Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Posts Tagged ‘France’

Theatre 95 in Cergy-Pontoise, France by gpaa

Wednesday, July 29th, 2015

Article source: GPAA

The challenges of the project

The contractor’s definition of the project is articulated around a close link between reshaping the Théâtre 95, outlining an urban morphology, and finding free spaces in the urban island.The theatre’s extension is framed by a dialectic vision of interactions between town and theatre: the theatre stretches beyond its limits while the town must find in it a porous space, a space of journeys, echoes, dreams, encounters and everyday life, devoted to contemporary modes of expression and deliberately placed at the very heart of the town.

Image Courtesy © gpaa

Image Courtesy © gpaa

  • Architects: GPAA
  • Project: Theatre 95
  • Location: Cergy-Pontoise, France
  • Area: 3000 m2 auditorium / site: 10 000 m2
  • Schedule: Competition 2007 – Works March 2010 – May 2012
  • Cost of works: 9,800,000€ Before tax / 1M € on theatre equipment

(more…)

The PortHole in La Grande-Motte, France by TOMA! – team of manufacturers architects

Tuesday, July 28th, 2015

Article source: v2com

The PortHole pavilion is an experimental architecture, designed by Antonio Nardozzi & María Dolores del Sol Ontalba [TOMA!] for the tenth edition of the FAV at La Grande-Motte, decerned with the Jury and the Public awards.

Image Courtesy © TOMA! - team of manufacturers architects

Image Courtesy © TOMA! – team of manufacturers architects

  • Architects: TOMA! – team of manufacturers architects, Antonio NARDOZZI, María Dolores DEL SOL ONTALBA
  • Project: The PortHole
  • Location: Quay Paul Harris, La Grande Motte, France
  • Client: Festival des Architectures Vives
  • Software used: Rhino 5
  • Area of project: 9 m2
  • Project end date: June 2015

(more…)

Voutes of Major in Marseille, France by PietriArchitectes

Friday, July 24th, 2015

Article source: Pietri Architectes 

At the heart of the Euroméditerranée urban renewal project in Marseille, the Voûtes de la Major project faces two magnificent museums – the MUCEM and the CEREM – completed in 2013 and a high point of this extensive transformation.

Image Courtesy © PietriArchitectes

Image Courtesy © PietriArchitectes

  • Architects: PietriArchitectes 
  • Project: Voutes of Major in Marseille
  • Location: Boulevard du Littoral 13002, Marseilles, France
  • Owner: Euroméditerranée/City of Marseilles
  • Contracting authority’s representative: LC2I
  • Structural design office: ARCADIS
  • Fluids research office: Garcia Ingénierie
  • Consortium of general contractors: DUMEZ Méditerranée /GIRARD (more…)

Library of Fougères in France by TETRARC architecte

Thursday, July 23rd, 2015

Article source:  TETRARC architecte 

Tetrarc  realised the building and the interior design.

Image Courtesy © S_CHALMEAU

Image Courtesy © S_CHALMEAU

  • Architects: TETRARC architecte mandataire 
  • Project: Library of Fougères
  • Location: Fougères, France
  • Photography: S_CHALMEAU
  • Client: Fougères Communauté
  • Team: Jean-Pierre Macé, Rémi Tymen
  • Program: Construction de la médiathèque BDIV (Bibliothèque Départementale d’llle et Vilaine) de Fougères, aménagement intérieur et conception du mobilier.
  • Surface: 4 238 m²
  • Cost: 5,3 M€ HT
  • Calendar: 2007_2008

(more…)

École Nationale Supérieure Maritime in Le Havre, France by AIA Associés

Tuesday, July 21st, 2015

Article source: AIA Associés

This urban development is anchored in the relationship between the city and its docks; its morphology, its character and its texture all bring to mind ocean-faring vessels.

 Image Courtesy © Luc Boegly & Jacques Basile

Image Courtesy © Luc Boegly & Jacques Basile

  • Architects: AIA Associés (Laurent Pérusat and Jean-Pierre Buffi)
  • Project: École Nationale Supérieure Maritime in Le Havre
  • Location: Le Havre, France
  • Photography: Luc Boegly & Jacques Basile
  • Client: Communauté d’Agglomération Havraise (CODAH)
  • Compagny: Sogea Nord Ouest (Vinci subsidiary company )
  • Economist: Économie 80
  • Surface: 9650 m² SHON
  • Cost: 27,8 M€ HT
  • Calendar: 2012-2015

(more…)

HOTEL ROYAL PARIS in France by E DONNERSBERG INTERIORS

Tuesday, July 21st, 2015

Article source: EMMA DONNERSBERG

Hotel Royal, located in the heart of Paris, next to the neighborhood of Saint Germain, has beed designed by Emma Donnersberg Interiors and Michel Amar.

Image Courtesy © E DONNERSBERG INTERIORS

Image Courtesy © E DONNERSBERG INTERIORS

(more…)

SCAPE in Montpellier, FRANCE by NAS architecture

Sunday, July 19th, 2015

Article source: NAS architecture

For the 10 years of the Festival of Lively Architecture and in an as exceptional place as the hotel Saint Côme’s courtyard, the biad for the main Pavilion must be thoughtful and contextual . It seemed important to use the differents elements that punctuate the courtyard as a basis for the overall development of the pavilion’s shape. Begining from the ground, the pavilion unfolds in a multitude of random steps that can serve as reading spaces for visitors, rest or stages for the various events that take place during the Festival. The pavilion includes columns that surround it to form a large reception area for the public. Because of its shape and generosity, that interiority intrigue, consisting of a wall set design, this space becomes a place of informations and meetings around the Festival.

Image Courtesy © Paul KOZLOWSKI

Image Courtesy © Paul KOZLOWSKI

  • Architects: NAS architecture (Hadrien BALALUD DE SAINT JEAN, Guillaume GIRAUD, Johan LAURE)
  • Project: SCAPE
  • Location: Montpellier, FRANCE 
  • Photography: Paul KOZLOWSKI
  • Software used: Revit, Autodesk
  • Client: Festival of Lively Architecture (FAV)
  • Project Area : 30 sqm
  • Delivery date: June 2015

(more…)

Honoré de Balzac high school in Castelnau-le-Lez, France by NBJ architectes

Tuesday, July 14th, 2015

Article source: v2com 

The principal idea in the site of the high school Honoré de Balzac de Castelnau-le-Lez  was to reconquer space by a better distribution of constructions in order to create a scale of user-friendliness, as well in the buildings as in the outdoor areas. The first action was to reconsider the current landscape, to bring a functionality to external installations thus conveying true space qualities and to create a total logic of circulation within the site. The constitution of this new urbanity becomes the base of a shared and porous space, generator of exchanges comparable with the strategic constitution of a campus. The nature becomes the vector of a new contemporary urbanity organized around inter-connected buildings.

Image Courtesy © Paul KOZLOWSKI

Image Courtesy © Paul KOZLOWSKI

  • Architects: NBJ architectes, Elodie NOURRIGAT/Jacques BRION/Romain JAMOT
  • Project: Honoré de Balzac high school
  • Location: Castelnau-le-Lez, France
  • Photography: Paul KOZLOWSKI
  • Software used: Autocad
  • Landscape designer : Plus2 Paysage
  • Project area: 2200 m2 crées et 3500m2 rénovés
  • Project ending: Juin 2015
  • Cost: 10,4  Millions €

(more…)

Urban Renovation in Lormont, France by LAN Architecture

Tuesday, July 14th, 2015

Article source:  LAN Architecture

The Génicart district, located near the centre of Lormont and adjacent to the town’s main urban and interurban network, consists primarily of collective and social housing. Comprising 10% of the  city’s municipal territory, it accommodates roughly 10,500 people and 50% of Lormont’s population. This ambitious urban and social renovation project is organized around four different residences, located on the South sector of the district: Saint-Hilaire (387 units), Leroy (114 units), La Boétie (105 units) and Villon (104 units). The project has established a residentialisation programme. The term “residentialisation” originated in the 2000s and follows the first phase of rehabilitation of housing estates operated from the 80s. Residentialization responds pragmatically to the constraints of collective housing for large populations set by the investors. In this programme, housing units are gradually distinguished from one another, and public space follows suit. Through the use of pathways and a more progressive hierarchy of public and private, the presence of unused collective space is reduced. The pitfall of residentialization lies in its premise. It is an impoverishment of shared spaces, a homogeneous privatization of ground against the very principle of large sets: the free plan. The risk is to strengthen the withdrawal, and return once again to the margins of neighborhoods. The project area Génicart attempts to reconcile the redefinition and the free plan. Taking advantage of every opportunity offered by the need to intervene on the buildings, the project follows an overall strategy of making urban blocks more comprehensive through architecture, whilst keeping the landscape open. This is achieved through gradually transforming public and private spaces such as green areas, sports facilities, and new pathways into an entirely pedestrian area.

Image Courtesy © Julien Lanoo

Image Courtesy © Julien Lanoo

  • Architects: LAN Architecture
  • Project: Urban Renovation in Lormont (Rehabilitation of 709 housing units, relandscaping and creation of a new car park)
  • Location: Lormont, France
  • Photography: Julien Lanoo
  • Team: LAN (mandatory architect), Agence Franck Boutte (HEQ consultant), BASE (landscape architect), Beterem ingenierie (all-trades engineer)
  • Client: Domofrance
  • Time Table: 2009-2014
  • Budget: 16,8 Mio Euro excl. VAT

(more…)

M08 Rehabilitation of a Carthusian in Toulouse, France by BAST(Bureau Architectures Sans Titre)

Thursday, July 9th, 2015

Article source: BAST (Bureau Architectures Sans Titre)

A “Chartreuse” is a renovated while fundamentally changing its organization. The initial functions are reversed. The living areas are located on the first floor to enjoy the views and the sun terrace and the spaces at night find their place at the court. The entrance is directly upstairs through the terrace. Volumes added over time abruptly are coated wood stained black, seeking to make clear the body of old buildings in value. Accompanying this process, the private courtyard is widely planted to create a breath in this very mineral island and participate in the management of natural opposite.

Image Courtesy © Bast

Image Courtesy © Bast

  • Architects: BAST(Bureau Architectures Sans Titre)
  • Project: M08 Rehabilitation of a Carthusian
  • Location: Toulouse, France
  • Photography: Antoine Séguin
  • Client: Private
  • Surface: 90m2
  • Mission: Complète
  • Date: Livraison 2014
  • Budget: 90 000 € ht

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: Be Inspired Awards
xponential2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy