Open side-bar Menu

Posts Tagged ‘Bern’

Wildlife observation pavilion in Bern Zoo, Switzerland by MORSCHER ARCHITECTS

Sunday, July 26th, 2015


Brief description: A new wildlife observation pavilion, containing toilets and a covered space for observing animals and picnics

Entry description:

Increasing visitor numbers at Bern Zoo triggered the need for an additional service facility along the main promenade of the Tierpark. Built as a wildlife observation pavilion it provides for a number of uses.



  • Project: Wildlife observation pavilion
  • Location: Bern, Switzerland
  • Software used: VectorWorks


SBB Railway Headquarters in Bern, Switzerland by SEFAR® Architecture

Saturday, October 4th, 2014

Article source: SEFAR® Architecture

SBB Railway’s newly-minted headquarters outside of Wankdorf, Bern, has a striking visual feature — SEFAR® Architecture VISION fabric, laminated between moveable glass louvers. Five different variations of the VISION fabric interlayer absorb and disperse sunlight. The 6,258 individually moveable slats, which cover the 98,318 square-foot façade, allow occupants to open and angle the panels for fresh air and lighting control.

Image Courtesy © SEFAR® Architecture

Image Courtesy © SEFAR® Architecture

  • Manufacturer of the metal-coated interlayer: SEFAR® Architecture
  • Project: Creates “Moving Image” for SBB Railway Headquarters
  • Location: Bern, Switzerland


Conversion of st.Lukes Chapel in Bern, Switzerland by Morscher ArchItekten

Wednesday, August 13th, 2014

Article source: Morscher ArchItekten

The project involved converting a former chapel built in 1924 in Art Deco style in a Bern neighbourhood and totally defaced in a 1970s renovation into two new apartments. In order to keep the ground floor free of supports and retain the high church windows, the upper apartment was hung as a concrete cube in the former double-storey  nave.

Image Courtesy © Dominique Uldry

Image Courtesy © Dominique Uldry

  • Architects: Morscher ArchItekten
  • Project: Conversion of st.Lukes Chapel in Bern
  • Location: Bern, Switzerland
  • Photography: Dominique Uldry
  • Construction engineer: WAM Planer & Ingenieure
  • Building physics: Zeugin Bauberatungen
  • HVPAC Planning: Basler & Hofmann West


DLZ Nautilus, Bern in Switzerland by Lindner Group

Sunday, May 12th, 2013

Article source: Lindner Group

In summer 2011, Lindner Group was commissioned to provide the facade of a new service centre for the company Losinger Marazzi AG. Installation began in November and was completed in April 2012. The total area of Lindner facades installed on this office building is 4,800 m².

Image Courtesy © Pascal Meyer 

  • Architects: Lindner Group
  • Project: DLZ Nautilus, Bern
  • Location: Bern, Switzerland
  • Photography: Pascal Meyer
  • Client: Losinger Marazzi AG Project
  • Architect: Mlzd, Bienne
  • Facade planning: Reba Fassadentechnik AG, Chur
  • Completion date: 2012

Westside Shopping and Leisure Centre in Bern, Switzerland by Architekt Daniel Libeskind AG with Burckhardt + Partner AG

Wednesday, September 21st, 2011

Article source: Architekt Daniel Libeskind AG with Burckhardt + Partner AG

The Westside project, a new center for leisure and shopping in Bern-Brünnen, is an urban scale architecture project totaling 1.5 million sq. ft.  In addition to the 55 shops, 10 restaurants and bars, hotel, multiplex cinema, fun bath with wellness center and housing, this mixed-use program radically reinvents the concept of shopping, entertainment and living.  Since opening in October 2008, Westside has welcomed a record number of visitors – 1.5 million in the first three months – and currently sees about 15,000-25,000 visitors per day.  The Westside project is a joint venture between ADL and Burckhardt & Partner, Bern with Rhomberg Bau AG/Strabag AG and was completed in October 2008.

Images Courtesy SDL

  • Architect: Architekt Daniel Libeskind AG with Burckhardt + Partner AG
  • Name of Project: Westside Shopping and Leisure Centre
  • Location: Bern, Switzerland
  • Competition: 2000
  • Completion: 2008
  • Client: Neue Brünnen AG (100 % owned by Migros Aare)
  • Photo Credits: ©SDL, ©Markus Beyeler, ©Alexander Gempeler, ©Miller Hare, ©SDL & Burckhardt + Partner, ©Bitter Bredt Fotografie


Forstwerkhof Burgergemeinde Biel in Bern, Switzerland by bauzeit architekten

Tuesday, July 19th, 2011

Article source: bauzeit architekten

The site of the forestry center extends on both sides of the ‘Reuchenette’ road. To facilitate it’s function, the program’s content focused on only one side. Following the topography of the land, two buildings form an elongated space ending with a court for the maneuvers. The single level building dominates the main street façade and differs, both in form and aspect, from the urban architecture. Its envelope is made of rough and untreated strips of wood. It generates a oriented vertically texture, that dialogues with the forest structure and filters the light and the external views.

Exterior View

  • Architect: bauzeit architekten
  • Name of Project: Forstwerkhof Burgergemeinde Biel
  • Location: Bern, Switzerland
  • Client: Burgergemeinde Biel.
  • Competition: 2004
  • Constuction: 2006
  • Software used: AutoCAD


GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy