Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Posts Tagged ‘France’

50 Housing units in Limeil-Brevannes, France by BRUTHER

Thursday, May 7th, 2015

Article source: BRUTHER

The problem in the understanding of in-habitation is that it is perceived as purely utilitarian. Perceiving it as such, is to deny it of all the structural aspects it has on one’s perception and thus on one’s way of thinking. In redefining the habitat and in admitting its competitive part, one realizes that it is closely related to aesthetics. In that sense, inhabiting would contain an essential aesthetic approach. However, the question is how one can think habitation beyond its purely functional use, and instead seeing it as contemplative and thus as aesthetic? Wouldn’t it be denying its primary function of shelter and protection? In what way could inhabiting and dwelling, as a retreat from the world, be a space for reflection and contemplation of the exterior, and even be understood as privileged space?

Image Courtesy © Filip Dujardin

Image Courtesy © Filip Dujardin

  • Architects: BRUTHER
  • Project: 50 Housing units _ Limeil-Brevannes
  • Location: Limeil-Brévannes, France
  • Photography: Filip Dujardin
  • Head designer: Bruther
  • Partenaires: Evp, Michel Forgue, Cferm
  • Client: Batigère
  • Size qm: 4 000
  • Invited competition: 2013
  • Completion: 2013

(more…)

IGN and Météo France Geosciences centre in Saint-Mandé by Architecture Patrick Mauger

Sunday, May 3rd, 2015

Article source: Architecture Patrick Mauger

Description :

The IGN and Météo France Geosciences centre: a major renovation operation permitting the transformation of a 1980’s block into a Very High Energy Performance (VHEP) building with a surface area of 15,900 m².

Image Courtesy © Michel Denancé

Image Courtesy © Michel Denancé

  • Architects: Architecture Patrick Mauger
  • Project: IGN and Météo France Geo sciences centre
  • Location: 73-75, avenue de Paris, 94165 Saint-Mandé, France
  • Photography: Michel Denancé
  • Collaborators: SICRA, lead contractor; CBC Bluntzer, façade subcontractor; LEFORT FRANCHETEAU, HVAC; PHIBOR, power and lighting installations-communications installations
  • Client: French Ministry of Ecology, Sustainable development, and Energy (Ministère de l’Ecologie, du Développement durable et de l’Energie-MEDDE)
  • Programme: Offices, inter-company restaurant, commercial space, social, cultural and recreational areas
  • County: Val-de-Marne (94)   (more…)

New’R, ZAC EuroNantes Gare in Nantes, France by Hamonic+Masson & Associés architects

Sunday, May 3rd, 2015

Article source: Hamonic+Masson & Associés architects

This emblematic project in the EuroNantes quarter introduces a gradation in the way people live in the air. The lower floors come in varying kinds of outside spaces with plant bins built into the railings. The higher floors, above any obstructed views, have terraces that become big panoramic screens with winter gardens protected from winds and bad weather. The script is honed and simple. The building reflects an image of great sobriety. Encased in light-coloured metal sidings, the façades catch the light in a constantly changing play of reflected light. Work on the skyline introduces variations in forms and varying ownership of the roofs. This enables different scales of views to people looking at the building from a distance and a diversity of places for the building’s users. The design plays on the idea of movement, backgrounds and multiplicity. Architecture in cinema scope.

Image Courtesy © Hamonic+Masson & Associés architects

Image Courtesy © Hamonic+Masson & Associés architects

  • Architects: Hamonic+Masson & Associés architects
  • Project: New’R, ZAC EuroNantes Gare
  • Location: Nantes, ZAC EuroNantesGare, block 1C
  • Calendar: Under construction, completion in 2017
  • Client: Kaufman&Broad
  • Inspection body: SOCOTEC
  • Contractor: Nantes MétropoleAménagement
  • Environment: RT 2012
  • Graphics: Luxigon
  • Urban planners: Atelier Ruelle
  • Surface: 10 352 m²

(more…)

LEISURE FACILITY ON THE LAKE OF VIOREAU in FRANCE by GUINEE*POTIN Architects

Thursday, April 30th, 2015

Article source: GUINEE*POTIN Architects

In the city of Joué sur Erdre, aside the lake of Vioreau, is set the Leisure Facility on the site called ‘la Boustière’.

The localization of the project is generated ‘naturally’ on three borders : on the North side the building is sitting on a hill ; there is an existing pathway bypassing the site from North to South ; a camping field is set on the West part of the site.

The site is turned to the South, facing the shores and the banks of the lake.

Discovering the site, one can measure the importance of a project that would have to be set as a link between the different elements composing the environment : the water sports facility, the parking lot uphill, the archery training spot, the camping site, and the pathway going to the lake.

Image Courtesy © Stephane Chalmeau

Image Courtesy © Stephane Chalmeau

  • Architects: GUINEE*POTIN Architects
  • Project: LEISURE FACILITY ON THE LAKE OF VIOREAU
  • Location: Vioreau’s Lake, la Boustière, 44 440, Joué-sur-Erdre, FRANCE
  • Photography: Stephane Chalmeau, Nicolas Pineau
  • Architect in charge: Agence GUINEE*POTIN Architects , Anne-Flore Guinée et Hervé Potin architects
  • Assistant architect : Camille Michel, team project leader
  • Landscape design: Guillaume Sevin Paysages
  • Client: Conseil Général de Loire-Atlantique (more…)

BIOPOLE, biotech business incubator in Rennes, France by PERIPHERIQUES Architectes

Saturday, April 25th, 2015

Article source: PERIPHERIQUES Architectes

The side that we have taken in the urban implantation as well as in the architectural expression consists in an large quadrangle around an atrium-patio. The ambivalent need to create a program preserving the confidentiality of the companies and in the same time providing a good façade isolation leads to a sort of a « fortified » architecture which is being quite the opposite of the desired convivial working space.

Image Courtesy © Luc Boegly

Image Courtesy © Luc Boegly

  • Architects: PERIPHERIQUES Architectes, Anne-Françoise Jumeau + Emmanuelle Marin + David Trottin
  • Project: BIOPOLE,biotech business incubator
  • Location: Rennes, France
  • Photography: Luc Boegly
  • Software used: AutoCAD
  • Project manager: Julie-Laure Anthonioz, Claire Gaudin et Stéphane Raza
  • Site supervision : Antoine Roy ( mi+ro )
  • BET TCE, HQE: Egis Centre Ouest, agence Rennes
  • BET acoustique: Peutz et Associés   (more…)

Hippodrome de la Baie in Yffiniac, France by NOMADE Architects

Thursday, April 23rd, 2015

Article source: NOMADE Architects

NOMADE architects recently delivered the project for rehabilitation and extension of the “Hippodrome de la Baie racecourse in Yffiniac”, a few kilometers from the downtown Saint-Brieuc, in Brittany. NOMADE architects developed a unique context-sensitive yet singular design to renovate this structure, establishing a dynamic dialogue between the old and the new.

Image Courtesy © Patrick Miara

Image Courtesy © Patrick Miara

  • Architects: NOMADE Architects
  • Project: Hippodrome de la Baie
  • Location: Yffiniac, France
  • Photography: Patrick Miara
  • Contract management: Saint-Brieuc Conurbation / Saint-BrieucAgglomération
  • Competition: 2012
  • Delivery: 2015
  • Duration of the operation: 14 months
  • Consultancy: Basic contract management on behalf of the public authority + diagnostic
  • Net internal surface area / net useful area: 1 095 m² 912 m²
  • Total cost of the building work: 3,08 M € HT
  • Partners: BETEREM ingénierie
  • Performance rating: LABEL BBC, RT 2012

(more…)

SANDSTONE AND PINE in MILLY-LA-FORÊT, FRANCE by Joly&Loiret Agence d’Architecture

Wednesday, April 22nd, 2015

Article source: Joly&Loiret Agence d’Architecture

INFORMATION CENTRE FOR THE PARC NATUREL RÉGIONAL DU GÂTINAIS, MILLY-LA-FORÊT

For our project for an information centre for the Parc Naturel Régional du Gâtinais Français in the historic town of Milly-la Forêt, we worked with regional typologies and local vernacular: uninterrupted walls of pale grey stones, streetscapes of alternating facades and gables, stone floors and drainage channels, wooden gates and shutters, flat-tiled roofs, zinc gutters and drainpipes.

Image Courtesy © JOLY&LOIRET ARCHITECTURE AGENCY

Image Courtesy © JOLY&LOIRET ARCHITECTURE AGENCY

  • Architects: Joly&Loiret Agence d’Architecture
  • Project: SANDSTONE AND PINE
  • Location: MILLY-LA-FORÊT, FRANCE
  • COMISSION: PUBLIC COMPETITION
  • CLIENT: CONSEIL GÉNÉRAL DE L’ESSONNE
  • AREA: 1000 M² SHON
  • VALUE: 1.8 M€ (INC. LANDSCAPING)
  • DATE: COMPLETION DUE 2013
  • ASSIGNMENT: ARCHITECTS AND SUSTAINABLE BUILT ENVIRONMENT SPECIALISTS
  • SUSTAINABILITY: PASSIVE BUILDING – 15KW.H/M² HEATING
  • DESIGN TEAM: CFERM MEP AND ENVIRONMENTAL CONSULTANT, EVP STRUCTURAL ENGINEER, V. POURTAU QUANTITY SURVEYOR

(more…)

Anne de Bretagne secondary school in Saint-Herblain, France by Philippe Gazeau

Saturday, April 18th, 2015

Article source: Philippe Gazeau

West of Nantes, the new Collège Anne de Bretagne secondary school at St-Herblain stands out in the location as a feature linking a town park, various neighboring public utilities and the Loire valley landscape. The project fits into the site through an irregular base dressed in timber powerfully set into the slightly sloping land. This rough ground floor bears a much simpler looping figure that tapers on the upper floor housing the classrooms. The base blends in with the immediate vicinity while the upstairs area looks out over the landscape further afield.

Image Courtesy © Philippe Ruault

Image Courtesy © Philippe Ruault

  • Architects: Philippe Gazeau
  • Project: Anne de Bretagne secondary school
  • Location: Saint-Herblain, France
  • Photography: Philippe Ruault
  • Client: Loire Atlantique county council
  • Competition: 2009
  • Delivery: 2014
  • Program: Rebuilding of the Collège Anne de Bretagne secondary school, 700 school, restaurant, staff housing, cycle shed.
  • Energy Efficiency: BBC low energy consumption (RT2005), HQE standard without certification.
  • Materials: concrete structure, timber cladding, stainless steel-type aluminium cladding, vertical coloured glass sunshades
  • Area: 4,712 m² usable area / 6,443 m² gross area
  • Cost: €11,344,346 ex-VAT (with the 3 extra staff houses added at the final preliminary design stage)

(more…)

Lycée Neslon Mandela Secondary School in Paris, France by Philippe Gazeau

Friday, April 17th, 2015

Article source: Philippe Gazeau

Set on the Etampes plateau with a view as far as the eye can see across the natural landscape and farmland, the new Lycée d’Etampes secondary school is the first building in the built-up Paris area visible from the Beauce plain.
The building stands on the boundary between the two regions and itself has that dual status as a kind of built-up landscape, despite its large scale.

Image Courtesy © Philippe Ruault

Image Courtesy © Philippe Ruault

  • Architects: Philippe Gazeau
  • Project: Lycée Neslon Mandela Secondary School
  • Location: Paris, France
  • Photography: Philippe Ruault
  • Client: Ile de France Region, Operational division: Essonne aménagement
  • Competition: 2008
  • Delivery: 2015
  • Surface / Area: 11,232m² gross area
  • Cost: €18,850,000 ex-VAT
  • Program: Lycée professional Nelson Mandela (formerly Louis Blériot) training college, Subjects taught: technology, tertiary, health and welfare, cookery, with restaurant and kitchen, 8 staff houses, cycle shed.
  • Energy Efficiency: BBC low energy consumption (RT2005), HQE/lycée certification, THPE (very high energy performance)/housing.
  • Materials: concrete post/beam structure, Reynobond panel frontage, photovoltaic panels

(more…)

Ecopole and business incubator in Concarneau, France by ENO ARCHITECTES

Wednesday, April 15th, 2015

Article source: ENO ARCHITECTES

Building “image”, symbolic and copy, the project is in its form and purpose, to meet these requirements : the visitor should immediately understand the nature, the DNA, of the building.  Emblematic bio climatic elements serve to the project and not the reverse.

They shape the project as well as the traditional components (wall, etc. roof).  3 requirements, 3 heights, 1 main entrance: it is the pragmatic application of the combined program bio climatic approach that guides the design of the project.

Image Courtesy © Pascal Leopold

Image Courtesy © Pascal Leopold

  • Architects: ENO ARCHITECTES
  • Project: Ecopole and business incubator
  • Location: Zone Colguen 29900, France
  • Photography: Pascal Leopold
  • Software used:  ARCHICAD 17
  • Client: Concarneau Cornwall Agglomeration
  • Surface: 770 m2
  • Calendar: Reception January 2015
  • Cost: € 1,300,000 / HT

(more…)

Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy