Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Posts Tagged ‘France’

30 SOCIAL HOUSING UNITS in VILLEFRANCHE-SUR-SAÔNE, FRANCE by PETITDIDIERPRIOUX ARCHITECTES

Friday, October 23rd, 2015

Article source: PETITDIDIERPRIOUX ARCHITECTES

Intermediate dwellings

The project takes the form of an urban micro-operation aiming to link a park, that had been isolated until now, and a boulevard running through to the town centre. This has resulted in a pathway being created in the middle of the plot to better make use of its heart and to define an unusual landscape. To either side of this axis, two quite different housing typologies have been built: to the north, a two storey building crossing through the site and, to the south, a series of interleaved houses. Each housing unit is extended by a vast outdoor space positioned either next to the entrance or to the rear of the unit. The most symbolic, being that of the main building, is constructed from a double latticework envelope and, extending the living room, creates an additional space of around 20 m².

 Image Courtesy © Stephan Lucas

Image Courtesy © Stephan Lucas

  • Architects: PETITDIDIERPRIOUX ARCHITECTES
  • Project: 30 SOCIAL HOUSING UNITS
  • Location: Villefranche sur Saône (69), France 
  • Photography: Stephan Lucas
  • Client: Habitat BVS
  • Consultants: Abac ingénierie, All-trades engineering, Cubic, quantity surveying
  • Program: 30 intermediate social housing units
  • Surface: 2450 m² habitable floor area // 2700 m² net floor area
  • Calendar: Completed in April 2009
  • Cost: € 4.1 M excl. VAT

(more…)

DISTRICT COURT in GONESSE, FRANCE by PETITDIDIERPRIOUX

Tuesday, October 20th, 2015

Article source: PETITDIDIERPRIOUX

Complete restructuring

The project forms part of the reforms to the judicial map and aims to join together the activities of two courts in a single setting. Apart from having to restructure the offices, there was also a need to resolve the following dilemma: how to increase the reception areas for the public while remaining within the existing physical envelope? This was achieved by a clever interweaving of the various programmes, resulting in the concourse being enlarged by 50% and given an outdoor extension thanks to an esplanade linked to the public space. This device resolves the organisational problems at the same time as creating a new symbolic relationship between the public and the institution.

Image Courtesy © Stephan Lucas

Image Courtesy © Stephan Lucas

  • Architects: PETITDIDIERPRIOUX
  • Project: DISTRICT COURT
  • Location: GONESSE(95), Place de la liberté, FRANCE
  • Photography: Stephan Lucas
  • Client: Ministry of Justice
  • Program: Restructuring of offices and services, expansion of the waiting room, improvement of the courtroom and access for persons with reduced mobility
  • Surface: 1221 m² usable floor area
  • Calendar: Completed in February 2010
  • Cost: € 1.3 M excl. VAT

(more…)

25 APARTMENTS in Paris, France by PETITDIDIERPRIOUX

Friday, October 16th, 2015

Article source: PETITDIDIERPRIOUX

The project falls within the general framework of restructuring Porte Pouchet (Paris, 17th arrondissement) and, more particularly, the site represented by Rue Rebière which, until now, had been largely ignored. The 25 housing units are distributed over two buildings, each making reference to its specific context: a small tower develops the form generated by a small square on the west side. It is linked by walkways to a more compact building positioned on the street’s alignment and provides continuity with adjacent projects. These two systems generate diversified housing units (17 different types out of a total of 25) with views over the city and considerable thought given to positioning with regards neighbours. The result is an architecture that takes full advantage of this limited site (18 x 50 m).

Image Courtesy © Stephan Lucas

Image Courtesy © Stephan Lucas

  • Architects: PETITDIDIERPRIOUX
  • Project: 25 APARTMENTS
  • Location: Paris (17th arrondissement), Rue Pierre Rebière, France
  • Photography: Stephan Lucas
  • Client: Nexity Seeri
  • Program: Construction of 25 apartments for purchase + underground parking
  • Environmental objectives: Qualitel Certification RT 2005 -20% (French Thermal Regulation) // Cardonnel environmental management system
  • Surface: 1400 m² habitable floor area // 1650 m² net floor area + parking
  • Calendar: Completion February 2012
  • Cost: € 2.42 M excl. VAT

(more…)

55 HOUSING UNITS in LYON, FRANCE by PETITDIDIERPRIOUX

Thursday, October 15th, 2015

Article source: PETITDIDIERPRIOUX

“Single-level homes”, la Duchère

The operation resulted from a competition (“Archi’nova, comment habiterez-vous demain?” – Archi’nova, living in tomorrow’s world) launched by the Alliade group. The programs are built independently on the plot and share a central garden. The adopted morphology is diversified, urban in nature and the apartments of considerable quality: wet rooms are naturally lit and conservatories allow outdoor spaces to be incorporated during the summer months. A new typology is proposed: that of “single-level homes” in which a floor level corresponds to a single apartment. Taking up little floor area, they provide the vertical qualities of a detached house: four open faces, an outdoor space and considerable partitioning freedom as well as condominium-owned shared services.

Image Courtesy © Stephan Lucas

Image Courtesy © Stephan Lucas

  • Architects: PETITDIDIERPRIOUX
  • Project: 55 HOUSING UNITS
  • Location: Lyon (69), La Duchère urban development zone, France 
  • Photography: Stephan Lucas
  • Client: SLCI Promotion // ALLIADE
  • Program: Construction of 55 housing units including 41 for purchase and 14 for rent
  • Surface: 4 440 m2 net floor area + parking
  • Calendar: Completed in July 2009 (home buying) and November 2010 (rental)
  • Cost: € 5.5 M excl. VAT

(more…)

22 APARTMENTS AND A CHILDCARE CENTRE in Bagnolet, France by PETITDIDIERPRIOUX ARCHITECTES

Tuesday, October 13th, 2015

Article source: PETITDIDIERPRIOUX ARCHITECTES

In an urban fabric comprising a large number of single family homes and marked by former market gardens and industrial wastelands, the incorporation of a collective programme had to meet several conditions.

Image Courtesy © Stephan Lucas

Image Courtesy © Stephan Lucas

  • Architects: PETITDIDIERPRIOUX ARCHITECTES
  • Project: 22 APARTMENTS AND A CHILDCARE CENTRE
  • Location: Bagnolet, France
  • Photography: Stephan Lucas and David Boureau
  • Consultants: SLI (Sécurite Levage Ingénierie) All-trades engineering and quantity surveying
  • Client: Logis-Transports and Petite Enfance Gestion
  • Program: Construction of 22 apartments for social renting: studios, one-bedroom apartments, two-roomed apartments + childcare center (30 cribs // ground floor) + underground parking
  • Surface: 965 m² habitable floor area // 330 usable floor area // 1400 m² net floor area
  • Calendar: Completion October 2012
  • Cost: €2.4 M excl. VAT
  • Environmental objectives: RT 2005 -10% (French Thermal Regulation)

(more…)

Le Serpentin Refurbishment in Pantin, France by Agence RVA

Sunday, October 11th, 2015

Article source: Agence RVA

From urban downfall to urban renewal

At the turn of the twentieth century, the Courtillières neighbourhood was in decline and suffered from a degraded image: the isolated community had become subject to overpopulated housing units, a deteriorated housing stock, an increasingly impoverished population, rising unemployment rates, tension and violence in public spaces and schools, and dangerously high rates of illegal activity.

In response to this alarming situation, the French state and local government authorities chose to implement public funds through the National Urban Renewal Agency (ANRU previously known as the “Grand Projet de Ville”) in an effort to remediate the existing conditions for the welfare of the community and its residents. To facilitate the process, the cities, Pantin and Bobigny (the two cities within which the Serpentin project site is situated), created a public interest group (GIP) through which a public tender was launched calling for urban renewal proposals from teams regrouping expertise in the fields of urban planning and design, architecture, landscape architecture, engineering and sociology.

Image Courtesy © Luc Boegly

Image Courtesy © Luc Boegly

  • Architects: Agence RVA, Dominique Renaud, Philippe Vignaud and Associates
  • Project: Le Serpentin Refurbishment
  • Location: Pantin, France
  • Photography:  Luc Boegly, Agence RVA
  • Principal architect: Nicolas Trentesaux
  • Graphic designer: Atelier Pierre di Sciullo: 7-11 rue des Caillots, 93100 Montreuil
  • Engineers/Economists: ARCOBA -ARTELIA: 45 avenue Victor Hugo – Aubervilliers, 93534 La Plaine Saint-Denis
  • Landscape architect: Agence Vincent Pruvost: 47, boulevard Jeanne d’Arc, 93100 Montreuil
  • Client (public housing developer): Pantin Habitat OPH: 6 avenue du 8 Mai 1945, 93697 Pantin
  • Project site surface area: 75,000m² (more…)

Lamoricière school in Paris, France by archi5

Friday, October 9th, 2015

Article source: archi5

The planning and design of this refurbishment and extension project is the result of a very careful analysis of the context. The school faced several problems caused by the overlapping uses of space by several programmes, leading to confusion in traffic flow and hindered visibility of the nursery school and its access from Carnot Boulevard.

Image Courtesy ©  Thomas Jorion et Fabien Terreaux

Image Courtesy © Thomas Jorion et Fabien Terreaux

  • Architects: archi5
  • Project: Lamoricière school
  • Location: Paris, France
  • Photography: Thomas Jorion et Fabien Terreaux
  • Client: City of Paris.
  • Surface: 3 180 m²
  • Cost: 7 165 000 € Excl tax.
  • Timetable: Competition prize winner oct. 2007 – completion sept. 2011

(more…)

The extension of the Perrache-Confluence substation in Lyon, France by rue royale architectes

Thursday, October 8th, 2015

Article source: Anne Rolland

A disappearing act

It is rare that architects summon up the notion of disappearing when designing their projects. The very essence of architecture is the exact opposite. It is there to be seen, displayed, to make an impression. Sometimes, a site dictates the need to adopt a strategy where things are buried or hidden. This programme, at the heart of the Confluence district in Lyon, was intended to renovate and extend an electrical substation, which led the architects to imagine ways of making the object disappear. The project took up the challenge of producing something that would actually fade from memory and vanish over time.

Image Courtesy © Erick Saillet

Image Courtesy © Erick Saillet

  • Architects: rue royale architectes
  • Project: The extension of the Perrache-Confluence substation
  • Location: Lyon, France
  • Photography: Erick Saillet
  • Landscape designers: Hors champs
  • Conception, writing and press contact: Anne Rolland
  • Engineers:
    • Concrete Structure: Cerbéton
    • Building services, construction economist: Mgplus
  • Acoustics: Génie acoustique
  • Client: RTE / ERDF represented by Mickael Alex
  • Project management support: INEO
  • Environmental quality standards: Etamine (more…)

La Quintaine in Chasseneuil-du-Poitou, France by atelier d’architecture King Kong

Wednesday, October 7th, 2015

Article source: atelier d’architecture King Kong 

The town of Chasseneuil-du-Poitou wished to build a new hall for festivities and cultural events in a redevelopment area centred around the railway station. Designs for the new Hall had to respect the Technological Risks Prevention Plan implemented in the area. The building designed by King Kong was therefore positioned at a tangent to the outer perimeter demarcating this zone, oriented so as to limit noise pollution for those living in housing to the south of the plot.

Image Courtesy © Arthur Péquin

Image Courtesy © Arthur Péquin

  • Architects: atelier d’architecture King Kong – Jean-Christophe Masnada
  • Project: La Quintaine
  • Location: Chasseneuil-du-Poitou, France
  • Photography: Arthur Péquin
  • Client: City of Chasseneuil-du-Poitou
  • Project manager: Etienne Henry
  • Surface: 1 381 m2
  • Cost of building work: 3 640 935 € HT
  • Timeline:
    • contract awarded in July 2012
    • beginning of construction works in October 2013
    • project completed in June 2015
  • Procedure: restrained public designer election competition

(more…)

LILLE MÉTROPOLE COMMERCIAL COURT in Tourcoing, France by PETITDIDIERPRIOUX ARCHITECTES

Friday, October 2nd, 2015

Article source: PETITDIDIERPRIOUX ARCHITECTES

Renovation of the ground floor of the Mercure tower.

The installation of the Lille Métropole commercial court on the ground floor of the Mercure tower follows the merger of the courts of Lille and Roubaix-Tourcoing. This rehabitation represents an urban, symbolic and functional challenge.

Image Courtesy © 11H45

Image Courtesy © 11H45

  • Architects: PETITDIDIERPRIOUX ARCHITECTES
  • Project: LILLE MÉTROPOLE COMMERCIAL COURT
  • Location: Tourcoing, France
  • Photography: 11H45
  • Client: CCI Grand Lille
  • Consultants: BECT Lille All-trades engineering and quantity surveying, Acoustibel acoustics, Lightec lighting design
  • Program: Renovation of the ground floor of the Mercure tower and installation of the Commercial Court
  • Surface: 2000 m² usable floor area
  • Calendar: Completion January 2013
  • Cost: €4.4 M excl. VAT

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy