Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Posts Tagged ‘Belgium’

Urban development project ‘De Ham‘ in Oudenaarde, Belgium by BURO II & ARCHI+I

Wednesday, October 29th, 2014

Article source: BURO II & ARCHI+I

The development of the ‘De Ham’ site is part of an urban renewal taking place on several fronts. The proposal has been worked out by contractor and project developer Alheembouw NV and fits within a public private partnership.

The project will be carried out in collaboration with BURO II & ARCHI+I as designer and Prem Hotels NV as operator of the hotel facilities.

Image Courtesy © Bartn Heijnens

Image Courtesy © Bart Heijnens

  • Architects: BURO II & ARCHI+I
  • Project: Urban development project ‘De Ham‘
  • Location: Oudenaarde, Belgium
  • Photography: Bartn Heijnens
  • Client: Stadsbestuur
  • Team: BURO II & ARCHI+I EN ALHEEMBOUW I.S.M. ALHEEMBOUW, PREM GROUP, VECOBO, ABICON, GROEP VAN WELDEN, SONORCONTROL, CEE ENGINEERING, BM ENGINEERING, BUREAU VOOR VRIJE RUIMTE
  • Area surface: 38.200 sqm
  • Gross floor area: 7.784,00 sqm [aboveground] + 3.450,00 sqm [underground] (more…)

WAREHOUSE & OFFICES DEPAIRE in Mollem, Belgium by DENOLDERVLEUGELS ARCHITECTS & ASSOCIATES

Wednesday, October 29th, 2014

Article source: DENOLDERVLEUGELS ARCHITECTS & ASSOCIATES 

In October 2014 DENOLDERVLEUGELS finished the renovation and extension of the warehouse and offices for ‘Transport Marcel Depaire’ in Mollem, near Brussels Belgium.

Image Courtesy © Michael van Oosten

Image Courtesy © Michael van Oosten

  • Architects: DENOLDERVLEUGELS ARCHITECTS & ASSOCIATES
  • Project: WAREHOUSE & OFFICES DEPAIRE, EINDHOVEN THE NETHERLANDS
  • Location: Mollem, Belgium
  • Photography: Michael van Oosten
  • CLIENT: TRANSPORT MARCEL DEPAIRE NV-SA, MOLLEM BELGIUM
  • CONTRACTOR: REMCO RUIMTEBOUW BV
  • SQM: WAREHOUSE 3.000 m2, OFFICES 600 m2

(more…)

Campus Howest second prize winning proposal in Kortrijk, Belgium by OYO – Open Y Office

Sunday, October 26th, 2014

Article source: OYO – Open Y Office 

This OYO story takes you all the way back to April, when we were notified of our prequalification to design a new campus building for Howest in Kortrijk. Together with Arch&Teco we accepted the challenge to compete against nine other well established offices. We put a lot of love into this design and are proud to present to you our second prize winning proposal.

Image Courtesy © OYO – Open Y Office

Image Courtesy © OYO – Open Y Office

  • Architects: OYO – Open Y Office 
  • Project: Campus Howest second prize winning proposal
  • Location: Kortrijk, Belgium
  • Organizer: Howest
  • Area: 12,750 sqm
  • Year: 2014

(more…)

urban villa in Brussels, Belgium by OFFICE Kersten Geers David Van Severen

Wednesday, October 8th, 2014

Article source: OFFICE Kersten Geers David Van Severe

The center of Brussels has a periphery inside. A piece of landscape, green, open, idyllic, as if it were on the fringes of the city (where it touches the forest) is to be found in the midst of it. This particular condition is easy to destroy. In order to double the surface of a seemingly freestanding house in this strangely lush environment, it was decided to elegantly underline the existence of everything there already was, to celebrate the status quo and to simultaneously make the addition disappear by making it extremely visible, making it, in a sense, the protagonist. The new addition is projected under the existing house, not adding any new volume, but effectively creating its pedestal. The pedestal turns the existing house into an exhibited object: maintained, cleaned and restored—undone of its original importance. The existing house becomes a night house, a ghost house on top of a new, excavated villa. The villa is simultaneously new and old. It is a house designed as a set of different spaces traced by columns. The column rhythm defines plan and sequence: a set of spaces which are not functionally defined. The villa presents itself as a remnant of a house; a set of tectonic elements crating different spatial hierarchies. Sometimes the spaces are open to the sky; sometimes they get their light indirectly. The structure is made of massive concrete beams and columns, measured with maximal tectonic effect. The structure is translated into a spatial idea. Concrete columns become stained wooden columns as soon as one crosses from inside to outside, effectively creating a spatial construct, a spatial sequence of hypothetical places to stay. The villa thus exists in the green island that is maintained by its very existence, a conscious contribution to an urban tissue on the verge of extinction.

Image Courtesy © Bas Princen

Image Courtesy © Bas Princen

  • Architects: OFFICE Kersten Geers David Van Severen
  • Project: Urban villa
  • Location: Brussels, Belgium
  • Photography:  Bas Princen
  • Collaborators: Steven Bosmans, Ir. Architect Jan Lenaerts, Architect Bert Rogiers, ir. Architect Anna Andrich, Architect Samuel Genet, Architect Inga Karen Traustadottir, Architect Nenad Duric, Architect Ronan Murray, Architect Alexandra Paritzky, Architect Jacopo Lugli, Architect Yuichiro Onuma, Architect 33
  • Under construction: 2009 – (2012)
  • Budget: EUR 750 000
  • Surface: 480 m²

(more…)

villa in buggenhout, Belgium by OFFICE Kersten Geers David Van Severen

Wednesday, October 8th, 2014

Article source: OFFICE Kersten Geers David Van Severen

This freestanding dwelling is situated in the middle of a parcel between woods and an agricultural area near the village of Buggenhout. The enclosure—a modular steel fence—is an integral part of the design and defines the volume of the house. The surrounding unkempt garden is not included, and functions as an automotive access around the house. The dwelling itself is composed of two levels: an open “outside house” on the ground floor, and a closed “inside house” on the first story, with views of the woods and rural landscape. The outside house is conceived as a patio villa with a garden. Its thick double walls—two load-bearing layers of standard brick, painted white—carry a concrete platform that forms the base for the inside house. The inside house is a compact set of rooms in the depth of the roof of the patio villa. This is conceived as a wooden box that covers the platform, which is made watertight by covering it completely with a dark plastic membrane. All detailing on this project is designed from the inside out: the huge sliding windows are added to the façade in such a way that the frames are invisible and do not impose on the impressive views. These are directed at the still open, rural landscape, while the neighboring houses remain relatively invisible. By deliberately moving the fence in from the edges of the property line, the dwelling becomes actually “freestanding”—a rare luxury in parcelized Belgium.

Image Courtesy © Bas Princen

Image Courtesy © Bas Princen

(more…)

Weekend house in Merchtem, Belgium by OFFICE Kersten Geers David Van Severen

Wednesday, October 8th, 2014

Article source: OFFICE Kersten Geers David Van Severen

This weekend house occupies the complete surface of a deep lot in small town in Flanders. The long backyard of an existing row house is transformed into the weekend house proper; the whole length becomes the house, turning the existing building into a guest house. The new house is organized as a perspective sequence of four equal rooms, thus providing a sequence of similar spaces whose infill is always different. The sequence of spaces organizes a variety of distinct characteristics—a garden, a pool house, a courtyard, a living room. Central wall openings create an enfilade throughout the different spaces and a sliding glass roof enhances the flexibility of their usage. Each of the rooms gets its specificity through its particular furniture. Together they form a set of interlocking mini-universes.

Image Courtesy © Bas Princen

Image Courtesy © Bas Princen

(more…)

City square with passive office in Mortsel, Belgium by ABSCIS Architecten

Sunday, September 21st, 2014

Article source: ABSCIS Architecten

This project consists of three essential parts: a passive multi-functional building, the sustainable city square with awning and underground car park. All components have been realised in a Public-Private Partnership.

Image Courtesy © ABSCIS ARCHITECTEN

Image Courtesy © ABSCIS ARCHITECTEN

  • Architects: ABSCIS Architecten
  • Project: City square with passive office
  • Location: Mortsel, Belgium

(more…)

workhouse de scheepvaart in Schoten, Belgium by HUB

Wednesday, August 13th, 2014

Article source: HUB

The workhouse is part of a complex situated alongside the canal which has a very original and distinct character thanks to its special typology and materialisation. Unlike traditional industrial ‘boxes’, the workhouse’s programmatic mix is rather peculiar: it includes a garage, workshops, offices and a caretaker’s residence.

View-of-the-sculptural-ending-to-the-side-on-which-both-channels-meet-¬-Allard-van-der-Hoek, Image Courtesy © Allard van der Hoek

View-of-the-sculptural-ending-to-the-side-on-which-both-channels-meet-¬-Allard-van-der-Hoek, Image Courtesy © Allard van der Hoek

  • Architects: HUB
  • Project: Workhouse de scheepvaart
  • Location: Schoten, Belgium
  • Photography: Allard van der Hoek

(more…)

Passive House Skatchkoff in Kortrijk, Belgium by HUB

Saturday, August 9th, 2014

Article source: HUB

The Skatchkoff Residence is a detached passive-solar house at the edge of the centre of Kortrijk. The design brings two nostalgic elements into crystal clear form: the saw-tooth structure of the local textile industry and the wooden structure of the dacha of the client’s homeland, Russia.

Image Courtesy ©  Sarah Blee

Image Courtesy © Sarah Blee

  • Architects: HUB
  • Project: Passive House Skatchkoff
  • Location: Kortrijk, Belgium
  • Photography: Sarah Blee
  • Status: Completed
  • Commissioner: Ms. Skatchkoff
  • Program: 140 m²
  • Site: B-8500 Kortrijk
  • Budget: € 190.000,-
  • Partners: Futureproofed BAS

(more…)

Greenville in Houthalen-Helchteren, Belgium by HUB

Friday, August 8th, 2014

Article source: HUB

Greenville involves the renovation and partial restoration of the existing main building of the Houthalen-Helchteren mine site into an incubator for the cleantech industry. The incubator is part of the Cleantech Campus for which a master plan was recently drafted. The Cleantech Campus is in turn part of a redevelopment plan for the centre of Houthalen-Helchteren, which among others comprises the development of parklands, a residential zone and the NAC.

View Greenville seen from the side of the town center, Image Courtesy © Ilse Liekens

View Greenville seen from the side of the town center, Image Courtesy © Ilse Liekens

  • Architects: HUB
  • Project: Greenville
  • Location: Houthalen-Helchteren,  Belgium
  • Photography: Ilse Liekens

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Canon
Bentley:Microstation License
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy