Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Posts Tagged ‘Belgium’

B2B E-commerce store in Les Bons Villers, Belgium by Portapivot

Tuesday, August 8th, 2017

Article source: v2com 

With their discreet joinery and invisible pivoting hinges that swivel up to 360°, the high-end interior pivot doors from Portapivot, adapt perfectly to open atmosphere interior design projects.

Portapivot 6530 XL pivoting room divider, Image Courtesy © Koen Dries

  • Architects: Portapivot
  • Project: B2B E-commerce store
  • Location: Les Bons Villers, Belgium
  • Photography: Koen Dries

(more…)

Sous-Bois in Liege, Belgium by Luc Spits Architecture

Sunday, July 30th, 2017

Article source: Luc Spits Architecture

Situated in an undergrowth, this architecture interacts with its surroundings.

The new construction, accesses and approaches are the result of the physical constraints of the site.

Image Courtesy © Luc Spits Architecture

(more…)

Multi Purpose Hall ‘Park ter Walle’ in Menen, Belgium by INOFORMA architects

Wednesday, July 26th, 2017

Article source: INOFORMA architects

This new multipurpose hall offers a range of small and bigger spaces for the local youth. Around the main hall forms the heart of the building. Occupied for big events and concerts its walls are formed by two separated concrete walls to form a soundproof barrier. Situated Around this main hall are smaller rooms that will be used by several organizations, youth work and other local groups.

Image Courtesy © INOFORMA architects

  • Architects: INOFORMA architects
  • Project: Multi Purpose Hall ‘Park ter Walle’
  • Location: Park ter Walle, 173 Julius en Maurits Sabbestraat, Menen, Belgium
  • Client: AGB Menen
  • Project size: 3573 m²
  • Completion: 2017

(more…)

House DWG in Meise, Belgium by UAU collectiv

Friday, June 23rd, 2017

Article source: UAU collectiv

A landscape fit for daydreaming provides the incentive to design a building with a serene impression. Unity in form and materialisation are characteristic for the basic volume that is designed over 2 levels by means of cuboid shaped volumes. Different integrated patios search for a contact between interior and exterior. Further, the ground floor volume is conceived more largely and shifted in relation to the upper floor in order to create an interesting outdoor area, awnings and terraces. The house has a strong horizontal appearance because of the play of meeting points between “floating” volumes and walls that are continued from inside to outside.

Image Courtesy © UAU collectiv

  • Architects: UAU collectiv
  • Project: House DWG
  • Location: Meise, Belgium

(more…)

Observation Tower Negenoord in Belgium by De Gouden Liniaal Architecten

Thursday, June 1st, 2017

Article source: De Gouden Liniaal Architecten

Negenoord is a former gravel extraction area (about 150ha), which is now transformed to a nature reserve called Maasvalley Riverpark, 2500 hectares in size and located on both sides of the Belgium-Netherlands border which is formed by the Maas river. The redevelopment also gives more space for the river creating a flooding area.

Image Courtesy © Filip Dujardin

  • Architects: De Gouden Liniaal Architecten
  • Project: Observation Tower
  • Location: Negenoord, Belgium
  • Photography: Filip Dujardin
  • Software used: SketchUp, Autocad

(more…)

Óscar Romerocollege in Dendermonde, Belgium by De Jong Gortemaker Algra Architects

Thursday, April 20th, 2017

Article source: De Jong Gortemaker Algra Architects

The south side of the Óscar Romerocollege borders on the historical inner city of Dendermonde. The patchwork sequence of courtyards and streets is typical of this location. Two college buildings have already been built. A further two buildings – a tuition building and a sports complex – will be added and are intended to strengthen the school’s identity. We have extended this objective to include a connection to the historic centre. A connection that has been created by blending into the structure of the public spaces. The existing courtyards have been extended to include two new courtyards and a promenade. The four school buildings, each of which has its own individual appearance, create a powerful rhythm on the north side. This is where the main entrance is located. A covered path connects the existing and new buildings and takes the students past the different courtyards, each of which has its own function and identity.

Image Courtesy © De Jong Gortemaker Algra Architects

(more…)

The Cervantes Institute in Brussels, Belgium by Carlos Arroyo Architects

Tuesday, April 4th, 2017

Article source: Carlos Arroyo Architects

Compact and Flexible

One of the major challenges of the project was to combine at the ground floor level the required flexibility for a multifunctional and public space, and allowing at the same time the possibility to locate 30.000 books of the library. The system proposed to solve this issue was a three-dimensional version of the Cervantes Institute Logo. Orthogal geometries created by thick red lines which limit undefined spaces. One can move between this lines full of books and spend some time sitting on the benches located on the hallways or going out to wider spaces to enjoy the lecture at the café. The books work also as a storefront background. The activities allocated in this floor are visible from the street as a way to highlight its public essence. A domestic library, a coffee hall, a multifunctional space with stands or the information displayed on the monitors.

Image Courtesy © Miguel de Guzman + Rocío Romero (Imagen Subliminal)

  • Architects: Carlos Arroyo Architects
  • Project: The Cervantes Institute
  • Location: Brussels, Belgium
  • Photography: Miguel de Guzman + Rocío Romero (Imagen Subliminal)
  • Client: Instituto Cervantes
  • Project Leader: Vanessa Cerezo
  • Design team: Alexander Krol, David Jiménez Iniesta, Paula Currás e Iciar Arboledas
  • Constructor: Plaintec
  • Video Music: Johnny Haway – My gun do error
  • Competition Design: July 2015
  • Implementation Design: September 2015
  • Construction: December 2015 – April 2016

(more…)

PO87 in Belgium by AWAA

Tuesday, March 28th, 2017

Article source: AWAA

This private commission for a single family home is located in a wooded residential area in Belgium. The house is a response to strict legislations on implantation and surface occupancy, as well as a municipality desire to promote housing in the neighborhood.

During the development, we proposed to the promoter an added value: a construction that would be energetically addressed, according to the passive house standards.

Image Courtesy © Nathalie Van Eygen

  • Architects: AWAA
  • Project: PO87
  • Location: Belgium
  • Photography: Nathalie Van Eygen
  • Lead Architects: Charly Wittock, Christophe Bourdeaux
  • Collaborators (arch): Didier Bourtembourg, Aurélien Sauvée
  • Building service engineering & EPB: MK Engineering
  • Structural engineering: Ney & Partners
  • Landscape Architect: Wirtz international
  • Gross Built Area: 465m²
  • Completion Year: 2015

(more…)

Youth Center in Ghent, Belgium by De Smet Vermeulen architecten

Friday, March 24th, 2017

Article source: De Smet Vermeulen architecten 

This office with shed and youth centre is a stopping place in nature. It has two important neighbours: a regional nature centre and a sports hall, which it is up against so as to be able to benefit from the paving and the underground pipes. The answer to the respectively indifferent and educational setting of sports hall and nature centre is domesticity: a house was missing on the premises.

Image Courtesy © Dennis De Smet

  • Architects: De Smet Vermeulen architecten
  • Project: Youth Center
  • Location: De Stek, Bourgoyen, Ghent, Belgium
  • Photography: Dennis De Smet
  • Software used: Vectorworks  
  • Client: Natuurpunt Gent VZW and JNM VZW
  • Project Architects: Eline Tavernier, Nikolaj De Meulder, Eva Čápová
  • Advisers: Bast Architects & Engineers
  • Reference budget: 450.500 €
  • Total surface: 300,50 m2

(more…)

Quai de Rome in Liège, Belgium by MDW ARCHITECTURE & H+G ARCHITECTS

Wednesday, March 8th, 2017

Article source: MDW ARCHITECTURE

Programmes of this type are notorious for producing mundane buildings – devoid of interest at best, and often outright urbicide. Our vision goes beyond the mere cosmetic upgrade of the decorated shed, asking: How can the designers of a supermarket quietly succeed in weaving part of the urban fabric?

Image Courtesy © Séverin Malaud

  • Architects: MDW ARCHITECTURE & H+G ARCHITECTS
  • Project: Quai de Rome
  • Location: Liège, Belgium
  • Photography: Séverin Malaud
  • Client: Delhaize Group
  • Team: (MDW) Marie Moignot, Xavier De Wil, Ludovic Raquet, Gilles Debrun, Jérôme Elleboudt, Kristof Van Den Berghe, Yvan Breithof, Thomas Gillet,; (H+G) Charles Herfurth, Guillaume De Ghellinck, Henry Lebrun, François Denayer, Tanguy van Cutsem, Marie-Eve Delfosse
  • Mechanical Engineer: DTS
  • Structural Engineer: SETESCO
  • Contractor: BCDG (Temporary association BERNARD CONSTRUCTION – DONNAY-GOFFIN – CORDEEL)
  • Surface: 3.500m²
  • Dates: Conception 2009 – completed Septembre 2015

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Canon: CW910
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy