Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Posts Tagged ‘Belgium’

Discarded construction trailer transformed into small dwelling in Beerse, Belgium by karel verstraeten

Tuesday, April 1st, 2014

Article source: karel verstraeten 

After purchasing a discarded construction trailer for just €15, owners Kris and Griet together with Ghent-based architect practice Karel Verstraeten have transformed it into an inhabitable space.

Wanting to create a small dwelling that could be used for either studying and resting or partying, the unit was pulled to the back of the garden by a local farmer. Its existing structure was completely stripped back and replaced with new materials.

Image Courtesy © karel verstraeten

  • Architects: karel verstraeten
  • Project: Discarded construction trailer transformed into small dwelling
  • Location: Beerse, Belgium
  • Photography: karel verstraeten
  • Software Used: Autocad 2013
  • Year: 2013-2014
  • All construction was done by the client: Kris & Griet, Miel & Rein (the sons) and Hugo (Kris’ father)

Renovating a former school as community centre in Woesten, Belgium by atelier tom vanhee

Saturday, March 15th, 2014

Article source: atelier tom vanhee

The building is accessible by a central binding public domain, the playground of the former school (built in the 19th century). By opening some windows further down we reinforce the relationship between interior spaces and this square. By doing the same at the other site of the building, the back area is activated as a green semi-public space linked with the meeting hall. The closed functions, the storeroom, the technical areas and the sanitary facilities are grouped in a partially extended volume. It is a rejuvenation of the building, where the recent sanitair extension gave rise to.

Image Courtesy © Filip Dujardin

  • Architects: atelier tom vanhee
  • Project: Renovating a former school as community centre
  • Location: Woesten, Belgium
  • Photography: Filip Dujardin
  • Software used: Autocadlt, Sketchup, Photoshop & indesign, Microsoft office
  • Client: Gemeentebestuur Vleteren
  • Contractor: Monument Vandekerckhove
  • STUDY OF STABILITY: S.C.E.S. , Brugge
  • BRUTO SURFACE: 629 m²
  • CONCEPT: 2009 – 2010
  • EXECUTION: 2011 – 2012

knowledge centre ARhus in Roeselare, Belgium by BURO II & ARCHI+I

Wednesday, March 12th, 2014

Article source: BURO II & ARCHI+I

A key project in the heart of the Belgian city of Roeselare is the renewal of the inner-city nucleus formed by Noordstraat, Ooststraat and Henri Horriestraat. The city centre will be structurally strengthened by enlarging a modern centre of knowledge and learning, developing additional commercial premises and building new homes. The renewal project is situated right in the centre of the city. It is an integral part of the main shopping precinct that stretches between the Saint Michael Church and the Grote Markt (market square) on the one hand and the railway station on the other.

Image Courtesy © BURO II & ARCHI+I

  • Architects: BURO II & ARCHI+I
  • Project: knowledge centre ARhus
  • Location: Roeselare, Belgium
  • Client: City of Roeselare
  • Team: Arch. Tom Vandorpe [project director], Arch. Kevin Huysentruyt and arch. Riet Ide [design architect], Arch. Jo Baeke [project architect], Int.arch. Anne-Mie Vermaut [interior architect]
  • Actual execution term: yard started January 2010
  • Handover date: February 20, 2014
  • Gross fl oor area: 7.460 m²
  • Originally estimated budget full ex-kbc site: € 34.824.000,00 [excl. BTW]
  • Originally estimated budget knowledge centre: 18.000.000,00 [excl. BTW]
  • Contracted budget: € 180.000,00 [demolition]

ECO-HOUSING in Antwerp Nieuw-Zuid, Belgium by Atelier Kempe Thill

Wednesday, March 5th, 2014

Article source: Atelier Kempe Thill

In the next decade the new city quarter “Antwerp Nieuw-Zuid” will be realized along the river Schelde in the Southwest of Antwerp as a high-quality extension of the historic city centre. Recently as one of the first implementations the building process started on the “bigger and cheaper” housing project by Atelier Kempe Thill.

Image Courtesy © Atelier Kempe Thill

  • Architects: Atelier Kempe Thill
  • Project: ECO-HOUSING
  • Location: Antwerp Nieuw-Zuid, Belgium
  • Client: Triple Living Antwerp, Belgium
  • Program: 32 apartments and commercial spaces
  • Co-architect: Polo architecten Antwerp

Station Rancour: holiday homes in renovated former carriages in Belgium by sabine schweigert

Friday, February 28th, 2014

Article source: sabine schweigert

Two carriages of the M2 train, which until 1990 regularly hauled passengers along the Belgian railway network, can now be found inside “Station Racour” (Belgium). Skilfully renovated and refurbished, while at the same time adhering to the styles, colours and finishes of the original structure, today the carriages take on a new role as two four-star holiday homes, each of approximately 60 square metres and accommodating a maximum of six people.

Image Courtesy © sabine schweigert

  • Architects: sabine schweigert
  • Project: Station Rancour: holiday homes in renovated former carriages
  • Location: Belgium

HouseVDV in Destelbergen, Belgium by Graux & Baeyens Architecten

Thursday, February 13th, 2014

Article source: Graux & Baeyens Architecten

This single family house is locatedjust outside the town of Ghent. The plot is part of a domain where us to be a castle destroyed in WWII. Parts of the surrounding wall is still standing and is a silent reminder of this history.

House VDV appears simultaneously familiar and strange.

Image Courtesy © Filip Dujardin

  • Architects: Graux & Baeyens Architecten
  • Project: HouseVDV
  • Location: Destelbergen, Belgium
  • Photography: Filip Dujardin
  • Function: dwelling
  • Design year: 2011
  • Construction year: 2012-2013
  • Square meters: 410m² + 73m² basement
  • Ingeneer: LIME bvba
  • Contractor: Builthingsnv
  • Materials: Copper cladding, Aluminum window frames, Wooden floors Oak, Carrera Marble floors.

RENSON in WAREGEM, Belgium by Crepain Binst Architecture nv

Thursday, February 6th, 2014

Article source: Crepain Binst Architecture nv 

The Head Office of Renson already was from the realisation a landmark along the highway. The successful concept, designed by Jo Crepain was in 2003 awarded with the FAB Energy Award and in 2009 with the Green Good Design award. To add a major expansion was an exceptional architectural challenge. The design of the expansion was again entrusted to Crepain Binst Architecture and consciously in the same spirit and architectural force worked out as the already existing.

Image Courtesy © Renson

  • Architects: Crepain Binst Architecture nv 
  • Project: RENSON
  • Location: WAREGEM, Belgium
  • Photography: Crepain Binst Architecture, Coolens & Deleuil, Renson, Ludo Noël, Toon Grobet
  • Client: Renson nv
  • Project architect: Dirk Engelen
  • Employees: Thomas Cornelis
  • Interior architect: Wim Heyninck
  • Stability: Abicon nv
  • Techniques: VK Engineering bvba
  • Acoustic consulting: Avitech Acoustics bvba
  • Main Contractor: Vandenbussche nv
  • Onderaannemers: Allaert Aluminium (Buitenschrijnwerk), Naessens HVAC (technieken), Resitec nv .
  • Nevenaannemers: Interalu nv (aluminium lamellenplafond showroom), Beel Decoratie bvba (algemene schilderwerken)
  • Aannemers interieur: Pol Cattebeke (meubilair en showroomelementen), Bossuyt grootkeukens (keuken en bar)
  • Provisional acceptance: 31.01.2013
  • Final acceptance: 31.07.2014
  • Total area extension: 2270 m²
  • Sqm showroom: 1200 m2
  • Sqm auditoria: 290 m2
  • Sqm Training Centre: 330 m2
  • BOUWSOM: 3.400.000 €, 180.000 € (fixed furniture and showroom elements)

RESTAURANT ‘TE KOOK’ in Antwerp, Belgium by Crepain Binst Architecture nv

Thursday, February 6th, 2014

Article source: Crepain Binst Architecture nv

The famous chef Johan Segers opened recently a 3rd top restaurant for his son & daughter at the corner of the Friday market in Antwerp. CBA had the honor to design the Interior with a pure & round dining counter in yellow corian as central spine! 30 seats in 3 shifts give everyone the chance to behold the open kitchen and the central scene of serving.

Image Courtesy © Crepain Binst Architecture nv

  • Architects: Crepain Binst Architecture nv
  • Project: RESTAURANT ‘TE KOOK’
  • Location: Antwerp, Belgium
  • Photography: Crepain Binst Architecture nv
  • Proprietor: TE KOOK bvba (Johan Segers)
  • Interior architect: Wim Heyninck
  • Stability: Bart Verhasselt
  • General contractor: Global Hotel Constructions
  • Start design: 15.08.2012
  • Start execution: 01.05.2013
  • Temporary completion: 05.09.2013
  • Total area: 200 m2

TELEX BUILDING in Brussels, Belgium by Crepain Binst Architecture nv

Thursday, February 6th, 2014

Article source: Crepain Binst Architecture nv

One of the most innovative office buildings designed by architect Leon Stynen is located above the underground north-south railway connection in the heart of Brussels. When this building was completed in 1958, it was a technological tour de force, but 50 years later, it needs some adjustments.

Image Courtesy © Crepain Binst Architecture nv

  • Architects: Crepain Binst Architecture nv
  • Project: TELEX BUILDING
  • Location: Brussels, Belgium
  • Photography: Crepain Binst Architecture nv
  • Proprietor: BEFIMMO NV
  • Collaborator: Melissa Janssens
  • Stability: Establis
  • Engineering: Interbuild
  • Acoustics: Studiebureau Venac BVBA
  • General contractor: Interbuild
  • Start design: 20.09.2006
  • Start execution: 05.12.2008
  • Temporary completion: march 2011
  • Site: 4.395 m2
  • Total: 20.624 m2
  • Office space m²: 17.140 m2
  • Environmental construction: m²: 1.855 m2
  • Aantal, m2 appartments: – m2
  • Number of parking spaces: 53

KBC BANK – MARTELARENPLEIN in Leuven, Belgium by Crepain Binst Architecture nv

Wednesday, February 5th, 2014

Article source: Crepain Binst Architecture nv

In order to achieve a beautifully bordered off station square, an area of 210 m² was conceded between the signal box and the underpass of the ring road in order to build a building of 6m x 35m x 16.5m high.

Since the footprint was too narrow to accommodate the programme of a fully-fledged bank office, we conceived a 10m overhang on the first floor. This design immediately radiates the architectural force of  the building, which has been built exclusively in clear and black enamelled glass with vertical uprights around the 2 highest floors. As a result, the internal functions are discretely shielded from the context.

Image Courtesy © Crepain Binst Architecture

  • Architects: Crepain Binst Architecture nv
  • Project: KBC BANK – MARTELARENPLEIN
  • Location: Leuven, Belgium
  • Photography: Crepain Binst Architecture nv
  • Proprietor: KBC Bank
  • Project Manager: Lieven Louwyck, Ellen Vanhole
  • Collaborators: Thomas Cols, Pablo Barrera, Eva De Clerck
  • Interior architects: Filip Deslee, An Steyaerts
  • Stability: Bas bvba
  • Engineering: CES nv
  • General contractor 1: Vooruitzicht nv
  • General contractor 2: Interbuild nv
  • Start design: April 2006
  • Start execution: Augustus 2007
  • Temporary completion: Maart 2009
  • Final completion: Maart 2010
  • Building surface: 210 m2
  • Total surface: 970 m2
  • Number, m2 office space: 265 m2
  • Number, m2 commercial room: 210 m2
  • BUILDING SUM: € 4.700.000,- (excl btw – ereloon)
GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy