Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Posts Tagged ‘California’

Diagonal House in La Jolla, California by Safdie Rabines Architects

Wednesday, June 28th, 2017

Article source: Safdie Rabines Architects

Located on a steep hillside in La Jolla, this custom home floats above its site, carefully stepping down the slope to create large outdoor terraces while maximizing the home’s ocean views. The upper level consolidates the primary living spaces and master bedroom to one floor, with floor-to-ceiling glass and large skylights creating a light-filled penthouse suite. An angled glass wall divides the simple rectangular floor plate to create an invisible line between indoor and outdoor spaces, and a retractable wall creates the feeling of an open air pavilion with unobstructed views that extend for miles.

Image Courtesy © Safdie Rabines Architects

(more…)

Nightingale Decor in Los Angeles, California by Erika Winters Design

Sunday, June 25th, 2017

Article source: Erika Winters Design

The house was built at the foot of a hill and —to make the most of the lot—concrete piling was done to have the necessary structure to meet the program required by the clients. It is a two-storey house with a flat roof and elevator that also has an attractive hill where herbal and fruit gardening was developed. It’s like a boat on the sky by the way it stands out from the piles and integrates into its environment.

Image Courtesy © Erika Winters

  • Architects: Erika Winters Design
  • Project: Nightingale Decor
  • Location: Los Angeles, California, USA
  • Photography: Erika Winters
  • Construction: Channel Development Inc.
  • Year: November 2014

(more…)

Panel House in Venice, California by David Hertz FAJA & The Studio of Environmental Architecture

Friday, June 23rd, 2017

Article source: David Hertz FAJA & The Studio of Environmental Architecture

The house is located on 28 x 89 foot lot on the Ocean Front Walk in Venice Beach. Due to the lots’ long and narrow dimensions, the design intent is to create a series of angled walls and reveals in the side elevations in order to provide for view corridors down the side yards to the ocean. The space between the tapered walls is used for pivot windows, which allow for the modulation of the natural prevailing breezes through the house.

Image Courtesy © David Hertz FAJA & The Studio of Environmental Architecture

(more…)

Chino Canyon Residence in Los Angeles, California by Hundred Mile House

Friday, June 23rd, 2017

Article source: Hundred Mile House

This project is a renovation and addition to a custom-built home built in 1954 at the base of San Jacinto Mountain in Palm Springs, California. The original layout, post-and-beam construction, wall of custom wooden windows and unique architectural detailing are reminiscent of Cliff May’s iconic Rancho homes, yet the original architect is unknown.

Image Courtesy © Hundred Mile House

  • Architects: Hundred Mile House
  • Project: Chino Canyon Residence
  • Location: Los Angeles, California, USA
  • Software used: SketchUp pro and Autocad

(more…)

San Francisco Airport Control Tower in California by Fentress Architects

Tuesday, June 13th, 2017

Article source: Fentress Architects

A new, environmentally friendly airport traffic control tower has opened at San Francisco International Airport (SFO) designed by Fentress Architects of Denver in association with HNTB Architects of San Francisco.

San Francisco International Airport (SFO), the “gateway to the Pacific”, is a world-class airport serving tens of millions of domestic and international passengers annually.  Committed to maintaining a competitive facility, the Replacement Airport Traffic Control Tower and Integrated Facilities project provides a new Federal Aviation Administration (FAA) Airport Traffic Control Tower, including a new Integrated Facility base building for offices, support and other airport functions.

Image Courtesy © Fentress Architects

  • Architects: Fentress Architects
  • Project: San Francisco Airport Control Tower
  • Location: California, USA

(more…)

The Yard at Mission Rock in California by OpenScope Studio

Wednesday, June 7th, 2017

Article source: OpenScope Studio

The Yard is an early activation project at future site of a large mixed-use development project for the San Francisco Giants. Outdoor spaces provide venues for activities ranging from a beer garden to movie nights and yoga, while the repurposed shipping containers hold a range of vendors including local retailers and foodservice providers.

Image Courtesy © OpenScope Studio

  • Architects: OpenScope Studio
  • Project: The Yard at Mission Rock
  • Location: AT&T Park Lot A San Francisco, California, USA
  • Project Size: 18,000 GSF
  • Software used: Autodesk Revit

(more…)

Skyline House in Oakland Hills, California by Terry & Terry Architecture

Tuesday, June 6th, 2017

Article source: Terry & Terry Architecture

This project is a rebuild of an existing post 1991 Fire-storm house. Situated high on top of the Eastbay mountain range overlooking the city of Oakland, the site has unobstructed view’s toward the southwest Bay and Golden Gate. It was designed for a young family, who desired an open plan home that embraced the views of the bay and a connection to the existing garden.

Image Courtesy © Bruce Damonte Photography

  • Architects: Terry & Terry Architecture (Ivan Terry, Alex Terry AIA)
  • Project: Skyline House
  • Location: 5990 Skyline Blvd. Oakland Hills, California, USA
  • Photography: Bruce Damonte Photography
  • Software used: ArchiCAD, Graphisoft
  • Owner: Drea Cooper Bianca Darville
  • Interior designer: TTA
  • Associate architect(s): Naomi Hansen

(more…)

Butterfly House in California by David Hertz FAIA Studio of Environmental Architecture

Friday, May 26th, 2017

Article source: David Hertz FAIA Studio of Environmental Architecture

The Butterfly House is a project in Venice Beach California that resides on a 40′ x 90′ end lot. The name of the house is derived from the butterfly roof which is formed to collect rainwater for irrigation and creates a dramatic elevation especially when the wooded ceiling is illuminated. The main concept of the house, was based upon maximization of the long south facing elevation to create a dark solar absorbent surface and to provide exposed solar thermal heating with evacuated tubes used as an architectural accent. The glass tubes provide hot water for both domestic uses and hydronic radiant as well heat for the the narrow lap pool along the edge of the property. On the outer edge of the property is a 90 foot long 8 foot tall double-sided living vegetative wall with durable drought tolerant succulents on the southern face at the street, as an offering to the community, while the inside surface facing the house is a living wall of edible landscape so that the occupant needs only to go a few steps to pick his wall to make a salad, pick herbs or vegetables. The entrance to the house is from the side yard, between a courtyard that separates the garage from the main house and connects the buildings at the second floor through a glass bridge. A warm palette of sustainable materials are used throughout the house to create an environment that is at once private yet opens from the interior to the exterior. The house takes advantage of natural ventilation and prevailing breezes through a high solar chimney and stair tower that leads to the roof deck as well as thermostatically controlled operable windows that cool the interior. The house also has solar photovoltaic panels which along with advanced lighting controls the state-of-the-art information systems throughout the house creates a zero net energy building.

Image Courtesy © David Hertz FAIA Studio of Environmental Architecture

(more…)

San Carlos Midcentury Modern Remodel in California by Klopf Architecture

Wednesday, May 24th, 2017

Article source: Klopf Architecture

The previous owner of this 1960s modern home covered over the walls of glass with plywood and installed a massive awning at the rear of the house, blocking out most light and connection with the outdoors. The original interior had a maze-like layout starting with a small entry area and moving into too many hallways. In short, the house felt dark and closed-in. Nevertheless the new owners saw the potential in the home, purchased it, and hired Klopf Architecture to help them realize the potential. Today it is an open, light and bright, indoor-outdoor, clean and simple, modernist home for two professionals and their young son.

Image Courtesy © Mariko Reed

  • Architects: Klopf Architecture
  • Project: San Carlos Midcentury Modern Remodel
  • Location: California, USA
  • Photography: Mariko Reed
  • Software used: ArchiCAD
  • Klopf Architecture team: John Klopf, Chuang-Ming Liu and Ethan Taylor
  • Landscape Design: Growsgreen
  • Structural Engineer: Sezen and Moon
  • Contractor: Starburst Construction
  • Landscape Contractor: Inside Out SF
  • Year completed: 2016

(more…)

IN.DENT in Woodland Hills, California by AN.ONYMOUS

Friday, May 19th, 2017

Article source: AN.ONYMOUS

In his essay, “On Trial 1: The situation. What architecture of technology?,” published in1962, Reyner Banham called the suspended ceiling a “Utopian or a Dymaxion dream.” He maintained that suspended ceilings had achieved a degree of industrialization, flexibility, and interchangeability of parts—accommodating a range of services such as heating and cooling, ventilation, lighting, sound, fire-extinguishing, acoustic control, etc.—that far surpass the limited functions of exterior paneling or curtain-wall systems. “Taken grosso modo, one-offs, off-the-pegs, standardized and specialized,” he wrote, “all together, suspended ceilings represent probably the greatest achievement to date in accommodating technology to architecture.” Yet, despite its remarkable all-pervading presence, in Banham’s view, the suspended ceiling had been unremarked in the mythologies of modern architecture. “No one is for or against suspended ceilings,” he argued, “and yet they constitute one of the most sophisticated elements in the technology of architecture.”

Image Courtesy © Austin Yu

  • Architects: AN.ONYMOUS
  • Project: IN.DENT
  • Location: 6325 Topanga Canyon Blvd., Woodland Hills, California 91367, United States
  • Photography: Neave Bozorgi and Austin Yu
  • Software used: Rhino, Grasshopper
  • Client: Brighton Periodontal and Implant Group
  • Project Team: Iman Ansari, Marta Nowak, Shiqi Fan, Chun-Hua Chiu, Isabel Branas, Dan Zhu, Maria Katticaran
  • Area: 1,600 ft2
  • Project Year: 2017

(more…)

Bentley: -YII 2018 Awards
AIA 2018
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise