Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Posts Tagged ‘Austria’

Wooden house in Fischamend, Austria by ARCHITEKTI mikulaj &mikulajová

Thursday, December 1st, 2016

Article source: ARCHITEKTI mikulaj &mikulajová 

The house is floating over a slightly steep land, with a beautiful view to the forest at the end of a small village in Lower Austria. The inner space of the house is organised around an atrium, that creates the core of the structure. This smart way of space arrangement allows the sun and the daylight to enter the spaces the whole day long and also offers interesting views to the garden and the inner courtyard from the rooms.

Image Courtesy © ARCHITEKTI mikulaj &mikulajová

Image Courtesy © ARCHITEKTI mikulaj &mikulajová

  • Architects: ARCHITEKTI mikulaj &mikulajová
  • Project: Wooden house
  • Location: Fischamend, Austria
  • Team: Andrea Ambrovičová, Juraj Mikulaj
  • Net Floor Area: 128 m2
  • Year: 2013 -14

(more…)

Aparment S in Vienna, Austria by IFUB *

Saturday, November 19th, 2016

Article source: IFUB * 

Habitation has always had a very special relevancy in Vienna. Well known for it´s cooperative dwellings, this project shows a very different side of living in Austria´s capital city. The house itself – an art déco mansion built in 1931 consist of three separate apartments. The lowest raised ground floor apartment is owned by the clients since 2013. The flat was found in good but time-worn condition when the IFUB* got the comission for the conversion. Besides the details found in the flat itself, childhood memories and a strong personal connection of the client to the place and other conversions in the recent decades had to be considered in the design.

Image Courtesy © Sorin Morar

Image Courtesy © Sorin Morar

  • Architects: IFUB *
  • Project: Aparment S
  • Location: 13th district, 1130 Vienna, Austria
  • Photography: Sorin Morar
  • Site management: Architect DI Barbara Fenzl
  • Year: 2013 – 2015

(more…)

Goetzis Fire Station A in Austria by Cukrowicz Nachbaur Architekten ZT GmbH

Wednesday, November 16th, 2016

Article source: Cukrowicz Nachbaur Architekten ZT GmbH

The competition project was developed for a different site between the large buildings of the garn market in the south and small scale single family houses in the north. After a change of the building site the project could be adapted. The new building of the fire station reacts to these surroundings with a calm and contained structure. The reduction to a few openings of the structure generates dynamic facades. The functional organization of the building is arranged in two main areas: administration- and training area as well as garage and workshop area. The two areas are connected via a foyer that is situated throughout the whole depth of the building. The foyer also connects the main entrance with the emergency entrance. All main functions are positioned clearly and well arranged on one floor, short hallways and direct connections guarantee the economical operation of the building as well as the optimal functioning in the case of a fire emergency. The structure will be built as a massive construction. The administration- and training area will be fitted with wooden interiors, the garage and workshop area will be built with a robust and durable combination of steel and concrete. The windows of the administration- and training area will be fitted with a layer of perforated metallic fins serving as sunscreen and homogenizing the appearance of the facades.

Image Courtesy © Adolf Bereuter

Image Courtesy © Adolf Bereuter

  • Architects: Cukrowicz Nachbaur Architekten ZT GmbH
  • Project: Goetzis Fire Station A
  • Location: Goetzis, Austria
  • Photography: Adolf Bereuter
  • Software used: ABIS
  • Client: Marktgemeinde Götzis
  • Team Design: Andreas Cukrowicz, Anton Nachbaur-Sturm, Christian Schmölz, Simon Metzler
  • Team Project: Christian Schmölz [PL], Michael Abt, Julia Grund, Andreas Cukrowicz, Anton Nachbaur-Sturm
  • Completion: 2012-14

(more…)

Primary School Doren A in Austria by Cukrowicz Nachbaur Architekten ZT GmbH

Tuesday, November 8th, 2016

Article source: Cukrowicz Nachbaur Architekten ZT GmbH

Doren’s primary school is located on a steep slope in the centre of the village, alongside the church, rectory and town hall. The building also houses a sports hall and preschool. The five storey concrete building explores themes of rotation and the overlaying of multiple layers in horizontal and vertical. A spatial game is created by the shifting orientations as one moves from layer to layer and floor to floor. The external layer of the walls acts structurally, complemented by floor-to-ceiling beams spanning within the building’s depth. One large opening in each beam allows horizontal circulation from layer to layer. The concrete primary structure is legible and tangible from both inside and outside the school building. All non-structural elements are finished in untreated, native Silver Fir. The timber has been worked differently depending on its purpose: the walls planed smooth, the floors finely sawn. The palette for the new school has been distilled to two materials, one structural and one non-structural: concrete and timber. The new public square in front of the school serves both as a playground during breaks and the centre of social and civic life in the village.

Image Courtesy © HP Schiess

Image Courtesy © HP Schiess

  • Architects: Cukrowicz Nachbaur Architekten ZT GmbH
  • Project: Primary School Doren A
  • Location: Doren, Austria
  • Photography: HP Schiess, Adolf Bereuter
  • Software used: Abis
  • Team: Andreas Cukrowicz, Anton Nachbaur-Sturm, Georg Bechter, Markus Cukrowicz
  • Client: Gemeinde Doren
  • Competition: 2001 1st Prize
  • Completion: 2003

(more…)

Neu Leopoldau in Vienna, Austria by feld72 Architekten ZT GmbH

Sunday, November 6th, 2016

Article source: feld72 Architekten ZT GmbH 

Smart environment for young and young-at-heart home living on the outskirts of the city in a post-industrial complex. Strategies for creating community: this starts with identification through the design and continues with the quarter’s connecting ring structure and the belt formed by the wall surrounding the property, with special communication areas reflecting the layering principle of the building. A residential building as smart module of social life: tiered and networked communal zones and communication areas create the village in the buildings, and special extra spaces for whatever self-development is to be defined in the surrounding homes connect the private with the (semi-) public sphere. A building as a very flexible structure able to inspire the imagination and joie de vivre.

Image Courtesy © RIVIERA | MORETTI

Image Courtesy © RIVIERA | MORETTI

  • Architects: feld72 Architekten ZT GmbH
  • Project: Neu Leopoldau
  • Location: Vienna, Austria
  • Visualization:  RIVIERA | MORETTI
  • Client: Schwarzatal
  • Cooperation Partners: Prof. Dr. Jens Dangschat (Sociologist), IBO, KH13, raum kommunikation
  • Landscape PartnerKSLA – Katja Simma Landschaftsarchitektur
  • GFA: 5.400 m²
  • GFA: 5.400 m²
  • Year: 2015

(more…)

House D in Vienna, Austria by Caramel Architekten + Günther Litzlbauer

Friday, October 28th, 2016

Article source: Caramel Architekten

In the neighbour’s garden, Densification can also be possible in built up settlement areas of one family houses. The property of House D is located in the middle of a block of buildings, which are surrounded by the local streets, and each building is part of the formation of a big wonderful garden right in the heart of the block. The generous building regulation allows us to build on all properties up to at least a quarter of the whole property area and thereby creates possibilities to divide properties and the densification of the green spaces.

Image Courtesy © Christian Sperr

Image Courtesy © Christian Sperr

  • Architects: Caramel Architekten + Günther Litzlbauer
  • Project: House D
  • Location: Vienna, Austria
  • Photography: Christian Sperr
  • Co-architect and project manager: Günter Litzlbauer
  • Energy concept: water/water heat pump , housing ventilation
  • Lot size: 433m²
  • Living space: 189 m2
  • Additional space: 27 m2
  • Completion: 07/2016

(more…)

Am Platz in Klosterneuburg, Austria by Söhne & Partner architects

Thursday, October 27th, 2016

Article source: Söhne & Partner architects

The site as well as one already existing building is located in a top location, right in the city center of Klosterneuburg. The building facing the street will be redeveloped in the course of the project; two other building blocks will be designed from the beginning and built new.

Image Courtesy © Söhne & Partner architects

Image Courtesy © Söhne & Partner architects

(more…)

Mortuary in Hörbranz, Austria by juri troy architects

Wednesday, October 12th, 2016

Article source: juri troy architects 

The new mortuary sets a clear defined centre in the middle between the old and the new cemetery of Hörbranz. A yard in bright sand is set in front of the chapel and held by a 20 m long concrete bank with integrated fountain.

Image Courtesy © juri troy architects

Image Courtesy © juri troy architects

(more…)

Disco Volante in Vienna, Austria by Madame Architects

Saturday, August 27th, 2016

Article source: Madame Architects

The recently opened Pizzeria is the second of its kind hosted by Maria Fuchs, a vanguard in the recent “genuine pizza” hype in Vienna. The name “Disco Volante”  brings back memories of the James Bond villain Emilio Largo’s escape vessel. Also a famous car designed in the early 50ies carried this name (there has recently been a relaunch by Alfa Romeo). But in fact does the name of the pizzeria simply refer to its original meaning “flying disc”.

Image Courtesy © Lukas Schaller

Image Courtesy © Lukas Schaller

  • Architects: Madame Architects
  • Project: Disco Volante
  • Location: Vienna, Austria
  • Photography: Lukas Schaller
  • Client: Maria Fuchs
  • Design Team: Lukas Galehr, Madame Mohr
  • Area: appr. 200m²
  • Year: 2013

(more…)

52 Cubic Wood in Mödling, Austria by JOSEP

Saturday, August 27th, 2016

Article source: JOSEP

52 cubic wood – produces carbohydrate (glucose) from carbon dioxide CO2 (which equates to 260.000km by car) with the help of the sun. Additionally oxygen is released in the form of breathable air for 100 years per person. This happens interference-free without waste and emissions, it‘s quiet and fully automatic. This is the beauty of the factory called „The forest“.

Image Courtesy © JOSEP + Bernhard Fiedler

Image Courtesy © JOSEP + Bernhard Fiedler

  • Architects: JOSEP
  • Project: 52 Cubic Wood
  • Location: Mödling, Austria
  • Photography: JOSEP + Bernhard Fiedler

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy