Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Posts Tagged ‘France’

AUDITORIUM OF BONDY & RADIO FRANCE CHORAL SINGING CONSERVATORY in Bondy, France by PARC ARCHITECTES

Friday, July 18th, 2014

Article source: PARC ARCHITECTES 

This auditorium is a new symbol in the suburban city of Bondy. Suburbs have built an empire of shopping malls, individual houses and parking lots. Located on the outskirts of Paris, Bondy has a loose and low-density urban fabric. The architecture of the building plays with the aesthetics of the hangar : a very simple square plan and an undulated metal skin. Unlike a traditional hangar, it opens to its context through a series of arches, letting in natural light and views. Inside, every space has a specific acoustics related to its function and its ambiance.

Image Courtesy © 11h45

FACADE NIGHT, Image Courtesy © 11h45

  • Architects: PARC ARCHITECTES
  • Project: AUDITORIUM OF BONDY & RADIO FRANCE CHORAL SINGING CONSERVATORY
  • Location: Bondy, France
  • Photography: 11h45
  • Program: 220 seats auditorium, natural acoustics, choir singing and music classrooms, exhibition space of 110 m2
  • Client: City of Bondy – Est Ensemble – Séquano Aménagement
  • Team: CET Ingénierie (Engineering) – PEUTZ & Associés (Acoustics) – Frédéric Casanova (Scenography)
  • Construction companies: Saint-Denis Construction – Bentin (electricity)
  • Environmental certification: BBC (50 kWh/m²/year)
  • Size: 1 800 m2 SHON
  • Cost (HT): 4 422 000 €
  • Date: Completed in December 2013

(more…)

Extension of the helicopter group of civil security in Nimes Garons, France by NBJ architectes

Friday, July 18th, 2014

Article source: NBJ architectes

The restructuration and expansion of the helicopter base for civil security in Nimes Garons is a relatively complex project, under two major constraints. Firstly the fact that the work should be done without interrupting the activity of helicopter maintenance requiring extreme rigor in the areas of site partitioning and scheduling of work, then look at environmental issues classified BBC and Very High Energy Performance (TPHE). To this is added disparate entities built into the ground that need the introduction of a first coherent site.

Image Courtesy © Paul KOZLOWSKI

Image Courtesy © Paul KOZLOWSKI

  • Architects: NBJ architectes
  • Project: Extension of the helicopter group of civil security – Nimes Garons
  • Location: Nimes Garons, France
  • Photography: Paul KOZLOWSKI
  • Client: Ministère de l’intérieur, de l’Outre Mer et des Collectivités Territoriales
  • Architects / designers: Elodie NOURRIGAT/Jacques BRION/Romain JAMOT– NBJ Architectes
  • Ingeneers: ARCOBA
  • Project area: 2200 sqm created and 3500 sqm renovated
  • Cost: 5,6 Millions €
  • Program: BBC THPE
  • Delivery Date: May 2013

(more…)

Viravent, 112 flats in Cenon, France by Martin Duplantier Architectes

Wednesday, July 16th, 2014

Article source: Martin Duplantier Architectes

The burning issue in Metropolitan Bordeaux is a project of 50,000 housing units. Envisioned and designed to be a real estate opportunity, the overly dense development has created quite a controversy. The Viravent project proposes another paradigm. Built before the beginning of the 50,000 yet still comparable, given the shared design model (sited in the heart of town, but in a diffuse section without access to the ZAC), the Viravent project integrates into an existing urban fabric more than imposing upon it.

Image Courtesy © Yohan Zerdoun

Image Courtesy © Yohan Zerdoun

  • Architects: Martin Duplantier Architectes
  • Project: Viravent, 112 flats
  • Location: Cenon, France
  • Photography: Yohan Zerdoun
  • Client: Immobilière Sud Atlantique
  • Project architect: Jean-Baptiste Monthiers
  • Engineers: P.Roncon BE Thermique, Guenolé BE VRD
  • Landscape architect: Anouk Debarre Paysagiste
  • Partnerships: Sogeda (structural), RollingStores (blinds), DavidDavitec (plaster), CapVert (green spaces)
  • Areas: secondary space : 7 280 sqm, habitable
  • Space: 6 776 sqm
  • Budget: 8,5 M€HT
  • Date of delivery: 2013

(more…)

Nievre’s Deparmental Archives in France by architecture patrickmauger

Wednesday, July 9th, 2014

Article source: architecture patrickmauger 

The rundown building housing Nièvre’s departmental archives has undergone rehabilitation and been provided with an extension. Two new buildings are positioned in parallel with the existing rehabilitated building.

The first, giving onto the street, is slightly stepped back to create an esplanade marking the public nature of this institution. The façades are formed from screen-printed glass panels with different gradations and levels of transparency that create reflections and random vibrations.

Image Courtesy ©  architecture patrickmauger

Image Courtesy © architecture patrickmauger

(more…)

32 houses in Poitiers, France by Sarl Lanoire & Courrian

Saturday, July 5th, 2014

Article source: Sarl Lanoire & Courrian

Urban project

We wished to create a cluster of houses that is both a privacy area and a smoothed porous space, either from the outside or from the inside of the block.

A service road irrigates the hearth of the cluster. It is marked out on both sides by vegetated areas.

The project is a hybrid space, between a square and a garden.

Image Courtesy © S.Chalmeau

Image Courtesy ©  S.Chalmeau

  • Architects: Sarl Lanoire & Courrian
  • Project: 32 houses in Poitiers
  • Location: France
  • Photography: S.Chalmeau
  • Project ownership: LOGIPARC OPH – Poitiers
  • Schedule: Architecture competition 2007, delivery 2012
  •  Building cost: 3.44 MEuro exVAT
  • Procedure: Project management market with restricted competition.

(more…)

Block 32, La Duchère, Lyon in France by Tectoniques

Thursday, July 3rd, 2014

Article source: Tectoniques

Block 32 occupies a strategic position in the vast programme to renovate the Duchère neighbourhood, in Lyon. The OPAC du Rhône housing association has produced a building which incorporates 33 social rental housing units, 1,500m2 of office space dedicated to health-related activities, and has retail space throughout the ground floor. Its central location, at the crossroads between the new Abbé Pierre square and the east / west boulevard, means it is highly visible and its proximity to the athletics hall imposes the need for a resoundingly urban attitude.

Image Courtesy © Tectoniques

Image Courtesy © Tectoniques

  • Architects: Tectoniques
  • Project: Block 32, La Duchère, Lyon
  • Location: France
  • Total floor area: 5 241 m2
  • Cost: 6,960 M € H.T.
  • Overall floor area: 2 628 m2
  • Habitable area: 2 224 m
  • Overall floor area: 1 642 m2

(more…)

D house in Brittany, France by Lode Architecture

Tuesday, July 1st, 2014

Article source: Lode Architecture

Beached on the estuary’s banks, where fresh waters meet rising tides, the D house cultivates contradictions. It can be either a shelter or a reception place, an intimate space or the place for partying. It is driven by opposite currents and its character varies depending on its occupants’ moods and natural cycles.

Image Courtesy © Daniel Moulinet

Image Courtesy © Daniel Moulinet

  • Architects: Lode Architecture (Arnaud Lacoste & Jérôme Vinçon)
  • Project: D house
  • Location: Brittany, France
  • Photography: Daniel Moulinet
  • Dimensions: L 16.10m x l 9.20m x h 6.00m
  • Living area: 250 m²
  • Structure: concrete walls, steel frame, Crosswise laminated timber panels
  • Façade materials: high insulation glass surfaces, chestnut cladding
  • Flooring materials: stone, cork
  • Furniture materials: chestnut, laminated veneered lumber (stairs)
  • Heating system: geothermal heat pump with vertical collectors
  • Other team members: Guillaume Choplain, Hélène Gasnier

(more…)

La maison-vague in Reims, France by Patrick Nadeau

Tuesday, July 1st, 2014

Article source: Patrick Nadeau

The project context is based on experimentation, and initiated by the public housing council of Reims (HLM – l’Effort Rémois) – in a subdivision of 63 lots with heavy economic constraints.

La Maison-vague uses vegetation for its architectural and environmental qualities, particularly in terms of thermal insulation. A fully vegetated shell protects the interior from summer heat and winter cold. The basic form is to encapsulate within a single mat of vegetation that undulates and floats above the ground, at sitting height (the rim surrounding the wooden shelf is kind of a big bench). The traditional relationship between house and garden is changed, disturbed even, the project encompasses both in the same construction.

Image Courtesy © Patrick Nadeau

Image Courtesy © Patrick Nadeau

  • Architects: Patrick Nadeau
  • Project: La maison-vague
  • Location: Reims, France
  • Surface area: 110 m2
  • Place of construction: the commune of Sillery near Reims
  • Client: Effort Rémois
  • Project management: Patrick Nadeau
  • Technical Consultant: AD & Services
  • Vegetation (experimental): Ecovégétal

(more…)

DEPARTMENTAL AND REGIONAL ARCHERY CENTRE in Chennevières-sur-Marne, France by ATELIER PHILEAS

Thursday, June 26th, 2014

Article source: ATELIER PHILEAS

Urban Park

The site hosting Chennevières-sur-Marne’s future archery centre is located in an area of low popluation density of high vegetation quality. This vegetation gives the site the feel of a town park, which we felt it was important to retain.

The outer training field is treated as an integral part of the building. Its setting on the site is justified by the need to direct the shooting and the outdoor targets towards the north. The outdoor layouts, including a vegetated mound, are designed as an extension of the building.

Image Courtesy © ATELIER PHILEAS

Image Courtesy © ATELIER PHILEAS

  • Architects: ATELIER PHILEAS
  • Project: ARCHERY CENTER
  • Location: Chennevières-sur-Marne, France
  • Artist: Delphine Coindet
  • Client: Val-de-Marne General Council
  • Price: 1.5 M€ ex-Tax
  • Surface area: 1600 m²
  • Delivery: 2005
  • Programme: Archery hall / outdoor archery range / archery offices and service rooms, building approved by the French Archery Federation

(more…)

Student residence in Paris, France by LAN Architecture

Thursday, June 26th, 2014

Article source: LAN Architecture

The context

The project of the student residence integrates the urban fabric of La Chapelle’s district in Paris and acquires an important role in its evolution.

The plot is situated at the crossroad between rue Philippe de Girard and rue Pajol in the 18th arrondissement, close to the ZAC of Pajol, area that hosts an ambitious redevelopment of former railway yards, where social, cultural and sports amenities are currently being created.

Image Courtesy © LAN Architecture

Image Courtesy © LAN Architecture

  • Architects: LAN Architecture
  • Project: Student residence
  • Location: Paris, France
  • Project: construction of a 143-room student residence
  • Project manager: RIVP
  • Budget: 8M € HT
  • Project area: 3,950 m²
  • Delivery: February 2011
  • Team: LAN (architects), Franck Boutté (HEQ consultant), LGX  Ingénierie (HVAC, main contractor)
  • Project leaders: Sebastian Niemann, Venezia Ferret

(more…)

Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
Bentley: Be Inspired Awards
xponential2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy