ArchShowcase

Posts Tagged ‘British Columbia’

Marketing Specialist in Vancouver, British Columbia by Acton Ostry Architects

Sunday, August 30th, 2015

Article source: Acton Ostry Architects

At the heart of the University of British Columbia Point Grey campus, two wings of the aging Biological Sciences complex have been completely transformed and renewed through an innovative approach taken by the owner, architect, consultants and contractor that saw the South Wing, which dates from 1957, and the West Wing which dates from 1970 and faces Main Mall, being fast-tracked through design and double-shift construction in only 19 months to meet an extremely aggressive federal stimulus funding deadline.

BSC seismic buttress _MT, Image Courtesy © Martin Tessler

BSC seismic buttress _MT, Image Courtesy © Martin Tessler

  • Architects: Acton Ostry Architects
  • Project: Marketing Specialist
  • Location: Vancouver, British Columbia,  Canada
  • Photography: Martin Tessler / Bob Matheson / Michael Elkan / AOA
  • Client: University of British Columbia
  • Construction start: June 2009
  • Completion: July 2011
  • Gross Floor Area: 172,000 sf (16,000 sm)
  • f.s.r.: 2.46 (based on site area of LEED project boundary: 4,338 sm; and above-grade building area of 10,657 sm)
  • Structural Engineer: Read Jones Christoffersen Ltd. (more…)

999 Seymour in Vancouver, British Columbia by Acton Ostry Architects

Sunday, August 30th, 2015

Article source: Acton Ostry Architects

Located at the crossroads of the Yaletown Neighbourhood, the Granville Street Entertainment District, and the Business District of Downtown Vancouver, 999 Seymour is an 11,600 square metre, 22-storey mixed-use development with commercial space on the first two levels, a shared gym for residential and commercial tenants on the 3rd level, residential and commercial spaces from the 4th to 7th levels, and 15 levels of residential units above.

Seymour & Nelson, Image Courtesy © Michael Elkan

Seymour & Nelson, Image Courtesy © Michael Elkan

  • Architects: Acton Ostry Architects
  • Project: 999 Seymour
  • Location: Vancouver, British Columbia, Canada
  • Photography: Michael Elkan
  • Client: Townline Group of Companies
  • Services: prime consultant, full architectural services, sustainability coordination
  • Construction start:  June 2012
  • Completion: December 2014 
  • Gross Floor Area: 125,000 ft2 (11,613 m2)
  • Contractor: Townline Holding

(more…)

Strawberry Vale Elementary School in Victoria, British Columbia by Patkau Architects

Wednesday, August 19th, 2015

Article source: Patkau Architects

Strawberry Vale School is a public school for students from kindergarten to grade seven. The site is in a semirural area on the outskirts of Victoria and immediately north of a Garry oak woodland, a rare and delicate ecosystem unique to the region. The design of the school is inspired by the environmental knowledge embedded in the vernacular language of rural buildings; like such buildings, the structure aspires to give architectural form to natural forces.

Image Courtesy © James Dow

Image Courtesy © James Dow

  • Architects: Patkau Architects
  • Project: Strawberry Vale Elementary School
  • Location: Victoria, British Columbia
  • Photography: James Dow
  • Structural: C.Y. Loh Associates
  • Mechanical: D.W. Thomson Consultants
  • Electrical: Reid Crowther & Partners
  • Specifications: Susan Morris Specifications
  • Quantity Surveyors: BTY Group
  • Acoustics: BKL Consultants (more…)

Victoria Park, E9 in British Columbia by Scenario Architecture

Tuesday, August 18th, 2015

Article source: Scenario Architecture

The property is a two storey semi-detached house post war constrcution in the middle of a row of terrace houses. Our clients, a young couple, came to us to redesign the ground floor as the previous layout was not suitable for their style of living. The areas were dark and segragated and they ended up not using them at all. The house had previously a rear poorly made and non-insulated conservatory raised three steps from the rear garden, and a rear extension with ancillary spaces.

Image Courtesy © Scenario Architecture

Image Courtesy © Scenario Architecture

(more…)

Cowichan Regional Visitor Centre in British Columbia, Canada by Cohlmeyer Architecture Limited

Friday, January 16th, 2015

Article source: Cohlmeyer Architecture Limited

The Cowichan Regional Visitor Centre is a new place in the Cowichan Valley for public gathering, exchange and display. It was developed as a joint venture between the BC Forest Discovery Centre, the Chambers of Commerce of the Cowichan Valley, and by the Municipalities of Duncan and North Cowichan. It has been described by locals as a “public living room” – and this vision became our mantra as the project moved forward.

Image Courtesy © Bob Matheson

Image Courtesy © Bob Matheson

  • Architects: Cohlmeyer Architecture Limited
  • Project: Cowichan Regional Visitor Centre
  • Location: Duncan, British Columbia, Canada
  • Photography: Bob Matheson
  • Project Year: 2013
  • Project Area: 3100 sq. ft.
  • Client: Cowichan’s Chambers of Commerce and the District of North Cowichan
  • Collaborators:
    • StructuralEngineering: Crosier Kilgour& Partners
    • Mechanical Engineering: G.D. Stasynec and Associates Limited
    • ElectricalEngineering: PRO Engineering Inc.
    • Landscape Design: Cynthia Cohlmeyer Landscape Architect

(more…)

Ocean Park House in British Columbia, Canada by CAMPOS LECKIE STUDIO

Saturday, July 12th, 2014

Article source: CAMPOS LECKIE STUDIO

This project is conceived as a domestic landscape that blurs the boundary between interior and exterior space in a temperate coastal rainforest climate. It is essentially a ranch house typology with a guest house stacked upon it – designed for a physically active empty nest couple who enjoy the idea of welcoming family home for the holidays. The domestic program is spread across the entire site, across a series of stepped platforms, and the vertical vertical circulation connecting the main floor to the upstairs is deliberately understated.

Image Courtesy © Ema Peter

Image Courtesy © Ema Peter

  • Architects: CAMPOS LECKIE STUDIO
  • Project: Ocean Park House
  • Location: British Columbia, Canada
  • Photography: Ema Peter
  • Completed: 2012
  • Project Type: New Construction
  • Size: 3200sf

(more…)

Liard River Hot Springs in British Columbia by FORMLINE ARCHITECTURE + URBANISM

Thursday, October 10th, 2013

Article source: FORMLINE ARCHITECTURE + URBANISM

The Liard River Hot Springs project replaces the existing timber deck and change room facility that was eroding due to environmental exposure. The design addresses the needs of the rugged northern climate while creating a welcoming environment for the hot spring bathers. The project consists of new separate mens and womens changerooms, an expanded and upgraded deck, hot springs amenities and an upgraded path network.

Image Courtesy © FORMLINE ARCHITECTURE + URBANISM

  • Architects: FORMLINE ARCHITECTURE + URBANISM
  • Project: Liard River Hot Springs
  • Location: British Columbia
  • Completed: November 2012
  • Site Area: 310 m² (3335 ft²)
  • Client: Ministry of the Environment, Province of BC
  • Design Team: Alfred Waugh (Architect in Charge), Matthew Lahey, Nick Bray
  • Consultants: Structural Engineer: Equilibrium Consulting
  • Contractor: Bear Mountain Construction
  • Software used: Autocad and Sketchup

SOUTHLANDS RESIDENCE in British Columbia, Canada by DIALOG

Saturday, August 3rd, 2013

Article source: DIALOG

The Southlands Residence nestles into a mature, heavily vegetated corner site in Vancouver’s historical Dunbar-Southlands neighborhood. A year-round fresh water stream divides the irregularly shaped property as it threads its way below Marine Drive to the south. The lush basin resulting from long-standing environmental forces sets the stage for a dramatic and highly contextual architectural response. The Southlands Residence spans the riparian environment and sets up a circulation sequence that culminates in a grand south facing outdoor ‘room’ on the water’s edge. The design capitalizes on moments of natural splendor in social zones while playfully borrowing from foliage and topography in the creation of private contemplative spaces.

Image Courtesy © Kristopher Grunert

  • Architects: DIALOG
  • Project: SOUTHLANDS RESIDENCE
  • Location: British Columbia, Canada
  • Photography: Kristopher Grunert
  • Project Background: Historical Vancouver neighbourhood
  • Context: New 3,200 sq ft home built on existing structural grid
  • Completion: November 2011
  • Program: New construction, Open plan
  • Main level: one bedroom, ensuite, living room, kitchen, dining room, powder room
  • Lower level: living room, spa bathroom, laundry, garden storage
  • Materials: Steel and timber, radiant concrete floors, wood siding, and concrete panel cladding
  • Structure: Steel floor framing on timber columns, Composite steel and timber roof framing

FIRST PEOPLES HOUSE in British Columbia, Canada by Formline Architecture + Urbanism

Thursday, August 1st, 2013

Article source: Formline Architecture + Urbanism

Located at the University of Victoria on Vancouver Island, British Columbia, Canada this building was designed to accommodate the Indigenous Graduate Student Union.  The House aspires to be a welcoming home for Aboriginal students and an inclusive and healing place for the local and global Indigenous community and non-Indigenous people alike.

View of Main Entrance with concrete totem for 100% natural air intake, Image Courtesy © Nick Lehoux

  • Architects: Formline Architecture + Urbanism
  • Project: FIRST PEOPLES HOUSE
  • Location: British Columbia, Canada
  • Photography: Nick Lehoux
  • Type: Institutional, Post Secondary, Cultural
  • Building Status: Completed 2009
  • Site Area: 1.42 acre
  • Building Area: 1,196 sm  (12,875 sft)
  • Software used: Autocad
CLIENT AND ARCHITECTURAL PROJECT TEAM
  • CLIENT: University of Victoria
  • PROJECT MANAGER: Larry Wilkinson, Facilities Managemen

View of main public corridor with wall for displaying art, Image Courtesy © Nick Lehoux

ENGINEERS:

  • Structural Engineers: Equilibrium Consulting
  • Mechanical Engineer: Hershfield Williams Timmins
  • Electrical Engineer: Advanced Engineering Solutions
  • Civil Engineer: Stantec

PROJECT SPECIALISTS AND CONSULTANTS:

  • Building Envelope: Morrison Hershfield
  • Landscape Architect: Vaughn Landscape Planning & Design
  • Code Consultant: Pioneer Consultants
  • LEED Consultant: Kane Consulting
  • Art Coordinator: John Livingston

Ceremonial Hall clad in woven cedar with fireplace with concealed air intake and exhaust below floor, Image Courtesy © Nick Lehoux

The building is comprised of classrooms, offices, study spaces, ceremonial space and lounges for elders and students. The design of the building is inspired aesthetically and philosophically from the indigenous Coast Salish culture. The First Peoples House embodies traditional Coast Salish building principlesin its’ ability to mediate the environment, maximize sunlight, ventilation, natural resources and local materials.

Ceremonial East Entrance with house posts carved by local Coast Salish artist, Image Courtesy © Nick Lehoux

The post-and-beam Douglas Fir glulam structure, inspired by the Coast Salish longhouse, has primary components clad in Clear A 1×10 & 2×10 clear edge grain western red cedar. The cedar is salvaged logs from the northwest coast of Vancouver Island by the Dididat Nation. The building is broken into 3 discrete elements (classrooms, Ceremonial Hall, administration) connected by glazed curtain wall. The upper roof drains all water into a storm water retention pond and the lower roof is planted with indigenous grasses.

View of North elevation with newly planted indigenous garden and planted roof on lower building, Image Courtesy © Nick Lehoux

The building is passively cooled and reduces energy by use of a low velocity displacement ventilation system. This sustainable approach is inspired from the Coastal Salish Long house which had a smoke vent at the top and perimeter cedar planks at the bottom of the walls were raised to allow a low level draft for the fire pit. Modeled on this system a combination of user controlled and DDC control operable windows and vents surround the building.

West entrance, view of rammed-earth-wall and waterfall scupper, Image Courtesy © Nick Lehoux

One 100% outdoor Air Handling unit serves heating and ventilation requirements and feeds air below the floor at the perimeter of the building.  Heating is supplied by the University central heat main system.  Stratification moves air through offset acoustic louvres into the corridor where it is returned to the ventilation unit or exhausted through DDC controlled windows at the highest point in the building.

Image Courtesy © Formline Architecture + Urbanism

Art is integral to First Nations culture and this project incorporates carved western red cedar house posts, carved ceremonial doors and eight carved panels in its Ceremonial Hall. Woven cedar panels line the Hall walls and are inspired by the bull rush mats traditionally found in long house interiors to break the draft.

Image Courtesy © Formline Architecture + Urbanism

The site design incorporates existing footpaths, supplemented with the reintroduction of low-maintenance indigenous plants, waterfall and storm-water retention pond.  All these natural features contribute to building’s overall calming and magnificent presence. The project received LEED Gold certification in 2011.

Image Courtesy © Formline Architecture + Urbanism

Image Courtesy © Formline Architecture + Urbanism

Beachaus I in White Rock, Canada by InHaus Development Ltd.

Tuesday, September 18th, 2012

Article source: Dave deBruyn

Uniquely modern, yet simple in nature. High quality construction, with exclusive finishes and ultra-efficient energy saving technology. Beachaus I was inspired by homes in the ultra exclusive beachfront communities found up and down the Californian coast.

Designed for active living, and built to last – this ultra modern 2085 sqft 3 bedroom, 4 bathroom home includes a large separate office/studio space and stunning bright principle spaces. Located less that 200m from Semiahmoo Bay, Beachaus I is the ultimate home for active “smart” living in this vibrant White Rock East Beach community.

Image Courtesy InHaus Development Ltd.

  • Architects: InHaus Development Ltd.
  • Project: Beachaus I
  • Location: White Rock, BC, Canada
  • Software used: designed & modeled in Sketchup before being moved over to AutoCAD. Energy modelling was done via the “Hot2000″ software which is standard practice in Canada in order to determine the home’s Energuide score pre-construction and assist in making changes to the efficiency of the planned dwelling pre-construction.

(more…)

Graphisoft ARCHICAD 19 Download a 30-Day FREE trial
Bentley: The Year in Infrastructure 2015
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2015 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 210, Campbell, CA 95008
+1 (408) 850-9202 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy