Open side-bar Menu

Posts Tagged ‘Barcelona’

Commercial Space Turned into a Loft in Barcelona, Spain by EGUE Y SETA

Saturday, July 26th, 2014

Article source: EGUE Y SETA

From the outside, the vertical shutters draw wooden strips over a sight of a rich green hedgerow and a leafy bush. ¿Are they just the outside trees reflected over the windows panes? ¿or are these transparencies?

To step in this former commercial space turned into a loft, we need to open a wide and generous solid “Iroco” wood set of double doors with iron fittings custom made at the owner´s iron foundry. And as soon as we set foot over the natural oak parquet, we are welcomed by a huge “fish tank” without fish, were leaves and green blossoms float in amidst almost liquid light.  We are not talking about the typical bamboo reeds, nor about the very solemn Zen like interior garden, but about an arrangement of local trees of varying heights over a bed of pine bark splashed over by a cascade of light beaming from a false skylight. Surrounding this spectacular garden: The whole house.

Image Courtesy ©  Víctor Hugo

Image Courtesy © Víctor Hugo

  • Architects: EGUE Y SETA
  • Project:Commercial Space Turned into a Loft
  • Location:Barcelona, Spain
  • Photography: Víctor Hugo
  • Designers: Daniel Pérez + Felipe Araujo
  • Area: 200 sqm
  • Completed date: 2013


Mediterranean Cultural Centre in Barcelona, Spain by Ricardo Bofill Taller de Arquitectura

Friday, June 27th, 2014

Article source: Ricardo Bofill Taller de Arquitectura

The Generalitat and the Institut Català d’Estudis Mediterranis, ICEM wishes to create an important and prestigious cultural institution, the Mediterranean Cultural Center. Located in Barcelona, the M.C.C., will be representative of the cultural and economical dynamism of Catalonia, and will consolidate Barcelona as the capital city of the Mediterranean Culture.

The MCC is essentially composed of four entities:

  • A museum of natural history and cultural history.
  • The multimedia library of the Mediterranean..
  • A center of study and investigation.
  • A conference center.
Image Courtesy © Ricardo Bofill Taller de Arquitectura

Image Courtesy © Ricardo Bofill Taller de Arquitectura

  • Architects: Ricardo Bofill Taller de Arquitectura (Vanessa Cólliga)
  • Project: Mediterranean Cultural Centre
  • Location: Barcelona, Spain
  • Lobby, Reception, Information, Restauration and Retail: Gross 7,650m2 Net 6,090 m2
  • Natural History and Cultural History Museum: Gross 16,000m2 Net 12,370m2
  • Library: Gross 8,000m2 Net 6,900m2
  • Center of studies: Gross 1,800 m2 Net 1,330m2
  • Conference center: Gross 2,500m2 Net 1,920m2
  • Administration: Gross 6,450m2 Net 4,700m2
  • Parking: Gross 2,000m2 Net 2,500m2


JUST WOOD in Santa Maria de Palautordera, Barcelona, España by Alventosa Morell Arquitectes

Thursday, June 12th, 2014

Article source: Alventosa Morell Arquitectes 

The client requested us a detached house having in mind three very clear points:

  • The less expensive the better.
  • Built in a short period of time.
  • It had to be energy-efficient.
Image Courtesy © Adrià Goula

Image Courtesy © Adrià Goula

  • Architects: Alventosa Morell Arquitectes  ( Josep Ma. Alventosa, Marc Alventosa y Xavier Morell )
  • Project: JUST WOOD
  • Location: Santa Maria de Palautordera, Barcelona, España
  • Photography: Adrià Goula
  • Built area 111.60m2.
  • Technical Architect:  Eli Camats
  • Builder: Nix Profusta
  • Year Project: 2013.
  • Year Construction: 2013


Remodelling of Riera la Salut in Barcelona, Spain by Pol Femenias Arquitectes

Wednesday, June 11th, 2014

Article source: Pol Femenias Arquitectes

The intervention takes place in the middle of one of the densest neighborhoods in SantFeliu de Llobregat, near Barcelona. A working-class neighborhood, grown around the old textile factories, wall to wall, with humble dwellings of the workers themselves. The demolition of one of the last factories still standing was used to build underground parking to supply the district of La Salut , leaving in the place where the factory was a large gap in the form of concrete cover for this parking.

Image Courtesy © Pol Femenias Arquitectes

Image Courtesy © Pol Femenias Arquitectes



Friday, May 16th, 2014

Article source: PICHARCHITECTS

The project of  “Santa Madrona” deals with an urban space, where two apartment blocks with an affordable renting price have to be placed, nearby a small public square of the Gracia neighbourhood of Barcelona. The intervention had to place also, a public equipment on its ground floor, with a specific area and  some specific leisure spaces. So then, the project had this interesting challenge to propose in one hand apartment blocks with an affordable renting price, with all the facilities that were needed, an urban space intimately bounded to the block’s life and an equipment that will promote the so necessary mixture of uses.

Image Courtesy © Simón García

Image Courtesy © Simón García

  • Architects: PICHARCHITECTS
  • Location: Barcelona, Spain
  • Photography: Simón García
  • Software used: AUTOCAD
  • Volume of the construction: 5.704,10 m²
  • Final Cost: 3.106.091,92€
  • Authors: Felip Pich-Aguilera Baurier and Teresa Batlle i Pagès. Architects.
  • Group Directors: Angel Sendarrubias. Pau Casaldáliga
  • Project Director: Ute Müncheberg
  • Specialists: INDAGSA, structure. RP GRUP, facilities. GPCAT, measurements and estimates.
  • Building company: INBISA


LAS ARENAS in Barcelona, Spain by Alonso Balaguer and Associated Architects

Wednesday, May 14th, 2014

Article source:  Alonso Balaguer and Associated Architects

In spite of the fact that the former bullring, in disuse since 1989 and with a neo-mudéjar style, didn’t actually have high architectural value, it was clear that, being poised in such an impressive location for more than a century, this site was really in the minds of every citizen, and its symbolic value lead to a suitable preservation. That’s why the architectural answer, already from the first outlines, was orientated towards its maintenance as a second skin of the new building. Nevertheless, such preservation met great technical complexity: first, an evident physical deterioration; second, a strange height, four meters above the nearby streets. The technical effort was worth it, in the end to present a strong, atypical cylindrical form.

Image Courtesy ©  Josep Maria Mills, David Cardelús, Luis Alonso

Image Courtesy © Josep Maria Mills, David Cardelús, Luis Alonso

  • Architects: Alonso Balaguer and Associated Architects (Rogers, Stirk, Harbour and Partners)
  • Project: LAS ARENAS
  • Location: Barcelona, Spain
  • Photography: Josep Maria Mills / David Cardelús / Luis Alonso
  • Customer / Client: Company of New Bullring, SL / Metrovacesa
  • Structural Engineering: BOMA (Brufau Obiol, Moya and Associates)
  • Engineering Facilities: JG ASSOCIATES
  • Project Management: Bovis Lend Lease
  • Manufacturer: Dragados
  • Project Year: 2000
  • Implementation period: 2005 – 2011
  • Area: 105,000 m²
  • Construction cost: € 130 million


HOTEL OHLA ***** in Via Laietana nº49, Barcelona, Spain by Alonso y Balaguer

Tuesday, May 13th, 2014

Article source: Alonso y Balaguer

The building of Heribert Salas’ (1926 – 2011) house in Via Laietana 49, Barcelona in 1926 could never be considered a finished project and the clash of what was then considered a modern building within the weave of Ciutat Vella left wounds that have taken over 80
years to heal.

Image Courtesy © Josep Mª Molinos / Marco Pastori

Image Courtesy © Josep Mª Molinos / Marco Pastori

  • Architects: Alonso y Balaguer
  • Project: HOTEL OHLA *****
  • Location: Via Laietana nº49, Barcelona, Spain
  • Photography: Josep Mª Molinos / Marco Pastori
  • Project Manager: Daniel Isern
  • Developer: Cent Claus, S.L.
  • Work involved: Basic project, executive project and site management
  • Completion time: 2008-2011
  • Surface area: 6,400 m2
  • Constructor: Lluis Pares, S.L.
  • Quantity Surveyors: Tecnics G3, S.L. (Manoli Vila, Javier Chávez, Victor Forteza)
  • Structural Engineering: NOLAC
  • Installation Engineering: PGI
  • Sculptural work on façade: Frederic Amat
  • Illumination: Artec3 Lighting Design



Wednesday, April 9th, 2014

Article source: ESTUDI NAO SCP

Usually in Catalonia, the plots in the old villages for detached housing are approximately 5 meters wide, adapted to the typical structural system: two parallel load-bearing walls that support regular beams to build a slab.  Sometimes, as it happens in our case, the resultant plot is really outstretched making really difficult the access of light and ventilation in all the rooms of the house.

Image Courtesy © José Hevia

  • Architects: ESTUDI NAO SCP
  • Location: Barcelona, Spain
  • Photography: José Hevia
  • Building Engineer: Rosa Romero Navarro
  • Date: September 2013
  • Area: 216 m2

CASA TOMÁS in Barcelona, Spain by LAB, Laboratory for Architecture in Barcelona

Thursday, February 27th, 2014

Article source: LAB, Laboratory for Architecture in Barcelona

Louis Kahn divided spaces into two types: served and servant (where ‘servant’ refers not to domestic staff but to spaces serving other spaces). Marcel Breuer structured a considerable number of his single-family homes into a bi-nuclear scheme. The pre-existing H-shape of the Tomás home already favoured its spatial organization into two living areas, as in Breuer’s plan: one part to be used for daytime activities – the social area – and the other for night-time functions – the private area. The connecting room was to be a servant space but also given its own character so that, rather than being relegated for use as a mere passageway, it could also function as a living area. The other two rooms would be served spaces.

Image Courtesy © José Hevia

  • Architects: LAB, Laboratory for Architecture in Barcelona
  • Project: CASA TOMÁS
  • Location: Barcelona, Spain
  • Photography: José Hevia
  • Client: Miguel Gayoso
  • Contractor: Constructora Montnegre (Tordera, Barcelona), Spain
  • Project year: 2013
  • Completion date: November 2013
  • Project area: 80, 00 m2
  • Cost: 73.000, 00 €

HOUSE 1101 in Sant Cugat del Vallès, Barcelona by H ARQUITECTES

Thursday, February 27th, 2014

Article source: H ARQUITECTES

Not so many jobs begin like this one, with an owners’ list of wishes and hopes for their new home. A list much closer to the principles and values architects usually work with, often secretly, than the ordinary expectations of those couples facing this unknown challenge. Lists always full of good intentions but often incomplete. This was the start, loaded with responsibility, yet an excellent start.

Image Courtesy © Adria Goula

  • Architects: H ARQUITECTES
  • Project: HOUSE 1101
  • Location: Sant Cugat del Vallès, Barcelona
  • Photography: Adria Goula
  • Collaborators: Blai Cabrero Bosch, architect (HARQUITECTES), Carla Piñol Moreno, quantity surveyor (HARQUITECTES), Iñaki González de Mendiguchia Garmendia, quantity surveyor, DSM arquitectes (structural engineer) Àbac enginyers (insallations), Eliseu Guillamón / Pere Cabassa (landscape)
  • Project year: 2011-2013
  • Constructed surface: 323m2
GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: YII 2016
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy