Open side-bar Menu

Posts Tagged ‘Estonia’

Hiiu Lõvi (HIIU) in Tallinn, Estonia by Alver Architects

Wednesday, January 29th, 2014

Article source: Alver Architects

It constitutes the first phase of a larger development by OÜ Tardamel – a local Estonian developer. The complex includes 8,500 m² of residential units – 23 apartments (phase 1) and 10 single-family houses (stage 2 and 3), all integrated into the surrounding landscape of the Tallinn’s picturesque historic neighborhood of Nõmme. The project was defined by its site and the local zoning regulations which restricted the amount of developed space to a maximum of 600 m2 per unit. Thus, the overall concept of the project became \”Buildings in the park\”.

Image Courtesy © Alver Architects

  • Architects: Alver Architects
  • Project: Hiiu Lõvi (HIIU)
  • Location: Tallinn, Estonia

UNIVERSITY OF TARTU NARVA COLLEGE in Estonia by Kavakava Architects

Thursday, August 22nd, 2013

Article source: Kavakava Architects

New university built into destroyed old town area records both the absence of the Old Town and it’s rebuilding.


Narva is a border city between Russia and Estonia. Prosperity of the city was in 17th century, when under the Swedish reign new baroque-style city center was developed. The Old Town was destroyed during WWII and after when it was demolished and replaced with modernist city. After the war local people were not allowed to return to the city, new habitants were brought in from Soviet Union.

Image Courtesy © Kaido Haagen

  • Architects: Kavakava Architects
  • Location: Raekoja plats 2, Narva,  Estonia
  • Photography: Kaido Haagen,  Anu Vahtra
  • Client: University of Tartu
  • Interior design: Hannes Praks
  • Structural engineer: Maari Idnurm, Siim Randmäe EEB OÜ
  • Building neto surface area: 4741m2
  • Project time: 2005 – 2012
  • Plot surface: 2 812m2
  • Built surface: 2 109m2

Snailtower in Tartu, Estonia by Künnapu & Padrik Architects

Sunday, June 2nd, 2013

Article source: Künnapu & Padrik Architects

The building consists of a 23-storey vertical block with flats and some offices, and of a horizontal parking house on four levels. On the north-east side, the building is bordered by a road and by the River Emajõgi, and on the south-west, by the Science Centre Ahhaa. The ground plan of the tower is a spiral. Thus a symbolic building emerged, where the spiral is expressed in the sculptural form of the upper part of the tower. This spiral sculpture contains the idea of the entire project.

Image Courtesy © Reio Avaste 

  • Architects: Künnapu & Padrik Architects
  • Project: Residential and office building “Tigutorn” or “Snailtower”
  • Location: Väike-turu 5, Tartu, Estonia
  • Photography: Reio Avaste
  • Programme: Apartments, Offices, Parking and Roof Terrace
  • Structural Engineering:  TARI [Ahto Soomer, Erri Vares]
  • Builder: Nordecon Ehitus
  • Area: 7600 sqm (tower) + 6230 sqm
  • Design Year: 2006
  • Construction Year: 2008

Science Centre AHHAA in Tartu, Estonia by Künnapu & Padrik Architects

Sunday, June 2nd, 2013

Article source: Künnapu & Padrik Architects

The Science Centre forms a joint whole with the earlier Tigutorn (Snail Tower). The idea of Tigutorn’s design was a cosmic spiral, whereas the Science Centre rests on the shape of Vesica Piscis, known in sacred geometry, which has been hidden in the design’s main image. The Centre constitutes the roots of the spiral tower. The cupola, half-cupola, globe and box together produce a constructivist composition, where the connecting elements are vertical communication shafts and horizontal spans, which can be observed both inside and outside.

Image Courtesy © Arne Maasik 

  • Architects: Künnapu & Padrik Architects
  • Project: Science Centre AHHAA
  • Location: Tartu, Estonia
  • Photography: Arne Maasik
  • Programme: Planetarium, science theatre, cafe, shop of tools and books of science, lecture room, hall, laboratory, workshops for constructing and repairing exhibits, cloakroom, information desk and ticket sale
  • Structural Engineering:  DMT Insenerid  [Daimar Taalfeld, Marek Siim]
  • Area: 10130 sqm
  • Design Year: 2008
  • Construction Year: 2011
  • Interior: Laika, Belka & Strelka OÜ [Tea Tammelaan, Krista Lepland, Malle Jürgenson]
  • Roof Engineering: AS Nordekom [Project Manager: Peeter Voovere]
    AHHA roof was recognised by IFD (International Federation for the Roofing Trade) with Best Metal Roof 2011 Award upon completion in Dublin, Ireland.


Estonian Methodist Church in Tallinn, Estonia by AB Künnapu & Padrik

Friday, May 31st, 2013

Article source: AB Künnapu & Padrik

The two-storey building is sculptural, slightly resembling a ship, with a subtle scale. There is a small piazza and an awning in front of the entrance. The crystal-shaped church hall seats 720, and a slender wedge-like spire emerges from it. The curved “tail” contains a common room, theological seminary classes, library, students´ sleeping quarters, offices etc. It is a powerful solution to the rear part of the building.

Image Courtesy © Arne Maasik 

  • Architects: AB Künnapu & Padrik
  • Project: Estonian Methodist Church
  • Location: Baltic Mission Centre. 51 Narva Road ,Tallinn, Estonia
  • Photography: Arne Maasik
  • Structural Engineering:  Civen [Andres Laur]
  • Builder:  Feer AS
  • Area: 4540 sqm
  • Design Year: 1994
  • Construction Year: 2000
  • Interior: Katrin and Argo Vaikla

Villa Lokaator in Paldiski, Estonia by kavakava architects

Thursday, May 2nd, 2013

Article source: kavakava architects

Situated nearby an ex-Soviet military town, which housed a nuclear submarine training base, Villa Locator deliberately advances the theme of its desolate surroundings. Starting point was an old army barrack made of calcium silicate bricks. The client’s brief was to reinterpret the surrounding military environment and keep the bulky 65-cm-thick existing walls as load bearing external walls. Renovated brick walls are visible in the interior of the house.

Image Courtesy © Martin Siplane

  • Architects: kavakava architects
  • Project: Villa Lokaator
  • Location: Paldiski, Estonia
  • Full name of the architectural practice: Head Arhitektid
  • Team: Indrek Peil, Siiri Vallner
  • Structural Engineer: Maari Idnurm, Juhan Idnurm EEB
  • Client name :  private client
  • The dates in which the project was started and finished: 2004-2007
  • The area in square metres : 197m2
  • The project cost either in local currency (please specify) or US dollars:  260 000.- EUR


Kindergarten Lotte in Tartu, Estonia by kavakava Architects

Wednesday, April 17th, 2013

Article source: kavakava Architects

The city of Tartu has the goal of implementing high-quality modern architecture in new public buildings. The new kindergarten, which is located in one of the most dilapidated areas of Tartu (the so-callled Chinatown is a former Soviet military garrison), is a result of this policy. The kindergarten´s layout – a six-cornered, star-shaped floor plan forced into a square – arose from the desire to avoid long corridors and to create an orderly outer perimeter and street space for the building. Building is situated on one edge of the plot and leaves the southern side free as a play area.

Image Courtesy © Lauri Kulpsoo 

  • Architects: kavakava Architects
  • Project: Kindergarten Lotte
  • Location: Tartu, Estonia
  • Photography: Aivo Kallas, Kaido Haagen, Lauri Kulpsoo, Kristo Nurmis
    Architect: Indrek Peil, Siiri Vallner (team Sten Mark Mändmaa) /Kavakava
    Interior Design: Tea Tammelaan, Malle Jürgenson, Krista Lepland, Sirli Ehari/ Laika, Belka & Strelka
    Engineers: RTG
  • Client: Tartu City Goverment, Department of Education
  • Site: 8041m²
  • Building Area: 2292m²
  • Total Floor Area: 1885m²
  • Volume: 9395m3
  • Structure: cast in situ and prefabricated reinforced concrete
  • Total costs: 2.5milj €
  • General Contractor: Merko Tartu
  • Design date: 2006
  • Realisation date: 2008

Tartu Health Care College in Estonia, Tartu by Kavakava Architects

Thursday, April 11th, 2013

Article source: Kavakava Architects

The building defining a friendly co-existence between small scale private housing and large healthcare institutions in the park. The new collage building is located in between two dormitories to maintain the buffer zone between private houses and large buildings.

Image Courtesy © Martin Siplane

  • Architects: Kavakava Architects
  • Project: Tartu Health Care College
  • Location: Estonia, Tartu, Nooruse 5
  • Photography: Martin Siplane, Jaan Sokk
  • Team: Siiri Vallner, Indrek Peil KAVAKAVA, Johannes Feld, Andro Mänd, Sten Mark Mändmaa, Ragnar Põllukivi
  • Interior design: Tarmo Piirmets PINK
  • Site: 8433m2
  • Building (neto): 6480m2
  • Client: Tartu Health Care College


Perforum in Tallinn, Estonia by Maxwan

Saturday, August 20th, 2011

Article source: Maxwan

Program as Inspiration

The building program provided the inspiration for the design. It is a collection of many different uses. Instead of trying to press all of these varying spaces with varying needs into one singular form, the design allows each component to take on its own form. This permits each programmatic element to work independently and efficiently. The varying spaces are not compromised functionally in order to fit into a certain form.

Exterior View

  • Architects: Maxwan
  • Project: Perforum
  • Location: Tallinn, Estonia


Tartu Rebase Street in Estonia by Atelier Thomas Pucher in collaboration with Bramberger Architects

Wednesday, August 3rd, 2011

Article source: Atelier Thomas Pucher in collaboration with Bramberger architects

The original concept of the building was to combine the advantages of single residential homes with the economical aspects of `apartment living´. Over the last centuries the concept of single residential family houses changed enormously.  Different approaches and reinterpretations changed not only the way that people live but also the way they use their own spaces. Our proposal was to combine the advantages of privacy, outdoor gardens and the boundless views that a single residential home offers with the low economic and maintenance costs of an apartment.

Exterior View (Images Courtesy Jaan Sokk)

  • Architect: Atelier Thomas Pucher in collaboration with Bramberger[architects]
  • Name of Project: Tartu Rebase Street
  • Location: Tartu, Estonia
  • Design Company: Atelier Thomas Pucher and Bramberger [architects]
  • Design Team: Thomas Pucher, Alfred Bramberger, Birte Böer, Ana Norgard, Rupert Richter-Trummer, Hans Waldör, Georg Auinger, Erich Österbauer, Sabine-Katharina Egarter.
  • Photographer: Lukas Schaller, Jaan Sokk


GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: YII 2016
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy