Open side-bar Menu

Posts Tagged ‘Austria’

Villa Upper Austria by Two in a Box-Architekten

Tuesday, May 21st, 2013

Article source: TWO IN A BOX – ARCHITEKTEN

Due to the steep sloping terrain, the view and the direction of the sun special attention was required with regard to the alignment of living rooms and sleeping rooms. The villa has three levels adapted to the line of sight and staggered towards each other on top of a basement garage. The main living floor is west-aligned and built at the slope opening up onto a garden and summer kitchen.  In order to offer a free view of the city from the west-faced garden, the plan view of this floor was pushed to the northern end of the lot giving space for an elongated pool on the south side in front of the living and dining area. Front-mounted pool glazing allows for the horizon to disappear and the swimmer gets a feeling of hovering above the city.

Image Courtesy © Dietmar Tollerian-Archipicture 

  • Architects: Two in a Box-Architekten
  • Project: Villa Upper Austria
  • Location: Austria
  • Photography: Dietmar Tollerian-Archipicture
  • Program: Single family house
  • Year: Completion: 2011

Clearing House in Salzburg, Austria by Strobl Architekten ZT GmbH

Tuesday, May 14th, 2013

Article source: Strobl Architekten ZT GmbH 

The Clearing House is an institution of the SOS-Kinderdorf. Since 2001 this special place serves as accommodation, support and consultancy to minor refugees. The comprehensive restoration in 2012 with its construction and facade design reflects the idea of the SOS Kinderdörfer.

Image courtesy Strobl Architekten 

Haus Wiesenhof in Tirol, Austria by Gogl Architekten

Saturday, May 11th, 2013

Article source: Gogl Architekten

The client requested a getaway – a place of peace and contemplation with a strong relationship to the nature surrounding it. This alpine refuge is a symbiosis of spatial openness and enclosed areas. According to the design specifications, rebuilding or extending the house beyond the existing cubage was not permitted, which entailed a massive limitation for the design. Through the basic ideas of interlocking the inner rooms and the form design of an open and richly varied spatial structure, the architect conceptually compensated for the design restrictions and created a generous living and leisure space.

Image Courtesy © Mario Webhofer 

  • Architects: Gogl Architekten
  • Project: Haus Wiesenhof
  • Location: St. Johann in Tirol, Austria
  • Photography: Mario Webhofer
  • Project team: Regine Egg-Mitter, Hildegard Platzer-Rieder
  • Site area: 2.280 m2
  • Living space: 413 m2
  • Net useable area: 565 m2
  • Area of build: 275 m2
  • Start of planning: March 2009
  • Start of construction: April 2010
  • Completion: June 2012
  • Subplanning:
    Static, site management: IB Hanel, St. Johann i. Tirol (A)
    Lighting planning: Akzente Lichtsysteme (A)

Rochus 1090 in Vienna, Austria by Söhne & Partner Architects

Tuesday, April 23rd, 2013

Article source: Söhne & Partner Architects

When planning this building the instructors made a great effort to include all different requirements in the project without, however, neglecting the idea of a unified architectural line. So when the general refurbishment on Bauernfeldplatz in 1090 Vienna started it was important to connect the different levels and to open up the restaurant towards the road space in the foreground.A special element of the building is the 1913 built and still existing sun garden. Rather than putting it down because of his ongoing decrepitude we decided to keep and rehabilitate it. By opening the portals to ceiling-high windows, the sun garden now connects not only inner- and outer-space but also the different levels of the building.

Image Courtesy © Severin Wurnig

  • Architects: Söhne & Partner Architects
  • Project: Rochus 1090
  • Location: Bauernfeldplatz, 1090 Vienna, Austria
  • Photography: Severin Wurnig


Asfinag Office Building in Innsbruck, Austria by Peter Lorenz Ateliers

Saturday, March 30th, 2013

Article source: Peter Lorenz Ateliers

A SIMPLE CUBE RESPONDING TO THE EXISTENT NATURE&ARCHITECTURE: Innsbruck’s central park, the astonishing RIVER INN and the impressing mountain “North Chain”.

Peter lorenz ateliers won the competition unanimously and convinced the client with a technological futuristic concept: open glass façade with “intelligent” sunscreens and individual maximized workplaces. The simple cube is being “sculptured” according to the needs of the entrance and the integration into the context – one city spot of extraordinary beauty. The client is the “Austrian motorway provider” and is keen to realize one of Europe’s most ecological and low energy buildings: 18kw/m2/year maintaining a very high “atmospheric & climate standard”.

Image Courtesy © Günter Richard Wett 

  • Architects: Peter Lorenz Ateliers
  • Project: Asfinag Office Building
  • Location: Innsbruck, Austria
  • Photography: Günter Richard Wett
  • Client: Autobahnen- und Schnellstraßen- Finanzierungs- Aktiengesellschaft
  • Size of the project: 2.300 m2
  • Cost: 5.900.000 Euros
  • Year: 2011
  • Start and Completion Date: 2010-2011
  • Software used: AutoCAD

Bundesschulzentrum St. Veit/Glan in Austria by Spado Architects

Friday, March 15th, 2013

Article source: Spado Architects

Built in the 1980s the school complex in St.Veit/Glan houses the “Bundesrealgymnasium” and the “HLW” with around 1100 students. With additions and reorganization arrangements the existing building is upgraded to the latest technological standards. In the existing structures the classrooms where re-organized, the fire safety and escape routes where improved and the whole building is barrier free accessible.

Image Courtesy © Kurt Kuball 

  • Architects: Spado Architects
  • Project: Bundesschulzentrum St. Veit/Glan
  • Location: Sankt Veit an der Glan, Austria
  • Photography: Kurt Kuball
  • Client: Gemeinde St. Veit/Glan
  • Planning: Spado Architects & halm.kaschnig.wührer architekten
  • Project manager:
    Hannes Schienegger, Spado Architects
    Rainer Wührer, Peter Kaschnig, halm.kaschnig.wührer architekten
  • Assistance: Lukas Kucher, Spado Architects
  • Structural Consultant: Oberressl & Kantz
  • Site area: 22.986m²
  • Floor area:
    Neubau/new construction: 1.450m²
    Sanierung/renovation: 8.095m²
  • Built-up area: Neubau/new construction: 1.150m²
  • Start of planning: Februar 2009
  • Start of construction: Juni 2011
  • Completion: September 2012

Bodypuzzle in Vienna, Austria by heri&salli

Wednesday, March 6th, 2013

Article source: heri&salli

The architect’s office heri&salli from Vienna/Austria designed in an apartment of a private building owner a bathroom where mutually alternating fragmentary mirror surfaces and lighting fixtures form a conglomerate like a jigsaw puzzle of an image and a reflection. Sections of the room are more indicated momentarily than carried through. Man nowadays renews almost at will the outer appearance of his body or in other words of the parts of his body. From a superficial point of view it’s possible to say that a human being consists more of fragments than a grown entity.

Image Courtesy © paul ott photografiert 

  • Architects: heri&salli
  • Project: Bodypuzzle
  • Location: Vienna, Austria
  • Photography: Paul Ott Photografiert
  • Team: Stefanie Theuretzbacher
  • Finished: November 2012
  • Pandomo Floor / Pandomo Wall: Hans Ortner GmbH Wien / Martin Ortner
  • Mosaic: Hans Ortner GmbH Wien / Hans Ortner
  • Wood Work: Feichtinger GmbH / Scharnstein
  • Glas Work: Glaserei Sallfert / Trasdorf
  • Lighting: Lichtland Rittenschober / Gschwandt

Stairdance in Vienna, Austria by heri&salli

Tuesday, March 5th, 2013

Article source: heri&salli

In a renovated roof top apartment of a private building owner in Vienna/Austria the architect’s office heri&salli conceived the design of a staircase. Two intertwined handrails accompany a single storey flight of stairs to come consequently to a gallery style end.

Image Courtesy © paul ott photografiert 

  • Architects: heri&salli
  • Project: Stairdance
  • Location: Vienna, Austria
  • Photography: paul ott photografiert
  • Team: Stefanie Theuretzbacher, Alexander Karaivanov
  • Finished: October 2012
  • Structural Engineering: Werkraum Wien – ingenieure zt gmbh / Vienna
  • Metal Construction: StahlundForm / Vienna
  • Wood Work: Feichtinger GmbH / Scharnstein
  • CNC – Work: SFK Tischler GmbH / Kirchham
  • Painting – Filling – Mosaic: Hans Ortner GmbH – Martin Ortner / Vienna

Villa über Villach in Carinthia, Austria by Pilz Architektur

Tuesday, February 26th, 2013

Article source: Pilz Architektur

The plot:
Located approximately 100 meters above Villach, with beautiful views over the city and to the south lying mountains of the Julian Alps and Karavanke. An existing, long been uninhabited and dilapidated house from the Sixties was on the ground about 4200 square meters and has been canceled. Surrounded by woods, fields and a few houses, the land a special Atmosphere.

Image Courtesy © Paul Ott 

  • Architects: Pilz Architektur
  • Project: Villa über Villach
  • Location: Villach, Carinthia, Austria
  • Photography: Paul Ott
  • Architecture and overall planning: Pilz Architektur, Arch DI Paul Michael Pilz
  • Type: Single-family home
  • Site area: 4284
  • Living space: 345 m²
  • Built-up area: 266 sqm
  • Net construction costs: about 2000 € / m²
  • Planning beginning: October 2007
  • Construction: September 2008
  • Completion: Summer 2009
  • Software used: AutoCAD

Hartenaugasse Office Building in Styria, Austria by Ernst Giselbrecht + Partner ZT GmbH

Friday, February 22nd, 2013

Article source: Ernst Giselbrecht + Partner ZT GmbH

For an architect, the task of giving a manor house a new purpose and function is of course a fascinating, yet also complex, challenge. Villas such as Hartenaugasse 6 rank at the very top of the range of desirable residences. Yet the shape of living space today has changed altogether fundamentally in comparison with the ideas prevailing at the time the villas were designed. This accounts for the fact that many of these buildings are put to other uses today.

Image Courtesy Ernst Giselbrecht + Partner ZT GmbH 

  • Architects: Ernst Giselbrecht + Partner ZT GmbH
  • Project: Hartenaugasse Office Building
  • Location: Hartenaugasse, 8010 Graz, Styria, Austria
  • Client: Wegraz GmbH
  • Project team:
    Project manager: DI Martin Mittermayr
    Collaborators: DI Robert Strempfl, Ing. Johannes Eisenberger
  • Technical consultants:
    Structural: Vatter&Partner ZT GmbH, 8200 Gleisdorf
    Mechanical services: TB Hammer GmbH, 8054Graz
    Electrical: TB Klauss GmbH, 8054 Graz
    Construction physics: Dr. Pfeiler ZT GmbH, 8010 Graz
  • Contractors:
    Main contractor: Lederer-Grabner BauGmbH, 8055 Graz
    Facade / Metalwork: Ferroglas GmbH, 4063 Hörsching
    Facade: SFL GmbH, 8152 Stallhofen
    Metalwork: Metallbau Hirt, 8230 Grafendorf
  • Competition:
    Design & documentation: Spring 2003 – Spring 2010
    Start of construction: May 2010
    Completion: April 2011
  • Technical data:
    Net area: ~ 1.275 m² (NF 1.010 m², FF 50 m², VF 215 m²)
    Total floor area: ca. 1.800 m²
    Cubage: ca. 6.100 m³
GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: Microstation Trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy