Open side-bar Menu

Posts Tagged ‘Belgium’

Bekaert Office Building in Zwevegem, Belgium by BURO II & ARCHI+I + Sileghem & Partners

Tuesday, April 30th, 2013

Article source: BURO II & ARCHI+I + Sileghem & Partners


Bekaert  is a world market and technology leader in steel wire transformation and coatings.The new administrative building is built on a site in Zwevegem, near the Bekaert Technology Center (BTC) site. The architects have opted in favour of a campus model for the building, thus prioritizing the synergy between the new project and the BTC.  The building’s implantation, the design of the surrounding area as well as the architectural approach are all conceived in function of this synergy.

Image Courtesy © Klaas Verdru

  • Architects: BURO II & ARCHI+I + Sileghem & Partners
  • Project: Bekaert Office Building
  • Location: Esserstraat 2, B-8550 Zwevegem, Belgium
  • Photography: Klaas Verdru
  • Client: NV Bekaert SA
  • Team: Ir. arch. Piet Sileghem [project architect], Ir. arch. Michel Van der Beken [project director], Arch. Steven Vanwildemeerch [design architect], Int.arch. Bart Decloedt [interior architect]
  • Status: Specified execution term: start 01/09/2011 – end December 2012, Actual execution term: start 01/09/2011 – end 20/02/2013, Handover date: March 8, 2013
  • Surfaces: Area surface: 7.224,51 m², Land use of the building: 1.200,83 m², Gross floor area: 3.508,30 m²
  • Energy Performance [EPB], E level: E70 – K level: K23


Kempart Loft in Liège, Belgium by Dethier Architectures

Friday, April 26th, 2013

Article source: Dethier Architectures

Reinterpreting the loft
The Kempart loft project emerged from a meeting between Daniel Dethier and a client, who was passionate about precision engineering. It demonstrates how industrial spaces can be transformed into housing without becoming locked into stereotypes.

Detail and accuracy
We were fortunate to have a committed and receptive client who was fascinated by precision engineering. This allowed us to apply our research into a loft’s reinterpretation, and to integrate a technically advanced architectural object. Our approach was, quite naturally, based on the client’s profile rather than the site’s historical nature – as it does not present any heritage value whatever.

Image Courtesy © Serge Brison

  • Architects: Dethier Architectures
  • Project: Kempart Loft
  • Location: Liège, Belgium
  • Photography: Serge Brison for Dethier Architectures.
  • Typology: Single housing
  • Type: Private commission
  • Study: 2011
  • Completion: 2012
  • Architect: Daniel Dethier (Dethier Architectures)
  • Artist: Jean Glibert
  • Inside aera: 154 m2
  • Terrace area: 107 m2

Campanules House in City of Brussels, Belgium by EXAR Architecture

Sunday, February 24th, 2013

Article source: EXAR Architecture

The previous house offered tiny opening to the garden. The “back” rooms, kitchen, bathroom, previously considered as services, blocked the views from the house to the nice garden. We decided to keep these functions but to open them widely, by creating large windows. The kitchen – dining room offers an large open view to the vegetation. The bathroom has focused view to the trees.

Image Courtesy © Marc Detiffe 

  • Architects: EXAR Architecture
  • Project: Campanules House
  • Location: City of Brussels, Belgium
  • Photography: Marc Detiffe
  • Software used: SketchUp & Microstation (powerdraft)

Passive Kindergarten Oostduinkerke in Koksijde, Belgium by BURO II + ARCHI+I

Saturday, February 23rd, 2013

Article source: BURO II + ARCHI+I

Due to the increasing number of students, the local Oostduinkerke school needed to expand. The building premises are situated in the centre of town, in between the backyards of the surrounding buildings. The newly constructed nursery section will be partly underground. This way, the new building creates a number of benefi ts: A scenic integration with the build-up environment and a spacious outside play area for the children. All classes walk out into a wind-free covered class garden that serves as a safe outside area.

Image Courtesy BURO II + ARCHI+I 

  • Architects: BURO II + ARCHI+I
  • Project: Passive Kindergarten Oostduinkerke
  • Location: Koksijde, Belgium
  • Photography: Klaas Verdru
  • Client: Municipal Koksij de
  • Team:
    IN COLLABORATION WITH E-STER [Energy audit – Energy advice]
    Arch. Tom Vandorpe [project director]
    Ir. Arch. Isabel Vlaeminck [design architect]
    Arch. Nancy Latruwe [project architect]
    Arch. urban planner Maarten Vansteenhuyse [landscape architect]
    Int.arch. Joost Claeys [interior architect]
  • Area surface: 8.363,63 m²
  • Land use of the building: 4.736,33 m³
  • Gross floor area: 1.246.38 m²

Office AST 77 + Apartment in Tienen, Belgium by AST 77

Saturday, January 19th, 2013

Article source: AST 77

Back in 2006, architect engineer Peter Van Impe  was searching for a place to accomodate his newly founded architects and engineers office, AST 77 architects and engineers office. He stumbled upon a post-war townhouse located at the edge of the city park of Tienen. After some research this lot, of just 60 square meters, turned out to be suited for construction. Although others never considered this small piece of land to be a usable building lot, Peter transformed it into a spacious house/office by upholding the less is more principle.

Image Courtesy © Jan Liegeois

  • Architects: AST 77
  • Project: Office AST 77 + Apartment
  • Location: Tienen, Belgium
  • Photography: Steven Massart, Separate Reality, Jan Liegeois, Yvan De Saedeleer, Liesbet Goetschalckx, Marcel Van Coile
  • Name client: AST 77 bvba
  • Name Contractors: Kris Hermans, Makke dakwerken, Hobbygro, Roelants Glas, Schiffeleers-Glas, Ronny Marteaux, Taes Keukens, Dirk Andries, Fraeyman bvba, Fremosia Parket, Toca bvba \
  • Name architect: Arch.- ing. Peter Van Impe 
  • Name engineer: Arch.- ing. Peter Van Impe, ir. arch. Bart Gullentops
  • Name safety coordinator: Arch. ing. Koen Laurijssens
  • Name energy consultant: ing. Gert Vanderlinden

Low Energy Timber House in Tielt-Winge, Belgium by AST 77 Architecten

Friday, January 18th, 2013

Article source: AST 77 Architecten

Concept and Vision

Peter Van Impe, the architect of this modern/contemporary private residence was faced with a challenge. The daughter of a besides lying ancestral home dating from the 60’s, wanted to built a residence for herself and her three sons. Building regulations dictated a minimum of 3 meters distance from the property boundary on the west side, while on the east side the house would have to be linked to the adjacent parental home in the future. The (basic) concept consists of an elongated rectangular volume that is enveloped by an L-shaped volume. The rectangular volume encloses all communal spaces of the house, such as the living room, kitchen and lounge area, where large windows provide the room with plenty of natural light. The L-shaped volume in grey contains the bathrooms and bedrooms. The four individual bedrooms are conceived as little cocoons that open onto the living room.

Image Courtesy Marcel Van Coile

  • Architects: AST 77 Architecten
  • Project: Low Energy Timber House
  • Location: Puttestraat, Tielt-Winge, Belgium
  • Client: Michiels
  • Architect: Arch.- Ing. Peter Van Impe
  • Engineer: Arch.- Ing. Peter Van Impe, Ir. Arch. Bart Gullentops
  • Safety coordinator: 2B-Safe
  • Energy consultant: 2B-Safe
  • Contractors: Kris Hermans, Carl Deckers, Makke dakwerken, Hobbygro, Dirk Andries, Fremosia Parket
  • Photographers: Marcel Van Coile, Jan Liegeois


Transformation Of The Wintercircus Mahy in Ghent, Belgium by Atelier Kempe Thill

Wednesday, January 16th, 2013

Article source: Atelier Kempe Thill

Atelier Kempe Thill has recently won the invited international competition for the transformation of Wintercircus Mahy in Ghent. The building that served as a circus building until the early 20th century and later as garage and showroom for the enormous old timer collection of car dealer G. Mahy will be transformed into a meeting-point and hotspot for creation and innovation. The new centre will house the ViAA (Flemish Institute for Archive of the audio-visual heritage), Luisterpunt – a library for blind people, i-Cubes – a centre for starting ICT – firms and, a new medium – size rock concert hall that will be constructed under the main atrium space. The renovation of the building is part of the transformation of the Waalse Krook-neighbourhood in the centre of Ghent together with the new library and living lab for new media that is already under construction.

Image Courtesy Atelier Kempe Thill

  • Architects: Atelier Kempe Thill
  • Project: Transformation Of The Wintercircus Mahy
  • Location: Lammerstraat, Ghent, Belgium
  • Client: Autonomous Municipial Ghent Development Authority (Agsob) / Belgium
  • Architect: Atelier Kempe Thill Architects And Planners, Rotterdam / The Netherlands
  • Co-Architect: Anno Architecten, Maat Ontwerpers Ghent / Belgium
  • Mediadesign: Jangled Nerves Gmbh, Stuttgart / Germany
  • Program: Viaa, I – Cubes, Luisterpunt


Service Station in Saint Ghislain, Belgium by ABSCIS Architecten

Wednesday, January 16th, 2013

Article source: ABSCIS Architecten

Within the landscape surrounding the city of Mons, lies intermittent craggy piles of millstone which emerge through the panorama of a surrounding flat typography. This so called ‘terrils’ find their origins in the former mining industries and are commonly perceived as striking elements dotted within a flat panorama.  Besides the landscape having been shaped through a number of linear infrastructures such as railways, highways and channelled waterways; the E19 and the service areas cut through the landscape to become geometric ribbons that visually demarcate the landscape.

Image Courtesy ABSCIS Architecten

  • Architects: ABSCIS Architecten
  • Project: Service Station
  • Location: Saint Ghislain A7/E19 , Belgium
  • Project: Tank Facilities, A Resting Place For All Road Users With Picnic Facilities, Children’s Playroom, General Sanitation, Shower Facilities For Truck Drivers, Shop And Restaurant, Additional Resto Stop Hensies
  • Client: Delek Belgium nv
  • Design team: Vereniging van Studiebureaus ‘ABSCIS – A+I – PROVOOST – BSOLUTIONS’
  • Study: 2009-2010
  • Phase: 2010-2012
  • Bruto area.: 2504 m2
  • Cost: € 13.283 464 excluding VAT and fees


Service Station With Hotel in Heverlee, Belgium by ABSCIS Architecten

Wednesday, January 16th, 2013

Article source: ABSCIS Architecten

The location of Heverlee Delek creates an oasis in which the traveller/commuter can relax within a contemporary environment to refuel, shop and eat before continuing their journey. Starting from the E40; a strong infrastructure vein, fast traffic is refined and reduced until finally distilled into quieter parking spaces and picnic areas.  These areas visually meander and flow into the surrounding landscape and beyond.  Central to the idea of the plan is a pedestrian axis. This directs traffic to specific areas, solely dedicated for the purpose of rest and relaxation. This ‘walking-axis’ offers the possibility for users to experience the surroundings and to pleasantly reach the service station in safety.

Image Courtesy ABSCIS Architecten

  • Architects: ABSCIS Architecten
  • Project: Service Station With Hotel
  • Location: E40 exit Heverlee, Belgium
  • Project: 1 Hotel And 2 Service Stations With a Shop, Restaurant And Cafeteria
  • Client: Delek Belgium nv
  • Design team: Vereniging van Studiebureaus ‘ABSCIS – PROVOOST – EDV’
  • Study: 2008
  • Phase: In progress
  • Bruto area: 6194 m²
  • Cost: € 17 894 806 excluding VAT and fees


Apartments BUSO in Mechelen, Belgium by dmvA Architecten

Tuesday, January 15th, 2013

Article source: dmvA Architecten

Urban concept

The project was obtained by winning a competition called by the City of Mechelen.

The city council aimed the old Buso site to be developed as a high quality urban area, housing ten loft dwellings. The commission was entrusted to dmvA because they were the only architect office that took the ‘spirit of the factory’ as starting-point.

Image Courtesy Frederik Vercruysse

  • Architects: dmvA Architecten
  • Project: Apartments BUSO
  • Location: Mechelen, Belgium
  • Design: dmvA
  • Principal: City of Mechelen
  • Team: David Driesen, Tom Verschueren, Astrid Geens, Christine Loos, Michaël De Roeck
  • General contractor: Brebuild
  • Constructional Engineer: Util
  • Built area: 2000 m2
  • Completion: 2010
  • Photography: Frederik Vercruysse
  • Visuals: dmvA
  • Concept: alleys as urban space


GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy