Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Neil Barrett ‘Shop in Shop’ in Seoul, Korea and Hong Kong, China by Zaha Hadid Architects & Neil Barrett

 
March 16th, 2013 by Sumit Singhal

Article source: Zaha Hadid Architects

A display landscape
The ‘Shop in Shop’ concept for Neil Barrett is based on a singular, cohesive project that is divided into sixteen separate pieces. Specific pieces have then been selected and installed into each of the four Neil Barrett ‘Shop in Shop’s in Seoul, and also into the Hong Kong shop; creating a unique display landscape within each store. Each separate element acts a as piece in a puzzle of the original ensemble, ensuring each shop maintains a relationship to the defined whole and with the other Neil Barrett Shop in Shop locations.

Image Courtesy © Virgile Simon Bertrand 

  • Architects: Zaha Hadid Architects & Neil Barrett
  • Project: Neil Barrett ‘Shop in Shop’
  • Location: Seoul, Korea and Hong Kong, China
  • Photography: Virgile Simon Bertrand
  • Design: Zaha Hadid & Patrik Schumacher
  • Project Architect: Claudia Wulf & Elke Presser
  • Concept Development: Claudia Wulf, Elke Presser & Torsten Broeder
  • Fabrication: Evergrow
  • Surface Material: PU Foam with glass fi bre, resin coating

Changsha Meixihu International Culture & Art Centre in China by Zaha Hadid Architects

 
March 16th, 2013 by Sumit Singhal

Article source: Zaha Hadid Architects

The International Culture & Arts Centre embodies a unique variety of civic nodes and spaces: A Grand Theatre, a Contemporary Art Museum, a Multipurpose Hall and supporting facilities. The central plaza is generated by the relative position of these separate buildings and offers a strong urban experience whereby the flow of pedestrian visitors that come from all sides of the site intersect and meet. In parallel it also stretches outwards to the neighboring streets with unfettered and phenomenal views across Meixi lake with access towards Festival Island.

Image courtesy Zaha Hadid Architects 

  • Architects: Zaha Hadid Architects
  • Project: Changsha Meixihu International Culture & Art Centre
  • Location: Changsha, China
  • Design: Zaha Hadid, Patrik Schumacher
  • Project Director: Woody Yao, Simon Yu
  • Project Team: Zhenjiang Guo, Charles Kwan, Jinqi Huang, Neil Sansom, Pravin Ghosh, Thomas Jensen, Justin Kelly, Wandy Mulia, Uli Schifferdecker, Adrian Aguirre Herrera, Aurora Santana, Koren Sin, Johanna Huang, Yifan Zhang, Collin Spelts, Fei Liang, Adam Fingrut, Yitzhak Samun
  • Schematic Design: Zhenjiang Guo, Charles Kwan , Jinqi Huang
  • Museum Design: Tariq Khayyat, Kutbuddin Nadiadi, Diego Rossel, Gerry Cruz, Matteo Melioli, Xiaosheng Li, Yuxi Fu, Thomas Jensen, Matthew Johnson, Justin Kelly, Drew Merkle

CitizenM Hotel in Glasgow, Scotland by Concrete Architectural Associates

 
March 16th, 2013 by Sumit Singhal

Article source: Concrete Architectural Associates

CitizenM is a new Dutch hotel group that opened their first two hotels at Schiphol Airport and in Amsterdam City in 2008 and 2009. CitizenM Glasgow will be the third hotel to open, and offers mobile citizens of the world affordable luxury in the heart of the city. The concept of the hotel is to cut out all hidden costs and remove all unnecessary items, in order to provide its guests a luxury feel for a budget price. The hotel exists of 198 rooms of 14 sq. m, all prefabricated produced in a factory and easy to transport.

Image Courtesy © Richard Powers 

  • Architects: Concrete Architectural Associates
  • Project: CitizenM Hotel Glasgow
  • Location: Glasgow, Scotland, UK
  • Photography: Richard Powers
  • Client: CitizenM
  • Concept, architecture and interior: Concrete Architectural Associates
  • Project team: Rob Wagemans, Erikjan Vermeulen, Jeroen Vester, Sander Vredeveld, Matthijs Hombergen, Menno Baas
  • Graphic design: KesselsKramer
  • Artworks facade: Alex Dordoy
  • Artwork gate Hopestreet: Concrete
  • Advisors:
    Execution architect: Keppie Design Glasgow
    Structural engineer: WSP Glasgow, Gifford London
    M+E engineer: WSP Glasgow
    Project management and Employers agent : Arcadis UK Glasgow
    Room engineering and modular contractor: CitizenM, Corus Living Solutions

The Exhibition Hall in Kuwait City, Kuwait by OMA

 
March 16th, 2013 by Sumit Singhal

Article source: OMA

In the last decades, the increasing presence of brands within department stores has eroded the store’s capacity to define its own identity. Department stores have become characterless landlords of a chaotic rabble of brands, cancelling each other out through their constant declarations of uniqueness. The Exhibition Hall, a new development within Kuwait City’s 360Mall, tries to create a new paradigm that will redefine the relation between department stores and brands by letting them participate in an explicit cultural concept.

Image courtesy OMA

  • Architects: OMA
  • Project: Renovation of part of the 360 Mall to house the new concept department store The Exhibition Hall
  • Location: Kuwait City, Kuwait
  • Photography: Frans Parthesius
  • Status: Schematic Design
  • Clients: Tamdeen Group
  • Program: Luxury brands boutiques; multi-brands open spaces; temporary exhibitions and events; food and beverage
  • Project area: Approximately 9,400m2
  • Partners in charge: Iyad Alsaka and Rem Koolhaas
  • Project architect: Alessandro De Santis
  • Team (Concept Design): Marek Benada, Yong Cui, Jing Chen, Daniel Dobson, Emile Estourgie, Paul Feeney, Maria Finders, Bruno Gondo, Dongwoo Kim, Guangrong Liu, Constantinos Louca, Maya Rafih, Jad Semaan, Joe Wu
  • Team (Schematic Design): Yong Cui, Kaveh Dabiri, Daniel Dobson, Eric Lee, Maya Rafih, Jane Redmond, Jad Semaan
  • Renderings: Robota
  • Local Architect, MEP, Cost Management, Landscape: SSH International
  • Structural Engineering: SSH International / Al Farooqui

A Bioclimatic House in the Gulf of Morbihan, France by Patrice Bideau Architecte

 
March 16th, 2013 by Sumit Singhal

Article source: Patrice Bideau Architecte

The project to expand a 1970s house recently Acquired Began in July 2010 and was completed in the autumn of 2012. In buying this house in BADEN, the owners wanted to adapt to a new life in the Morbihan by converting an existing dwelling into home energy efficient year using ecological building materials.Close to the sea and ideal base for sailing year, the house was Originally Intended to be a holiday home.

Image Courtesy © Armel Istin 

  • Architects: Patrice Bideau Architecte
  • Project: A Bioclimatic House in the Gulf of Morbihan
  • Location: Brittany, France
  • Photography: Armel Istin
  • Software used: Vectorworks

51 Logements à Viry-Châtillon in France by MARGOT-DUCLOT architectes associés

 
March 15th, 2013 by Sumit Singhal

Article source: MARGOT-DUCLOT architectes associés

Situation

The project finds its place in a band, potentially flooded, between the Seine and the railroad, shores and hillsides. These are occupied by “bourgeoises” mansions, theirs gardens and parks. The riversides shows a mix of  homes, modest or opulent – self-built huts, old houses, speculative operations–industrial plants or deposits expiring or abandoned.

Image Courtesy © Jean-Michel Landecy 

  • Architects: MARGOT-DUCLOT architectes associés
  • Project: 51 Logements A Viry-Châtillon
  • Location: Paris,France
  • Photography: Jean-Michel Landecy
  • Software used: Autocad and Sketchup (but mostly a pen and our own hands)

Bundesschulzentrum St. Veit/Glan in Austria by Spado Architects

 
March 15th, 2013 by Sumit Singhal

Article source: Spado Architects

Built in the 1980s the school complex in St.Veit/Glan houses the “Bundesrealgymnasium” and the “HLW” with around 1100 students. With additions and reorganization arrangements the existing building is upgraded to the latest technological standards. In the existing structures the classrooms where re-organized, the fire safety and escape routes where improved and the whole building is barrier free accessible.

Image Courtesy © Kurt Kuball 

  • Architects: Spado Architects
  • Project: Bundesschulzentrum St. Veit/Glan
  • Location: Sankt Veit an der Glan, Austria
  • Photography: Kurt Kuball
  • Client: Gemeinde St. Veit/Glan
  • Planning: Spado Architects & halm.kaschnig.wührer architekten
  • Project manager:
    Hannes Schienegger, Spado Architects
    Rainer Wührer, Peter Kaschnig, halm.kaschnig.wührer architekten
  • Assistance: Lukas Kucher, Spado Architects
  • Structural Consultant: Oberressl & Kantz
  • Site area: 22.986m²
  • Floor area:
    Neubau/new construction: 1.450m²
    Sanierung/renovation: 8.095m²
  • Built-up area: Neubau/new construction: 1.150m²
  • Start of planning: Februar 2009
  • Start of construction: Juni 2011
  • Completion: September 2012

De Karel Doorman in Rotterdam, The Netherlands by Ibelings van Tilburg Architecten

 
March 15th, 2013 by Sumit Singhal

Article source: De Karel Doorman

De Karel Doorman consists of the renovation of a shopping building: Ter Meulen and an added residential building. Restoration and new-build The new residential building is up to 70 metres in height and includes 114 apartments. It is built on top of the Ter
Meulen building in Rotterdam. This is an unusual project as the new building literally rests on the columns and foundations of the existing structure. The only additions are a pair of concrete lift shafts which also provide stability. The construction technique is unconventional for a project in the Netherlands, as the main structure is in steel instead of heavy stone-like materials as concrete and limestone.

Image Courtesy © Ossip van Duivenbode 

  • Architects: Ibelings van Tilburg Architecten
  • Project: De Karel Doorman
  • Location: Rotterdam, The Netherlands
  • Photography: Ossip van Duivenbode, J. Versnel en J.F.H. Roovers
  • Clients: DW Nieuwbouw
  • Consultants: Marcel Vermeer, Jessica Scholtes
  • Start of construction and handover: June 2006 (start build), June 2010 (restart build), November 2012 (handover)
  • Number of homes: 114 apartments
  • Surface: 10.500 m2 retail, 4.000 m2 parking
  • Contractor: van Wijnen Dordrecht, Dordrecht
  • Constructor: Royal Haskoning DHV, Den Haag
  • Advisor: Peutz Associes, Zoetermeer
  • Installations Advisor: Wichers & Dreef, Badhoevedorp
  • Artist’s impressions: Face Reality, Rotterdam
  • Project number: 1557
  • Software used: Arkey

CitizenM Hotel in Schiphol, The Netherlands by Concrete Architectural Associates

 
March 15th, 2013 by Sumit Singhal

Article source: Concrete Architectural Associates

CitizenM is a new Dutch hotel group that opens their first hotel at Schiphol Airport in the second quarter of 2008. The concept of the hotel is to cut out all hidden costs and remove all unnecessary items, in order to provide it guests a luxery feel for a budget price. The hotel exists of 230 rooms of 14 sq. m, all prefabricated produced in citizenM’s own factory and easy to transport. The rooms are stacked on a ground floor with a dynamic lobby / living-room space, creating rooms and F&B functions. Since CitizenM believes a great bed and a simple and clean bathroom is all we need during a city or business trip, the design is focused on these items.

Image Courtesy © Ewout Huibers 

  • Architects: Concrete Architectural Associates
  • Project: CitizenM Hotel
  • Location: Schiphol, The Netherlands
  • Photography: Ewout Huibers & Richard Powers
  • Client: CitizenM
  • Project team: Rob Wagemans, Erikjan Vermeulen, Jeroen Vester, Erik van Dillen, Matthijs Hombergen, Sofie Ruytenberg
  • Graphic design and visuals: KesselsKramer
  • Advisors:
    Technical drawings: ADF / Aveco de Bondt
    Structural engineer: Pieters bouwtechniek
    M+E engineer: Linssen / Ilex
    Room enginering: Well Design
    Acoustics and fire protection: TNO delft
    Costs and tender documents: Bureau Coppens
    General management execution: BFB advies
    Production Management execution: Van Delft
    ambient experience: Philips
    furniture lobby area: Vitra

De Nieuwe Bibliotheek Almere in The Netherlands by Concrete Architectural Associates

 
March 15th, 2013 by Sumit Singhal

Article source: Concrete Architectural Associates

Design Story: The challenge was to design all public spaces within the new public library in Almere. The building was designed by Meyer en van Schooten Architects. The overall design scope consisted of 5000m1 linear meters of bookshelves and accompanying facilities: counters, internet areas, a read café, study areas and a multimedia department. At the request of the client we contributed to the development of the shop-concept: a commercial approach, instead of a standard library positioning and structure, where books are presented to a ‘customer’ and where the library itself becomes a place to stay; more like a modern retail concept.

Image Courtesy © Wim Ruigrok

  • Architects: Concrete Architectural Associates
  • Project: De Nieuwe Bibliotheek Almere
  • Location: Almere, Netherlands
  • Photography: Wim Ruigrok
  • Client: The local authority of Almere and the library Almere
  • Designer: Concrete Architectural Associates
  • Team: Rob Wagemans, Erikjan Vermeulen, Erik van dillen, Jari van Lieshout, Lisa Hassanzadeh, Ulrike Lehner and Joris Angevaare
  • Architect building: Meyer en van Schooten Architecten
  • Collaborators: Thonik (graphic design); Reinout Homan (signing); Karres en Brands Landschapsarchitecten (design courtyard)
  • Founder shop concept: van Spaendonck Management Consultants – mevr. H Kunst
  • Construction management: Van Keulen & van Zutphen / Grontmij
  • Contractor interior: Harmeling interieurs, Rijssen
  • Design: January 2004
  • Completion: March 2010
  • Surface area: Approx 7500 m2
GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy