Open side-bar Menu

Posts Tagged ‘Bangalore’

Arvindh and Priya’s house in Bangalore, India by Biome Environmental Solutions Pvt.Ltd.

Tuesday, August 16th, 2016

Article source: Biome Environmental Solutions Pvt.Ltd.

The house sits in the context of a densely built residential area in North Bangalore. A substantial area of the plot along the road edge is occupied by the expansive canopy of a beautiful African Tulip.

The design takes the tree into consideration at every stage in an attempt to unite it with the built space, factoring in daylight and ventilation. The resulting home is marked by a sedate atmosphere, hints of the tree and the sky mingling with sober earth walls, which then contrast with oxide floors and painted steel windows.

Image Courtesy © Vivek Muthuramalingam

Image Courtesy © Vivek Muthuramalingam

  • Architects: Biome Environmental Solutions Pvt.Ltd.
  • Project: Arvindh and Priya’s house
  • Location: Sahakaranagar, Bangalore, India
  • Photography: Vivek Muthuramalingam
  • Softwares used: Autocad, Google sketchup
  • Design Team: Sharath Nayak, Maitri Dore, Ramya Ramesh, Sayan Chaterjee, Sukhraj Singh Sehgal
  • Consultants: Mesha Structural Consultants
  • Contractors: Ranganath.L
  • Site Area: 111.52 sqm
  • Built up Area: 119.61 sqm
  • Year of completion: 2016
  • Status: Built


KMYF in Bangalore, India by Cadence Architects

Tuesday, August 9th, 2016

Article source: Cadence Architects

The site for the project measured 60×40. The requirement was to build a 30 bed dialysis center. The unique feature of the site was that it was adjacent to an ancient South Indian Temple which was revered by the neighborhood for both its architectural presence and religious value. The context in that sense was atypical of a generic urban setting. The position that we took was to make a sensitive intervention into the context, we looked at the building as a backdrop to the existing scenario with the temple as the main protagonist.

Image Courtesy © Sergio Ghetti & Cadence

Image Courtesy © Sergio Ghetti & Cadence

  • Architects: Cadence Architects
  • Project: KMYF
  • Location: Bangalore, India
  • Photography: Sergio Ghetti & Cadence
  • Built Up Area: 9700 Sq.Feet
  • Site Area: 2400 Sq.Feet
  • Project Completion: 2015


Lookup HQ in Bangalore, India by Bhumiputra Architecture

Tuesday, February 16th, 2016

Article source: Bhumiputra Architecture

From the architect. Our design for Lookup’s new offices is based on one core principle: the requirement of flexible, open workspaces for a young, dynamic team. Our vision was to design a space that was minimal yet confident and most importantly, efficient.

Image Courtesy © Bhumiputra Architecture

Image Courtesy © Bhumiputra Architecture

  • Architects: Bhumiputra Architecture
  • Project: Lookup HQ
  • Location: Koramangala, Bangalore, India
  • Software used: Autocad, Sketchup, Lumion
  • Client: Deepak Ravindran
  • Project Area: 5000 sft
  • Completion of project: January 2016


Courtyard House in Bangalore, India by Abin Design Studio

Friday, September 25th, 2015

Article source: Abin Design Studio

We first met our client, Mr. TG Sathyanarayanan, when he lived in Thailand. He had been abroad for many years and he came across as a person updated on a modern lifestyle. When he decided to move back to India, we proposed a concept for his villa – one that was ‘rooted’ and connected to the soil. His appreciation for the same revealed to us his very Indian ethos.

Image Courtesy © Tina Nandi

Image Courtesy © Tina Nandi

  • Architects: Abin Design Studio 
  • Project: Courtyard House
  • Location: Bangalore, India
  • Photography: Abin Design Studio, Ravi Kanade, Tina Nandi
  • Client: Mr. T.G. Sathyanarayanan
  • Land Area: 5400 sq ft.
  • Built-up Area: 4350 sq ft.
  • Completion Year: June 2015
  • Architecture, Interior and Landscape Design: Abin Design Studio
  • Team: Abin Chaudhuri, Poorvi Dugar Ajmera, Koushik Majumder, Arjun Bhattacharya, Bidyut Chakraborty
  • Structural Consultant: Mr. Arun Rao, ISA Studios


COURTYARD HOUSE in Bangalore, India by The Purple Ink Studio

Thursday, June 4th, 2015

Article source: The Purple Ink Studio

Design Brief:

The client’s brief saw a strong interest in a “Courtyard House”. Taking the courtyard as a focal point, the entire architecture and the landscape conceptualization revolved around using the feature as a climate responsive design advantage.

The house is conceptualized as a performative architecture and landscape design with a carefully interwoven built-form that strongly responds to the site context.

Image Courtesy © Shamanth Patil

Image Courtesy © Shamanth Patil

  • Architects: The Purple Ink Studio
  • Location: Bangalore, India
  • Photography: Shamanth Patil
  • Client: Mr. Krishna Balamurali
  • Site area: 5000 Sqft
  • Year of completion: 2014



Tuesday, April 14th, 2015


Project overview – the challenge

Occupying a strategic position in the heart of Bangalore city, India, the project is in close proximity with some of the best hospitality, medical and commercial facilities in the city. The clients brief saw a potential for limited ‘Sky Villas’ where the architecture would re-interpret new levels of luxury in living. The built form also had to capture the richness of its vibrant and significant urban context of the city.

The design challenge was to capitalize on the potential of the 30,000 Sqft site without compromising on the existing green cover and minimizing the ecological footprint of the structure.

Image Courtesy © SHAMANTH  PATIL

Image Courtesy © SHAMANTH PATIL

  • Location: BANGALORE, INDIA
  • Photography: SHAMANTH  PATIL
  • GROSS AREA: 80,000 Sqft


#876 NIDHI in Bangalore, India by INT-HAB architecture +design studio

Saturday, April 4th, 2015

Article source: INT-HAB architecture +design studio

The residence is located in one of the prime localities of South Bengaluru, Karnataka. It is within a closed community of 600 houses. The site area being 2885 Sqft whereas the total built up of the residence was achieved up to 4600 Sqft. The residence is a G + 1 structure.

Image Courtesy © INT-HAB architecture +design studio

Image Courtesy © INT-HAB architecture +design studio


Ekya Early Years: Kanakapura Road in Bangalore, India by CollectiveProject

Friday, January 30th, 2015

Article source: CollectiveProject

Ekya Early Years: Kanakapura Road reconceives an abandoned watch factory and overgrown two acre site into a lush, colorful and immersive environment for learning. Designed as an exclusive preschool for both Montessori and Kindergarten environments, the new design capitalizes on the beauty of an old industrial building, repurposing the existing shell as a framework for spacious, naturally ventilated and sunlight filled classrooms.

Image Courtesy © CollectiveProject

Image Courtesy © CollectiveProject

  • Architects: CollectiveProject
  • Project: Ekya Early Years: Kanakapura Road
  • Location: Bangalore, India
  • Design Team: Cyrus Patell, Eliza Higgins, Ajantha S, Grégoire Rossignol
  • Design Scope: Architectural Renovation, Interiors and Landscape
  • Area: Approx. 25,000 sqft
  • Status: Completed July, 2014


The Library House in Bangalore, India by Khosla Associates

Wednesday, May 7th, 2014

Article source: Khosla Associates

Client brief:

The brief for this house was a well articulated document that delved into the nuances of how this family of 3 wanted to live. The family, comprising an entrepreneur-industrialist, married to a bohemian writer and with a teenage daughter, wanted the house to reflect the diverse range of their lives.

Image Courtesy © Shamanth Patil J.

Image Courtesy © Shamanth Patil J.

  • Architects and Interior Design: Khosla Associates
  • Project: The Library House
  • Location: Bangalore, India
  • Photography: Shamanth Patil J.
  • Principal designers: Sandeep Khosla and Amaresh Anand
  • Design team: Sandeep Khosla, Amaresh Anand and Priyanka Sams
  • Clients: Nikhil Kumar and Lavanya Sankaran
  • Civil Contractors: JJ Constructions Pvt. Ltd.
  • Structural Engineer: S & S Associates.
  • Landscape: Dewa Kusuma, Bali.


Shipara in Bangalore, India by SDeG

Wednesday, May 22nd, 2013

Article source: SDeG

Shipara is a new office building tucked into a tight urban site with overbearing buildings on three sides. The front edge faces a lush park in liberating contrast. The programmatic functions are organized on alternating split levels. A circulation spiral orchestrates movement within the volume and links the various staff and management zones. Façade and roof apertures are strategically located to force natural light through, and swerve in different directions to capture defined views of foliage and tree-tops.

Image Courtesy © Clare Arni 

  • Architects: SDeG
  • Project: Shipara
  • Location: Bangalore, India
  • Built up area: 340 sq.m
  • Project year: 2011 – 2012
  • Design team: Sujit, Balaji
  • Project team: Sujit, Balaji, Gayathri, Anju, Darshan, Prabhakar, Ananya
  • Photographs: Clare Arni
  • Structural design: Eco Consultants
  • Contractor (Civil): JK Constructions
GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy