Open side-bar Menu

Posts Tagged ‘Belgium’

The Screen in Bierbeek, Belgium by DMOA architects

Sunday, March 11th, 2018

Article source: DMOA architects

A beautiful plot with endless views… but unfortunately next to a truckers company. How to make the most of these two contradictory influences? Our concept: we placed a narrow, long and tall house on the far right of the parcel. The property itself acts as a screen to cover up the unsightly, noisy neighbour on the right. The right side of the house has a blind facade, while the other side opens freely towards a large, sunny garden, where there is little evidence left of the fleet and accompanying roar. Or how everything falls into place by an atypical choice of implantation and volume.

Image Courtesy © Luc Roymans

  • Architects: DMOA architects
  • Project: The Screen
  • Location: Bierbeek, Belgium
  • Photography: Luc Roymans
  • Software used: Vectorworks, SketchUp
  • Lead Architects: Charlotte Gryspeerdt, Marleen Rosier, Benjamin Denef, Matthias Mattelaer
  • Engineering: Marcel Lavreysen
  • Site Area: 2683 m2
  • Floor Area: 440 m2 in 3 floors
  • Finished: In 2015


Contemporary Abbey For The Production Of Mustard, Pickles, Pickled Vegetables And Vinegar in Oudenaarde, Belgium by DHOOGE & MEGANCK ARCHITECTURE

Monday, February 5th, 2018


A production site for mustard, pickles and imposed vegetables according to an innovative, contemporary abbey principle. It does not stand in line but is an island in the industrial development and thus pulls the underlying nature reserve inwards. Due to the low budget, the ‘fat’ has been cut away, leading to a condensed concept. The ‘arena’ extends around and is the minimum paving (turning radius) for loading and unloading. The production was commemorated together with the client from horizontal to vertical, with the mustard tower where the silos with mustard seed are located. The central gate reveals itself as a gaping hole in the massive façade that consists of a rhythmic set of concrete panels. The building must comply with the standards of food safety whereby the hygienic and non-hygienic zone must be strictly separated. The central helix staircase cleverly resolves this and shows the functioning and DNA of the building.


  • Project: Contemporary Abbey For The Production Of Mustard, Pickles, Pickled Vegetables And Vinegar
  • Location: Oudenaarde, Belgium
  • Photography: DHOOGE & MEGANCK, FREDERIK VERCRUYSSE, Johnny Umans
  • Client: Camp’s
  • Cost: 1.191.000€
  • Surface: 1200m²
  • Date: 2013-2018


Brickwall in Brussels, Belgium by YCL studio

Friday, February 2nd, 2018

Article source: YCL studio 

In 1976 architects Jean and Veronique Boland-Springal designed and built a row house for themselves in the sleeping quarters in Brussels. Even though owners changed several times and the building went through several maintenances, main spaces and architecture stayed the same. The dwelling is organized into 6 levels, which creates compelling spaces, engaging perspectives and connects street and inner-courtyard on different levels. Building framework is from monolithic concrete columns and slabs and is compressed in a 5m gap between masonry brick walls. Bay windows with an open concrete structure framework are duplicated in the interior spaces. Meanwhile, the captured representation was oppressing – everything was painted in various colors and enclosed with diverse materials, which were physically and morally worn out.

Image Courtesy © Andrius Stepankevičius

  • Architects: YCL studio
  • Project: Brickwall
  • Location: Jules de Trooz 75, Brussels, Belgium
  • Photography: Andrius Stepankevičius
  • Software used: Autocad, 3dS Max, V-Ray
  • Collaborators: YCL decoration, YCL furniture
  • Size: 204 sq.m.
  • Year: 2017


KUL Campus Bruges in Belgium by Abscis Architecten

Tuesday, January 23rd, 2018

Article source: Abscis Architecten

The perpetuation of the cooperation between KU Leuven (Catholic University of Louvain) and VIVES college university has become a fact with the realisation of the KU Leuven Campus in Bruges. The building hosts the Faculty of Industrial and Engineering Sciences and Technology and the Faculty of Kinesiology and Rehabilitation Sciences and is located in a very prominent place on the Ter Groene Poorte site. As a result, it functions as the actual entrance for whomever approaches the site from the station. The building is the beginning of a public esplanade that combines the various new developments on campus.

Image Courtesy © Dennis De Smet

  • Architects: Abscis Architecten
  • Project: KUL Campus Bruges
  • Location: Site Ter Groene Poorte Spoorwegstraat 12 8200 Brugge, Belgium
  • Photography: Dennis De Smet
  • Client: Katholieke Universiteit euven
  • Design Team: Vereniging van Studiebureaus: Abscis – Provoost – Ingenium
  • Cost: € 14 251 000 excl. VAT and fees
  • Gross Area: (M2) 11 861 m² (building)


Rumples in Leuven, Belgium by Marge architecten bv bvba

Tuesday, January 23rd, 2018

Article source: Marge architecten bv bvba

The project consists of a renovation of a historic mansion in Leuven (Belgium) of which the main focus is enhancing life quality and reorganizing living on the ground floor. A new extension is realized, supported by steel trusses, a sort of lightfilled city-cabin. In the historic mansion furniture is introduced in the existing carriage-corridor, as a way of mediation with the oversized corridor and practical organization of a few smaller functions in to a dense cluster.

Facade extension, Image Courtesy © Marge architecten bv bvba

  • Architects: Marge architecten bv bvba
  • Project: Rumples
  • Location: Leuven, Belgium
  • Collaboration: Architect Jan De Moffarts And Laura Ten Zeldam (Stained Glass Design And Execution)
  • Software used: Autodesk, Autocad and SketchUp


The Zuiderplein Antwerp in Belgium by ATELIER KEMPE THILL

Monday, January 22nd, 2018

Article source: ATELIER KEMPE THILL 

Recently the construction started of the block14 development in Antwerp’s new city quarter Nieuw Zuid. Block 14 is the central block situated at the new piazza Zuiderplein that will function as the civic centre for the new neighbourhood with several thousand inhabitants.


  • Project: The Zuiderplein Antwerp
  • Location: Nieuw Zuid, Antwerp, Belgium
  • Client: Triple Living Antwerp / Belgium
  • Software used: Vectorworks


The Waterdog in Sint-Truiden, Belgium by Klaarchitectuur

Friday, January 12th, 2018

Article source: Klaarchitectuur

Quality of life

‘The waterdog’ is a state-of-the-art workspace where working almost becomes a spiritual experience. No more dull and unimaginative offices; be inspired by a challenging working environment where past, present and future are inextricably linked. By stacking the different offices and spreading out the various departments across different floors, a constant sense of dynamism is created in the workspace.

Image Courtesy © Flos&Beeldpunt

  • Architects: Klaarchitectuur
  • Project: The Waterdog
  • Location: Sint-Truiden, Belgium
  • Photography: Flos&Beeldpunt, ToonGrobet


From roundabout to urban agora in Brussels, Belgium by COBE and BRUT

Friday, January 5th, 2018

Article source: COBE and BRUT

Danish architects COBE and Belgian architects BRUT reveal the winning design for Place Schuman in Brussels, Belgium. Located in the heart of the European Quarter, in between the main institutions of the European Union, Place Schuman constitutes the entrance to the EU. The project transforms a heavily trafficked roundabout into an urban space and meeting point. Inspired by the shape of the European Parliaments’ hemicycle, a reflective roof covering an urban agora unites all citizens and institutions of the EU and transforms the European Quarter from a city for cars into a city for people.

Image Courtesy © COBE and BRUT

  • Architects: COBE and BRUT
  • Project: From roundabout to urban agora
  • Location: Brussels, Belgium
  • Client: Bruxelles Mobilité
  • Engineers: ARA, UTIL, Buro MOVE


House HC in Wondelgem, Belgium by Wim Heylen

Thursday, December 7th, 2017

Article source: Wim Heylen

The terraced house is located in a housing project from ’58 in Wondelgem, Belgium. The project has the typical combination of identical row houses with alternately mirrored ground plans. All of them have a single-storey extension and a semi-private road at the back of the plot connecting the various garages and garden storages. Over the years many residents have filled up the open space between the extensions with verandas and secondary buildings, and by thus have lost relationship with the exterior space.

Image Courtesy © Wim Heylen

  • Architects: Wim Heylen
  • Project: House HC
  • Location: Wondelgem, Belgium
  • Area: 160m²
  • Year: 2014 | 2017


House Machelen in Belgium by Compagnie-O architecten

Monday, November 27th, 2017

Article source: Compagnie-O architecten

This house is built on a plot located in an outlying area, behind a first row of typical Flemish landhouses (“fermettes”). An exceptional starting position: there are no direct neighbours – splendid isolation – and the building is barely subject to urban regulations.

Image Courtesy © TIM VAN DE VELDE

  • Architects: Compagnie-O architecten
  • Project: House Machelen
  • Location: Machelen, Belgium
  • Photography: TIM VAN DE VELDE
  • Structural engineer: Fabian Van Der Meersche
  • Study EPB and security coordinator: VETO & Partners
  • General contractor: Elbeko NV
  • Built: 2015-2016


Bentley: -YII 2018 Awards - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise