Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Posts Tagged ‘Belgium’

The Waterdog in Sint-Truiden, Belgium by Klaarchitectuur

Friday, January 12th, 2018

Article source: Klaarchitectuur

Quality of life

‘The waterdog’ is a state-of-the-art workspace where working almost becomes a spiritual experience. No more dull and unimaginative offices; be inspired by a challenging working environment where past, present and future are inextricably linked. By stacking the different offices and spreading out the various departments across different floors, a constant sense of dynamism is created in the workspace.

Image Courtesy © Flos&Beeldpunt

  • Architects: Klaarchitectuur
  • Project: The Waterdog
  • Location: Sint-Truiden, Belgium
  • Photography: Flos&Beeldpunt, ToonGrobet

(more…)

From roundabout to urban agora in Brussels, Belgium by COBE and BRUT

Friday, January 5th, 2018

Article source: COBE and BRUT

Danish architects COBE and Belgian architects BRUT reveal the winning design for Place Schuman in Brussels, Belgium. Located in the heart of the European Quarter, in between the main institutions of the European Union, Place Schuman constitutes the entrance to the EU. The project transforms a heavily trafficked roundabout into an urban space and meeting point. Inspired by the shape of the European Parliaments’ hemicycle, a reflective roof covering an urban agora unites all citizens and institutions of the EU and transforms the European Quarter from a city for cars into a city for people.

Image Courtesy © COBE and BRUT

  • Architects: COBE and BRUT
  • Project: From roundabout to urban agora
  • Location: Brussels, Belgium
  • Client: Bruxelles Mobilité
  • Engineers: ARA, UTIL, Buro MOVE

(more…)

House HC in Wondelgem, Belgium by Wim Heylen

Thursday, December 7th, 2017

Article source: Wim Heylen

The terraced house is located in a housing project from ’58 in Wondelgem, Belgium. The project has the typical combination of identical row houses with alternately mirrored ground plans. All of them have a single-storey extension and a semi-private road at the back of the plot connecting the various garages and garden storages. Over the years many residents have filled up the open space between the extensions with verandas and secondary buildings, and by thus have lost relationship with the exterior space.

Image Courtesy © Wim Heylen

  • Architects: Wim Heylen
  • Project: House HC
  • Location: Wondelgem, Belgium
  • Area: 160m²
  • Year: 2014 | 2017

(more…)

House Machelen in Belgium by Compagnie-O architecten

Monday, November 27th, 2017

Article source: Compagnie-O architecten

This house is built on a plot located in an outlying area, behind a first row of typical Flemish landhouses (“fermettes”). An exceptional starting position: there are no direct neighbours – splendid isolation – and the building is barely subject to urban regulations.

Image Courtesy © TIM VAN DE VELDE

  • Architects: Compagnie-O architecten
  • Project: House Machelen
  • Location: Machelen, Belgium
  • Photography: TIM VAN DE VELDE
  • Structural engineer: Fabian Van Der Meersche
  • Study EPB and security coordinator: VETO & Partners
  • General contractor: Elbeko NV
  • Built: 2015-2016

(more…)

School Campus De Vonk – De Pluim in Knokke-Heist, Belgium by NL Architects

Thursday, November 16th, 2017

Article source: NL Architects 

Passiefschool

To accommodate the merger of two primary schools the city of Knokke-Heist has developed an ambitious project: a so-called Passiefschool. The building has to comply with the highest environmental standards which should lead to a maximal consumption of 15 kWh per square meter for heating and cooling. A number of measures have been taken, some technical and some architectonic, to reach this goal. So besides triple glass, heavy duty insulation and the ‘Canadian Well’ for instance, the building features a ‘Volcano’ for night ventilation and a multifunctional porch to block the direct rays of the sun.

Image Courtesy © NL Architects

  • Architects: NL Architects
  • Project: School Campus De Vonk – De Pluim
  • Location: Knokke-Heist, Belgium
  • Client: Gemeente Knokke-Heist
  • Project Leader: Sarah Möller
  • Team: Guus Peters, Gertjan Machiels, Gerbrand van Oostveen, Giulia Pastore, Michael Schoner and Gen Yamamoto with Shuichiro Mitomo, Justine Lemesre, Jasper Selen, Christian Asbø, Mindaugas Glodenis, Else Ferf Jentink, Luca Kaptein Roodnat (cover drawing)
  • Structural Engineer: ABT België

(more…)

Edouard Michiels in Brussels, Belgium by MAMOUT architectes

Monday, November 13th, 2017

Article source: MAMOUT architectes

The house is located in a street lined with typical 19th century twin worker houses. A local regulation requires that any new construction has to take over the traditional typology of small houses with pitched roof.

Image Courtesy © Michiels jardin

  • Architects: MAMOUT architectes
  • Project: Edouard Michiels
  • Location: Rue Edouard Michiels, Uccle 1180, Brussels, Belgium
  • Photography: Michiels rue, michiels, Michiels jardin
  • Software used: Vectorworks
  • Structure: JZH & Partners
  • Construction: CREHABITAT + JW BatiDecor Sprl
  • Date: 2017

(more…)

L’Autre Vie in Sint-Martens-Latem, Belgium by Juma architects

Friday, October 27th, 2017

Article source: JUMA architects

JUMA was asked to accommodate a restaurant in an Art Deco house. Although the exterior suggests otherwise, there were only a few elements that were worth saving in the interior. Only the monumental wooden staircase with a beautifully coloured stained-glass window above it, reflect the grandeur that this property once offered. First a number of walls were taken down to create larger spaces. An opening was created from the entrance hall to the kitchen so that visitors have a direct view of chef Maxence Sys at work.

Image Courtesy © Juma architects

  • Architects: Juma architects
  • Project: L’Autre Vie
  • Location: Sint-Martens-Latem, Belgium

(more…)

AZ SINT-LUCAS CAR PARK in Ghent, Belgium by ABSCIS ARCHITECTEN

Friday, October 20th, 2017

Article source: ABSCIS ARCHITECTEN 

From Ghent’s ring road the first sight of the hospital AZ Sint-Lucas one gets is the multi-storey car park. For this reason the design devotes a lot of attention to the atmosphere and appearance of the site. The project zone is split into two parts, with the high capacity car park distributed over two buildings. This creation of two smaller buildings is effective within the spatial context and the granular size of the hospital campus, and creates a visual axis leading to the hospital.

Image Courtesy © ABSCIS ARCHITECTEN

  • Architects: ABSCIS ARCHITECTEN
  • Project: AZ SINT-LUCAS CAR PARK
  • Location: Groenebriel 1 9000, Ghent, Belgium
  • Software used: Autocad
  • Client: Vzw AZ Sint-Lucas & Volkskliniek
  • Design Team: 
    • Vereniging van Studiebureaus: Abscis – Technum
  • Cost: € 12 020 000 excl. VAT and fees
  • Gross Area (M2): 40 223 m²
  • Study: 2012 – 2013
  • Realisation: 2013 – 2015

(more…)

GO! school Ninove in Belgium by ABSCIS ARCHITECTEN

Tuesday, October 17th, 2017

Article source: ABSCIS ARCHITECTEN

For the campus of the Community Education in Ninove a master plan was first of all put together. This master plan would develop a total vision, split in three stages. The first stage includes building a primary school, a secondary school and a laboratory. When putting this master plan together, a number of issues were uncovered which sharply reduce the campus’ potential quality:

Image Courtesy © Strabag

  • Architects: ABSCIS ARCHITECTEN
  • Project: GO! school Ninove
  • Location: Astridlaan 33-39 / Dreefstraat 31-35, Ninove, Belgium
  • Photography: Strabag
  • Software used: 
  • Client: GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
  • Design Team: Vereniging van Studiebureaus ‘ABSCIS – PROVOOST – INGENIUM’
  • Cost: € 8 650 150 excluding VAT and fees
  • Gross Area (M2): 7 335 m²
  • Study: 2009-2011
  • Realization: 2012-2014

(more…)

Post Office Site Conversion in Aalst, Belgium by ABSCIS ARCHITECTEN

Wednesday, October 11th, 2017

Article source: ABSCIS ARCHITECTEN

The former post office site in Aalst was a mixture of industrial buildings of the former ‘Filature du Canal’. The “Filatures& Urban Fabric(s): Masterplan stationsomgeving Aalst” masterplan, designed by the Christian Kieckens Architects, started from a site conversion, whilst keeping the main building of the former mill in the Manchester building along the Vaartstraat. The modifications to this building have been kept to a minimum because of organisational and programmatic interpretation, which corresponds with the scale of the building. The facades have been cleaned and re-pointed and equipped with new outside joinery work after its historical model. The building has been renovated on the inside also, in order for it to comply with current regulations, without however interfering with the warehouse’s authenticity.

Image Courtesy © Cafeine

  • Architects: ABSCIS ARCHITECTEN
  • Project: Post Office Site Conversion
  • Location: Aalst, Belgium
  • Photography: Cafeine
  • Client: nv Postsite Aalst
  • Design Team: Vereniging van Studiebureaus
  • Cost: € 35.240.000 excluding VAT and fees
  • Gross Area (M2): 31.000 m2 overground offices and 12.000m² underground car park
  • Realization: 2009-2012

(more…)

Bentley:YII2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise