Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Posts Tagged ‘Amsterdam’

PATCH22 in Amsterdam, Netherlands by FRANTZEN et al

Sunday, February 12th, 2017

Article source: v2com

Patch22, designed by FRANTZEN et al, was awarded the WAN 2016 residential award on January 10th 2017 and was also given a Green Award a day earlier. In December the project was runner-up to the Amsterdam Zuiderkerk award for the best housing project of 2016 while in November Patch22 was runner-up for the ARC2016 innovation awards.

South west view, Image Courtesy © Luuk Kramer

  • Architects: FRANTZEN et al
  • Project: PATCH22
  • Location: Johan van Hasseltkade 202-306, 1032 LP Amsterdam
  • Photography: Luuk Kramer
  • Software used: Vectorworks
  • Client: Lemniskade Projects, Amsterdam (Tom Frantzen and Claus Oussoren)
  • Project team: Tom Frantzen, Karel van Eijken, Laura Reinders
  • MEP consultant: H20 installation consultancy & building management
  • Building management: H20 installation consultancy & building management
  • Structural engineer: Pieters Bouwtechniek, Amsterdam
  • Contractor: Hillen and Roosen, Amsterdam
  • Area: 5400 m2
  • Budget (building costs): €6.400.000
  • Design: 2009-2014
  • Completed: 2016

(more…)

Ru Paré Community in Amsterdam, The Netherlands by BETA office for architecture and the city

Friday, February 3rd, 2017

Article source: BETA office for architecture and the city 

In the early 2000s, the Ru Paré School was emblematic of the social problems facing the Amsterdam borough of Slotervaart. The Ru Paré is now the neighborhood’s living room and accommodates an extraordinary social experiment.

A NEW KID ON THE BLOCK

In response to austerity measures in the Dutch economy, a social entrepreneur developed a model for solidarity in challenging neighborhoods. Inhabitants are offered tax advice, computing or language classes in return for community service; at the building level receding funding is supplemented with profitable start-ups.

Image Courtesy © Marc Faasse

  • Architects: BETA office for architecture and the city
  • Project: Ru Paré Community
  • Location: Amsterdam, Slotervaart, The Netherlands
  • Photography: Marc Faasse
  • Client: Stichting Samen Ondernemen
  • Collaborators: Elisabeth Boersma (architect), Rob van Dijk (landscape architect), Huibers Constructieadvies (engineer)
  • Team: Auguste van Oppen, Marc van Asseldonk, Marcello Soeleman
  • Year: 2014 – 2016
  • Status: Built

(more…)

Apartment Amsterdam in Netherlands by Robert Kolenik

Friday, January 27th, 2017

Article source: Robert Kolenik

Kolenik creates multifunctional luxury apartment in Amsterdam.

‘A typical Amsterdam apartment’ is how the interior designer Robert Kolenik describes this apartment in Amsterdam city centre, which comprises the upper three floors of a building. Having lived and worked abroad for years, the owner asked Kolenik to come up with an interior design for his apartment. ‘Homes in the city centre are limited in terms of size’, the designer explains, ‘so the challenge is to create functional space that retains a luxurious, homely feel.’

Image Courtesy © Robert Kolenik

  • Architects: Robert Kolenik
  • Project: Apartment Amsterdam
  • Location: Amsterdam, Netherlands

(more…)

Transformation Potato Barn in Amsterdam, The Netherlands by Houben & Van Mierlo Architecten

Sunday, January 22nd, 2017

Article source: Houben & Van Mierlo Architecten 

Amsterdam North is rapidly developing into a diverse and desirable district of Amsterdam. In a special location in the heart of this neighbourhood, Houben & Van Mierlo Architecten have designed the renovation of two old ‘potato barns’ into contemporary residential properties for two families, including an in-house photo studio for the famous photography duo Scheltens & Abbenes.

Image Courtesy © Houben & Van Mierlo Architecten

(more…)

Amstelloft in Amsterdam, The Netherlands by WE ARCHITECTEN

Friday, January 20th, 2017

Article source: WE ARCHITECTEN

The collective DIY-housing project Amstelloft consists of spacious loft-apartments. Inspired by dwellings in old schools, churches and warehouses: flexible space with double height which can be turned into living spaces ranging from open lofts to four-bedroom-apartments. The future inhabitants were intensely involved in the realization benefiting the pronounced posibilities and character of the design.

Image Courtesy © Filip Dujardin

  • Architects: WE ARCHITECTEN
  • Project: Amstelloft
  • Location: Amsterdam, The Netherlands
  • Photography: Filip Dujardin
  • Client: Bouwgroep Amstelloft
  • Contractor: Van Bekkum bouwondernemingBV
  • Period: 2012 (start design) – 2016 (completion)

(more…)

Amsterdam Oersoep in Netherlands by RAMSA in collaboration with Rijnboutt Architects

Friday, January 20th, 2017

Article source: ARTTENDERS

In recent years, investor/owner Bouwinvest and real estate developer Top Vastgoed transformed the outdated buildings along the Amsterdam Nieuwendijk 196 and Damrak 70 and 80 into hyper-modern offices of international retailers such as Zara, JD Sports, and C&A. At the end of this year Primark will open their Dutch flagship store with its entrance in the Beurspassage. In total this project, known as Nowadays, will encompass an impressive 27.500 m2. This is an extraordinary large project for Amsterdam’s retailcenter, and – for Dutch standards – an enormously large and involved renovation of retail property in the city center. The completion of Nowadays, with its closing act the opening of the Beurspasssage and its artwork, will take place by the end of this year. Bouwinvest will have taken its final step in the largest Dutch inner city redevelopment of recent years.

Image Courtesy © Frank Hanswijk

  • Architects: RAMSA in collaboration with Rijnboutt Architects
  • Project: Amsterdam Oersoep
  • Location: Amsterdam, Netherlands
  • Photography: Frank Hanswijk
  • Art producing party: ARTTENDERS

(more…)

Kanarie Club in Amsterdam, The Netherlands by Studio Modijefsky

Friday, January 13th, 2017

Article source: Studio Modijefsky

Set in De Hallen, a former tram depot in Amsterdam west, Kanarie Club pays tribute to the old trams with its renewed design. Digging deep into the history of the building, Studio Modijefsky has created a design with strong references to the past. As a tram depot there were several activities taking place in the space giving service to the run down trams, such as electricity, paint, wood and metal work. These skills and the tools and work spaces they require, inspires the material and colour palette of the new interior and are means to divide the new restaurant space into different zones.

Image Courtesy © Maarten Willemstein

  • Architects: Studio Modijefsky (Esther Stam, Natalia Nikolopoulou, Kristina Petrauskaite, Moene van Werven, Kleoniki Fotiadou, Zahra Rajaei)
  • Project: Kanarie Club
  • Location: Amsterdam, The Netherlands
  • Photography: Maarten Willemstein
  • Client: Chong Chu, Tsibo Lin, Zing-Kyn Cheung, Rakish Gangapersad
  • Size: 699 m²
  • Status: realised November 2016

(more…)

New European HQ Calvin Klein & Tommy Hilfiger in Amsterdam, The Netherlands by MVSA Architects

Friday, January 6th, 2017

Article source: MVSA Architects 

In designing a new European HQ for PVH Europe: Calvin Klein & Tommy Hilfiger, we were inspired by the waterfront location. The former port turned creative hub shares the IJ with two contemporary landmark buildings: the EYE film museum and Muziekgebouw aan t ’IJ. We realized that our own building could complete a stunning architectural triangle.

exterior view, Image Courtesy © Ronald Tilleman

exterior view, Image Courtesy © Ronald Tilleman

  • Architects: MVSA Architects (Wouter Thijssen)
  • Project: New European HQ Calvin Klein & Tommy Hilfiger
  • Location: Danzigerkade 165, Amsterdam, The Netherlands
  • Photography: Albert Bakker, Ronald Tilleman and Barwerd van der Plas
  • Client: PVH Europe (Calvin Klein & Tommy Hilfiger)
  • Interior design: Dan O’Kelly Studio, PVH, Creative Services, MVSA Architects, Amsterdam
  • Developer: Heren 2, Amsterdam
  • Contractor: HerenBouw, Amsterdam
  • Constructive engineer: Van Rossum bv
  • Installations: Huisman & van Muijen
  • Real estate consultant: Appelhoven, Amsterdam
  • Programme: 12.000m² showrooms and offices
  • Completion: 2016

(more…)

Sluishuis Housing Development in Amsterdam, The Netherlands by BIG – Bjarke Ingels Group

Thursday, January 5th, 2017

Article source: BIG – Bjarke Ingels Group

Located between the dense city and the vast landscapes on the edge of Amsterdam, the new Sluishuis is shaped by its complex surroundings at once close to large infrastructure and to small-scale urban settlements. The classical courtyard building is revitalized by two transformations; it fully embraces the idea of living on the water and appears different from every vantage point. Toward the water the block is lifted up, forming a large opening that brings water from the IJ Lake into the courtyard and brings daylight and views to the complex’s inner apartments. Toward the neighboring urban district the block steps down like a cascade of landscaped terraces, creating a natural transition from cityscape to smaller-scale, natural surroundings. “Having spent my formative years as an architect in Holland at the end of the 20th century, it feels like a homecoming to now get to contribute to the architecture of the city that I have loved and admired for so long. Our Sluishuis is conceived as a city block of downtown Amsterdam floating in the IJ Lake, complete with all aspects of city life. Towards the city, the courtyard building kneels down to invite visitors to climb its roof and enjoy the panoramic view of the new neighborhoods on the IJ. Toward the water, the building rises from the river, opening a gigantic gate for ships to enter and dock in the port/yard. A building inside the port, with a port inside the building.” Bjarke Ingels, Founding Partner, BIG. A promenade with public programs winds around the building and continues into the water, forming an archipelago of islands with houseboats, a sailing school, and floating gardens. A public passage climbs the cascading terraces of the building, serving as a small rooftop street that eventually loops onto the very top of the building to create a viewing platform over the IJ Lake. The passage will not only create a destination for visitors and neighbors, but will connect the residential units to each other and create a unique three-dimensional community between the residents of the building.   “The world famous urban environment of Amsterdam was created by the fusion of water and city. The new Sluishuis is born of the same DNA, merging water and perimeter block and expanding the possibilities for urban lifeforms around the IJ.” Andreas Klok Pedersen, Partner, BIG. The silhouette of Sluishuis will change as one moves around the building. At one vantage point it appears as the bow of a ship that reflects the water below; at another a vertical green community that invites visitors to engage directly with it; and finally as a true urban block with street access and city liveliness that is to be enjoyed by residents, neighbors, and the rest of Amsterdam.

Image Courtesy © BIG - Bjarke Ingels Group

Image Courtesy © BIG – Bjarke Ingels Group

  • Architects: BIG – Bjarke Ingels Group
  • Project: Sluishuis Housing Development
  • Location: Amsterdam, The Netherlands
  • Client: VORM / BESIX
  • Collaborators: BARCODE Architects, BOSCH SLABBERS, ABT, VAN ROSSUM, BURO BOUWFYSICA, KLIMAATGARANT, BIG Ideas
  • Partners in Charge: Bjarke Ingels, Andreas Klok Pedersen
  • Design Lead: Dimitrie Grigorescu
  • Project Manager: Birgitte Villadsen
  • Team: Justyna Mydlak, Nina Vuga, Santtu Johannes Hyvärinen, Jonas Aarsø Larsen, Kirsty Badenoch, Vinish Sethi, Yannick Macken, Ulla Hornsyld, Brage Mæhle Hult, Sebastian Liszka, Sabine Kokina, Jakob Lange, Tore Banke, Kristoffer Negendahl, Manon Otto, Carolien Schippers
  • Project type: Competition
  • Size in m2: 46.000
  • Date: 28/11/2016
  • Status: In Progress

(more…)

Amsterdam Children’s Playschool in Netherlands by Tiago do Vale Architects

Thursday, January 5th, 2017

Article source: Tiago do Vale Architects

Amsterdam is, today, a major european city consolidated on an important architectural tradition. A strong sense of identity and belonging is very characteristic of both the city and the country -defined by its permanent fight between the sea and the territory conquered to it- and that reflects on a generalized concern over the quality of public spaces and their collective enjoyment.

Hence, the Amsterdam Children’s Playschool starting point was the idea of having a children daycare center as a device to qualify an abandoned public space.

Designed over an abandoned dock, this proposal combines classrooms with exterior patios, with different uses and diverse degrees of privacy (some more public functioning as plazas, others semi-private with flexible uses, others totally private for the exclusive use of the daycare center).

Image Courtesy © Tiago do Vale Architects

Image Courtesy © Tiago do Vale Architects

  • Architects: Tiago do Vale Architects (Tiago do Vale)
  • Project: Amsterdam Children’s Playschool
  • Location: Amsterdam, Netherlands
  • Project Team: Tiago do Vale, Kamila Legat
  • Competition: Amsterdam Children’s Playschool Competition
  • Organization: Archmedium
  • Construction Area: 1350 m2
  • Project Year: 2016

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley:Microstation License
xponential2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy