Open side-bar Menu

Posts Tagged ‘Eindhoven’

Philips Lighting in Eindhoven, Netherlands by Diederendirrix architects

Wednesday, July 13th, 2016

Article source: Diederendirrix architects

For a long time, Philips Lighting’s head office has been a closed enclave in the centre of Eindhoven. diederendirrix designed the redevelopment of the 8.6 acres grounds.

On the north side, high-rise flats will be built closely together, which enables the creation of a city park in the southern part through which the brook Gender can flow again. 600 apartments will be built in the 43.000 m2 office building. A public passage connects the park to the north side. On the ground floor there is room for, among other things, a supermarket and coffee bar.

Image Courtesy © Diederendirrix architects

Image Courtesy © Diederendirrix architects



‘t Karregat in Eindhoven, Netherlands by Diederendirrix architects

Tuesday, February 23rd, 2016

Article source: Diederendirrix architects

’t Karregat (1973) has been renovated by diederendirrix architects in conjunction with architecten|en|en and has space for the school, day-care centre and some community facilities. ‘t Karregat, designed by architect Frank van Klingeren, was one of the first multifunctional centres in the Netherlands. Underneath a large continuous roof, supported by steel umbrellas, he left free space without partitioning walls for a supermarket, small shops, primary schools, a sports hall, and a community centre. The building in the area Herzenbroeken in Eindhoven received ample international attention, but it turned out that the experimental lay-out didn’t work. The users themselves soon divided the space with partitions until the space underneath the roof was totally congested.

“We have designed the ideals of that time with current functionalities and techniques.” Paul Diederen, architect diederendirrix

Image Courtesy © Arthur Bagen

Image Courtesy © Arthur Bagen

New building for top research institute DIFFER in Eindhoven, The Netherlands by Ector Hoogstad Architecten

Friday, November 27th, 2015

Article source: Ector Hoogstad Architecten 

The Netherlands has an excellent reputation in the international world of science. Ector Hoogstad Architecten has won commissions to design many new buildings in Dutch universities and research institutes in recent years. DIFFER, the Dutch Institute for Fundamental Energy Research located on the campus of Eindhoven University of Technology, is the latest in the series. The building will be officially opened on 19 November.

Northwest facade with sawtooth profile photo, Image Courtesy © Petra Appelhof

Northwest facade with sawtooth profile
photo, Image Courtesy © Petra Appelhof

  • Architects: Ector Hoogstad Architecten 
  • Project: New building for top research institute DIFFER
  • Location: De Zaale 20, 5612 AJ Eindhoven, The Netherlands 
  • Photography: Petra Appelhof
  • Software used: Revit 
  • Client: FOM DIFFER
  • Project team: Joost Ector, Max Pape, Koen Klijn, Ralph Sijstermans, Koert Hougee, Arja Hoogstad, Rena Logara, Joost vander Linden, Hetty Mommersteeg, Marco Verroen
  • Construction management: Aronsohn raadgevende adviseurs
  • Installation consultants: Deerns raadgevende adviseurs bv
  • Construction consultants: IMd Raadgevende Ingenieurs
  • Main contractor: Dura Vermeer Rosmalen


The new world of work in Eindhoven, Netherlands by De Bever Architecten

Tuesday, November 25th, 2014

Article source: De Bever Architecten

The organization of financial services ‘’De Lage Landen’’, wants to implement ‘the new world of work’ in its organization. As a result, a new location was marked for the main entrance. This inner urban location is the inspiration for the design which resulted in an ultra thin, oval shed with a diameter of 16 meters. The spherical elliptical form has a circumference of 110 meters. It is by three attachment points connected with steel cables on the side walls of the main building and weighs 30 tons.

Image Courtesy © De Bever Architecten

Image Courtesy © De Bever Architecten

  • Architects: De Bever Architecten
  • Project: The new world of work
  • Location:  Eindhoven, Netherlands
  • Client: De Lage Landen, Eindhoven
  • Realisation: 2011-2012
  • Interior design: same-d, Voorburg


Le Havre in Eindhoven, Netherlands by Diederendirrix Architects

Friday, December 13th, 2013

Article source: Diederendirrix Architects

In a central location in Eindhoven, diederendirrix realised a striking office block in an existing but otherwise unremarkable industrial terrain. The massive block, Le Havre, stands rock-solid and independent in its setting. The concept for the building is clear and simple.The office units are placed around a central hall so that the opportunity of meeting co-workers is maximized. At ground level the building is enclosed by a patio which creates a direct and optimal relationship between the interior and the exterior.

Image Courtesy © Diederendirrix Architects

E’ Tower in Eindhoven, Netherlands by Wiel Arets Architects

Friday, December 6th, 2013

Article source: Wiel Arets Architects

This housing project is located within a former industrial area in the city of Eindhoven that was redeveloped into a residential neighborhood named Stripe S and composed of two building blocks. The E’ Tower forms the entry to this new development, with 110 apartments dispersed across its 22 floors, while a separate auxiliary building echoing the former’s façade rises 10 stories and consists of 36 apartments.

Image Courtesy © Wiel Arets Architects

  • Architects: Wiel Arets Architects
  • Project: E’ Tower
  • Location: Eindhoven, Netherlands
  • Program: Housing
  • Size: 16.000 m2
  • Date of design: 2004-2006
  • Date of completion: 2013
  • Project team: Wiel Arets, Bettina Kraus, Freyke Hartemink, Daniel Meyer, Mai Henriksen, Jacques van Eyck
  • Collaborators: Dennis Villanueva
  • Client: Stadionkwartier BV, Laurentius-Amvest
  • Consultants: Nelissen BV, Tielemans BV, LBP, Brandveiligheid Erik Janse, SchreuderGroep BV, Scheldebouw BV, DHV BV

Central in Eindhoven, Netherlands by Diederendirrix Architects

Thursday, December 5th, 2013

Article source: Diederendirrix Architects 

On the edge of the centre of Eindhoven sixteen townhouses and eighteen apartments were built above a communal basement garage, in a setting in which every direction has a different character. The apartments are located in a tower built on columns situated in the Dommelplantsoen. A compact, low-rise development of patio dwellings with strategic views of the park-like surroundings is located on the other side of the repositioned Zwembadweg.

Image Courtesy © Diederendirrix Architects

Building Anton and Gerard win the 2013 Dirk Roosenburg prize!

Thursday, November 7th, 2013

Article source: Jessica Sibbing

One project stood out due to its architectural and spatial qualities, the inspirational client, and the innovative approach to a vital redevelopment task. Building Anton and Gerard put the redevelopment of Eindhoven in the limelight, putting it on the map as a creative city.

Image Courtesy © Coenen Sättele Architects

House IV in Eindhoven, The Netherlands by De Bever Architecten

Saturday, October 12th, 2013

Article source: De Bever Architecten

The house is situated on a corner lot in the typical 30’s district ‘de Elzent’ against the natural landscape of the river Dommel valley, in the center of Eindhoven, The Netherlands. The existing main house is relatively small in structure, however the lot size is sufficient enough to resist an carefully threaded extension. An extension where extra comfort is added to the existing house.

Image Courtesy © Norbert van Onna

  • Architects: De Bever Architecten
  • Project: House IV
  • Location: Eindhoven, The Netherlands
  • Photography: Norbert van Onna
  • Client: Private
  • Realisation: May 2013
  • Program: Extension and renovation private dwelling including outdoor pool, total surface extension 77m²
  • Materials: Concrete floor and roof, chromed steel door, full glass façade, shell-limestone walls, chromed steel door
  • Construction engineer: Archimedes Bouwadvies, Eindhoven
  • Contractor: Burgtbouw, Deurne
  • Glass realization:  Si-X, Benthuizen

Fontys Sports College in Eindhoven, Netherlands by Bolidt

Wednesday, September 25th, 2013

Article source: Bolidt

Built to a design by Mecanoo Architects, Fontys Sports College in the Dutch city of Eindhoven has been nominated in the Schools category of the World Architecture Festival awards. The interior design of the project, including a Bolidt flooring system, also features on the shortlist for an INSIDE Award in the Education category. Earlier this year, the building was nominated for the title of South Region BNA Building of the Year.

Image Courtesy © Bolidt

  • Architects: Bolidt
  • Project: Fontys Sports College
  • Location: Eindhoven, Netherlands
GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy