Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Posts Tagged ‘California’

Alpine Street in Pasadena, California by E4 Architects_studio

Friday, November 22nd, 2013

Article source:  E4 Architects_studio

Ned Engs, principal and founder of Los Angeles-based E4 Architects, recently completed a renovation and addition for a light post and beam mid-century modern house originally designed in 1954 by Pasadena firm Nyberg &Bissner Architecture & Engineering. Originally known as the Sechler House, the open and airy cruciform plan and design presented E4 with the unique opportunity to work with a mid-century classic.

Image Courtesy © Susanne Hayek

  • Architects: E4 Architects_studio
  • Project: Alpine Street
  • Location: Pasadena, California, U.S.A
  • Photography: Susanne Hayek
  • Principal: Ned Engs (M.Arch. 89)
  • Status: Built
  • Area: 3,779 sqf
  • Software used: autocad 2013, sketch up

Image Courtesy © Susanne Hayek

By taking advantage of the existing design language E4 was able to create a design that is  contemporary and adventurous yet sensitive to context. This was important for the historical character of the original house and the neighborhood—there is a Green & Green home right across the street.

Image Courtesy © Susanne Hayek

E4’s extensive renovation and second story addition sought to highlight and complement the original home’s clean and efficient spaces, structure, and finishes. The primary strategy for the added second floor was to highlight the cruciform layout of the house and the dramatic sweeping roof gables. The light-filled addition, a painting studio for the client, was thus conceived of as the fifth “living gable” to complement the original design’s four prominent clerestory gables. With the original Nyberg &Bissner design, the dramatic sweeping roof seems to fly above the house. In similar fashion, E4’s addition, utilizing a light tube steel structure and glass, appears to float above the original house. “It’s a light touch,” says Engs. “We wanted to do something that would be more than just a matching addition.

Image Courtesy © Susanne Hayek

The result is a singular house that, while retaining the spirit and character of the original, also builds upon it and adds new layers with up-to-date systems, materials, and spaces. The original clerestories became the inspiration to enhance the intrinsic Los Angeles indoor-outdoor aesthetic and functionality. A sliding glass wall seemingly dematerializes the house on its garden side. The front door was widened and hung on off-center pivots to complement an existing large picture window in the living room. The second story addition presents seamless butt-joined corner glazing and brings in natural light to illuminate the new floating” steel and wood stairs.

Image Courtesy © Susanne Hayek

Through an interesting sequence of events, this also became the story of how two architects, spanning different generations, came to be connected through their experiences with one house and the continuing legacy of mid-century Los Angeles modernism and its relevance to contemporary architectural practice.

Image Courtesy © Susanne Hayek

Soon after E4’s redesign was complete, the son of Harold Bissner, Jr., partner on the original 1954 design, saw the photographs of Susanne Hayek online and emailed her: “Wonderful photography and nice updating on the part of Mr. Engs. I’ll pass this onto my dad who continues to practice at age 87! Nice to see some homes modernized as opposed to torn down.

Image Courtesy © Susanne Hayek

Once the connection was made, Ned Engs, principal and founder of E4, reached out to Mr. Bissner and they arranged to meet. As they walked the house together in March Mr. Bissner turned to Engs and said, “You did a very nice job.”

I realized he hadn’t seen the home in decades,” said Engs. “He shared thoughts on his design and memories of his career. It was truly enlightening.

Image Courtesy © Susanne Hayek

Nove Residences in San Francisco, California by Handel Architects

Thursday, November 21st, 2013

Article source: Handel Architects

Located in the heart of the Mission District of San Francisco, this urban infill project presents a unique opportunity to develop three adjacent lots, a rarity in this densely populated neighborhood. The three lots are all adjacent to each other and are also through-blocks from Guerrero Street to Ames Street.

Image Courtesy © Handel Architects

  • Architects: Handel Architects
  • Project: Nove Residences
  • Location: San Francisco, California
  • Completion Date: 2010
  • Partner in Charge: Glenn Rescalvo, AIA

Jones in San Francisco, California by nottoscale

Wednesday, November 20th, 2013

Article source: nottoscale

Jones is a restaurant/lounge/club in the heart of downtownSan Franciscolocated in the historic Gaylord building on Geary and Jones. The space consists of a 5,000sf interior that opens up to a 7,000 sf patio that in turn is the roof of a 1 storey parking garage facingGeary Street. Based on a complex layout of existing columns and foundations the interior is arranged on different levels, creating spatial separations while maintaining the openness of the club. The interior space houses two large bars, a full kitchen in the back of house area, a dining area with a view of the patio, lounge areas throughout and a very unique large unisex bathroom.

Image Courtesy © BSK Photo

  • Architects: nottoscale
  • Project: Jones
  • Location: San Francisco, California
  • Photography: BSK Photo
  • Size: 5,000 sf interior build out, 7,000 sf exterior patio
  • Materials: Board Formed Concrete, Laser-Cut Steel Panels + Slats, Wood Slats
  • Completed: 2011

Glass Pavilion in California by MARK DZIEWULSKI ARCHITECT

Tuesday, October 15th, 2013

Article source: MARK DZIEWULSKI ARCHITECT

A new sculptural glass pavilion is the key element for the makeover of this 1970’s office tower, which includes the lobby, retail space and the exterior facade. The dynamic and transparent form provides a dramatic entrance that is intended to transform the perception of the entire building. It creates a highly visible identity and has become a recognizable landmark within the business district. As well as the new pavilion, the project includes stone cladding to the exterior, a new lobby and additional retail space.

Image Courtesy © Mark Dziewulski Architect

  • Architects: MARK DZIEWULSKI ARCHITECT
  • Project: Glass Pavilion
  • Location: 450 Sansome StreetSan Francisco, California
  • Glass Pavilion: 16 story office tower, 129,000 sq. ft (12,000m2)
  • Software used: AutoCAD

The Museum of Performance and Design in California by MARK DZIEWULSKI ARCHITECT

Thursday, October 10th, 2013

Article source: MARK DZIEWULSKI ARCHITECT

This is the first international arts institution in the US devoted entirely to the performing arts and theatrical design. The site is in the heart of the museum district of San Francisco and our objective is to create an iconic piece of architecture that reflects the international focus of the institute and its stature as a world-class museum. Mikhail Baryshnikov agreed to collaborate with us as part of the design team. He has extensive technical knowledge and design skills relating to the design as well as the exhibit portrayals.

Image Courtesy © Mark Dziewulski Architect

  • Architects: MARK DZIEWULSKI ARCHITECT
  • Project: The Museum of Performance and Design
  • Location: California, U.S.A
  • Exhibition space, library and offices: 50,000 sq.ft. (4,650m2)
  • Invited competition
  • Finalist with Zaha Hadid, Diller and Scofidio and Steven Holl.
  • Museum, library and offices.

Santa Barbara Bowl in California by HANDEL ARCHITECTS LLP

Wednesday, October 9th, 2013

Article source: HANDEL ARCHITECTS LLP

Originally built in 1935 by the Federally funded Works Progress Administration (WPA) program, this 4,500-seat outdoor amphitheater is located in a dramatic ravine overlooking Santa Barbara. It provides a full range of music shows, including classical, pop, country-western, blues, jazz and rock and roll. In the 1980’s, changing performance requirements, the impact of amplified sound and traffic, and increased residential density surrounding the amphitheater led the County Parks Department to undertake a master plan to address these challenges. Through an interactive community workshop process, Handel Architects was selected to lead a design team to create a detailed master plan to address each of the major issues. This master plan has served as a blueprint for all subsequent maintenance and operational endeavors, fundraising plans for capital improvements, and also served to minimize ad-hoc changes that had occurred in the past.

Image Courtesy © HANDEL ARCHITECTS LLP

Virgin Megastore in California by MARK DZIEWULSKI ARCHITECT

Thursday, October 3rd, 2013

Article source: MARK DZIEWULSKI ARCHITECT

This project strives to provide a rigorous design for a building type that is sometimes overlooked by serious architectural investigation. It is the first purpose-built structure for the international music retailer, Virgin Records, who needed a strong identifiable architectural image to provide them with a clearly recognizable landmark within the existing urban context. The challenge was to provide them with the dramatic impact they needed whilst overcoming the limitations of a site with a very narrow frontage.

Image Courtesy © MARK DZIEWULSKI ARCHITECT

  • Architects: MARK DZIEWULSKI ARCHITECT
  • Project: Virgin Megastore
  • Location: California, U.SA
  • Photography: Mark Dziewulski
  • Program: A new building consisting of 22,000 sq.ft of retail space on two floors.
  • Objective: To provide a landmark building with a sense of destination and an identity that would exist at the larger scale of the city as whole.
  • Context: Adjacent to an existing retail center. A difficult site with very little frontage: narrow and deep. Dense commercial development along a high traffic arterial road.

Awards:   

  • Design Award from the chapter of the American Institute of Architects.
  • PacificCoastBuilders Design Award

Summary:

  • Dynamic and sculptural form creates a community landmark.
  • Evokes an appropriate sense of drama and public theater.
  • Language expresses structural solution.
  • Overcomes narrow site and projects identity.
  • Signage part of total composition.

PUMA Factory Outlet Center (FOC) in California by Colkitt&Co

Tuesday, October 1st, 2013

Article source: Colkitt&Co

Design Description:

Colkitt&Co’s model is revolutionizing PUMA’s global outlet program with mobile fixture kits that allow for more flexible and sustainable retail design. Between interchangeable stock parts made of 100 percent recycled materials, to a 35 percent more energy efficient design, the PUMA factory outlet center (FOC) model is setting a precedent for LEED Platinum retail design.

Image Courtesy © Cheryl Ramsay & Charles Bergquist

  • Architects: Colkitt&Co
  • Project: PUMA Factory Outlet Center (FOC)
  • Location: 5610 Paseo Del Norte Carlsbad, CA 92008, U.S.A
  • Photography: Cheryl Ramsay & Charles Bergquist
  • Project Owner, Developer: PUMA North America
  • Software used: AutoCAD, 3-D Studio, SketchUp, and Adobe Creative Suite

Lakeside Studio in California by MARK DZIEWULSKI ARCHITECT

Wednesday, September 25th, 2013

Article source: MARK DZIEWULSKI ARCHITECT

The owner wished to create a tranquil and sheltered environment from which to enjoy a rich natural landscape and spectacular river views. The single interior space has a complex program, it is a combination of office, art studio, flexible living space and gallery in which to show a rotating display of pieces from the owner’s extensive sculpture and painting collection.

Image Courtesy © Keith Cronin

  • Architects: MARK DZIEWULSKI ARCHITECT
  • Project: Lakeside Studio
  • Location: California, U.S.A
  • Photography: Keith Cronin
  • Program: Garden pavilion to be used as a painting studio, office, display space for art and for entertainment. 1,200 square feet.
  • Objective: To create a harmonious environment for painting, entertaining and enjoying the exterior landscape and river views.
  • Context: Natural landscape with spectacular views over a man made lake and the American River

 Awards:  

  • American Institute of Architects Design Award
  • Pacific Coast Builders Award

Summary:

  • Sculptural piece set in harmony with lake and landscape.
  • Creates tranquil environment to live/work surrounded by nature.

River House in California by MARK DZIEWULSKI ARCHITECT

Wednesday, September 25th, 2013

Article source: MARK DZIEWULSKI ARCHITECT

SITE

The owners wanted to take full advantage of a spectacular site on the banks of theAmericanRiver.  Heavily wooded and facing a state park across the river, the site provides a natural setting, rich in wildlife that would allow for bird watching year round.  The house is located to maintain as many mature trees as possible, which provide sun-screening and further enhance the concept of living in nature.

Image Courtesy © Keith Cronin

  • Architects: MARK DZIEWULSKI ARCHITECT
  • Project: River House
  • Location: California, U.S.A
  • Photography: Keith Cronin
  • Private House: 4,000 sq.ft. ( 370 m2)
GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley:YII2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise