Open side-bar Menu

Posts Tagged ‘Belgium’

Low Energy Bamboo House in Rotselaar, Belgium by AST 77 Architecten

Friday, January 11th, 2013

Article source: AST 77 Architecten

The narrow sloping and afforested site, south faced towards the Beukenlaan, is not that typical Flanders plot. In the past the neighbourhood seems to have been a residential recreation zone, where Belgians used to build their individual summer houses. When asked to build a new spacious residence on this particular site, AST77 was confronted with a bungalow and extension.

Image Courtesy © Steven Massart

  • Architects: AST 77 Architecten
  • Project: Low Energy Bamboo House
  • Location: Beukenlaan, Rotselaar, Belgium
  • Photography: Steven Massart
  • Client: Thijs – Peeters
  • Construction Year: 2010 – 2011 
  • Surface area: 1060 m² 
  • Built area: 118 m² 
  • Living surface: 260 m²
  • Energy level: E 40 
  • Building cost: 
  • Phase: Built
  • Software used: The project is drawn in VectorWorks & Google Sketchup
  • Materials: Timber frame construction
    Walls: bamboo – Bamboe Fencing
    Windows: wooden – Kwadro – 1,0 Wm²K
    Roof: Steel plated – Finn roof
    Heating: Floor heating – Climasolutions
    heat pump: Daikin
  • Name Architect: arch.- ing. Peter Van Impe
  • Name engineer: arch.- ing. Peter Van Impe, ir. arch. Bart Gullentops
  • Name safety coordinator: 2B-Safe
  • Name energy consultant: 2B-Safe
  • Name contractors: Kris Hermans, Bamboe Fencing, Climasolutions, Carl Deckers, Makke dakwerken, Kwadro ramen, Dirk Andries, Fremosia Parket, Toca


Renovation of the Cultural Center in Westvleteren, Belgium by ROOM & ROOM Architecture and Urbanism

Saturday, December 15th, 2012

Article source: ROOM & ROOM Architecture and Urbanism

The meeting centre offers accommodation to various community activities. The complex of buildings consists of successive constructions, ranging from a 19th century school building and an old town hall to an industrial construction from the 1990s. The dilapidated storage building makes place for enlargement of the meeting hall. That way the back yard  becomes an outdoor space for the party room. The gabled roof is replaced by a single slope roof, making the room and space higher, and bringing a better acoustic sound in the hall. The high windows bring  light and give views on the nearby church. A central entrance in the armpit of the building complex offers the building an address. The entrance hall connects the different functions and spaces. The use of different types of bricks betray the successive renovations in the past. The new added walls in contemporary bricks build in the recent renovation strengthens the patchwork of different bricks.

Image Courtesy ROOM & ROOM Architecture and Urbanism

  • Architects: ROOM & ROOM Architecture and Urbanism
  • Project: Renovation of the Cultural Center in Westvleteren
  • Location: Westvleteren, Belgium
  • Architect: Tom Vanhee Architect
  • Structure engineer: S.C.E.S. nv
  • Client: Gemeentebestuur Vleteren
  • Contractor: Monument Vandekerckhove


Renovation of the Cultural Center in Woesten, Belgium by ROOM & ROOM Architecture and Urbanism

Friday, December 14th, 2012

Article source: ROOM & ROOM Architecture and Urbanism

The building is accessible by a central binding public domain,  the playground of the former school. By opening some windows further down we reinforce the relationship  between interior spaces and this square. By doing the same at the other site of the building,   the back area is activated as a green semi-public space linked with the meeting hall. The closed functions, the storeroom, the technical areas and the sanitary facilities are grouped in a partially extended volume. It is a rejuvenation of the building, where the recent sanitair extension  gave rise to. This slider movement brings light in the heart of the meeting centre and gives more space at  the central entrance hall. Internal windows overlook this hall and spread the light into the adjacent spaces. The other rooms have an open character, and can be used fully for the activities of the meeting centre : kitchen, meeting room, meeting hall and drawing Academy. The attic is elaborated for what is needed to use the building today. Further inside extension is still possible in the future.

ROOM & ROOM Architecture and Urbanism

  • Architects: ROOM & ROOM Architecture and Urbanism
  • Project: Renovation of the Cultural Center in Woesten
  • Location: Woesten, Belgium
  • Architect: Tom Vanhee Architect
  • Structure engineer: S.C.E.S. nv
  • Client: Gemeentebestuur Vleteren
  • Contractor: Monument Vandekerckhove


Boekenberg Park in Deurne, Belgium by OMGEVING

Saturday, December 8th, 2012

Article source: OMGEVING

Working in a historical context, of the continental Europe where the architecture of the past is still very much present, architects are often faced with the question of whether they should restore the physical or rehabilitate the conceptual. This question came to the fore in response to the combined decision of the city of Antwerp and the heritage committee to rehabilitate the historical Boekenberg Park in Deurne. Within the framework of a public-private partnership, the office OMGEVING was appointed to give shape to the new ambitions of the city.

Image Courtesy OMGEVING

  • Architects: OMGEVING
  • Project: Boekenberg Park
  • Location: Deurne, Belgium
  • Project Coordinates: 51°11’48.39″N ,  4°27’44.85″E
  • Landscaping: OMGEVING
  • Contact Person: Evy Depauw
  • Client: City Of Antwerp, Axima Services
  • Phase: Realized – july 2007
  • Construction Period: 2006 – 2007
  • Buildings Budget: 731 025 €
  • Total Budget: 2 626 207 €
  • Buildings Footprint: 324m²
  • Buildings Gross Area: 455m²
  • Site Area: 11 126 m²


Courtyard of Averbode Abbey in Zichem, Belgium by Omgeving

Tuesday, November 27th, 2012

Article source: Omgeving

Reflections on the Past and the Present in the Courtyard of Averbode Abbey

In the summer of 2012 the recently rejuvenated courtyard of Averbode Abbey has opened its doors inviting everyone to enjoy its centuries-old architecture and Baroque church standing at its heart. These impressive buildings are literally reflected in the grand water mirror calmly sitting at the centre of the square. The large film of water, which is only a few centimetres deep, not only provides an alternative view of the surrounding buildings, but also welcomes the visitor to rest beside it on a nearby bench and enjoy its tranquil character or even walk in it during those rare hot Belgian days. Averbode Abbey’s historical role is thus recreated in its own courtyard by bringing together people of all ages from around the region.

Image Courtesy OMGEVING

  • Architects: Omgeving
  • Project: Courtyard of Averbode Abbey
  • Location: Zichem, Belgium
  • Street: Abdijstraat 1
  • Designers: Peter Seynaeve, Tompy Hoedelmans, Koen Moelants, Luc Wallays, Evi Lefevere
  • Client: Abbey of Averbode
  • Year of design: 2010
  • Completion date: 2012
  • Area: 5.000 m²

Hard Werken in Kessel-lo, Belgium by i.s.m.architecten

Saturday, October 27th, 2012

Article source: i.s.m.architecten

In our opinion architecture is not neutral, it takes a clear position. She moves, surprises and is beautiful. In the creation of good architecture, the role of the client is not to be underestimated. They have to choose the right architect for the realization of their dream. A client that has utter confidence in their architect, as was the case, allows us to push the project further than the direct materialization of the design brief. A critical dialogue between client and architect is an ideal breeding ground for a beautiful project.

Image Courtesy Frederik Vercruysse

  • Architects: i.s.m.architecten
  • Project: Hard Werken
  • Location: Kessel-lo, Belgium
  • Photographer: Frederik Vercruysse
  • Design Team: i.s.m.architecten in collaboration with Christian de Haas and Tom Huycke
  • Client: Hard Werken bvba
  • Structure-Engineering: UTIL Struktuurstudies
  • Surface: 320 m2
  • Project: December 2010
  • Software used: Vectorworks


Ecole ITP in Walloon Brabant, Belgium by A229

Tuesday, October 23rd, 2012

Article source: A229

The extension of the institute professionnel et technique de court-saint-Etienne is enigmatic and refined. we are struck by the shape of the building, designed by a229, and its dialogue with the surrounding area. Besides its environmentally responsible character, it shows that contemporary architecture has a role to play in public architecture.

Image Courtesy A229

  • Architects: A229
  • Project: Ecole ITP
  • Location: Walloon Brabant, Belgium
  • Program: Technical school extension including: Sport hall, industrial kitchen, studio and classroom
  • Area: New built : 2000 sq m / outside: 5000 sq m
  • Budget: 4.000.000,00 € incl. VAT
  • Photographer: Serge Brison
  • Construction: From 01/12/ 09 to 01/09/11


House Van de Veken in Stavelot, Belgium by Artau Architectures

Friday, October 5th, 2012

Article source: Artau Architectures

This house, open to nature and sun, offers an unusual volumetry. It meets on one hand a planning constrain by being parallel to the road and on the other hand also displays multiple asymmetric openings on its southern side. The house sets on a steep land and enjoys a magnificent view across the forested area.

Image Courtesy © Artau Architectures

  • Architects: Artau Architectures
  • Project: House Van de Veken
  • Location: Route de Coo 103, 4970 Stavelot, Belgium
  • Building Contractor(s): Mr and Mrs Servais – Van de Veken
  • Year of Completion: 2008
  • Type of Contract: Private
  • Programme: Single Family Passive House
  • Budget Excluding VAT and Fees: € 375.000
  • Surface: 200 m² built


Poperinge Youth Centre in Belgium by BURO II & ARCHI+I

Wednesday, July 11th, 2012

Article source: BURO II & ARCHI+I

Located at one edge of the city park of Poperinge are the youth building and meeting rooms for the various youth organisations in the city. At this former school site, the existing buildings have been renovated and a new youth centre built. Together with the newly installed playground in the adjacent Burggraaf Frimout Park, this gives rise to a total site for youth. In accordance with the philosophy of BURO II & ARCHI+I, the concept focuses primarily on the sustainable management of the space.

Image Courtesy Klaas Verdru

  • Architects: BURO II & ARCHI+I
  • Project: Poperinge Youth Centre
  • Location: Poperinge, Belgium


Office Solvas in Zomergem, Belgium by Graux & Baeyens Architecten

Friday, July 6th, 2012

Article source: Graux & Baeyens Architecten

Office Solvas is a newly constructed office building in the center of Zomergem, Belgium, in the immediate vicinity of the church and adjacent square. Within this specific context the design challenge was to integrate a three-story building (with two office-floors and one level for apartments) on a lot between two buildings with a completely different typology. The left building is one story high with a flat roof, the right one has two floors and a pitched roof.

Image Courtesy Luc Roymans

  • Architects: Graux & Baeyens Architecten
  • Project: Office Solvas
  • Location: Kerkstraat1 .  9930 Zomergem . Belgium
  • Design: 2008
  • Construction: 2010-2012
  • Plot: 1510m²
  • Built area: 1238m²
  • Photography: Luc Roymans
  • Materials: Concrete façade: Prefab, Afrormosia  lamellae, Aluminium Windows


GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: Microstation Trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy