Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Posts Tagged ‘Canada’

ROAR_one in Vancouver, Canada by DIALOG

Sunday, September 29th, 2013

Article source: DIALOG

ROAR_One, a collaboration between LWPAC Inc. (Lead Design Architect) and DIALOG is a ten-unit housing complex on Vancouver’s west side. The ambition for the Roar_one project is to create a qualitative paradigm shift for everyday urban living and live-work culture through the introduction of choice, flexibility and spatial strategies.

Image Courtesy © Nic Lehoux

  • Architects: LWPAC Lang Wilson Practice in Architecture Culture (Lead Design Architect) and Hotson Bakker Boniface Haden Associated Architects
  • Project: ROAR_one
  • Location: Vancouver, Canada
  • Photography: Nic Lehoux
  • Total Number of Dwellings: 10 Residential + 2 Retail/Commercial = 12 total Units
  • Date of Occupancy: January 2006
  • Client: ROAR Ventures

 Consultants:

  • Structural Engineering: Fast + Epp Structural Engineers
  • Mechanical and Electrical Engineering: Stantec (formerly Keen Engineering)
  • Building Envelope: Marceau Evans Johnson Architects
  • Code and CP: Pioneer Consultants
  • Landscape Architects: Eckford and Assc.
  • Cost Estimates: BTY Group
  • Geotechnical: Geopacific
  • Acoustic: BKL Engineering
  • Interior Design: LWPAC Lang Wilson Practice in Architecture Culture
  • General Contractor: Haebler Group

MEGAPHONE New Interactive Urban Installation in Montreal, Canada by Moment Factory

Sunday, September 15th, 2013

Article source: Moment Factory

At a time when cities are looking for new ways to bring life to their streets and public spaces, the interactive Mégaphone installation invites Montrealers and visitors to gather downtown to explore the festive side of public speaking. Megaphone will occupy the Promenade des Artistes, in the heart of Quartier des Spectacles, from September 4 to November 4. Presented by the National Film Board of Canada and Quartier des Spectacles and created by Moment Factory.

Image Courtesy © Moment Factory

  • Architects: Moment Factory
  • Project: MEGAPHONE New Interactive Urban Installation
  • Location: Montreal, Canada
  • Producers: Hugues Sweeney (National Film Board of Canada) and Pascal Lefebvre (Quartier des spectacles)
  • Conception and Direction: Alexandre Lupien, Étienne Paquette
  • Production: Geneviève Forest, Marie-Ève Meilleur, Johanna Marsal
  • Artistic direction: Léa Behr
  • Stage design: Maryline Thibault
  • Interactive content: Pascal Michel, Sophie Midavaine, Arnaud Spulher, Jacob Dufossé, Marc-André Baril
  • Technology and Innovation: Vincent Pasquier, Guillaume Lévesque, Samir Ounnoughi, Marouane Sahbi, Dominic Audet
  • Sound editing: Cassidy Lerman
  • Voice recognition system designer: Computer Research Institute of Montreal (CRIM)

Bord-du-Lac House in Dorval, Canada by Henri Cleinge Architect

Tuesday, August 27th, 2013

Article source: Henri Cleinge Architect

Approached to renovate a 200 year old Quebec stone house and to design a significant addition, we were challenged to define a clear conceptual approach which would reconcile a contemporary architectural language to the ancestral home. The original structure once belonged to the Hudson Bay Company and had the main entrance facing the river, where the old road was situated. Over time, a new road was built on the back side of the house, which now became the front.

Image Courtesy © Marc Cramer

  • Architects: Henri Cleinge Architect
  • Project: Bord-du-Lac House
  • Location: Dorval, Canada
  • Photography: Marc Cramer
  • Project Architect: Henri Cleinge
  • Team: Henri Cleinge, Paulette Taillefer
  • Structural Engineer:  César Zelaya
  • General Contractor: Abitec
  • Cabinetry and custom built furniture: Kastella
  • Area : 9900 square feet
  • Budget: on request
  • Date of completion: 2012

Westboro Home in Ottawa, Canada by Kariouk Associates

Saturday, August 10th, 2013

Article source: Kariouk Associates

DESIGN CHALLENGE:

The site for this home was a narrow lot in a downtown neighborhood, which carried with it extensive code limitations on side windows. A further challenge was negotiating the difference in grade between the two neighbouring lots:an already steeply sloping site, the neighbours to the West raised their rear yard an additional 1.5m, ultimately creating a difference in neighbouring lot heights of approximately 2.5m

Image Courtesy © John Kealey

  • Architects: Kariouk Associates
  • Project: Westboro Home
  • Location: Ottawa, Canada
  • Photography: John Kealey
  • DESIGN: Paul duBellet Kariouk (Principal), Chris Davis (Senior Design Associate), Sarah McMurtry (Design Associate), David King (Design Associate)
  • GENERAL CONTRACTOR: Westboro Homes (Nicholas Heins)
  • MILLWORK: Gruber Furniture (Robert Gruber)
  • LANDSCAPE: Empire Enterprises (Brad Beerwort)
  • PROJECT DATES: 2011-2013
  • Software used: Auto-Cad, Sketch-Up and Photoshop

SOUTHLANDS RESIDENCE in British Columbia, Canada by DIALOG

Saturday, August 3rd, 2013

Article source: DIALOG

The Southlands Residence nestles into a mature, heavily vegetated corner site in Vancouver’s historical Dunbar-Southlands neighborhood. A year-round fresh water stream divides the irregularly shaped property as it threads its way below Marine Drive to the south. The lush basin resulting from long-standing environmental forces sets the stage for a dramatic and highly contextual architectural response. The Southlands Residence spans the riparian environment and sets up a circulation sequence that culminates in a grand south facing outdoor ‘room’ on the water’s edge. The design capitalizes on moments of natural splendor in social zones while playfully borrowing from foliage and topography in the creation of private contemplative spaces.

Image Courtesy © Kristopher Grunert

  • Architects: DIALOG
  • Project: SOUTHLANDS RESIDENCE
  • Location: British Columbia, Canada
  • Photography: Kristopher Grunert
  • Project Background: Historical Vancouver neighbourhood
  • Context: New 3,200 sq ft home built on existing structural grid
  • Completion: November 2011
  • Program: New construction, Open plan
  • Main level: one bedroom, ensuite, living room, kitchen, dining room, powder room
  • Lower level: living room, spa bathroom, laundry, garden storage
  • Materials: Steel and timber, radiant concrete floors, wood siding, and concrete panel cladding
  • Structure: Steel floor framing on timber columns, Composite steel and timber roof framing

FIRST PEOPLES HOUSE in British Columbia, Canada by Formline Architecture + Urbanism

Thursday, August 1st, 2013

Article source: Formline Architecture + Urbanism

Located at the University of Victoria on Vancouver Island, British Columbia, Canada this building was designed to accommodate the Indigenous Graduate Student Union.  The House aspires to be a welcoming home for Aboriginal students and an inclusive and healing place for the local and global Indigenous community and non-Indigenous people alike.

View of Main Entrance with concrete totem for 100% natural air intake, Image Courtesy © Nick Lehoux

  • Architects: Formline Architecture + Urbanism
  • Project: FIRST PEOPLES HOUSE
  • Location: British Columbia, Canada
  • Photography: Nick Lehoux
  • Type: Institutional, Post Secondary, Cultural
  • Building Status: Completed 2009
  • Site Area: 1.42 acre
  • Building Area: 1,196 sm  (12,875 sft)
  • Software used: Autocad
CLIENT AND ARCHITECTURAL PROJECT TEAM
  • CLIENT: University of Victoria
  • PROJECT MANAGER: Larry Wilkinson, Facilities Managemen

View of main public corridor with wall for displaying art, Image Courtesy © Nick Lehoux

ENGINEERS:

  • Structural Engineers: Equilibrium Consulting
  • Mechanical Engineer: Hershfield Williams Timmins
  • Electrical Engineer: Advanced Engineering Solutions
  • Civil Engineer: Stantec

PROJECT SPECIALISTS AND CONSULTANTS:

  • Building Envelope: Morrison Hershfield
  • Landscape Architect: Vaughn Landscape Planning & Design
  • Code Consultant: Pioneer Consultants
  • LEED Consultant: Kane Consulting
  • Art Coordinator: John Livingston

Ceremonial Hall clad in woven cedar with fireplace with concealed air intake and exhaust below floor, Image Courtesy © Nick Lehoux

The building is comprised of classrooms, offices, study spaces, ceremonial space and lounges for elders and students. The design of the building is inspired aesthetically and philosophically from the indigenous Coast Salish culture. The First Peoples House embodies traditional Coast Salish building principlesin its’ ability to mediate the environment, maximize sunlight, ventilation, natural resources and local materials.

Ceremonial East Entrance with house posts carved by local Coast Salish artist, Image Courtesy © Nick Lehoux

The post-and-beam Douglas Fir glulam structure, inspired by the Coast Salish longhouse, has primary components clad in Clear A 1×10 & 2×10 clear edge grain western red cedar. The cedar is salvaged logs from the northwest coast of Vancouver Island by the Dididat Nation. The building is broken into 3 discrete elements (classrooms, Ceremonial Hall, administration) connected by glazed curtain wall. The upper roof drains all water into a storm water retention pond and the lower roof is planted with indigenous grasses.

View of North elevation with newly planted indigenous garden and planted roof on lower building, Image Courtesy © Nick Lehoux

The building is passively cooled and reduces energy by use of a low velocity displacement ventilation system. This sustainable approach is inspired from the Coastal Salish Long house which had a smoke vent at the top and perimeter cedar planks at the bottom of the walls were raised to allow a low level draft for the fire pit. Modeled on this system a combination of user controlled and DDC control operable windows and vents surround the building.

West entrance, view of rammed-earth-wall and waterfall scupper, Image Courtesy © Nick Lehoux

One 100% outdoor Air Handling unit serves heating and ventilation requirements and feeds air below the floor at the perimeter of the building.  Heating is supplied by the University central heat main system.  Stratification moves air through offset acoustic louvres into the corridor where it is returned to the ventilation unit or exhausted through DDC controlled windows at the highest point in the building.

Image Courtesy © Formline Architecture + Urbanism

Art is integral to First Nations culture and this project incorporates carved western red cedar house posts, carved ceremonial doors and eight carved panels in its Ceremonial Hall. Woven cedar panels line the Hall walls and are inspired by the bull rush mats traditionally found in long house interiors to break the draft.

Image Courtesy © Formline Architecture + Urbanism

The site design incorporates existing footpaths, supplemented with the reintroduction of low-maintenance indigenous plants, waterfall and storm-water retention pond.  All these natural features contribute to building’s overall calming and magnificent presence. The project received LEED Gold certification in 2011.

Image Courtesy © Formline Architecture + Urbanism

Image Courtesy © Formline Architecture + Urbanism

FLOW in Quebec, Canada By BAPTISTE DEBOMBOURG

Monday, July 29th, 2013

Article source: BAPTISTE DEBOMBOURG

Solo exhibition by Baptiste Debombourg at the Centre d’Art Actuel l’Oeil de Poisson from 03.05 to 02.06.2013, 541, rue de Saint Vallier Est, Quebec, Canada.
FLOW is resurrection, rebellion, the sudden mirror of our mass consumption society that kills human beings and the objects it mass-produces. Here the windscreens surge up like the wave that engulfs towns in catastrophe films such as 2012 or The Day After Tomorrow. They are broken, discarded, ignored objects that take the place by storm, rebel and attack us. Like ignored vomit being spewed out from on high.

Image Courtesy © l’Œil de Poisson

  • Architects: BAPTISTE DEBOMBOURG
  • Project: FLOW
  • Location: Quebec, Canada
  • Photography: l’Œil de Poisson

THE CARMELITE CHAPEL OF MONTREAL in Canada by Éclairage Public

Monday, July 29th, 2013

Article source: Éclairage Public

Montreal’s Carmelite Chapel made its home somewhat out of the way of the city’s core in 1875. Its solemn architecture reflects the medieval roots of the Carmel tradition, save for some of the chapel’s neo-gothic details. Our work revolved around the renovation of the plastered walls and the ceiling’s marouflage panels.

Image Courtesy © Pierre Bélanger

  • Architects: Éclairage Public
  • Project: THE CARMELITE CHAPEL OF MONTREAL
  • Location: Canada
  • Photography: Pierre Bélanger
  • Client: Le Carmel de Montréal / Sœur Marie-Denise Leblond, economist
  • Architects designers: Josette Michaud, architect, Beaupré et Michaud, architects, Monika Kuhnigk, architect, Beaupré et Michaud, architects
  • Project Manager: Josette Michaud, architect, Beaupré et Michaud, architects
  • Engineers: François Brunel ing, Caron, Beaudoin et associés
  • Contractors: Construction Gilbert Dumas, L’orange Électrique
  • Lighting Design: Gilles Arpin, Jean-Pierre Smith, Claude Alarie, Maiko Sato

UJA Federation Community Complex in Ontario, Canada BY ARK

Friday, July 19th, 2013

Article source: ARK

Canadian architecture firm ARK has [won the/been highly commended …. by the International Academy for Design & Health…] in three separate categories: Mental Health Design and Interior Design, for the Centre for Addition and Mental Health’s (CAMH) Village Family Health Team, and International Salutogenic Design for the UJA Federation Community Complex.

Image Courtesy © Tom Arban Photography

  • Architects: ARK
  • Project: UJA Federation Community Complex
  • Location: Ontario, Canada
  • Photography: Tom Arban and Shai Gil
  • Client: UJA Federation of Greater Toronto and Mount Sinai Hospital
  • ARK Scope: Community Engagement, Masterplan, Urban Design, Architecture, Interior Design, Graphic Design
  • Engineers: LKM, Hammerschlag Joffe, RJC
  • Contractors: Vanbots/Carrilion, Greenferd, Buttcon
  • Area of project: 365,000sf

MBAM Pavilion 5 in Montreal, Canada by SAUCIER+PERROTTE ARCHITECTES

Friday, July 12th, 2013

Article source: SAUCIER+PERROTTE ARCHITECTES

Just as layers of history accumulate through time to offer varying perspectives on culture and environment, Saucier + Perrotte’s design for the Fifth Pavilion of the Montreal Museum of Fine Arts is composed of a series of mineral strata that form a home for the Hornstein collection of art.

Image Courtesy © Luxigon

  • Architects:  SAUCIER+PERROTTE ARCHITECTES
  • Project: MBAM Pavilion 5
  • Location: Montreal, Canada
  • Photography: Saucier + Perrotte and Luxigon
  • Designer architect – Saucier + Perrotte architectes
  • Project description – Museum and educational facilities
  • Engineering – Guy Nordenson and Associates
  • Lead Design Architect – Gilles Saucier
  • Office Name – Saucier + Perrotte Architectes

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: Be Inspired Awards
xponential2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy