Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Posts Tagged ‘France’

Art school ENSA Nancy in France by Dietrich | Untertrifaller Architekten

Tuesday, February 21st, 2017

Article source: Dietrich | Untertrifaller Architekten

The Ecole Nationale Superieure d’Art, an art school in Nancy, forms the northern end of the new university campus ARTEM (ARt, TEchnology, Management), the largest new university complex in France, and occupies a central position between the city and the new campus premises. It accommodates all the facilities needed for the three educational fields of art, design and communication, such as studios, workshops and lecture halls, including the administration and spacious exhibition areas. Dietrich | Untertrifaller Architekten and Zoméno Architects won the competition in November 2010.

Image Courtesy © Bruno Klomfar

  • Architects: Dietrich | Untertrifaller Architekten (Christian Zoméno)
  • Project: Art school ENSA Nancy
  • Location: F-54000 Nancy, 84 rue Blandan, France
  • Photography: Bruno Klomfar
  • Client: City of Nancy
  • Project management: Andreas Laimer (DUA) Dimitri Grzanka (AACZ)
  • Cost planning: H. Bessère, Toul
  • Acoustics: Venathec, Vandoevre-lès-Nancy
  • Capacity: 320 students
  • Gross Floor Area: 8,590 m²
  • Competition: 2010 / 1. Price
  • Construction: 2013-2016

(more…)

School Jean-Monnet Broons in Brittany, France by Dietrich | Untertrifaller and Colas Durand Architectes

Friday, February 17th, 2017

Article source: Dietrich | Untertrifaller 

The Jean Monnet secondary school for around 600 students lies north of Broons, a 3000-resident town in Brittany, and is considered one of the most important educational facilities in the region.

The design by Dietrich | Untertrifaller Architekten and the French firm CDA (Colas Durand Architectes) reflects the concept of a modern school. Light wood, robust exposed concrete, a fresh red color and lots of glass characterize the warm, open atmosphere of the interior. The natural and untreated materials also pay tribute to local building traditions. The reinforced concrete design of the ground floor features a Breton stone facade, while the two-story classroom section in a mixed timber and concrete construction is covered with strips of wood. The clear and structured spatial organization facilitates an ideal workflow.

Image Courtesy © Frédéric Baron

  • Architects: Dietrich | Untertrifaller and Colas Durand Architectes
  • Project: School Jean-Monnet Broons
  • Location: F-22250 Broons, Brittany, France
  • Photography: Frédéric Baron
  • Client: Département des Côtes d’Armor
  • Project management: Ulrike Bale-Gabriel
  • Structural engineering: Espace Ingenierie, St. Brieux
  • Building services: Armor Ingenierie, Langueux
  • Sustainability: Act Environnement, Loos en Gohelle
  • Cost planning: M2C, Lamballe
  • Acoustics: Acoustibel, Chavagne
  • Capacity: 600 students
  • Gross Floor Area: 5,500 m²
  • Construction: 2013-2015

(more…)

Sports Centre Longvic in France by Dietrich | Untertrifaller & Sénéchal-Auclair

Thursday, February 16th, 2017

Article source: Dietrich | Untertrifaller 

Just like the sport itself, structures built for sports are always signifiers of identity. Especially in such provincial communities as Longvic in the south of Dijon, sports clubs play an important role in social life. Here the architecture of sports facilities can contribute to the self-image of the community. Named after the French hand baller Véronique Pecqueux-Rolland, the new sports hall offers ideal training and tournament conditions to the teams of the regional handball and martial arts leagues as well as to popular sports teams and various schools.

Image Courtesy © Julien Lanoo

  • Architects: Dietrich | Untertrifaller & Sénéchal-Auclair
  • Project: Sports Centre Longvic
  • Location: F-21604 Longvic, Route de Dijon, France
  • Photography: Julien Lanoo
  • Client: City of Longvic
  • Project management: Ulrike Bale-Gabriel
  • Structural engineering: Espace Ingenierie, St. Brieux
  • Building services: Armor Ingenierie, Langueux
  • Sustainability: Act Environnement, Loos en Gohelle
  • Cost planning: M2C, Lamballe
  • Acoustics: Acoustibel, Chavagne
  • Capacity: 550 users
  • Gross Floor Area: 2,780 m²
  • Construction: 2013-2015

(more…)

Kayak Club in Caen, France by Inessa Hansch architecte

Wednesday, February 15th, 2017

Article source: Metropolis Communication

Inessa Hansch worked on the project redevelopment of the public spaces and urban furniture of the point of the presqu’île de Caen (peninsula of Caen), where the Alexis-de-Tocqueville library, designed by OMA, has just been inaugurated. In conjunction with this project she also delivered a new space dedicated to boating activities.

Encircled by the Saint-Pierre basin, the maritime canal and the Victor-Hugo channel, the future Palais de Justice and the Alexis-de-Tocqueville library stand on the 11 hectares of a former wasteland at the far end of the Caen Peninsula.

Image Courtesy © Maxime Delvaux

  • Architects: Inessa Hansch architecte
  • Project: Kayak Club
  • Location: Presqu’île de Caen (peninsula), France
  • Photography: Maxime Delvaux
  • Client: City of Caen
  • Prime contractor: Inessa Hansch architect, Egis
  • Cost: €375,000 excluding VAT
  • Surface area: 432 m²
  • Calendar: delivered in 2016

(more…)

Innovative Companies Hotel in Anglet, France by Guiraud-Manenc Architectural SARL

Thursday, February 9th, 2017

Article source: Guiraud-Manenc Architectural SARL 

Located on the Landes de Juzan campus in Anglet, the Activity Generator proposed by the Côte-Basque-Adour Agglomeration is a place where innovative young companies can be found, encouraging interdisciplinary cross-fertilization between academic research and industrial knowledge.

This business hotel is set in an urban wasteland, open on a wood and a protected estey in the heart of the Basque coast Adour. The building is a reflection of the dialogue between this landscaped site and the program.

Image Courtesy © Guiraud-Manenc Architectural SARL

  • Architects: Guiraud-Manenc Architectural SARL
  • Project: Innovative Companies Hotel
  • Location: Anglet 64, France
  • Client: Agglomératon Côte-Basque-Adour
  • Constructon economist: BETIKO
  • Landscaping: Trouillot & Hermel
  • Ergonome: Anteis
  • Structural and envelope consultants: TERRELL
  • HQE design ofce: AI environnement
  • HVAC fuids, electricity: Atlantc Map
  • VRD ofce: IMS
  • OPC : Rodolphe Guérin
  • Budget: building 2,820,000 € excluding taxes, special foundatons: 230,0000 € excl. Tax, VRD with
  • Area: 1,799 m2 SDP + 500 m2 of semi-buried parking (SHON RT: 1,238 m2)
  • Phase: competton winner in 2013, Delivery July 2016 opening of site April 2015

(more…)

Anglet South Coastline in France by Debarre Duplantiers Associés Architecture & Paysage

Thursday, February 9th, 2017

Article source: Debarre Duplantiers Associés Architecture & Paysage 

Meeting point between the high mountains of the Pyrenees and the Landes forest, the southern coast of Anglet combines exceptional geography in a premium urban situation.

It is the true gateway to the city from its chic neighbor Biarritz.

Nightime view on to the promenade beach, Image Courtesy © Arthur Péquin

  • Architects: Debarre Duplantiers Associés Architecture & Paysage
  • Project: Anglet South Coastline
  • Location: Anglet, France
  • Photography: Yohan Zerdoun and Arthur Péquin
  • Client: City of Anglet
  • Design team: Anouk Debarre Landscape Architect, Martin Duplantier Architect, Anton Yon Olano lighting designer
  • Enterprises executor:
    • DUBOS + EUROVIA – Structural works and installation furnitures
    • GUICHARD – Plantation lot
    • COREBA – lighting lot
    • HOURCADE – Framing lot
    • BOBION et JOANIE – Water works
  • Cost: 4 M€
  • Number of trees insert in a project:
    • Trees stems: 246 units
    • Shrubs: 1689 units
    • Annual and perennial grasses: 3605 units
  • Dimensional datum: 38 000 sqm
  • Crhonology: 2011 (Winner of the Design Competition) – 2013 (Completed works)

(more…)

Evry Housing units in France by Beckmann-N’Thépé

Wednesday, February 8th, 2017

Article source: Beckmann-N’Thépé

This project is part of the scheme to reconsider urban identity in the Centre Urbain, the new neighbourhood that is the emblem of the future Evry. Rows, set back buildings, an interplay of terraces, and “urban windows” create an openness towards the heart of the small island.

Image Courtesy © Olivier Amsellem

  • Architects: Beckmann-N’Thépé (Françoise N’Thépé)
  • Project: Evry Housing units (RY3 lot: 98 dwelling units + 4 shops + car park)
  • Location: Évry, France
  • Photography: Olivier Amsellem
  • Software used: Autocad
  • Associated architects: RY1+2 lots: Claus en Kaan, Carlos Jimenez studio
  • Landscape designers: Agence Desvignes
  • Construction managing service: SNC Lavalin
  • Client: ING Real Estate + Crédit Agricole Immobilier
  • Client executive manager: Orénoque
  • Developer: AFTRP

(more…)

Marne-la-Vallée University Library in Paris, France by Beckmann-N’Thépé

Tuesday, February 7th, 2017

Article source: Beckmann-N’Thépé

Future heart and social area of the Marne-la-Vallée university campus, the new central library has the significant advantage of being located on an outstanding site: the Ferme de la Haute Maison. Dating from the 17th century, this \”historic\” site endows the building with a strategic role. Its identity does not just stem from the quality of the constructions: the surrounding moat, which extends into a water garden, and the central courtyard which becomes the main parvis, are two federating components of this site, generating a special emotion.

Image Courtesy © Olivier Amsellem

  • Architects: Beckmann-N’Thépé
  • Project: Marne-la-Vallée University Library
  • Location: Marne-la-Vallée, Paris, France
  • Photography: Olivier Amsellem
  • Software used: Autocad
  • Client: Marne-la-Vallée University (Marne-la-Vallée –77, France)
  • Client Assistance: AURIS (Boulogne Billancourt – 92, France)
  • Project manager: Hélène Méhats
  • Architects: Fabio Cummaudo, Wilfried Daufy, Anne-Catherine Dufros, Marc Durand, Nicolas Gaudard, Thamila Hamiti, David Malaval, David Tajchman, Frédéric Taupin
  • Assistant architects: Amélie Authier, Maïté Dupont, Li Fang, Linna Lay, Laetitia Pignol

(more…)

EPILPSY RESIDENTIAL CARE HOME in Dommartin-lès-Toul, France by ATELIER MARTEL

Thursday, February 2nd, 2017

Article source: ATELIER MARTEL

The site is located between pastures and activity areas in the semi-urban fringe located at the outskirts of the small town of Dommartin-lès-Toul. It extends on a gentle slope in front of the parking of the former American hospital and opens up to the panorama of the Moselle valley.

The value system based on which historical cities have been built has been substituted by the logic of traffic flow and lower cost. And even if it is unable to produce any urban quality, the so called “activity area” continues to be, most of the time, the place of work of contemporary architects, as it is where the cities expand and develop. At the same time, these unrestrained city fringes represent a source of imagination for the architects, a comparator, a particular landscape, extremely contemporary, hence fascinating, and therefore; able to convey emotions and memories.

Image Courtesy © Mayanna von Ledebur

  • Architects: ATELIER MARTEL
  • Project: EPILPSY RESIDENTIAL CARE HOME
  • Location: Dommartin-lès-Toul, 54200, France
  • Photography: Mayanna von Ledebur
  • General contractor: O.H.S. de Lorraine
  • Project manager: atelier Martel; BET Egis Bâtiments
  • Mis¬sion: Base + OPC et SSI
  • Artistic collaboration: Mayanna von Ledebur
  • Structural work: PEDUZZI BATIMENT
  • Exterior joinery: WUCHER
  • Interior joinery : G.V.A.
  • Area (SHAB): 3 200 m²
  • Construction cost (HT): 5,2 M€
  • Calendar: Study 2011/12, construction 2013/2015

(more…)

Public condenser in Paris, France by MUOTO Architectes

Wednesday, February 1st, 2017

Article source: MUOTO Architectes 

The project is a public facility, situated on the new campus of Paris-Saclay. The building hosts a mix of activities including indoor and outdoor sports facilities, a restaurant, cafeteria, and various public spaces: a pedestrian square, street terraces, park areas for deliveries, bikes and cars. The building is organised vertically with its different activities superimposed on one another, using the roof as a panoramic playground for football and basketball games. The different areas are linked by an open staircase that allows independant accesses. The building takes the form of an urban shelf, a vertical public space, accessible to all campus visitors, day or night.

Image Courtesy © MUOTO Architectes

  • Architects: MUOTO Architectes
  • Project: Public condenser
  • Location: Paris, France
  • Client: Etablissement Public Paris Saclay (EPPS)
  • Consultants: Y-Ingénierie, Bollinger & Grohmann, Alternative, Novorest
  • Budget: 6.500.000 €
  • Area: 4097 m² + terraces and public space
  • Year: 2011 – 2016

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley:Microstation License
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy