Open side-bar Menu

Posts Tagged ‘Belgium’

Extension vB4 in Brecht, Mechelen, Belgium by dmvA

Wednesday, May 21st, 2014

Article source: dmvA

A few years ago dmvA was requested to design an extension to an A-framed house in order to reconvert this holiday home into a comfortable, contemporary house.

This house is situated in a former recreation area and although municipality transformed this area into one with full residential use,  one has to deal with specific building regulations.

Image Courtesy © Mick Couwenbergh

Image Courtesy © Mick Couwenbergh

  • Architects: dmvA
  • Project: Extension vB4
  • Location: Brecht, Mechelen, Belgium
  • Photography: Mick Couwenbergh
  • Principal: Rini van Beek
  • Team: David Driesen, Tom Verschueren
  • General contractor: Eddy Leys (steel), Rudy Meyvis (carpentry),  Boomse Glashandel (Glass)
  • Constructional engineer: ASB
  • Built area: 54 m2 and 26 m2 additioned
  • Completion: 2011


Swimming pool K in Grimbergen, Belgium by dmvA

Thursday, May 8th, 2014

Article source: dmvA

Concept: ‘Panoramic’ swimming pool

Although the principal dream for years of a swimming pool in his small town garden, he preferred to first realize the renovation of his 17th century mansion. While the contractors were about to start the works, an abandoned school building, adjacent to his garden, was offered for sale. The principal did not hesitate, works were stopped and the school building was bought.  After many analyses and intense discussions, the principal decided to realize the swimming pool first.

Image Courtesy © Frederik Vercruysse

Image Courtesy © Frederik Vercruysse

  • Architects: dmvA
  • Project: Swimming pool K
  • Location: Grimbergen, Belgium
  • Photography: Frederik Vercruysse
  • Principal: Mr. and mrs. Kegels – De Caluwé
  • Team: David Driesen, Tom Verschueren, Christine Loos, Sofie Buggenhout
  • General contractor: Harry Hendrickx (carcase works) – Vorsselmans (aluminium) – Polyureau (JBS)
  • Constructional engineer: UTIL
  • Built area: 206 m2 (polyvalente space) en 103 m2 (swimming pool and roof terrace)
  • Completion: 2009/2011



Saturday, May 3rd, 2014

Article source: BURO II & ARCHI+I

The business complex building is designed as an expansion of an existing business site. A substantial green strip makes for a buffering for the village centre of Westkapelle.

The business complex building is the start for the completion of the third phase of the business site. The premise for the design was, on the one hand, to create a landmark, but on the other hand, to also create modularity and fl exibility, accessibility and sustainability.

Image Courtesy © Klaas Verdru

Image Courtesy © Klaas Verdru

  • Architects: BURO II & ARCHI+I
  • Location: KNOKKE-HEIST, Belgium
  • Photography: Klaas Verdru
  • Interior architecture: BURO II & ARCHI+I
  • Project management: BURO II & ARCHI+I
  • Structural conception: Arcadis Belgium NV
  • Structural work: Arcadis Belgium NV
  • General contractor: Franki Construct
  • Garden design: BURO II & ARCHI+I
  • Area surface: 11.585 m²
  • Land use of the building: 5.900 m²
  • Gross floor area: ± 22.500 m²


H2Olab in 2140 BORGERHOUT, BELGIUM by BOB361 architecten

Thursday, May 1st, 2014

Article source: BOB361 architecten

Meeting with a client who asks to design an extention of 100m2 to an existing building of 15000m2 in the form of a bridge, is rather exceptional.

Consequently, we understood the nature of the task to be the creation of a real connection between the two buildings, which implicates much more than the simple creation of a physical connection or the creation of additional square metres. The theme of “connection” will inspire the design in all its aspects. The two most important aspects hereby are the structure and the organization.

Image Courtesy © Andre Nullens

Image Courtesy © Andre Nullens

  • Architects: BOB361 architecten
  • Project: H2Olab
  • Location: 2140 BORGERHOUT, BELGIUM
  • Photography: Andre Nullens


Mixed Use Infill 3 Houses and an Office in Antwerp, Belgium by Collectief Noord Architecten

Tuesday, April 15th, 2014

Article source: Collectief Noord Architecten

Three pavillions and a house give shape to an urban garden in the city centre. Each pavillion is similar to the other, but differ like brothers do. Concrete garden blocks in the facade sustain the expression of a garden folly and remind us of the attempts of Wright and Sullivan to democratize ornament. On top of each pavillion there is a roof pavillion: a garden in a garden in the city.

Image Courtesy © Filip Dujardin

  • Architects: Collectief Noord Architecten
  • Project: Mixed Use Infill 3 Houses and an Office
  • Location: Antwerp, Belgium
  • Photography: Filip Dujardin, Liesbet Goetschalckx, Collectief Noord Architecten
  • Completion: august 2011
  • Design team: Erik Wieërs, Dirk Somers, Sarah Poot, Peter Wils, Christopher Paesbrugghe, Elke Hoendervangers
  • Project cost: 1.200.000 excl. VAT
  • Structural Engineering: Util Struktuurstudies
  • Landscape: Land Landschapsarchitecten

Office space design with shipping containers in Kortrijk, Belgium by FIVE AM

Thursday, April 3rd, 2014

Article source: FIVE AM

At the end of 2012, printing office Drukta and mailing company Formail moved into their new building. Not a new build, but a former textile company’s warehouse, spanning 4.000 sqm. For their office space, both companies were looking for a solution which needed to fit their needs and budget. At the same time, they really wanted the original and creative concept to become a proper eye-catcher, linking the office area with the machines on the workfloor – a task right up the street of interior designers Five AM in Kortrijk (Belgium).

Image Courtesy © Thomas De Bruyne

  • Architects: FIVE AM
  • Project: Office space design with shipping containers
  • Location: Kortrijk, Belgium
  • Photography: Thomas De Bruyne
  • Software used: Vectorworks and Cinema 4d
  • Client: Drukta NV + Formail bvba
  • Realisation: August 2012 – November 2012
  • Budget: 280000 €
  • Surface dimensions: 4000sgm building of which 290 sqm office space,Drukta 150sqm, Formail 75 sgm atelier 65sqm office..
  • Materials: Shipping containers (13), plywood, MDF,carpet,TLlighting

Discarded construction trailer transformed into small dwelling in Beerse, Belgium by karel verstraeten

Tuesday, April 1st, 2014

Article source: karel verstraeten 

After purchasing a discarded construction trailer for just €15, owners Kris and Griet together with Ghent-based architect practice Karel Verstraeten have transformed it into an inhabitable space.

Wanting to create a small dwelling that could be used for either studying and resting or partying, the unit was pulled to the back of the garden by a local farmer. Its existing structure was completely stripped back and replaced with new materials.

Image Courtesy © karel verstraeten

  • Architects: karel verstraeten
  • Project: Discarded construction trailer transformed into small dwelling
  • Location: Beerse, Belgium
  • Photography: karel verstraeten
  • Software Used: Autocad 2013
  • Year: 2013-2014
  • All construction was done by the client: Kris & Griet, Miel & Rein (the sons) and Hugo (Kris’ father)

Renovating a former school as community centre in Woesten, Belgium by atelier tom vanhee

Saturday, March 15th, 2014

Article source: atelier tom vanhee

The building is accessible by a central binding public domain, the playground of the former school (built in the 19th century). By opening some windows further down we reinforce the relationship between interior spaces and this square. By doing the same at the other site of the building, the back area is activated as a green semi-public space linked with the meeting hall. The closed functions, the storeroom, the technical areas and the sanitary facilities are grouped in a partially extended volume. It is a rejuvenation of the building, where the recent sanitair extension gave rise to.

Image Courtesy © Filip Dujardin

  • Architects: atelier tom vanhee
  • Project: Renovating a former school as community centre
  • Location: Woesten, Belgium
  • Photography: Filip Dujardin
  • Software used: Autocadlt, Sketchup, Photoshop & indesign, Microsoft office
  • Client: Gemeentebestuur Vleteren
  • Contractor: Monument Vandekerckhove
  • BRUTO SURFACE: 629 m²
  • CONCEPT: 2009 – 2010
  • EXECUTION: 2011 – 2012

knowledge centre ARhus in Roeselare, Belgium by BURO II & ARCHI+I

Wednesday, March 12th, 2014

Article source: BURO II & ARCHI+I

A key project in the heart of the Belgian city of Roeselare is the renewal of the inner-city nucleus formed by Noordstraat, Ooststraat and Henri Horriestraat. The city centre will be structurally strengthened by enlarging a modern centre of knowledge and learning, developing additional commercial premises and building new homes. The renewal project is situated right in the centre of the city. It is an integral part of the main shopping precinct that stretches between the Saint Michael Church and the Grote Markt (market square) on the one hand and the railway station on the other.

Image Courtesy © BURO II & ARCHI+I

  • Architects: BURO II & ARCHI+I
  • Project: knowledge centre ARhus
  • Location: Roeselare, Belgium
  • Client: City of Roeselare
  • Team: Arch. Tom Vandorpe [project director], Arch. Kevin Huysentruyt and arch. Riet Ide [design architect], Arch. Jo Baeke [project architect], Int.arch. Anne-Mie Vermaut [interior architect]
  • Actual execution term: yard started January 2010
  • Handover date: February 20, 2014
  • Gross fl oor area: 7.460 m²
  • Originally estimated budget full ex-kbc site: € 34.824.000,00 [excl. BTW]
  • Originally estimated budget knowledge centre: 18.000.000,00 [excl. BTW]
  • Contracted budget: € 180.000,00 [demolition]

ECO-HOUSING in Antwerp Nieuw-Zuid, Belgium by Atelier Kempe Thill

Wednesday, March 5th, 2014

Article source: Atelier Kempe Thill

In the next decade the new city quarter “Antwerp Nieuw-Zuid” will be realized along the river Schelde in the Southwest of Antwerp as a high-quality extension of the historic city centre. Recently as one of the first implementations the building process started on the “bigger and cheaper” housing project by Atelier Kempe Thill.

Image Courtesy © Atelier Kempe Thill

  • Architects: Atelier Kempe Thill
  • Project: ECO-HOUSING
  • Location: Antwerp Nieuw-Zuid, Belgium
  • Client: Triple Living Antwerp, Belgium
  • Program: 32 apartments and commercial spaces
  • Co-architect: Polo architecten Antwerp
GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: Microstation Trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy