Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Fishing Lodge in Batak, Bulgaria by Simon Gill Architects

 
June 16th, 2013 by Sumit Singhal

Article source:  Simon Gill Architects

Simon Gill Architects completed the fishing lodge at Batak, Bulgaria, in the summer of 2012. The 290 m2 building is divided into two sections with one half of the housebuilt into the hillside andthe other rising above ground in an insulated tower-like volume. The secluded house overlooks a large beautiful lake withvast forests lying close behind.

Image Courtesy © Simon Gill Architects

  • Architects: Simon Gill Architects
  • Project: Fishing Lodge
  • Location: Batak, Bulgaria
  • Executive Architect: RTConsult
  • Client: The Petkov & Gill families
  • Structural engineer: RTConsult
  • Main contractor: Construction management by Evgeni Petkov – the client was the project manager   organising all trade packages as well as carrying out carpentry, joinery and various other works himself
  • Begun: July 2009
  • Completed: July 2012
  • Gross internal floor area: 290 m2
  • Total cost: £150,000

Read the rest of Fishing Lodge in Batak, Bulgaria by Simon Gill Architects

Centro Interpretação do Românico in Paredes, Portugal by spaceworkers

 
June 16th, 2013 by Sumit Singhal

Article source: spaceworkers

Preserving the identity of the location and characteristics of the building concerned was for us the slogan for the intervention.

Image Courtesy © FG+SG

Gretel House by Simon Gill Architects

 
June 16th, 2013 by Sumit Singhal

Article source: Simon Gill Architects

Gretel (a wire-haired miniature dachshund) found her existing conservatory cold and poorly related to her garden.  This scheme therefore replaces the conservatory with a new extension that fully opens out to her grounds. Her requirement for the possibility of being fed tit-bits of grilled sausages led to the design including a barbeque, which becomes an extension of the side wall to the kitchen/ living area.

Image Courtesy © simon gill architects

There is an adjacent seat where her owners can sit and pamper her in the sun. The main opening to the extension containing the sliding doors has an outside “raincoat” of brick with a smooth inner lining expressing  the cavity wall and creating a sense of interior comfort.  Bespoke cast stone forms a masonry course over the lintel which resolves the weight of the wall above and emphasizes the openings of the weep holes.  The floor is resin with underfloor heating, providing a comfortable lounging surface that pleasantly warms her tummy.

Image Courtesy © simon gill architects

Image Courtesy © simon gill architects

Image Courtesy © simon gill architects

Image Courtesy © simon gill architects

Image Courtesy © simon gill architects

Image Courtesy © simon gill architects

Image Courtesy © simon gill architects

Image Courtesy © simon gill architects

Politiecommissariaat Brugge in Belgium by Beel & Achtergael Architecten

 
June 15th, 2013 by Sumit Singhal

Article source: Beel & Achtergael Architecten

The relocation of the police station to the edge of the city will give a strong impulse to the future development of the harbour site. The judicious positioning and dimensioning of its compact, floating office volume ensures that it fits in with the structure and scale of the former harbour area.

Image Courtesy © Filip Dujardin

Wilthshire County Hall in Trowbridge, England by Ghenos Communication

 
June 15th, 2013 by Sumit Singhal

Article source: Ghenos Communication

The Visual porcelain stoneware collection as the protagonist Ceramiche Refin, a company specialising in porcelain stoneware tiles, played a key role in the project to restore Wiltshire County Hall, the administrative headquarters of Wiltshire Council, in the city of Trowbridge, England.

Image Courtesy © Steve Townsend

CEIP RAIGUERO DE BONANZA in ORIHUELA, ALICANTE, SPAIN by MACLA Arquitectos

 
June 15th, 2013 by Sumit Singhal

Article source: MACLA Arquitectos

The project responds to the surrounding landscape defined by two different topographies: one horizontal plane oriolana garden, where it supports the building, and on the other the ubiquitous mountain in the north facing the delimitation. The volume of the building reflects this duality fragmenting the different volumes that comprise this mechanism to recognize the profile of the mountains to the opening. The building consists of two classrooms of children, four primary classrooms, a gym and a dining room for one hundred students in two shifts, plus all associated teaching spaces.

Image Courtesy © Diego Opazo

  • Architects: MACLA Arquitectos
  • Project: CEIP RAIGUERO DE BONANZA
  • Location:  ORIHUELA, ALICANTE, SPAIN
  • Photography: Diego Opazo
  • Project year: 2006
  • Construction year: 2009
  • Construction surface: 2601 m2
  • Urbanitation surface: 4444 m2
  • Architectes: Miguel Cabanes Ginés, Elena Robles Alonso & Pedro Gambín Hurtado
  • Quantity Surveyor: José Vicente Martínez Romero
  • Engineer Direction: Ignacio Lozano Morato
  • Builder: Ferrovial-  Agroman
  • Budget: 4.075.492 euros
  • Promoter: CIEGSA Read the rest of CEIP RAIGUERO DE BONANZA in ORIHUELA, ALICANTE, SPAIN by MACLA Arquitectos

Refurbishment of “La Serenissima” in Via Cavalieri 4, Milano by Park Associati

 
June 15th, 2013 by Sumit Singhal

Article source: Park Associati

The building known as “Palazzo Campari” was designed in the 1960s by Ermenegildo and Eugenio Soncini in the heart of Milan and was one of a series of buildings that emerged during the economic boom years, representing a new aspect of corporate identity for Italian industry.

Image Courtesy © Andrea Martiradonna

  • Architects: Park Associati
  • Project: Refurbishment of “La Serenissima”
  • Location: Via Turati 25-27, Via Cavalieri 4, Milano
  • Photography: Andrea Martiradonna
  • Client: Morgan Stanley Sgr S.p.A. in qualità di società di gestione del Fondo “Morgan Stanley Italian Office Fund”
  • Schedule: 2008 – concorso
    2008 – 2010 Progettazione
    2010 – 2012 Cantiere
  • Gross Floor Area: Slp 7988.84 mq
  • Construction Cost: 11.000.000 Euro  

Read the rest of Refurbishment of “La Serenissima” in Via Cavalieri 4, Milano by Park Associati

Shining Surface in Milan, Italy by Park Associati

 
June 15th, 2013 by Sumit Singhal

Article source: Park Associati

Park Associati architects work on ‘human scale’ architecture. Issues such as context, environment, routes, landscapes and views are in their everyday vocabulary. Their buildings relate with the landscapes with such a lightness and harmony to make them looking perfectly in place, as if they had always been there. Yet they are very recognizable signs, they have contemporary concepts, shapes and surfaces, made with advanced techniques and materials. But this is precisely the key: a historical knowledge and a contemporary vision. In Park’s works, we can feel suggestions from the Modern Movement, lessons from certain Milan architectures and condominiums of the Fifties and Sixties, to the purest Mies van der Rohe of the Twenties, up to Antonio da Sangallo and Michelangelo of Palazzo Farnese. All these inspirations are assimilated, forgotten, and re-invented.


Image Courtesy © Park Associati

  • Architects: Park Associati
  • Project: Shining Surface
  • Location: Milan, Italy

Read the rest of Shining Surface in Milan, Italy by Park Associati

102 House in Gliwice, Poland by ZALEWSKI ARCHITECTURE GROUP

 
June 15th, 2013 by Sumit Singhal

Article source: ZALEWSKI ARCHITECTURE GROUP

Every house should have some secret. This house has more than one. The originality of this home has grown from dreams of its owners. The owners – a pair of 35-year-olds with a limited (but not modest) budget and a cloud of dreams. They are fans … she is keen on  architecture of glass and a person longing for the sun the south and the peace of the night … he is keen on World War II, raw concrete and metal. Opposites attract. They demanded not only a modern house but also a unique emotional experience – a house that would be “their home” – at first sight. It’s a challenge.

Image Courtesy © ZALEWSKI ARCHITECTURE GROUP

Shenyang International Automobile City in China by SBA International

 
June 15th, 2013 by Sumit Singhal

Article source: SBA International

The German architectural office SBA in Stuttgart wins the first prize for the new City Cluster of the future. The new multipolar city with the “International Automobile City”, which incorporates the existing BMW plant (Tiexi factory) into the landscape, is organized in several theme areas.

Image Courtesy © SBA International

  • Architects: SBA International
  • Project: Shenyang International Automobile City
  • Location: Shenyang, China
  • Design team: Cathrin Fischer, Markus Meissner, Reinhard Braun, Hans Hellmann, Tan Dongyue, Mareen Brinkmann,Qi Yijun, Zhou Jie, Zuo Fei, Wang Hui
  • Energy concept: Clean City Concept
  • Client: Economic Development Zone Sub-office of Shenyang Bureau of Planning and Land Resource
  • Planning target: New Town with a network of center structures
  • Total area: 91 km2
  • Water area: 9 km2
  • GFA: 92 Mio. m2
  • Software used: AutoCad, InDesign, Photoshop, 3ds max, SketchUp

Read the rest of Shenyang International Automobile City in China by SBA International

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: Be Inspired Awards
xponential2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy