Open side-bar Menu

Posts Tagged ‘France’

241 Sports center Hector Berlioz Vincennes in France by Dietmar Feichtinger Architectes

Friday, May 9th, 2014

Article source: Dietmar Feichtinger Architectes

Program: Restructuration of the sport center Hector Berlioz, gym, Mindren hall for martial arts, Burgeat hall for boxing, fitness room, judo,  basketball, storage, cloakrooms and entrance hall.

Image Courtesy © DFA - David Boureau

Image Courtesy © DFA – David Boureau

  • Architects: Dietmar Feichtinger Architectes
  • Project: 241 Sports center Hector Berlioz Vincennes
  • Location: 112 bis, Avenue de Paris, 94304 Vincennes, France
  • Photography: DFA – David Boureau
  • Project team leader planning: José Luis Fuentes
  • Contractors: GENETON Entreprise générale
  • Client: City of Vincennes
  • Team: Dietmar Feichtinger Architectes (head designer); INGEROP (structural engineering, MEP engineering, cost planning, acoustics and sustainability)
  • Surface: 3 723 m²
  • Budget: 6.8 M€
  • Completion: October 2013


Offices Lille in Euralille, France by LAN Architecture

Wednesday, May 7th, 2014

Article source: LAN Architecture

In 1990, in his preface titled “Quantum Leap” for the work presenting the Euralille project[1], Rem Koolhaas wrote: “In our contemporary world, programs become abstract in the sense that they are no longer tied to a specific place or city. They float and gravitate opportunistically around those places that provides them with the most connections.” And then, “All these facts describe a new condition that is at once local and global, as important for the “Japanese” as it is for the “Lillois.”

Image Courtesy ©  Julien Lanoo

Image Courtesy © Julien Lanoo

  • Architects: LAN Architecture
  • Project: Offices Lille
  • Location: Euralille, France
  • PROGRAM: Construction of an office and retail building
  • PROJECT MANAGER: Sogeprom, Projectim
  • INVESTOR: Groupe IRD
  • NET SURFACE AREA: 3 486 m²
  • PROJECT TIMELINE: 2010 -2014
  • TEAM: LAN Architecture (Commissioned architects), Egis (Project supervisor), Act Environnement (Environmental consultant), IOSIS (All trades engineering), Elioth (facades), Flandres Acoustique (Acoustics).
  • BUILDER: SPIE (General Contractor)


Extension of Université de Provence in Aix-en-Provence, France by Dietmar Feichtinger Architectes

Tuesday, May 6th, 2014

Article source: Dietmar Feichtinger Architectes

Multimedia building T1

  • 2 auditoriums
  • 6 salles de cours multimédia | 6 Multimedia classrooms
  • 3 classrooms
  • Offices
  • Salle de réunion | Meeting room
Image Courtesy © Sergio Grazia

Image Courtesy © Sergio Grazia

  • Architects: Dietmar Feichtinger Architectes
  • Project: Extension of Université de Provence
  • Location: Aix-en-Provence, France
  • Photography: Sergio Grazia
  • Client: Aix-Marseille Université
  • Project team leader: José Luis Fuentes, Peter Mitterer
  • Team Planning: Ralitsa Kafova, Sabine Kopp, Zuzana Janouskova , Katja Pargger, Stephan Schwarz, Arne Speiser.
  • Team Competition: José Luis Fuentes, Zuzana Janouskova, Barbara Feichtinger-Felber, Ghislain Richoux, Jutta Eckel, Lukas Brus, Ralitsa Kafova.
  • Site Supervision: José Luis Fuentes, Peter Mitterer, Eric Dussol (Assistance pour le DET)
  • Site Area: 50336 sqm
  • Floor area: T1 T2: 6.119 m², T3: 1.918 m²
  • Built-up area: T1 T2: 1.546 m², T3: 590 m²
  • M3: T1 T2: 20.582 m³, T3: 6.800 m³
  • Competition: 01 | 2008
  • Start of planning: Parking:  05 | 2008, T1 T2: 05 | 2008, T3: 07 | 2011
  • Completion: Parking:  09 | 2010, T1 T2: 04 | 2013
  • Coût: Parking: 1 122 000 Euro TTC, T1 T2:11 360 000 Euro TTC


Passerelle de la Paix in Caluire-et-Cuire, France by Dietmar Feichtinger Architectes

Saturday, May 3rd, 2014

Article source: Dietmar Feichtinger Architectes

The new bridge for pedestrians and cyclists over the Rhone in Lyon – la passerelle de la Paix – reveals the landscape and urban changes.

This portion of the river is part of the development of the city to the North. The footbridge links the conference centre ‘Cité Internationale’ and St. Claire as well as two major parks on each side of the river, the Parc de la Tete d’or and the Parc of Saint Claire.

Image Courtesy © Michael Zimmermann

Image Courtesy © Michael Zimmermann

  • Architects: Dietmar Feichtinger Architectes
  • Project: Passerelle de la Paix
  • Location: Caluire-et-Cuire, France
  • Photography: Michael Zimmermann, Jose Luis Fuentes
  • Client: Communauté Urbaine de Lyon
  • Structural engineer: Schlaich Bergermann & Partner
  • Steel contractor: Zwahlen & Mayr
  • Structural engineer for detailed design and erection analysis: T-Ingénierie
  • Heavy lifting subcontractor: Mammoet
  • Temporary cable support structure: VSL
  • Design Team First Competition: Claire Bodénez, Silviu Aldea, Simone Breitkopf, Benni Eder, Teresa Krenn, José Luis Fuentes
  • Design Team Second Competition: José Luis Fuentes, An Vranken
  • Project Team Leader Planning: José Luis Fuentes
  • Team Planning: José Luis Fuentes, An Vranken, Arne Speiser, Vincent Chalot, Mathias Neveling. Manuela Certan
  • Competition: 24/04/2006 (first competition), 21/01/2008 (second competition)
  • Start of planning: 21 april 2009
  • Start of construction: 29 november 20011
  • Completion: 17 mars 2014
  • Building Costs: 9 795 500 €HT


Multimedia library in Osny 95, France by Triptyque Architecture

Thursday, May 1st, 2014

Article source: Triptyque Architecture

The multimedia library of Osny was designed by Triptyque’s architects as a covered urban space : an extension of the public space. The project draws freeing up the architectural plan, reducing the boundaries between inside and outside. The building is designed like a hall, emphasizing spatial fluidity and scalability of interior spaces for future adaptations.

Image Courtesy © Triptyque Architecture

Image Courtesy © Triptyque Architecture

  • Architects: Triptyque Architecture
  • Project: Multimedia library
  • Location: Osny 95, France
  • Photography: Triptyque Architecture
  • Project owner: Mairie d’Osny
  • Mastery of work: Triptyque (agent architect) / Bidard &Raissi (architect associate)
  • Program: Médiathèque BBC
  • Mission: basis mission
  • Surface SHON: 1487 m²
  • Plot area: 2150 m²
  • Budget: 3,65M€
  • Planning: under construction
  • Delivery: Avril 2015
  • Partner: Greg Bousquet, Carolina Bueno, Guillaume Sibaud et Olivier Raffaelli
  • General Coordinator: Morgan Rapy
  • Project Manager: Damien Murat
  • Technical Consultancy TCE: Arcadis
  • Acoustician: Tisseyre & associés
  • General Firm: Fayolle & Fils


GIPES – Institut de Formation des Professionnels de la Santé in Avignon, France by NBJ architects

Monday, April 28th, 2014

Article source: NBJ architects

The project is an interior renovation of an existing building and seeks to establish a coherent whole operation by adapting the program to the needs and uses of new users. The intervention is essentially a reorganization of interior spaces, limiting interventions on buildings and ensuring optimization of quality and comfort of use. The general principles of circulation of the old building are maintained and adapted to the standards required by the change of destination.

Image Courtesy © Paul KOZLOWSKI

Image Courtesy © Paul KOZLOWSKI

  • Architects: NBJ architects
  • Project: GIPES – Institut de Formation des Professionnels de la Santé
  • Location: Avignon, France
  • Photography: Paul KOZLOWSKI
  • Client: Région PACA – Direction des Lycée
  • Architects in Change: Elodie NOURRIGAT/Jacques BRION/Romain JAMOT– NBJ Architectes
  • Project Area: 6 830 sqm
  • Cost: 3 Millions € HT
  • Delivery date: December 2012


Patinoire de Gap – Rink in Gap, France by Sarl Patrick Millet

Wednesday, April 23rd, 2014

Article source: Tekla

This project is renovation of an old skating stadium, keeping the existing timber structures erected in the early 70s. This structure was reinforced in order to support new loads and to fill the current norms, especially parasismic norms as Gap  is located in the Alps. The structure is now a mix of timber, steel and concrete. Concrete was used to stabilize the overall structure. The structure includes circular concrete columns, each one meter in diameter.

Image Courtesy © Sarl Patrick Millet

  • Structural engineering:  Sarl Patrick Millet
  • Project: Patinoire de Gap – Rink
  • Location: Gap, France



Saturday, April 19th, 2014



The building and its location

The media library is pointing at three directions: East, West and South. These are making up the three images and views of the building.

Image Courtesy © Luc Boegly

Image Courtesy © Luc Boegly

  • Architects: OPUS 5 Architectes
  • Project: MEDIA LIBRARY
  • Location: BRITTANY, FRANCE
  • Photography: Luc Boegly and Bruno DECARIS
  • Project owner: Ville de Pontivy
  • Project management: Opus 5 architectes, Structural engineer Batiserf, Fluids engineer Louis Cholet, Acoustic engineer Impedance, Economist Bureau Michel Forgue,
  • Program: construction of a media library and public archives
  • Area: 2 700m²
  • Cost of works: 5.2M€ HT
  • Schedule: Delivery September 2013


Marcel Sembat high school in Sottevillelès Rouen, France by archi5

Friday, April 11th, 2014

Article source: archi5

On an abandoned suburb, the project made waking up every day to attend school under an outstanding green-roofed structure as a child’s right.

The Marcel Sembat High School offers technical education about motors and vehicle mechanics. It demands vast spaces with high ceilings and large surfaces. It’s located in a declining industrial suburb of the port of Rouen, France.

Image Courtesy © Sergio Grazia, Thomas Jorion

  • Architects: archi5
  • Project: Marcel Sembat high school
  • Location: Sottevillelès Rouen, France
  • Photography: Sergio Grazia, Thomas Jorion
  • Software used: Autocad and Adobe Creative Suite
  • Client: Haute Normandie district.
  • Collaborators: B. Huidobro, IOSIS Ouest, SPEC, ABC Décibel
  • Steel structure contractor: Constructions Métalliques Charondière
  • Main contractor: Millery Colas
  • Surface: 12 764 m2
  • Cost: 35 320 318 Euros without taxes
  • Time-table: competition winner October 2005 – Completion 2011
  • Steel structure size: 83 x 141 m
  • Steel structure weight: 1000 tons

Espace Culturel Marc Steckar in Paris, France by ARCHICLUB

Friday, April 11th, 2014

Article source: ARCHICLUB

Urban approach . The study site is a vacant lot owned by the city of Bessancourt and located a few hundred meters away from the town hall. Its location is in continuity with its historic downtown. The site is marked on the north by the imposing presence of a church. The urban environment of the study site is very mineral, the stone church is massive and reinforces this homogeneity. The building distribution on the site is diffuse and invites us to propose a singular object, an additional object that can join the existing group.

Image Courtesy © 11h45 montrer l’architecture

  • Architects: ARCHICLUB
  • Project: Espace Culturel Marc Steckar
  • Location: Paris, France
  • Photography: 11h45 montrer l’architecture
  • Client: City of Bessancourt
  • Consultants Fluids, Environnement: IDEEL environnement
  • Consultants Structure: ID+ engineering
  • Consultants acoustics : ALTIA acoustics
  • Type: Cultural, Performing art center, Public building
  • Status: Built 2013
  • Building area: 580 m²
  • Budget total: 1 510 000 USD, 1 090 000 €
  • Main materials: Stone,  Glass.
  • Curtain wall: WICONA
  • Stones: BLOCSTAR
  • Floor: ARTIGO
  • Electrical: BTICINO,  REGENT
GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy