. The apartments are in terms of budget within the lowest financing categories of public social housing for rent. The site is part of the typical former industrial estates and areas with 1960’s apartment complexes along the boulevard Périphérique that are going to be changed into contemporary housing areas.

Image Courtesy © Ulrich Schwarz

Image Courtesy © Ulrich Schwarz

  • Architects: Atelier Kempe Thill
  • Project: Montmartre Housing
  • Location: Porte de Montmartre, 18th arrondissement, Paris, France
  • Photography: Ulrich Schwarz
  • Software used: Vectorworks and Cinema4D
  • Client: Paris Habitat OPH, Paris / France
  • Co-architect: Fres Architectes, Paris / France

Read the rest of Montmartre Housing in Paris, France by Atelier Kempe Thill

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy