Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Posts Tagged ‘Belgium’

H2Olab in 2140 BORGERHOUT, BELGIUM by BOB361 architecten

Thursday, May 1st, 2014

Article source: BOB361 architecten

Meeting with a client who asks to design an extention of 100m2 to an existing building of 15000m2 in the form of a bridge, is rather exceptional.

Consequently, we understood the nature of the task to be the creation of a real connection between the two buildings, which implicates much more than the simple creation of a physical connection or the creation of additional square metres. The theme of “connection” will inspire the design in all its aspects. The two most important aspects hereby are the structure and the organization.

Image Courtesy © Andre Nullens

Image Courtesy © Andre Nullens

  • Architects: BOB361 architecten
  • Project: H2Olab
  • Location: 2140 BORGERHOUT, BELGIUM
  • Photography: Andre Nullens

(more…)

Mixed Use Infill 3 Houses and an Office in Antwerp, Belgium by Collectief Noord Architecten

Tuesday, April 15th, 2014

Article source: Collectief Noord Architecten

Three pavillions and a house give shape to an urban garden in the city centre. Each pavillion is similar to the other, but differ like brothers do. Concrete garden blocks in the facade sustain the expression of a garden folly and remind us of the attempts of Wright and Sullivan to democratize ornament. On top of each pavillion there is a roof pavillion: a garden in a garden in the city.

Image Courtesy © Filip Dujardin

  • Architects: Collectief Noord Architecten
  • Project: Mixed Use Infill 3 Houses and an Office
  • Location: Antwerp, Belgium
  • Photography: Filip Dujardin, Liesbet Goetschalckx, Collectief Noord Architecten
  • Completion: august 2011
  • Design team: Erik Wieërs, Dirk Somers, Sarah Poot, Peter Wils, Christopher Paesbrugghe, Elke Hoendervangers
  • Project cost: 1.200.000 excl. VAT
  • Structural Engineering: Util Struktuurstudies
  • Landscape: Land Landschapsarchitecten

Office space design with shipping containers in Kortrijk, Belgium by FIVE AM

Thursday, April 3rd, 2014

Article source: FIVE AM

At the end of 2012, printing office Drukta and mailing company Formail moved into their new building. Not a new build, but a former textile company’s warehouse, spanning 4.000 sqm. For their office space, both companies were looking for a solution which needed to fit their needs and budget. At the same time, they really wanted the original and creative concept to become a proper eye-catcher, linking the office area with the machines on the workfloor – a task right up the street of interior designers Five AM in Kortrijk (Belgium).

Image Courtesy © Thomas De Bruyne

  • Architects: FIVE AM
  • Project: Office space design with shipping containers
  • Location: Kortrijk, Belgium
  • Photography: Thomas De Bruyne
  • Software used: Vectorworks and Cinema 4d
  • Client: Drukta NV + Formail bvba
  • Realisation: August 2012 – November 2012
  • Budget: 280000 €
  • Surface dimensions: 4000sgm building of which 290 sqm office space,Drukta 150sqm, Formail 75 sgm atelier 65sqm office..
  • Materials: Shipping containers (13), plywood, MDF,carpet,TLlighting

Discarded construction trailer transformed into small dwelling in Beerse, Belgium by karel verstraeten

Tuesday, April 1st, 2014

Article source: karel verstraeten 

After purchasing a discarded construction trailer for just €15, owners Kris and Griet together with Ghent-based architect practice Karel Verstraeten have transformed it into an inhabitable space.

Wanting to create a small dwelling that could be used for either studying and resting or partying, the unit was pulled to the back of the garden by a local farmer. Its existing structure was completely stripped back and replaced with new materials.

Image Courtesy © karel verstraeten

  • Architects: karel verstraeten
  • Project: Discarded construction trailer transformed into small dwelling
  • Location: Beerse, Belgium
  • Photography: karel verstraeten
  • Software Used: Autocad 2013
  • Year: 2013-2014
  • All construction was done by the client: Kris & Griet, Miel & Rein (the sons) and Hugo (Kris’ father)

Renovating a former school as community centre in Woesten, Belgium by atelier tom vanhee

Saturday, March 15th, 2014

Article source: atelier tom vanhee

The building is accessible by a central binding public domain, the playground of the former school (built in the 19th century). By opening some windows further down we reinforce the relationship between interior spaces and this square. By doing the same at the other site of the building, the back area is activated as a green semi-public space linked with the meeting hall. The closed functions, the storeroom, the technical areas and the sanitary facilities are grouped in a partially extended volume. It is a rejuvenation of the building, where the recent sanitair extension gave rise to.

Image Courtesy © Filip Dujardin

  • Architects: atelier tom vanhee
  • Project: Renovating a former school as community centre
  • Location: Woesten, Belgium
  • Photography: Filip Dujardin
  • Software used: Autocadlt, Sketchup, Photoshop & indesign, Microsoft office
  • Client: Gemeentebestuur Vleteren
  • Contractor: Monument Vandekerckhove
  • STUDY OF STABILITY: S.C.E.S. , Brugge
  • BRUTO SURFACE: 629 m²
  • CONCEPT: 2009 – 2010
  • EXECUTION: 2011 – 2012

knowledge centre ARhus in Roeselare, Belgium by BURO II & ARCHI+I

Wednesday, March 12th, 2014

Article source: BURO II & ARCHI+I

A key project in the heart of the Belgian city of Roeselare is the renewal of the inner-city nucleus formed by Noordstraat, Ooststraat and Henri Horriestraat. The city centre will be structurally strengthened by enlarging a modern centre of knowledge and learning, developing additional commercial premises and building new homes. The renewal project is situated right in the centre of the city. It is an integral part of the main shopping precinct that stretches between the Saint Michael Church and the Grote Markt (market square) on the one hand and the railway station on the other.

Image Courtesy © BURO II & ARCHI+I

  • Architects: BURO II & ARCHI+I
  • Project: knowledge centre ARhus
  • Location: Roeselare, Belgium
  • Client: City of Roeselare
  • Team: Arch. Tom Vandorpe [project director], Arch. Kevin Huysentruyt and arch. Riet Ide [design architect], Arch. Jo Baeke [project architect], Int.arch. Anne-Mie Vermaut [interior architect]
  • Actual execution term: yard started January 2010
  • Handover date: February 20, 2014
  • Gross fl oor area: 7.460 m²
  • Originally estimated budget full ex-kbc site: € 34.824.000,00 [excl. BTW]
  • Originally estimated budget knowledge centre: 18.000.000,00 [excl. BTW]
  • Contracted budget: € 180.000,00 [demolition]

ECO-HOUSING in Antwerp Nieuw-Zuid, Belgium by Atelier Kempe Thill

Wednesday, March 5th, 2014

Article source: Atelier Kempe Thill

In the next decade the new city quarter “Antwerp Nieuw-Zuid” will be realized along the river Schelde in the Southwest of Antwerp as a high-quality extension of the historic city centre. Recently as one of the first implementations the building process started on the “bigger and cheaper” housing project by Atelier Kempe Thill.

Image Courtesy © Atelier Kempe Thill

  • Architects: Atelier Kempe Thill
  • Project: ECO-HOUSING
  • Location: Antwerp Nieuw-Zuid, Belgium
  • Client: Triple Living Antwerp, Belgium
  • Program: 32 apartments and commercial spaces
  • Co-architect: Polo architecten Antwerp

Station Rancour: holiday homes in renovated former carriages in Belgium by sabine schweigert

Friday, February 28th, 2014

Article source: sabine schweigert

Two carriages of the M2 train, which until 1990 regularly hauled passengers along the Belgian railway network, can now be found inside “Station Racour” (Belgium). Skilfully renovated and refurbished, while at the same time adhering to the styles, colours and finishes of the original structure, today the carriages take on a new role as two four-star holiday homes, each of approximately 60 square metres and accommodating a maximum of six people.

Image Courtesy © sabine schweigert

  • Architects: sabine schweigert
  • Project: Station Rancour: holiday homes in renovated former carriages
  • Location: Belgium

HouseVDV in Destelbergen, Belgium by Graux & Baeyens Architecten

Thursday, February 13th, 2014

Article source: Graux & Baeyens Architecten

This single family house is locatedjust outside the town of Ghent. The plot is part of a domain where us to be a castle destroyed in WWII. Parts of the surrounding wall is still standing and is a silent reminder of this history.

House VDV appears simultaneously familiar and strange.

Image Courtesy © Filip Dujardin

  • Architects: Graux & Baeyens Architecten
  • Project: HouseVDV
  • Location: Destelbergen, Belgium
  • Photography: Filip Dujardin
  • Function: dwelling
  • Design year: 2011
  • Construction year: 2012-2013
  • Square meters: 410m² + 73m² basement
  • Ingeneer: LIME bvba
  • Contractor: Builthingsnv
  • Materials: Copper cladding, Aluminum window frames, Wooden floors Oak, Carrera Marble floors.

RENSON in WAREGEM, Belgium by Crepain Binst Architecture nv

Thursday, February 6th, 2014

Article source: Crepain Binst Architecture nv 

The Head Office of Renson already was from the realisation a landmark along the highway. The successful concept, designed by Jo Crepain was in 2003 awarded with the FAB Energy Award and in 2009 with the Green Good Design award. To add a major expansion was an exceptional architectural challenge. The design of the expansion was again entrusted to Crepain Binst Architecture and consciously in the same spirit and architectural force worked out as the already existing.

Image Courtesy © Renson

  • Architects: Crepain Binst Architecture nv 
  • Project: RENSON
  • Location: WAREGEM, Belgium
  • Photography: Crepain Binst Architecture, Coolens & Deleuil, Renson, Ludo Noël, Toon Grobet
  • Client: Renson nv
  • Project architect: Dirk Engelen
  • Employees: Thomas Cornelis
  • Interior architect: Wim Heyninck
  • Stability: Abicon nv
  • Techniques: VK Engineering bvba
  • Acoustic consulting: Avitech Acoustics bvba
  • Main Contractor: Vandenbussche nv
  • Onderaannemers: Allaert Aluminium (Buitenschrijnwerk), Naessens HVAC (technieken), Resitec nv .
  • Nevenaannemers: Interalu nv (aluminium lamellenplafond showroom), Beel Decoratie bvba (algemene schilderwerken)
  • Aannemers interieur: Pol Cattebeke (meubilair en showroomelementen), Bossuyt grootkeukens (keuken en bar)
  • Provisional acceptance: 31.01.2013
  • Final acceptance: 31.07.2014
  • Total area extension: 2270 m²
  • Sqm showroom: 1200 m2
  • Sqm auditoria: 290 m2
  • Sqm Training Centre: 330 m2
  • BOUWSOM: 3.400.000 €, 180.000 € (fixed furniture and showroom elements)
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
Bentley: Be Inspired Awards
xponential2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy