Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Posts Tagged ‘Amsterdam’

Sluishuis Housing Development in Amsterdam, The Netherlands by BIG – Bjarke Ingels Group

Thursday, January 5th, 2017

Article source: BIG – Bjarke Ingels Group

Located between the dense city and the vast landscapes on the edge of Amsterdam, the new Sluishuis is shaped by its complex surroundings at once close to large infrastructure and to small-scale urban settlements. The classical courtyard building is revitalized by two transformations; it fully embraces the idea of living on the water and appears different from every vantage point. Toward the water the block is lifted up, forming a large opening that brings water from the IJ Lake into the courtyard and brings daylight and views to the complex’s inner apartments. Toward the neighboring urban district the block steps down like a cascade of landscaped terraces, creating a natural transition from cityscape to smaller-scale, natural surroundings. “Having spent my formative years as an architect in Holland at the end of the 20th century, it feels like a homecoming to now get to contribute to the architecture of the city that I have loved and admired for so long. Our Sluishuis is conceived as a city block of downtown Amsterdam floating in the IJ Lake, complete with all aspects of city life. Towards the city, the courtyard building kneels down to invite visitors to climb its roof and enjoy the panoramic view of the new neighborhoods on the IJ. Toward the water, the building rises from the river, opening a gigantic gate for ships to enter and dock in the port/yard. A building inside the port, with a port inside the building.” Bjarke Ingels, Founding Partner, BIG. A promenade with public programs winds around the building and continues into the water, forming an archipelago of islands with houseboats, a sailing school, and floating gardens. A public passage climbs the cascading terraces of the building, serving as a small rooftop street that eventually loops onto the very top of the building to create a viewing platform over the IJ Lake. The passage will not only create a destination for visitors and neighbors, but will connect the residential units to each other and create a unique three-dimensional community between the residents of the building.   “The world famous urban environment of Amsterdam was created by the fusion of water and city. The new Sluishuis is born of the same DNA, merging water and perimeter block and expanding the possibilities for urban lifeforms around the IJ.” Andreas Klok Pedersen, Partner, BIG. The silhouette of Sluishuis will change as one moves around the building. At one vantage point it appears as the bow of a ship that reflects the water below; at another a vertical green community that invites visitors to engage directly with it; and finally as a true urban block with street access and city liveliness that is to be enjoyed by residents, neighbors, and the rest of Amsterdam.

Image Courtesy © BIG - Bjarke Ingels Group

Image Courtesy © BIG – Bjarke Ingels Group

  • Architects: BIG – Bjarke Ingels Group
  • Project: Sluishuis Housing Development
  • Location: Amsterdam, The Netherlands
  • Client: VORM / BESIX
  • Collaborators: BARCODE Architects, BOSCH SLABBERS, ABT, VAN ROSSUM, BURO BOUWFYSICA, KLIMAATGARANT, BIG Ideas
  • Partners in Charge: Bjarke Ingels, Andreas Klok Pedersen
  • Design Lead: Dimitrie Grigorescu
  • Project Manager: Birgitte Villadsen
  • Team: Justyna Mydlak, Nina Vuga, Santtu Johannes Hyvärinen, Jonas Aarsø Larsen, Kirsty Badenoch, Vinish Sethi, Yannick Macken, Ulla Hornsyld, Brage Mæhle Hult, Sebastian Liszka, Sabine Kokina, Jakob Lange, Tore Banke, Kristoffer Negendahl, Manon Otto, Carolien Schippers
  • Project type: Competition
  • Size in m2: 46.000
  • Date: 28/11/2016
  • Status: In Progress

(more…)

Amsterdam Children’s Playschool in Netherlands by Tiago do Vale Architects

Thursday, January 5th, 2017

Article source: Tiago do Vale Architects

Amsterdam is, today, a major european city consolidated on an important architectural tradition. A strong sense of identity and belonging is very characteristic of both the city and the country -defined by its permanent fight between the sea and the territory conquered to it- and that reflects on a generalized concern over the quality of public spaces and their collective enjoyment.

Hence, the Amsterdam Children’s Playschool starting point was the idea of having a children daycare center as a device to qualify an abandoned public space.

Designed over an abandoned dock, this proposal combines classrooms with exterior patios, with different uses and diverse degrees of privacy (some more public functioning as plazas, others semi-private with flexible uses, others totally private for the exclusive use of the daycare center).

Image Courtesy © Tiago do Vale Architects

Image Courtesy © Tiago do Vale Architects

  • Architects: Tiago do Vale Architects (Tiago do Vale)
  • Project: Amsterdam Children’s Playschool
  • Location: Amsterdam, Netherlands
  • Project Team: Tiago do Vale, Kamila Legat
  • Competition: Amsterdam Children’s Playschool Competition
  • Organization: Archmedium
  • Construction Area: 1350 m2
  • Project Year: 2016

(more…)

The Rock in Ámsterdam, Netherlands by Design Erick van Egeraat

Friday, December 23rd, 2016

Article source: Design Erick van Egeraat

The Erick van Egeraat office tower is part of an expressive high rise urban development, south of Amsterdam, named Zuid As. Located in the proximity of the city centre and with direct access to the urban network of public transport and highways, the project incorporates the potential of this unique location. The ambitious programming of a lively, high-density mixture of offices, housing, retail and public space, designed by nine international architects, all contribute to an exceptional development of metropolitan scale.

Image Courtesy © J Collingridge

Image Courtesy © J Collingridge

 

  • Architects: Design Erick van Egeraat
  • Project: The Rock
  • Location: Ámsterdam, Netherlands
  • Photography: J Collingridge, Christian Richters

(more…)

Nieuwdok NDSM in Amsterdam, The Netherlands by Moke Architecten

Thursday, December 8th, 2016

Article source: Moke Architecten

The site of NDSM Nieuwdok site is a former ship dock area at the waterfront of Amsterdam Noord in the Netherlands. The area is currently largely derelict and used by early adapters, like Greenpeace, Red Bull and MTV. The remaining monumental industrial buildings allocate small creative businesses and workshops, while new bars and hip festivals indicate the potential attraction of the area. They are signs of what is about to happen, as in the coming years the area will be transformed into a diverse urban area, with housing, office space, hotels and the like, all with a staggering density. Surrounded by the IJ River and some remaining docks, the water has a strong impact on the site and provides beautiful views.

Image Courtesy © Thijs Wolzak

Image Courtesy © Thijs Wolzak

  • Architects: Moke Architecten (Ludo Grooteman)
  • Project: Nieuwdok NDSM
  • Location: Amsterdam, The Netherlands
  • Photography: Thijs Wolzak
  • Program: School (ROC), launderette, 380 studios
  • Team: Hao Tran, Rik Lambers, Pascal Bemelmans
  • Client: Amsterdam Waterfront i.s.m. Biesterbos
  • Structural design: Diocon
  • Installations design: Viac
  • Environmental design: LBPSight
  • Construction firm: Kondor Wessels Amsterdam
  • Façade construction: Keers
  • Floor area:  School (ROC): 4.000 sqm, Student housing: 14.000 sqm
  • Year: 2013 – 2016

(more…)

B.Amsterdam in The Netherlands by NEXT architects

Friday, December 2nd, 2016

Article source: NEXT architects 

What can be done with a 18.000 m2 empty office building situated at the outskirts of the city and that has been deemed unsuited for redevelopment for the last 11 years? This is the big challenge faced with B.Amsterdam at the Johan Huizingalaan in Amsterdam. From the start, NEXT architects was closely involved in the transformation of this static cube-shaped building into a lively hotspot for startups, freelancers and creative entrepreneurs. Strategic interventions are used to strengthen the quality, experience and identity of the building.

Image Courtesy © Francisco Nogueira

Image Courtesy © Francisco Nogueira

  • Architects: NEXT architects
  • Project: B.Amsterdam
  • Location: Amsterdam, The Netherlands
  • Photography: Francisco Nogueira
  • Client: Timeless Investments
  • Team: Marijn Schenk, Mark Spijkerman, Arno Kwint and Douwe Strating (NEXT)
  • Collaborator/ Associate: Guus Meulendijks (B.Amsterdam) / Luuk van der Broek (Collaboration-O)
  • Advisor construction: Van Rossum, Amsterdam
  • Advisor: Peutz, Zoetermeer
  • Main contractor: Retail Bouw Nederland, Doetinchem
  • Installations: Gouweloos Electrotechniek BV / Roodenburg Installatiebedrijf BV
  • Floor area / Span: 18.000 m2
  • Final design: February 2015
  • Completion: September 2016

(more…)

West Beat in Amsterdam, The Netherlands by Studioninedots

Tuesday, November 29th, 2016

Article source: Studioninedots 

Studioninedots and Lingotto are proud to have won the tender for an iconic new building on Lelylaan, Amsterdam with our design that has a collective ‘Super Space’ as its heart. West Beat has a vast, transparent ground floor – a continuous public space. From a physical and programmatic sense, residents, businesses and passersby experience West Beat as a lively connector. In the tender phase, the project convinced the City of Amsterdam with its quality of design and concept, and approach to sustainability.

Image Courtesy © A2Studio

Image Courtesy © A2Studio

  • Architects: Studioninedots
  • Project: West Beat
  • Location: Lelylaan-Delflandlaan, Amsterdam, The Netherlands
  • Visualization: A2Studio
  • Client: Lingotto Ontwikkeling BV
  • Design team: Albert Herder, Vincent van der Klei, Arie van der Neut, Metin van Zijl
  • Project team: Joost Maatkamp, Wouter Hermanns, Karlijn de Jong, Joost Körver
  • Concept and landscape: SLeM
  • Sustainability: DPA | Cauberg-Huygen
  • Structural: Royal HaskoningDHV
  • Construction costs: IGG Boiton de Groot
  • Programming and operations: Horeca Development
  • EPC: -0.05
  • Plot: 3.250 m2
  • Design-completion: 2016-2020

(more…)

Oamsterdam in Netherlands by HofmanDujardin

Tuesday, November 29th, 2016

Article source: HofmanDujardin

Dutch architectural firm, HofmanDujardin, introduces a revolutionary, life-enhancing urban strategy for the city of Amsterdam. “We live in Amsterdam and we love Amsterdam. It is a fabulous city, and we want to make it more fabulous,” says Michiel Hofman. Oamsterdam offers an innovative plan to connect the northern district to the rest of the city. Mirroring the form of the exiting half-circle of the north, we will create a circular path through the city, thus restoring Amsterdam’s historic connection to the water and opening up the Ij waterfront. The inner ring will be a vital new connection uniting areas of the city, bringing space and air to the historic, crowded centre.

Image Courtesy © A2 Studio

Image Courtesy © A2 Studio

  • Architects: HofmanDujardin (Sustainable urban strategy for Amsterdam)
  • Project: Oamsterdam
  • Location: Amsterdam, Netherlands
  • Visualizations: A2 Studio
  • Team: Barbara Dujardin, Michiel Hofman and Arjen Aarnoudse
  • Year: November 2016

(more…)

OVG Amsterdam in The Netherlands by D/DOCK

Saturday, November 19th, 2016

Article source: D/DOCK

OVG Real Estate has moved into the top floor of the office building The Edge at the Amsterdam Zuidas. The building, proclaimed the most sustainable office building in the world by the Research Establishment (BRE) which received the highest ‘Outstanding’ BREEAM classification ever, of 98.36 percent, was developed by OVG Real Estate in close collaboration with main tenant Deloitte.

D/DOCK is responsible for the interior design of the new work environment of the developer and investor.

Image Courtesy © D/DOCK

Image Courtesy © D/DOCK

 

  • Architects: D/DOCK
  • Project: OVG Amsterdam
  • Location: Amsterdam, The Netherlands

(more…)

The 4th Gymnasium in Amsterdam, The Netherlands by Paul de Ruiter Architects

Tuesday, November 1st, 2016

Article source: Paul de Ruiter Architects 

In the first energy-neutral district of Amsterdam, the Houthavens, we designed the 4th Gymnasium. An energy-neutral secondary school that accommodates about 800 students. The school functions as the entrance of the new district. The Houthavens had an industrial role for years and will transform into a vibrant district with several islands in the upcoming years. A great variety of buildings and residents will take their place here. The 4th Gymnasium serves as a herald for the further developments of this area.

Image Courtesy © Sónia Arrepia

Image Courtesy © Sónia Arrepia

  • Architects: Paul de Ruiter Architects (Paul de Ruiter & Noud Paes, Richard Buijs, Lionel Nascimento Gomes, Raymond van Sabben, Marieke Sijm)
  • Project: The 4th Gymnasium
  • Location: Archangelweg 4, Amsterdam, The Netherlands
  • Photography: Sónia Arrepia
  • Software used: Rhino, Sketchup with a Sefaira update and AutoCAD
  • Client: City of Amsterdam
  • User: Esprit Scholengroep / The 4th Gymnasium
  • Project team: Bobby de Graaf, Laura van de Pol, Willem, Jan Landman
  • Engineer: Van Rossum
  • Installations: Ingenieursburo Linssen
  • Building physics: LBP sight
  • Construction costs: bbn adviseurs
  • Project management: PMB gemeente Amsterdam
  • Contractor: Dura Vermeer

(more…)

Housing Borneo island in Amsterdam, The Netherlands by Marlies Rohmer Architects & Urbanists

Sunday, September 18th, 2016

Article source: Marlies Rohmer Architects & Urbanists

Urban design In the Eastern Harbor Area, next to the KNSM and Java island lie Borneo and Sporenburg islands. West 8 (Adriaan Geuze) has created a very inspiring urban plan. The question for West 8 was how to create a water-city along the kilometers of 19th century harbor cays. West 8 did not solve this problem by attempting to subdue the scale with huge blocks, such as Jo Coenen has done on the KNSM island, nor by trying to reduce the scale by creating cross-canals, such as Sjoerd Soeters, but by repetition of a small scale.

Image Courtesy © Christian Richters

Image Courtesy © Christian Richters

  • Architects: Marlies Rohmer Architects & Urbanists
  • Project: Housing Borneo island
  • Location: Eastern Harbour Area, Borneo island, Amsterdam, The Netherlands
  • Photography: Christian Richters, Scagliola en Brakkee and Bert Nienhuis
  • Client: New Deal Amsterdam NL
  • Design: Marlies Rohmer
  • Team: Jan van Erven Dorens, Rob Hulst, Laurens Schuurkamp, Martin Koster
  • Constructor: Advies & Enginering Intervam, Rijswijk NL
  • Contractor: Intervam VOF (Intervam, Moes, Muwi)
  • Cost: € 4.500.000,- excl. VAT
  • Area: 8066 m2
  • Design: 1997
  • Completion: 1999-2000

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley:YII2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise