Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Posts Tagged ‘Austria’

Hammerl Immobilien in Vienna, Austria by destilat Architecture+Design

Thursday, February 9th, 2017

Article source: Destilat Architecture+Design

destilat developed a custom-made interior design concept for Hammerl Immobilien Management GmbH’s new offices.

This new office layout meets all of the project’s diverse requirements: maximum storage space to access and file documents as quickly as possible was combined with workstations which support and improve communication as well as teamwork.

Image Courtesy © destilat/Harald Hatschenberger

  • Architects: destilat Architecture+Design
  • Project: Hammerl Immobilien
  • Location: Vienna, Austria
  • Photography: destilat/Harald Hatschenberger
  • Team: Harald Hatschenberger, Thomas Neuber, Magdalena Haas, Isabel Tendero

(more…)

The Kapellenhof Estate in Vienna, Austria by ARGE KAP_AllesWirdGut/feld72

Thursday, February 9th, 2017

Article source: feld72

Rethinking the tradition of municipal public housing in Vienna

The Kapellenhof project is coming to Vienna’s 22nd district: 450 new residential units around a shared urban grove.

In collaboration with three residential developers, Migra, Neues Leben, and Wogem, AllesWirdGut and feld72 won the developer’s competition for the construction of 450 apartments on Kapellenweg with a concept informed by the tradition-honored Viennese municipal public housing estate, a clear and confident ensemble laid out around a large communal courtyard: this is the Kapellenhof estate.

Image Courtesy © expressiv

  • Architects: ARGE KAP_AllesWirdGut/feld72
  • Project: The Kapellenhof Estate
  • Location: Wien 22. Bezirk, Kapellenweg 35, Austria
  • Visualitzation: expressiv
  • Illustrations: Handskizzen: Marino Fei
  • Model: mattweiss
  • Client: MIGRA / Neues Leben / wogem
  • AllesWirdGut Competition Team: Jan Schröder, Anna Auwermann, Carla Schwaderer, Jessica Wannhoff
  • Feld 72 Competition Team: Wilhelm Scherübl, Ralph Reisinger, Elian Trinca, Marino Fei
  • Statics: Dorr – Schober & Partner ZT GmbH
  • Structural engineering: Kern+Ingenieure ZT GmbH
  • Building services: IDK Engineering
  • Open space areas: carla lo Landschaftsarchitektur

(more…)

House Sch in Bregenz, Austria by Dietrich | Untertrifaller

Friday, February 3rd, 2017

Article source: Dietrich | Untertrifaller 

Built on an extremely steep piece of land with an area of only 450m², Dietrich│Untertrifaller designed this single family home to best fit the constraints of the site. While a black painted concrete core ties the house to the hill and contains all service rooms, a more open wooden structure was chosen for the living area and bedrooms. The form of the home allows for the focal point of all the interior spaces to be the forests and the Rhine valley below.

Image Courtesy © Bruno Klomfar

  • Architects: Dietrich | Untertrifaller
  • Project: House Sch
  • Location: A-6900 Bregenz, Austria
  • Photography: Bruno Klomfar
  • Client: Family Sch
  • Project management: Susanne Gaudl
  • Concrete engineering: Mader & Flatz, Bregenz
  • Wood engineering: Statik Holz: mkp, Dornbirn
  • HVAC: B. Langer, Wolfurt
  • Electrik: Kremmel & Schneider, Lustenau
  • Building physics: B. Weithas, Lauterach
  • Net floor area: 169 m²
  • Construction: 2014-2015

(more…)

Funder Werk 3 in Sankt Veit an der Glan, Austria by COOP HIMMELB(L)AU

Sunday, January 8th, 2017

Article source: COOP HIMMELB(L)AU

Industrial culture can only come about when existing economic and functional practical constraints are successfully transformed into multidimensional design.

The Funder Werk factory building, a paper coating factory, is functionally determined by the process of production. It was to be metamorphosed into “expressive architecture.” The design concept was based on the idea of dismantling the production hall into sculpturally shaped elements. During the design process, the power station with its chimneys, the media bridge, the flying roof, the office and laboratory areas, and the entrances emerged as differentiated, interconnected architectural elements that endow the complex as a whole with an unmistakable head and body. The playful sculptural evocation of the power station with the “dancing chimneys,” the media bridge as a connection between energy and production, the free design of the flying roof as “wings,” the shaped canopies of the entrances, and the corner of the laboratory and office areas dissolved in glass towards the south, all stand out against the hall, which has been consciously kept white and simple.

Image Courtesy © Gerald Zugmann

Image Courtesy © Gerald Zugmann

  • Architects: COOP HIMMELB(L)AU
  • Project: Funder Werk 3
  • Location: Sankt Veit an der Glan, Austria
  • Client: Funder Industries, St. Veit/Glan, Österreich
  • Design Principals: Wolf D. Prix, Helmut Swiczinsky
  • Project Architect: Markus Pillhofer
  • Landscape Architect: J.B. Koppandy, Graz, Austria
  • General Planner: Achammer & Tritthart, Innsbruck, Austria
  • Site Area: 150,000 m²
  • Total Floor Area: 6,450 m²
  • Design: 1987-1988
  • Construction: 1988-1989

(more…)

Absam Primary School in Austria by Schenker Salvi Weber

Friday, December 23rd, 2016

Article source: Schenker Salvi Weber

All moved in! The extension of the primary school in the Tyrolean municipality of Absam was completed in September 2016. After one-and-a-half years of construction, kids are now frolicking around in the two-story kindergarten. The first sport classes are already taking place in the triple gymnasium, and sweet sounds are floating down from the new music school under the roof of the historic primary school building.

There wasn’t much space for the new building in the 7000-person community of Absam, the “village of the Olympians” in the Hall-Wattens region, just 20 minutes by car from Innsbruck. So the architects Schenker Salvi Weber – the only ones among the 20 competition participants – decided to situate the sports hall underground and, for structural reasons, build the two-story kindergarten atop in a lightweight wood frame construction.

View of schoolyard with primary school and kindergarten, Image Courtesy © Bengt Stiller

View of schoolyard with primary school and kindergarten, Image Courtesy © Bengt Stiller

  • Architects: Schenker Salvi Weber
  • Project: Absam Primary School
  • Location: Absam, Austria
  • Photography: Bengt Stiller
  • Client:
    • Municipality of Absam
    • Immobilien GesmbH & Co KG
  • Team: Bettina Doser, Sophie Gerg, Teresa de Miguel, Thomas Morgner, Hans Reumann, Barbara Roller, Tiago Santana, Michael Salvi, Andres Schenker, Verena Theil, Tina Tobisch, Katalin Tóth, Rowena Ullrich, Thomas Weber
  • Commission type: EU-wide invited competition, general planning
  • Energy efficiency: Passive house standard
  • Structural engineer: wood construction. Merz Kley Partner
  • Structural engineer: reinforced concrete / geotechnics. ZSZ Ingenieure ZT GesmbH
  • Building physics: IBO – Austrian Institute for Healthy and Ecological Building
  • Construction management and costs: Die Bauleiter
  • Building technology: Moser + Partner Ingenieurbüro

(more…)

Tax Consultancy Office in Vienna, Austria by Söhne & Partner architects

Friday, December 23rd, 2016

Article source: Söhne & Partner architects

Often, the most exciting thing to see when entering a tax consultancy office it the latest edition of a law book. For one renowned tax consultancy office these days are over: it transforms its reception into a welcoming, comfortable lobby.

While planning the reconstruction of the entire office space, the redesign of the reception and the meeting rooms was announced in a small architectural competition. We were able to convince the jury of our unusual design, which so far has been particularly popular with high-class hotels. Now we are able to implement our ideas of an unconventional tax consultancy design in the look of a feel-good hotel lobby.

Image Courtesy © Söhne & Partner architects

Image Courtesy © Söhne & Partner architects

 

(more…)

WDR crossmedia house in Vienna, Austria by HOLODECK architects

Thursday, December 22nd, 2016

Article source: HOLODECK architects

The crossmedia house (built in the 1970is) of the Westdeutscher Rundfunk WDR is located in the historical center of Cologne at the Tunisstrasse. We reduced and arranged the building mass due to a new urban evaluation. The restructuring is based on 637 permanent loft working spaces, arranged around open green atrium. The concept supports everywhere nature light and different zones (working, communication, relaxing) in a high flexible structure.

Image Courtesy © HOLODECK architects isochrom

Image Courtesy © HOLODECK architects isochrom

  • Architects: HOLODECK architects
  • Project: WDR crossmedia house
  • Location: Vienna, Austria
  • Photography: HOLODECK architects isochrom
  • Team: Marlies Breuss, Michael Ogertschnig, Adam Myczkowski, Isabel Gares Sala, Hannes Zergoi, Marcel Schwab
  • Client: Westdeutscher Rundfunk WDR, Cologne
  • Size: 21000 m2
  • Year: 2015

(more…)

Headquarter SVA in Vienna, Austria by HOLODECK architects

Wednesday, December 21st, 2016

Article source: HOLODECK architects

The headquarter of the main association of the Austrian Social Insurance Fund is located in the third district, at Erdbergstrasse. The Wittgensteinhaus, the Rochusmarkt and the Grete Jostpark are important cultural buildings and urban areas arranged during site construction in 70s. In this high-quality context, we carefully place a spatial composition of the landscape park and building cubature. The vertical slice is proportionally supplemented by a horizontal slab and integrated the existing landscape park spatially and functionally. The inviting ground floor zone reaches the users and visitors over the extensive open space with shade-spreading trees or over the entrance along the Kundmanngasse. The naturally exposed hall provides a clear orientation and access to the areas.

Image Courtesy © isochrom

Image Courtesy © isochrom

  • Architects: HOLODECK architects (Tomasz Padlo)
  • Project: Headquarter SVA
  • Location: Vienna, Austria
  • Photography: isochrom
  • Team: Marlies Breuss, Michael Ogertschnig, Johannes Müller, Jana Chlupova, Vidosava Petrovic, Marcel Schwab
  • Client: Austrian Social Insurance Fund, Vienna
  • Size: 19100 m2
  • Year: 2015

(more…)

Krieau.viertel zwei plus in Vienna, Austria by HOLODECK architects

Tuesday, December 20th, 2016

Article source: HOLODECK architects

The concept of urban development is based on the landscape of open spaces with trees (historical Prater landscape) and the building units positioned in it. The sequence of built-up and undeveloped space is the result of the rhythm of several parameters including: spatial edges, rough-determining distances, orientation and interspaces. Due to the bridge connections in airy heights, eye-to-eye connections are maintained and a diversified movement with different room coverings along the lively ground floor zone is given. Places, meadows, landscapes accompany the residents, users and visitors on the fast way through or during a leisurely walk through the district of Zwei Plus. The difference between open spaces and differently equipped places takes place in addition to the adjacent buildings and the surroundings. Use: car parking, green campus with offices, dormitories and residential studios.

Image Courtesy © on3studio

Image Courtesy © on3studio

 

  • Architects: HOLODECK architects
  • Project: Krieau.viertel zwei plus
  • Location: Vienna, Austria
  • Visualization: on3studio
  • Client: IC ProjektentwicklungsgmbH
  • Team: Marlies Breuss, Michael Ogertschnig, Hannes Zergoi, Janine Jakubik, Laura Llinares, Adam Myczkowski, Giacomo Zanin
  • Size: 44000 m2
  • Year: 2014

(more…)

Headquarter Post AG in Vienna, Austria by HOLODECK architects

Saturday, December 17th, 2016

Article source: HOLODECK architects

The new headquarters of the Austrian Post AG is embedded in the urban context by inclusion of surrounding buildings, urban street connections and local conditions. Additionally, the building is structurally complemented by the public space and the courtyards. Different roof top gardens on the 6th floor and several terraces on some floors offer the employees inspiration and recovery. The integration in the urban context is guided by the intention to take in consideration the surrounding existing buildings’ typologies, the street connections with the 3rd Viennese district as well as several local data. The construction body takes shape in relation with the surrounding building blocks with inner courts, the existing telecom building, the neighbouring apartment house AMS, low rise buildings and the Grete-Jost-Park.

Image Courtesy © Isochrom

Image Courtesy © Isochrom

  • Architects: HOLODECK architects
  • Project: Headquarter Post AG
  • Location: Vienna, Austria
  • Visualization: Isochrom
  • Client: Austrian Mail Courier Post AG
  • Team: Marlies Breuss, Michael Ogertschnig, Hannes Zergoi, Peter Hundt, Michal Bugan, Chloe Priou, Karolina Wolny
  • Size: 48000 m2
  • Year: 2012-2013

(more…)

Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy