Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Posts Tagged ‘Canada’

Bureau 100 in Quebec, Canada by NFOE et Associes Architectes

Saturday, July 21st, 2012

Article source: NFOE et Associes Architectes

A new office for the century-old firm NFOE et associés architectes
NFOE et associés architectes, founded in 1912, recently moved its offices into Old Montreal. The building, the first skyscraper in Montreal – better known as the New York Life Building (1887–89) – stands out from its surroundings for its exuberant cladding of Scottish red sandstone and red granite from the Thousand Islands. NFOE’s Bureau 100 facing the historic Place d’Armes square, is thus integrated with an environment that evokes the history of the firm founded by Ernest I. Barott (as Barott, Blackader & Webster) in 1912.

Image Courtesy Stéphane Brügger

  • Architects: NFOE et Associes Architectes
  • Project: Bureau 100
  • Location: 511 Place d’Armes, Bureau100, Montréal, QC, H2Y 2W7
  • Client: NFOE et associés architectes
  • Architects / Designers: NFOE team
  • Project manager: Masa Fukushima / Rafie Sossanpour
  • Design team: NFOE team
  • Contractor: BTL Construction
  • Lighting design: NFOE team
  • Surface: 1 015 m2 (10 925 sq.ft.)
  • Project end date: 2012
  • Photographer: Stéphane Brügger

(more…)

Salon Urbain in Quebec, Canada by Sid Lee Architecture

Saturday, July 21st, 2012

Article source: Sid Lee Architecture

Sid Lee Architecture and Ædifica turned the parking area at Place des Arts into a Salon Urbain, a versatile new space ideal
for meeting up before or after a musical performance, a gallery visit or a conference. The Salon Urbain fully captures the
artistic appeal of the site, located at the St. Urbain entrance of the Place des Arts and next to the new concert hall.
“The Salon Urbain boasts a conveniently central location, but it really comes to life during events,” explains Martin Leblanc,
architect and partner at Sid Lee Architecture. “The space is a destination in itself and a welcoming prelude to the musical
and social experience it precedes.”

Image Courtesy Stéphane Brugger

  • Architects: Sid Lee Architecture + Aedifica
  • Project: Salon Urbain
  • Location: Montreal, Quebec, Canada
  • Client: Société de la Place des Arts
  • Use: Cultural
  • Area(Gross Floor Area): 5950 pi2 (louge area only)
  • Completion date: January 2010 to May 2012
  • Construction budget: +/- 8 500 000,00$
  • Constructor: SNC Lavalin
  • Floor: Oak/ceramic tiles
  • Wall: Metal / drywall
  • Ceiling: Metal / drywall
  • Photographer Credit: Stéphane Brugger

(more…)

WZMH Architects, The First Fifty Years – Celebration

Friday, July 13th, 2012

Article source: WZMH Architects

This year has been an exciting year for WZMH Architects. The firm has secured a number of new projects and won awards for its latest work. However, 2011 is also special because it marks the fiftieth anniversary of WZMH and as such the firm has taken the opportunity to publish a book and launch a new website to mark the occasion.

WZMH Architects 50 The First Fifty Years book

Awards

Bay Adelaide Centre:

  • 2012 OAA Design Excellence Award

Durham Consolidated Courthouse:

  • Canadian Council for Public-Private Partnerships – Silver Award, 2012
  • CUI Brownie Awards – Category 3 – Financing, Risk Management and Partnerships, 2012
  • RAIC CaGBC Green Building Award of Excellence, 2011
  • World Architecture Festival Shortlist Finalist, 2011
  • ARIDO Award of Merit, 2010
  • AIA Certificate of Merit – San Francisco, 2008

 

(more…)

Hotel Georgia in Vancouver, Canada by IBI Group

Wednesday, June 27th, 2012

Article source: IBI Group

Standing at 50 storeys and 158 meters, this new residential tower next to the historic Hotel Georgia (recently refurbished) cuts a striking profile in the downtown skyline, and is now the second tallest tower in the city. This new mixed-use tower has hotel and commercial office space in the first 11 storeys, with residential units on the remaining 34 storeys.

Image Courtesy Bob Matheson

  • Architects: IBI Group
  • Project: Hotel Georgia
  • Location: 667 & 669 Howe Street, Vancouver, BC V6J 1C7, Canada
  • Client: Hotel Georgia Redevelopments
  • Architects/Designers: IBI/HB Architects
  • Collaborators: Endall Elliot (Hotel Renovation)
  • Project Manager: Scott Construction
  • Design Team: James Hancock, Hilde Havaerts
  • Software used: Autocad & 3D studio Max for Renderings

(more…)

Prismatic Colours in Montreal, Canada by Jean Verville Architecte

Wednesday, June 13th, 2012

Article source: Jean Verville Architecte

In downtown Montreal, a loft for an artist who collects contemporary art and design objects is intended to be a tribute to creativity. Architect Jean Verville designed this unusual interior, which is both playfully colourful and sometimes a calm, peaceful white.

To satisfy a client who wants his home life to stimulate creativity and lead him to explore new avenues of work, Verville offers an environment that distils the essence of its owner. Using minimal interventions and simple materials, the architect awakens the senses and blurs the perception of the space.

Prismatic Colours

  • Architects: Jean Verville Architecte
  • Project: Prismatic Colours
  • Location: Montreal, Canada
  • Typology: Dwelling (loft)
  • Area: 1400 square feet
  • Year designed: 2011
  • Year built: 2011
  • Colours and finishes: M.F.B.B.
  • Architectural cabinetmaker: Pierre Daigle
  • Upholsterer: Salomon Del-Cid
  • Acrylic mirrors: Judith Lamour
  • Software used: Hand drawing, sketchup and autocad — with a very strong surveillance and coordination of work site.

(more…)

Maison E3 in Montreal, Canada by Natalie Dionne Architecte

Saturday, June 9th, 2012

Article source: Natalie Dionne Architecte

The E3 House offers an interior environment that is almost monastic in its uncluttered serenity. The delineation of the volume through the multi-level concept accentuates the luxuriousness of light and space. This urban house is at once a living, creative, and gathering place designed for an inspiring family.

Image Courtesy Marc Cramer

  • Architects: Natalie Dionne Architecte
  • Project: Maison E3
  • Location: Montreal, Canada
  • Client name: unavailable
  • Architect/designer: Natalie Dionne Architecte
  • Project manager: Natalie Dionne
  • Design team: Natalie Dionne and Martin Laneuville
  • Contributor: Claude Lafrance

(more…)

Patio House in Toronto, Canada by Reza Aliabadi

Saturday, June 2nd, 2012

Article source: Reza Aliabadi

Patio House, located in the Nortown area in Toronto, Ontario, is a minimalist two-storey wood structure house, which carefully responds to three major questions: the needs of the residents, the situation of the site, and the environmental concerns. Being located in a corner lot, the building maintains a presentable façade for the residential street while controlling sun exposure from the west. This strategy has been achieved by inserting a dynamic series of linear windows in the white brick façade and extracting a box from the monolithic geometry to create the patio.

Image Courtesy borXu Design

  • Architects: Reza Aliabadi [rzlbd]
  • Project: Patio House
  • Location: Toronto, Ontario, Canada
  • Structure: Ali Saeed
  • Project Manager: Amin Sheivari
  • Construction: Maxamin Corp.
  • Architectural Photography: borXu Design

(more…)

Warburg House in Alberta, Canada by Bioi inc.

Wednesday, May 30th, 2012

Article source: Bioi inc.

Seeking to architecturally balance the functional, the handsome, the efficient, and the economical is not an easy task; but this was the brief provided for the Warburg house. The question posed by the client was simple: can we provide a simple, contemporary, and energy efficient home for less than $100,000?

On a wooded Canadian farmstead, the new house replaces a dwelling that was no longer able to fulfill its function due to build quality and the strains of a working farm. The architectural concept was simple: open, flexible, and efficient.

East Elevation (Image Courtesy Alison Andersen)

  • Architects: Bioi inc.
  • Project: Warburg House
  • Location: Alberta, Canada
  • Completed: 2012
  • Client: N. Bannerman / L. Jehn
  • Project Area: 748 sq.ft. [69.5 sq.m.]
  • Visualizations: MatúšNedecký
  • Photographs: Alison Andersen & bioi

(more…)

Ryerson University Student Learning Centre in Toronto, Ontario, Canada by Zeidler Partnership Architects and Snøhetta

Sunday, May 27th, 2012

Article source: Zeidler Partnership Architects and Snøhetta

Designed by the architectural team of Zeidler and Snøhetta the stunning new building will provide Ryerson students with an outstanding environment to study, collaborate and discover. The eight-storey Student Learning Centre marks Ryerson’s new face on Yonge Street. It will feature a glass façade, an elevated plaza, a bridge to the existing library and a range of academic, study and collaborative spaces for Ryerson’s students, faculty and staff. Yonge Street frontage will feature destination retail at and below grade, creating a prominent commercial façade.

Ryerson University Student Learning Centre

(more…)

Mohawk College Learning Exchange in Ontario, Canada by Zeidler Partnership Architects

Friday, May 25th, 2012

Article source: Zeidler Partnership Architects

Mohawk College’s Fennell Campus developed organically over 30 years with multiple buildings incorporated in a functional manner, resulting in a complex plan without clear organization. When the firm was awarded the project, the College’s direction was to provide a Learning Commons / Library, and introduce a central organization to the campus. The result is a design, which provides a strong north-south link, from the new Fennell street entrance through the existing campus to the current main entrance at the south parking areas.

Image Courtesy Tom Arban

  • Architects: Zeidler Partnership Architects
  • Project: Mohawk College Learning Exchange
  • Location: Hamilton, Ontario, Canada
  • Partner-in-Charge: Vaidila Banelis
  • Project Manager: David Jefferies
  • Job Captain: Manuela Istrate
  • Architecture Team : Isaac Mak and Eric Wong
  • Contract Administration: Lisa Debenham
  • Interior Design : Zeidler Partnership Architects
  • General Contractor /Construction Manager: Sub-contractors acquired by Mohawk College
  • Structural Engineers : Halcrow Yolles
  • Mechanical Engineers : MCW Consultants LTD
  • Electrical Engineers : MCW Consultants LTD

 

Image Courtesy Tom Arban

The courtyards are linked with pedestrian paths and landscaped with student movement in mind. Beneath the windmill generators, grassy sitting areas and pedestrian scale lighting are incorporated into the design, resulting in an outdoor space, which reinforces the College’s image as a “community-facing, modern and sustainable college”. (President Rob MacIsaac).

Image Courtesy Tom Arban

  • Area: 40,000 square feet
  • Completion: January 2011
  • Cost: $14.5 million
  • Client: Mohawk College
  • Sustainability Goals: LEED Gold
  • Annual energy consumption MJ / M2 year = 687 MJ / M2 year
  • Percentage of recycled content: 15%
  • Water consumption from municipal sources = litres / occupant / year  = 8.2 M3

Image Courtesy Tom Arban

The impact on the site was reduced through a landscaping plan, which incorporates hearty, native species. This allows for minimal use of water, fertilizer, and pesticides on the green roof.

Image Courtesy Tom Arban

Heating is provided through a hydronic piping system embedded in the concrete slabs. This configuration takes advantage of the thermal mass of the slab itself, which allows for an even distribution of heat throughout the space. Additionally, as heat is radiated from below, the natural effects of convection ensures that the heat is provided directly to the occupied zone in the space (ie: near the floor), rather than from diffusers in the ceilings. This reduces fan power, energy consumption and dependence on fossil fuels.

Image Courtesy Tom Arban

Vibrantly coloured glazing creates a sense of warmth and contrast in the quiet student gathering and learning spaces. The brightly lit interior guides the students towards the building from the street on frigid winter days.

Image Courtesy Tom Arban

In the interior spaces daylight is maximized by incorporating glazing throughout the building, which reduces the use of electric lighting and saves on operating costs. Additionally, all lighting is equipped with either daylight sensors or occupancy sensors, or both, ensuring that the building responds to environmental and occupant conditions.

Image Courtesy Tom Arban

Close to 75% of the building provides usable space for students and staff. In an average building between 40- 50% is usable space.  The creation of quiet learning spaces for students was a priority Mohawk students identified on key performance indicator surveys. The new library represents Mohawk’s vision to inspire learning, citizenship and innovation. Inspired by the ways in which modern mobile technology influence “plugged-in learning,” the spaces within the collaboratorium are flexible and fully wired to accommodate current technology. As part of the overall campus revitalization, the library forms the heart of its creative culture that will drive new generations of tomorrow’s skilled leaders.

Image Courtesy Tom Arban

The design established a new vernacular for the campus.  Future renovation projects will build upon this ‘street’ framework and extend the architectural language established in the Mohawk Learning Exchange through the premises, creating clear circulation routes and an understandable, complete campus.

Image Courtesy Tom Arban

 Project Specifications

A 30,000 sf, two-storey “link” building to be the iconic new image of the campus on Fennell. The new learning exchange building will connect to three existing surrounding buildings and will include 10, 60-seat classrooms and an E-Learning Centre. It will be minimum LEED Gold and will be on an extremely fast-track schedule.

Elevation

The interior of the building is primarily concrete to reduce the use of raw materials. Concrete was selected as the primary construction material for its durability and finishing characteristics.

Top View

Low-emitting adhesives, coatings, sealants, paints, and carpets were used to ensure optimal air quality.

A living wall graces the main entrance and acts as both a focal point and as a natural bio-filter, removing carbon dioxide and other contaminates from return air.

lower_level_plan

Heating is provided through a hydronic piping system embedded in the concrete slabs. This configuration takes advantage of the thermal mass of the slab itself, which allows for an even distribution of heat throughout the space. Additionally, as heat is radiated from below, the natural effects of convection ensures that the heat is provided directly to the occupied zone in the space (ie: near the floor), rather than from diffusers in the ceilings. This reduces fan power, energy consumption and dependence on fossil fuels.

upper_level_plan

In the interior spaces daylight is maximized by incorporating glazing throughout the building, which reduces the use of electric lighting and saves on operating costs. Additionally, all lighting is equipped with either daylight sensors, occupancy sensors, or both, ensuring that the building responds to environmental and occupant conditions.

Image Courtesy Tom Arban

Image Courtesy Tom Arban

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy