Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Posts Tagged ‘Belgium’

Mieke & Sander’s house in Boutersem, Belgium by BC Architects

Sunday, December 15th, 2013

Article source: BC Architects

A renovation extension of an existing farmhouse, with a new living and kitchen area.

Client Sander and Mieke want to build their home themselves with ecologic principles and a healthy and easy construction process. Sander, a forest manager, has thorough knowledge of wood. This made us choose wood as a principle building material for their home. A timber frame structure is isolated with recycled newsprint and finished with a planking of oak that Sander chose himself from within the forest.

Image Courtesy © BC Architects

  • Architects: BC Architects
  • Project: Mieke & Sander’s house
  • Location: Boutersem, Belgium
  • Client: Mieke Michels & Sander Jansens
  • Cooperation: Hanne Eckelmans
  • Budget: 150.000 € excl. VAT
  • Surface: 305 m2
  • Concept: 2011
  • Status: In construction

START BUILDING PROCESS SMART GRID LABORATORY “ENERGYVILLE” IN GENK, BELGIUM by Atelier Kempe Thill

Tuesday, December 10th, 2013

Article source: Atelier Kempe Thill

Recently the building process has been started for the new smart grid research laboratory and education centre “energyville” for the Catholic University of Leuven at the campus in Genk-Waterschei. The building has a size of 15.000m2 and is set-up as a generous and super flexible structure based on C2C principles. The new building will be Flanders’ most sustainable building in terms of energy-use, is CO-2 neutral and will achieve a BREEAM Excellent label.

Image Courtesy © Atelier Kempe Thill

  • Architects:Atelier Kempe Thill
  • Project: START BUILDING PROCESS SMART GRID LABORATORY “ENERGYVILLE”
  • Location: GENK, BELGIUM
  • Client: KU Leuven, Belgium
  • Program: laboratory and parking garage
  • Co-architect: architecture office Osar Antwerp

Farmhouse in Lennik, Belgium by Studio Farris Architects

Wednesday, November 27th, 2013

Article source: Studio Farris Architects 

Studio Farris Architects was commissioned to convert both house and stables of an 18th century farm located in Lennik, a small town in an agricultural area close to Brussels, into a single family house.

The family’s wish was to get as much natural light as possible to enter the house while maintaining its authentic charm.

Image Courtesy © Johan Jacobs

  • Architects: Studio Farris Architects
  • Project: Farmhouse
  • Location: Lennik, Belgium
  • Photography: Johan Jacobs, Tim Van de Velde

WALL HOUSE in Near Brussels, Belgium by AND’ROL architecture

Tuesday, November 12th, 2013

Article source: AND’ROL architecture

DESCRIPTION by the architects

The plot’s particularities are on the one hand its perturbing position close to a steep rock slope, and on the other hand its small depth and its unusual longitudinal orientation parallel to the street.

Starting point for the young Belgian architects were traces of a nearby former stronghold. The main design element consists of an enclosing wall with a recessed rising part, to which the modest and sober main house nestles and adapts. A second shallow volume that houses a large number of storage spaces is also located behind the wall.

Image Courtesy © Georg Schmidthals

  • Architects: AND’ROL architecture
  • Project: WALL HOUSE
  • Location: Near Brussels, Belgium
  • Photography: Georg Schmidthals
  • Type: Single Family
  • Client: Private
  • Habitable surface: 138m2
  • Completion: July 2013
  • Energy: low energy standard
  • Flooring: Sleek concrete screed
  • Stairs: beech wood
  • Lighting: Foscarini, Modular, Philips

ADMINISTRATIVE CENTRE in ZWEVEGEM, Belgium by BURO II & ARCHI+I

Saturday, November 2nd, 2013

Article source: BURO II & ARCHI+I

In an ingenious way – the introduction of a ‘light street’ – this renovation project adds new life, light and space to this deep and dark former offi ce building. This indoor street is the walkway for all reception functions, as well as the supporting element of this energetic concept.

Image Courtesy © Klaas Verdru

  • Architects: BURO II & ARCHI+I
  • Project: ADMINISTRATIVE CENTRE
  • Location: ZWEVEGEM, Belgium
  • Photography: Klaas Verdru
  • Client: Municipal Zwevegem

Team

  • EXÉCUTION: SILEGHEM & PARTNERS
  • ECOLOGICAL ASPECT: ESTER
  • Project director: Claude Labeeuw
  • Design architect: Arch. Steven Vanwildemeersch
  • Interior architect: Int. arch. Bart Decloedt

Status

  • Specified execution term: implementation by Sileghem & Partners
  • Actual execution term: implementation by Sileghem & Partners

Surfaces

  • Area surface: Land use of the building:
  • Gross floor area: 5.262 m²

Energy Performance [EPB]

  • E level: E30 – K level: K24

FINANCIAL DATA

  • Originally estimated budget: € 3.758.491,75
  • Contracted budget: € 5 678 645,23

Contractors

  • Closed shell construction: Detrac nv
  • Walls, ceilings and interior joinery: Bekaert Building Company nv
  • Floors, chape and patch work: Dé-bouw nv
  • Fixed furniture: De Grande Projects nv
  • Sanitary, HVAC: Develtere Chauffage nv
  • Electricity and data: Bryon nv
  • Lifts: Coopman Liften nv
  • Painting, curtains and signalisation: Van De Kerkhof bvba
  • Surroundings: Tuinen Descamps bvba

House LS in Wemmel, Belgium by dmvA Architecten

Wednesday, October 9th, 2013

Article source: dmvA Architecten

The municipality of Wemmel , situated on the outskirts of Brussels, is well known for its green areas with their monumental villas of the upper class.  After a search of several years, the principal saw a house situated in one of those quarters.  It was not his dream house but because of its marvellous location and the south orientated garden, he decided to buy it.

Image Courtesy © Frederik Vercruysse

  • Architects: dmvA Architecten
  • Project: House LS
  • Location:  Wemmel, Belgium
  • Photography: Frederik Vercruysse
  • Principal: Mr. and mrs. Spittaels – Labeeuw
  • Team: David Driesen, Tom Verschueren, Katrien Geerinckx, Gregory Chapelle
  • General contractor: BATI bvba
  • Structural engineer: ASB
  • Built area: extension 50 m2
  • Completion: 2011

Smedenpoort in Bruges, Belgium by Ney&Partners

Friday, October 4th, 2013

Article source: Ney&Partners 

Program

Design and complete analysis of the architecture and the stability.

Concept

The Smedenpoort, a historical gateway to the city of Bruges from the 13th-14th century, is in its current state to narrow to organize a fluid traffic of cars, pedestrians and cyclists. The city of Bruges decided in concertation with the Commission of Monuments and Landscapes to add new footbridges on the both sides of the existing building.

Image Courtesy © A. Trellu – Ney&Partners

  • Architects: Ney&Partners
  • Project: Smedenpoort
  • Location: Bruges, Belgium
  • Photography: A. Trellu – Ney&Partners
  • Engineering design: 2009-2010
  • Construction: 2011-2012
  • Client: City of Bruges
  • Site: B-Bruges
  • Dimensions: 60 m
  • State: Completed

House WIVA in Herent, Belgium by OYO – Open Y Office

Friday, October 4th, 2013

Article source: OYO – Open Y Office 

CONCRETE CONTRAST

This OYO story takes you to Herent, where the extension of a private residence captures its surroundings. The inhabitants wanted an extension that was flexible enough to be transformed in time to a separate unite with its own bed- and bathroom. OYO emphasized the contrast between the new shape and the old volume, which used to be an post office.

Image Courtesy © Tom Janssens

  • Architects: OYO – Open Y Office  
  • Project: House WIVA
  • Location: Herent, Belgium
  • Photography: Tom Janssens
  • Type: Single family house extension
  • Area: House extension 110 m2
  • Year: 2010

Herge Museum in Louvain-la-Neuve, Belgium by Christian de Portzamparc

Thursday, September 26th, 2013

Article source: Christian de Portzamparc

Fanny Rodwell wanted to create a museum intended for the work of her husband, Hergé, the Belgian creator of The Adventures of Tintin. Christian de Portzamparc designed it as strong architecture, space of surprises, events and colors. The route is an almost narrative sequence, prolonging the art of the « ligne claire » style and the color, in a space-tribute in the invention of Hergé and in the comic strip. Joost Swarte realized the museography inside rooms, which is not shown here.

Image Courtesy © Nicolas BOREL

  • Architects: Christian de Portzamparc
  • Project: Herge Museum
  • Location: Louvain-la-Neuve, Belgium
  • Photography: Nicolas BOREL, Christian de Portzamparc, Steve MUREZ
  • PROGRAM: Cultural facilities accommodating a museum dedicated to Hergé, as well as permanent and temporary exhibitions areas, a video projection room, a cafeteria, shops, studios, storehouses and administrative premises.
  • CLIENT: La Croix de l’Aigle SA, Fanny et Nick Rodwell, Studios Hergé
  • Client representatives: INCA – Walter de Toffol
  • MUSEOGRAPHY: Joost Swarte
  • LANDSCAPE DESIGNER: Jacques Wirtz
  • SURFACE: 3,600 sq.m.

Completion of New Court of Justice in Hasselt, Belgium by J. MAYER H. Architects

Wednesday, September 18th, 2013

Article source: J. MAYER H. Architects 

September 13th, 2013 marks the opening of “Court of Justice” in Hasselt, designed by the architects team of J. MAYER H. Architects, a2o-architecten and Lensºass architecten. After finishing the exterior skin already in 2011, the interior was completed in spring of 2013.

Image Courtesy © Filip Dujardin

  • Architects: J. MAYER H. Architects , a2o-architecten & Lensºass architecten
  • Project: Completion of New Court of Justice
  • Location: Hasselt, Belgium
  • Photography: Filip Dujardin , Philippe van Gelooven, Bieke Claessens
  • Client: n.v. SOHA (Stedelijke ontwikkelingsmaatschappij Hasselt) – Autonoom Gemeentebedrijf Hasselt + Euro Immo Star)
  • Construction Company: T.H.V. Hasaletum nv (Democo nv – Cordeel nv – Interbuild nv)
  • Tenant: Regie der Gebouwen
  • User: Federale Overheidsdienst Justitie
  • Square Footage: 20.763 m² above-ground spaces (Offices, Meeting-Rooms, Library, Reception, Cafeteria, Court rooms) 4.694 m² Underground spaces (Archive), 3.384 m² Underground spaces Parking Lot
  • Construction Start: October 2008 , Opening: September 2013
  • Project-manager: Eurostation NV
  • Structural Engineering: M. & A. Van Wetter BVBA
  • Technical Engineering: Eurostation NV
  • Controlling and Fire Protection: Seco CV
  • Construction Surveying: Eurostation -+ Regie der Gebouwen + Lens°ass
  • Software used: ArchiCad
GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley:Microstation License
xponential2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy