Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Posts Tagged ‘Canada’

New STGM Architects head office in Québec, Canada

Tuesday, June 2nd, 2015

Article source: v2com

STGM’s new head office is located in the Beauport borough of Quebec City, adjacent to the Estimauville eco-neighbourhood. It is a 1,000 square metre two-storied structure that puts the focus on eco-friendly, architectural innovation. The building succeeds in offering an exceptional level of comfort to its occupants through the mindful integration of a longitudinal form, orientation to the sun, light wood structure, meticulously selected materials and efficient systems, while producing a low ecological footprint. High performance concrete siding combined with Eastern Cedar creates an impression that is both simple and dynamic, with attention given to the relationship between solids and voids that lend the building an air of elegance that belies both time and fashion. From the first sketches, the designers sought to attain a high level of sustainability – a principle already at the heart of the firm’s priorities, using creativity to implement the strategies necessary to reach LEED-NC Platinum level. With this objective in mind, comfort, simplicity and coherence were selected as founding principles.

Image Courtesy © STGM Architetcts

Image Courtesy © STGM Architetcts

  • Architects: STGM Architetcts
  • Project: New STGM Architects head office
  • Location: Québec, Canada

(more…)

LEBOURGNEUF COMMUNITY CENTER in Quebec, Canada by CCM2 architectes

Tuesday, June 2nd, 2015

Article source: CCM2 architectes

Located in Quebec City, the Lebourgneuf Community Center is a central element for the community because of the activities offered and its proximity to Les Prés-Verts Elementary School. The Center is directly connected to the school and is a major partner for recreational, educative and sociocultural activities. The extension project consisted in adding a double gymnasium, two locker rooms with sanitary facilities, a divisible workout gym and a classroom. The extension has two steel structure levels and was designed according to a future extension of Les Prés-Verts Elementary School and a new local library.

Image Courtesy © Dave Tremblay

Image Courtesy © Dave Tremblay

  • Architects: CCM2 architectes
  • Project: LEBOURGNEUF COMMUNITY CENTER
  • Location: Quebec, Canada
  • Photography: Stéphane Groleau, Dave Tremblay
  • Software used: AutoCad
  • Client: Quebec City
  • Structural / Civil: EMS
  • Awards: Quebec City’s Architecture award | Category ” Universal Accessibility ” 2014
  • Project area: 25 080 pi2 | 2330 m2
  • Budget: 5,6 M$ | CAN
  • Completion: 2013 | 2014

(more…)

Counterpoint House in Toronto, Canada by Paul Raff Studio Architects

Tuesday, June 2nd, 2015

Article source: Paul Raff Studio Architects

Situated on a narrow lot in a leafy neighborhood, Counterpoint House is a lofty, light-filled home for a family of four.

After immigrating to Toronto from Europe, the family searched extensively, but could not find a house they wanted to live in.

They then engaged the architect Paul Raff, and discussed their wish list: open, interconnected living spaces with a strong sense of connection to the garden, trees, and sky. The clients wanted a home that would seamlessly enhance a family’s experience of working, studying, playing music, cooking and dining together.

Image Courtesy © Ben Rahn / A-Frame

Image Courtesy © Ben Rahn / A-Frame

  • Architects: Paul Raff Studio Architects
  • Project: Counterpoint House
  • Location: Toronto, Canada
  • Photography: Ben Rahn/A-Frame Inc., Steve Tsai
  • Property Area: 404 sq m (4344 sq ft)
  • Total House Size: 356 sq m (3,837 sq ft) including basement, 232 sq m (2,500 sq ft) not including basement
  • Completion: 2014
  • Project Team: Paul Raff, Samantha Scroggie, Sean Solowski, Scott Barker, Ladan Sharifpour
  • Structural Engineers: Neumann Associates Limited

(more…)

IN SUSPENSION in Montreal, Canada by Naturehumaine Architecture

Saturday, May 30th, 2015

Article source: Naturehumaine Architecture

The client wants to transform the last two levels of a building to create living spaces for her two athletically inclined children, who are now grown adults. The primary goal is to create a shared living space in which all utilitarian functions are shared but which still allows each person to have privacy. The architectural concept consists in removing the floor currently separating the two levels to create a wide-open space in which two large boxes appear to float in mid-air. These suspended boxes, adorned with unfinished plywood panels, each contain a bedroom and a bathroom. This configuration creates three gaps, each being two floors high; the centre gap becomes a physical exercise room with a pair of gymnastics rings. The whole structure is connected lengthwise by a block that is painted black; the block accommodates different services, including stairways, a shower room and part of the kitchen. A large island with unfinished wood painted white delineates the kitchen space, with sliding lacquered bookshelves underneath the wooden boxes.

Image Courtesy © Adrien Williams

Image Courtesy © Adrien Williams

  • Architects: Naturehumaine Architecture
  • Project: IN SUSPENSION
  • Location: Côte-des-Neiges road,  Montreal, Canada
  • Photography: Adrien Williams
  • Intervention: Interior re-organization
  • Area: 2000sqft
  • Completion Date: 2014

(more…)

Courtyard House in Ontario, Canada by Studio JCI

Wednesday, May 13th, 2015

Article source: Studio JCI

Set atop a hilly site in an established North Toronto neighborhood and surrounded by traditional homes, the project is the result of a mixed brief from a professional couple keen on building a family home.

Image Courtesy © Tom Arban

Image Courtesy © Tom Arban

  • Architects: Studio JCI
  • Project: Courtyard House
  • Location: Toronto, Ontario, Canada
  • Photography: Tom Arban

(more…)

HARFANG-DES-NEIGES PRIMARY SCHOOL in Québec, Canada by CCM2 architectes + Onico Architecture

Thursday, May 7th, 2015

Article source: CCM2 architectes + Onico Architecture

Located in the center of the town Stoneham, surrounded by a mountainous and wooden environment, the new pavilion of the elementary school of Stoneham-Tewkesbury is built near the existing one. The new school can accommodate an extra of 240 students in order to fill the growing needs of the municipality. The Municipality’s expansion is caused by the arrival of young families in the new residential developments. The pavilion regroups fourteen classrooms, a library, a gymnasium, a computer laboratory, a daycare and all the services related to maximize the development and the global learning of the children.

Image Courtesy © Stéphane Groleau

Image Courtesy © Stéphane Groleau

  • Architects: CCM2 architectes + Onico Architecture
  • Project: HARFANG-DES-NEIGES PRIMARY SCHOOL
  • Location: Stoneham, Québec, Canada
  • Photography: Stéphane Groleau + Dave Tremblay
  • Software used: FormZ and AutoCad
  • Completion: 2013
  • Client: Commission scolaire des Premières-Seigneuries
  • Structural / Civil: WSP Group
  • Mechanical /Electrical: Genecor inc.
  • Contractor: Constructions Béland-Lapointe inc.
  • Project Area: 30 730 pi2 | 12 855 m2
  • Budget: 6,5 M$ | CAN

(more…)

CALGARY WORKING CLOUD in Canada by Selim Senin

Sunday, May 3rd, 2015

Article source: Selim Senin

The Calgary CMA is home to the second most corporate head offices in Canada among the country’s 800 largest corporations.Many employees are outside feels the need to use the computer.In a quiet environment outside the company must work (sending mail, prepare presentations, video conference etc).In case you can not reach the company immediately tries to deal with this in the corner cafe.Short-term is difficult to find a quiet environment.Come to work in this situation you can take care of business in the WORKING CLOUD single mini office.

Image Courtesy © Selim Senin

Image Courtesy © Selim Senin

  • Architects: Selim Senin
  • Project: CALGARY WORKING CLOUD
  • Location: Canada
  • Software used: Autocad, Sketchup, Vray, Photoshop

(more…)

Monument Channel Cottage in Ontario, Canada by CORE Architects Inc.

Thursday, April 30th, 2015

Article source: CORE Architects Inc.

The design and construction of this cottage located in Monument Channel Georgian Bay was completed in 2014.

The cottage is 2,125 sq.ft. and is designed for year round use.   The primary building material is Douglas Fir, which was used as the exposed structural frame, ceiling decking, interior wall finishes, interior cabinetry and kitchen island, etc. The design celebrates the simple use of a post and beam structural frame, where the rhythm of the columns, beams and purlins gives an overall organizational logic to the scheme. The wood is either solid sawn or milled to a profile, the timbers are sometimes massive and other times just efficient in their size, all the timbers were prefabricated, drilled for connections, etc. in the factory. The wood is left untreated and natural on the interior and finished with a clear, penetrating oil sealer on the exterior. The exterior cladding is either structural wood or cedar shingles, Ipe is also used as the exterior decking material and for the guardrail top rail/handrail.

Image Courtesy © CORE Architects Inc.

Image Courtesy © CORE Architects Inc.

(more…)

Montreal Metro Project in Québec, Canada by Chris Forsyth

Thursday, April 23rd, 2015

Article source: Chris Forsyth 

The Montreal Metro Project is an ongoing photo archive of Montreal’s internationally renowned metro system. The series captures the often overlooked architecture, design, and motion of each the many stations of the system.

Image Courtesy © Chris Forsyth

Image Courtesy © Chris Forsyth

stgm head office in Québec, Canada by stgm architectes

Thursday, April 23rd, 2015

Article source: stgm architectes

STGM’s new head office is located in the Beauport borough of Quebec City, adjacent to the Estimauville eco-neighbourhood. It is a 1,000 square metre two-storied structure that puts the focus on eco-friendly, architectural innovation. The building succeeds in offering an exceptional level of comfort to its occupants through the mindful integration of a longitudinal form, orientation to the sun, light wood structure, meticulously selected materials and efficient systems, while producing a low ecological footprint. High performance concrete siding combined with Eastern Cedar creates an impression that is both simple and dynamic, with attention given to the relationship between solids and voids that lend the building an air of elegance that belies both time and fashion. From the first sketches, the designers sought to attain a high level of sustainability – a principle already at the heart of the firm’s priorities, using creativity to implement the strategies necessary to reach LEED-NC Platinum level. With this objective in mind, comfort, simplicity and coherence were selected as founding principles.

Image Courtesy © stgm architectes

Image Courtesy © stgm architectes

  • Architects: stgm architectes
  • Project: stgm head office
  • Location: Québec, Canada

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Canon: CW910
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy