Open side-bar Menu

Posts Tagged ‘Brussels’

Nursery “Pluchke” in Brussels, Belgium by ZAmpone architectuur

Wednesday, April 15th, 2015

Article source: ZAmpone architectuur

The projects’ brief consisted off the increase of capacity of the existing daycare center in urban context of 35 to 75 child places. The existing daycare center was housed in a decrepit church. ZAmpone chooses to demolish and start with a new build.

Image Courtesy © Tim Van de Velde

Image Courtesy © Tim Van de Velde

  • Architects: ZAmpone architectuur
  • Project: Nursery “Pluchke”
  • Location: Horzelstraat 28/4, 1180 Ukkel, Belgium
  • Photography: Tim Van de Velde
  • Client: vzw kind- en jeugdzorg Ukkel-Caelevoet
  • Artwork: Moos gallery
  • Partners: 
    • Contractor: DSV nv
    • Structural engineer: Jo Deflander bvba
    • Technical engineer: AA&O nv
  • Floor area surface: 1200 m²
  • Budget: € 2.035.000 excl. VAT and fees
  • Procurement: competition
  • Design/execution: 2007 / 2014


urban villa in Brussels, Belgium by OFFICE Kersten Geers David Van Severen

Wednesday, October 8th, 2014

Article source: OFFICE Kersten Geers David Van Severe

The center of Brussels has a periphery inside. A piece of landscape, green, open, idyllic, as if it were on the fringes of the city (where it touches the forest) is to be found in the midst of it. This particular condition is easy to destroy. In order to double the surface of a seemingly freestanding house in this strangely lush environment, it was decided to elegantly underline the existence of everything there already was, to celebrate the status quo and to simultaneously make the addition disappear by making it extremely visible, making it, in a sense, the protagonist. The new addition is projected under the existing house, not adding any new volume, but effectively creating its pedestal. The pedestal turns the existing house into an exhibited object: maintained, cleaned and restored—undone of its original importance. The existing house becomes a night house, a ghost house on top of a new, excavated villa. The villa is simultaneously new and old. It is a house designed as a set of different spaces traced by columns. The column rhythm defines plan and sequence: a set of spaces which are not functionally defined. The villa presents itself as a remnant of a house; a set of tectonic elements crating different spatial hierarchies. Sometimes the spaces are open to the sky; sometimes they get their light indirectly. The structure is made of massive concrete beams and columns, measured with maximal tectonic effect. The structure is translated into a spatial idea. Concrete columns become stained wooden columns as soon as one crosses from inside to outside, effectively creating a spatial construct, a spatial sequence of hypothetical places to stay. The villa thus exists in the green island that is maintained by its very existence, a conscious contribution to an urban tissue on the verge of extinction.

Image Courtesy © Bas Princen

Image Courtesy © Bas Princen

  • Architects: OFFICE Kersten Geers David Van Severen
  • Project: Urban villa
  • Location: Brussels, Belgium
  • Photography:  Bas Princen
  • Collaborators: Steven Bosmans, Ir. Architect Jan Lenaerts, Architect Bert Rogiers, ir. Architect Anna Andrich, Architect Samuel Genet, Architect Inga Karen Traustadottir, Architect Nenad Duric, Architect Ronan Murray, Architect Alexandra Paritzky, Architect Jacopo Lugli, Architect Yuichiro Onuma, Architect 33
  • Under construction: 2009 – (2012)
  • Budget: EUR 750 000
  • Surface: 480 m²


Parlement Francophone Bruxellois in Brussels, Belgium by SKOPE

Friday, July 18th, 2014

Article source: SKOPE

The new program includes: the seat of Brussels Parliament (PFB : French speaking part) and the restoration of the former Postal Relay (Renaissance 1694) as a polyvalent space. It would have been risky to chose the easy way by the creation of a mimetic building right wing of The Parliament or propose a dissonant solution with a draft bill only contemporary. Skope’s approach was different; inspired by the history of the place while assuming contemporary issues.

Image Courtesy © GEORGES DE KINDER

Image Courtesy © GEORGES DE KINDER

  • Architects: SKOPE
  • Project: Parlement Francophone Bruxellois
  • Location: Brussels, Belgium
  • Photography: GEORGES DE KINDER
  • In collaboration with: COOPARCH-R.U., Paradise Architecture (Voronoïds), Bham Studio (Interior)
  • YEAR: 2013


TELEX BUILDING in Brussels, Belgium by Crepain Binst Architecture nv

Thursday, February 6th, 2014

Article source: Crepain Binst Architecture nv

One of the most innovative office buildings designed by architect Leon Stynen is located above the underground north-south railway connection in the heart of Brussels. When this building was completed in 1958, it was a technological tour de force, but 50 years later, it needs some adjustments.

Image Courtesy © Crepain Binst Architecture nv

  • Architects: Crepain Binst Architecture nv
  • Location: Brussels, Belgium
  • Photography: Crepain Binst Architecture nv
  • Proprietor: BEFIMMO NV
  • Collaborator: Melissa Janssens
  • Stability: Establis
  • Engineering: Interbuild
  • Acoustics: Studiebureau Venac BVBA
  • General contractor: Interbuild
  • Start design: 20.09.2006
  • Start execution: 05.12.2008
  • Temporary completion: march 2011
  • Site: 4.395 m2
  • Total: 20.624 m2
  • Office space m²: 17.140 m2
  • Environmental construction: m²: 1.855 m2
  • Aantal, m2 appartments: – m2
  • Number of parking spaces: 53

OPENING OF SIBLINGSFACTORY in Brussels, Belgium by JDS architects

Tuesday, September 10th, 2013

Article source: JDS architects

JDS invites you to join Siblingsfactory for the opening of their new concept store in downtown Brussels today!  We’re excited to have designed this new space in the heart of Brussels.

The store’s opening will be paired with the 100th anniversary of Le Mont Saint Michel.

Image Courtesy © JDS architects

  • Architects: JDS architects
  • Location: Brussels, Belgium
  • Software used: Autocad, Rhino, 3ds max and photoshop

Square de l’Accueil in Brussels, Belgium by ARJM

Saturday, May 18th, 2013

Article source: ARJM

The project \”Square de l’Accueil\” (Welcoming Square) includes a public square of 10,000 m2, 53 flats, a school, commercial spaces and an underground parking. The project itself includes all the components of the city at a smaller scale.  The site is a neighborhood at a strategic entry point towards one of Brussels communes, Evere.  The project is the missing « puzzle piece » to the realisation of the current site as an animated liveable space.

Image courtesy ARJM (Abdelmajid Boulaioun) 

  • Architects: ARJM (Abdelmajid Boulaioun)
  • Project: Square de l’Accueil Winning Proposal
  • Location: Square de l’Accueil, Brussels , Belgium
  • Contractor: Commune de Evere
  • Public square area: 10,000 sqm
  • Building area: 7,000 sqm
  • Competition year: 2012
  • Status: Competition winner
  • Urbanism: SUM
  • Structure: GREISCH
  • Building services: JZH
  • Vizualisations: QUICKIT
  • Software used: Autocad, Sketchup and Inkscape for the drawings

Habitation TSL in Brussels, Belgium by ADN Architectures

Friday, April 20th, 2012

Article source: ADN Architectures

Since the creation of adn, the production follows an evolutionary curve from the creation of furniture to the current studies for public buildings, while passing by transformations and new constructions of housing. The objective in the medium and long term is a catch of market in the public domain (together of residences, infrastructures school, cultural, sporting, etc). However, a great interest will always be kept on the design of more small scales such as furniture, single-family housing, lofts, etc.

Exterior View

  • Architects: ADN Architectures
  • Name of Project: Habitation TSL
  • Location: Brussels, Belgium


Savonnerie Heymans Par in Brussels,Belgium by MDW Architecture

Sunday, March 25th, 2012

Article source: MDW Architecture

The Savonnerie Heymans complex won the MIPIM Award 2011 in the Residential developments category.

Brussels, March 16, 2012 – On the 6,500m² site of a former soap factory less than half a mile from the Grand’Place, the social housing project creates a real “village” of 42 sustainable accommodations of different types including studios, 1 to 6-bedroom apartments, lofts, duplexes and Maisonettes. Although a 100% public housing scheme, thanks to the diversity of its program the Savonnerie Heymans provides a variety of spaces echoing the diversity of the people living in the very heart of Brussels. Glass-enclosed bio-climatic loggias characterize the entire complex, providing an effective acoustical and thermal barrier but also providing a sense of privacy.

Image Courtesy Olivia Noel

  • Architect:  MDW ARCHITECTURE (Xavier De Wil, Marie Moignot, Gilles Debrun)
  • Project: Savonnerie Heymans Par
  • LOCATION : Brussels, Belgium
  • Structure:  SETESCO, Waterman TCA
  • CLIENT : CPAS Bruxelles
  • PROGRAM : Housing
  • STATUS : Completion 2011
  • M&E:  MK Engineering
  • Acoustics: ATS
  • Project Manager & QS:  FORUM
  • Technical Control:  SECO
  • Contractors:  CFE, M&M Sitty


Brussels Airport Connector in Belgium by UNStudio

Saturday, November 12th, 2011

Article source: UNStudio

The design for the Brussels Airport Connector Building focuses on providing a highly efficient, flexible infrastructural element that connects to and negotiates the existing airport architecture. The connector is part of the future ambition of the Brussels Airport to create a European hub in Brussels. The design approach ensures cohesive functioning of the three buildings, with the Connector Building establishing a seamless connection between the two contrasting identities of the terminal and Pier A, whilst simultaneously creating its own new identity.

Aerial View

  • Architect: UNStudio
  • Name of Project: Brussels Airport Connector
  • Location: Brussels, Belgium
  • Client: The Brussels Airport Company NV
  • Building surface: 23182m2
  • Programme: Connector building between the Terminal and Pier A


Residential complex Le Lorrain in Brussels, Belgium by MDW Architecture

Saturday, November 5th, 2011

Article source: MDW Architecture

Renovation of the former Brumétal dealer of old iron into a social housing complex composed of a 4-flat building connected by a large common open space to 3 maisonettes at the rear of the site.

Image Courtesy Julien Lanoo

  • Architects: MDW Architecture
  • Project: Residential complex Le Lorrain
  • Location: Brussels, Belgium
  • Client : Commune de Molenbeek-St-Jean (public)
  • Team : MDW ARCHITECTURE, Waterman TCA (Structural Engineer), MK Engineering (M&E Engineer)
  • Dates : 2009-2011
  • Surface : 835 m²
  • Budget : 1.5M €


GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy