Open side-bar Menu

Posts Tagged ‘Denmark’

GIS Stations in Denmark by C. F. Møller Architects

Wednesday, November 30th, 2011

Article source: C. F. Møller Architects

The Danish energy infrastructure operator is actively upgrading the visual appearance of the Danish power grid. As a result, the large open-air switchgear stations are gradually being replaced with gas-insulated switchgears – also called GIS stations. The idea is to give the technical enclosure of these stations, typically placed in the open landscape, a distinct architectonic profile, and at the same time maximise their future flexibility.

Overall view

  • Architects: C. F. Møller Architects
  • Project: GIS Stations
  • Location: Miscellaneous sites across Denmark
  • Client:
  • Size: 1,650 m2 (450 m2 workshops and 1,200 m2 GIS building)
  • Year of project: 2010
  • Landscape: C. F. Møller Architects


Nature Centre in Hareskoven Forest, Copenhagen, Denmark by EFFEKT

Wednesday, November 30th, 2011

Article source: EFFEKT

Nature Centre:

The visitors centre is situated in the pristine forest of Hareskoven in the vicinity of Copenhagen. It is a portal to the almost 1 million visitors that uses the forest annually. It hosts a 1000 square meter large visitor centre with café, exhibition space, rental, learning and research facilities and a caretaker’s residence.

The building is shaped like a star resembling the pathways in the forest that surrounds it. The pathways used to be a part of the old kings hunting grounds. They could provide a panoramic overview over the position of the prey in the forest. Now they serve as a historical memory and are a beautiful and unique feature of Hareskoven.



  • Architect: EFFEKT
  • Name of Project: Nature Centre in Hareskoven Forest
  • Location: Copenhagen, Denmark
  • Awards: The Nature centre is shortlisted for WAF2010 in the category Future Projects – Education, The Nature centre was recently voted winner in the 7th cycle in the world architecture community.
  • Team: Sinus Lynge, Tue Hesselberg Foged, Jakob Nørbjeg Madsen, Marcin Kropidlo, Josephine Giller, Søren Martinussen, Tina Lund Højgaard
  • Software used: Autocad and Rhino


the office landscape in Køge, Denmark by ADEPT

Friday, November 25th, 2011

Article source: ADEPT

The design of the new administration building for FeF Chemicals in Køge Denmark is a fantastic opportunity to make an exciting new environment for the users of the building, and at the same time create added value as a public face for future visitors. With its unique location overlooking the Bay of Køge – and the protected landscape around the bay – the interaction between building and landscape will create a unique experience for employees and visitors.

Night View (Images Courtesy ADEPT)

  • Architect: ADEPT
  • Name of Project: the office landscape
  • Location: Køge, Denmark
  • Type: office building
  • Client: fef chemicals as
  • Size: 3.000 m2
  • Year: 2011
  • Collaboration: enemærke petersen, niras
  • Photo credit: ADEPT


The Culture Yard in Elsinore, Denmark by AART architects A/S

Tuesday, November 8th, 2011

Article source: AART architects A/S

In many years the attention has been aimed at the site adjacent, where the UNESCO World Heritage site, Kronborg Castle, which is famous for its role in Shakespeare’s Hamlet, exerts its magnetic pull on both tourists and local citizens of Elsinore – but now Elsinore’s old shipbuilding yard has been transformed into a 17.000m2 cultural and knowledge centre, including concert halls, showrooms, conference rooms, a dockyard museum and a public library. The Culture Yard symbolizes Elsinore’s transformation from an old industrial town to a modern cultural hub. In this way, the yard is designed as a hinge between the past and present, reinforcing the identity of the local community, but at the same time expressing an international attitude, reinforcing the relation between the local and global community.


Night View (Images Courtesy Adam Mørk)

  • Architect: AART architects A/S
  • Name of Project: The Culture Yard
  • Location: Allégade 2, 3000 Elsinore, Denmark
  • Client: Elsinore municipality
  • Type: Cultural centre
  • Photographer: Adam Mørk


Cleaning Facilities Centre in Copenhagen, Denmark by KBP.EU

Friday, November 4th, 2011

Article source: POLYFORM Architects

This is a classical challenging task. How to establish innovative architecture in an age-old quarter of the city and still respect the old environment? The collaboration between the Danish architecture fi rm POLYFORM architects and the Dutch architecture fi rm KARRES EN BRANDS Landscape Architecture and Urban Planning led to the idea of build underground instead of build on surface. In this way it is possible to build new spaces for offices and staff for the public cleaning facilities – even in the heart of the dense medieval city.

Cleaning Facilities Centre

  • Architects: KBP.EU
  • Project: Cleaning Facilities Centre
  • Location: Copenhagen, Denmark
  • Client: Københavns Ejendomme
  • When: 2009-2011
  • Programme: Offi ce and parking
  • Size: 1.000 m2
  • Total cost: 19 million Danish crones – 2.55 million Euros
  • Team: Thomas Kock, Jonas Sangberg, Nikolaj Frølund Thomsen (POLYFORM), Bart Brands, Charlotte Ernst, Joost de Natris (KARRES EN BRANDS)
  • Collaborators: Oluf Jørgensen ingeniører and Ulrike Brandi Licht


Moesgård Museum in Århus, Denmark by Henning Larsen Architects

Sunday, October 30th, 2011

Article source: Henning Larsen Architects
More projects by Henning Larsen Architects

Henning Larsen Architects winning proposal connects all exhibition activities of the museum under one roof. The new museum will be uniquely located in the hilly landscape of Skåde. With its sloping roofscape of grass, moss and flowers in bright colours the building will appear a powerful visual landmark perceptible even from the sea.

Moesgaard Museum

  • Architects: Henning Larsen Architects
  • Project: Moesgård Museum
  • Location: Århus, Denmark
  • Client: Moesgård Museum
  • Gross floor area: 16,000 m2
  • Year of construction: 2010 – 2013
  • Type of assignment: First prize in invited competition


ROCKmagneten in Roskilde, Denmark by MVRDV & COBE

Wednesday, October 19th, 2011

Article source: MVRDV & COBE

The MVRDV and COBE scheme for the transformation of a former concrete factory into a multifunctional creative hub was chosen winner of an international design competition. The masterplan proposes an informal transformation of the 45.000m2 site into a dense neighborhood, incl. 8.000m2 existing factory halls, organized around a plaza for events. Three new volumes will be added on top of the halls: The 11.000m2 ROCKmagneten consists of The Danish Rock Museum, The Roskilde Festival Folkschool incl. student housing, and the headquarters of the famous Roskilde Rock Festival. They share program in a public creative communal house. The museum with a total of 3.000m2 will be completed as the first phase in 2014.

Behind the museum is a courtyard adjacent to the artist's studio

  • Architect: MVRDV & COBE
  • Name of Project: ROCKmagneten
  • Location: Roskilde, Denmark


Community centre Herstedlund in Albertslund, Denmark by Dorte Mandrup Arkitekter ApS

Tuesday, October 18th, 2011

Article source: Dorte Mandrup Arkitekter ApS

Community Centre Herstedlund provides the framework for joint activities for a new residential area, housing approximately 600 families. The site plan, designed by Juul & Frost, is based on the idea of “the forest and the glades”. We elaborated on this theme as we designed the building as a large stylized tree at the edge of a glade.

Exterior View (Images Courtesy Adam Mørk)

  • Architect: Dorte Mandrup Arkitekter ApS
  • Name of Project: Community centre Herstedlund
  • Location: Robinievej, Albertslund, Denmark
  • Client: Freja Ejendomme A/S
  • Turn Key contractor: N. H. Hansen og Søn A/S
  • Photography: Adam Mørk
  • Software used: None;  primarily drawing and building models by hand.


Siloetten in Løgten, Denmark by C. F. Møller Architects in collaboration with Christian Carlsen Arkitektfirma

Thursday, October 13th, 2011

Article source: C. F. Møller Architects in collaboration with Christian Carlsen Arkitektfirma

Many towns in Denmark have centrally-located industrial silos; most are no longer in use, but continue to visually dominate the local skyline. This is also the case with the town of Løgten north of Aarhus, where the former silo complex has been transformed into a ‘rural high-rise’, with 21 high-quality residences composed as individual and unique ‘stacked villas’.

Night View (Images Courtesy Julian Weyer)

  • Architect: C. F. Møller Architects in collaboration with Christian Carlsen Arkitektfirma
  • Name of Project: Siloetten
  • Location: Løgten, Denmark
  • Client: Løgten Midt A/S
  • Photography: Julian Weyer


Viborg Town Hall in Denmark by Henning Larsen Architects

Tuesday, October 4th, 2011

Article source: Henning Larsen Architects
More projects by Henning Larsen Architects


With an energy-efficient design, solar cells on the roof and thermo-active slabs, Viborg Municipality will get Denmark’s first sustainable town hall – designed to provide the very best framework for the meeting with the citizens as well as an attractive work environment for the more than 900 employees in the central administration.

Exterior View (Photo by Thorbjoern Hansen Kontraframe)

  • Architect: Henning larsen architects
  • Name of Project: Viborg Town Hall
  • Location: Viborg, Denmark
  • Photos: Thorbjoern Hansen Kontraframe


GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy