Open side-bar Menu

Posts Tagged ‘France’

BUSINESS AVIATION TERMINAL in DUGNY, France by Etienne Famin Architecte

Friday, October 18th, 2013

Article source: Etienne Famin Architecte

Delivered in 2013, the Unijet terminal is located at the heart of the biggest business aviation platform in Europe. It is composed of a 1,200 sqmnew building dedicated to the company’s offices and VIP lounges, 600 sqm of planes’service rooms housed in an adjoining hangar and 1,000 sqm of enclosed areasmade of a 20 placescar parkand 250 sqm of landscaping.

Image Courtesy © Philippe Ruault

  • Architects: Etienne Famin Architecte
  • Location: DUGNY, France
  • Photography: Philippe Ruault
  • CLIENT: Unijet


  • Technical engineers: GrontmijSéchaudBossuyt
  • Façade engineers: RFR
  • PROGRAM: business aviationterminal
  • DELIVERY: Mai 2013


  • Area: 1 800 sqm
  • Car park: 750sqm
  • Landscaping: 250 sqm
  • COST: 4 300 000 € VAT excluded


  • Main contractor: Brezillon
  • Façades specialized contractor: Façades Ingénierie Construction
  • PRODUCTS: Vachette, Aric, Pierre BleueBelge, Somfy, USM, Malerba, Flos, Gerflor, Ox-Home, knoll, Dorma, Nimbus, Gradus, Denon, Santa & Cole, Oberflex, RSL, Porcelanosa, Miele, .Hess, Rimadesio, Artemide, Gessi, Liebherr, Marcal, Placo, BEGA, Antoniolupi, Desautel, CIAT, SchucoDeltalight, Geberit, Behar, Kone, Reynaers, Catellani& Smith, Duravit, Bticino, SSS Siedle, Hoppe, Alter, Allia, Legrand, Finimetal

Willmote Allianz Rivera in NICE, PLAINE DU VAR, France by WILMOTTE & ASSOCIÉS SA

Saturday, October 12th, 2013

Article source: WILMOTTE & ASSOCIÉS SA


In December 2009, the city of Nice launched an international competition for the construction of a new 35,000-seat stadium capable of hosting large international competitions. The stadium would sit at the heart of the Eco Valley in the Plaine du Var, named an ‘Operation of National Interest’ (OIN) in March 2008, and was to be the first flagship project in the new district.

Image Courtesy © Milène Servelle

  • Architects: WILMOTTE & ASSOCIÉS SA
  • Project: Willmote Allianz Rivera
  • Location: NICE, PLAINE DU VAR, France
  • Photography: Serge Demailly, Milène Servelle, VIGOUROUX VINCI, QUIENO FARGEOT
  • Project owner: NICE ECO STADIUM
  • Promoter: ADIM CÔTE D’AZUR
  • Solar Farm: EDF ENR Solaire
  • SITE AREA: 14 HA
  • STADIUM Area: 54,000M², 35,000 SEATS
  • Construction cost: €217.7 M excluding VAT

Cartier Headquarters in Paris, France by Ricardo Bofill Taller de Arquitectura

Wednesday, October 9th, 2013

Article source: Ricardo Bofill Taller de Arquitectura

New head office of Cartier firm in Paris Saint-Honoré district. The offices are articulated around a courtyard.The main street, Rue du Faubourg, provides three entry points into the interior courtyard. The façades are made of clear and serigraphed glass; the paving is Pietra Serena. The programme includes offices, shops, a showroom, a restaurant and a bar, a multi-purpose hall, a gymnasium and parking space below grade for 450 vehicles.

Image Courtesy © Ricardo Bofill Taller de Arquitectura


Media Library in Montauban, France by Colboc Franzen & Associés

Tuesday, October 8th, 2013

Article source: Colboc Franzen & Associés

The construction of the new multimedia library of Montauban is spearheading an urban renewal project in the eastern quarters of the city. It must mark the entrance to the city, providing an identity to these neglected neighborhoods while still representing the city of Montauban. In parallel it is a project of reinvention: in these times of the digitalization of knowledge, the challenges of such a design are of spatialization and of materialization of the information and its division. This is the “third place” between domestic space and work space.

Image Courtesy © Paul Raftery

  • Architects: Colboc Franzen & Associés
  • Project: Media Library
  • Location: Montauban, France
  • Photography: Paul Raftery
  • Client: Montauban Town Council
  • Budget: € 7,200,000 excluding all tax
  • Surfaces: Net floor area: 3,800 m²

Team project management:

  • Project Manager: Géraud Pin-Barras
  • Team: Floriane Bataillard, Guillaume Choplain, Théo Dumel, Ulrich Faudry, Yann Follain, Julie Mafrand, Clément Maître, Théophile Marmorat, Ana Vida Pozuelo
  • Mission: base + exe partial CPB and furniture

Image Courtesy © Paul Raftery

Technical consultancies

  • Structure: Group Alto
  • Fluids and HQE: INEX
  • Economy: Bureau Michel Forgue
  • HHT: ATPI | Acoustics: JP Lamoureux
  • Landscaping: D Landscape
  • Lighting: SB & R B
  • Early studies: project competition winner, 2005
  • Delivery date : February 2013

Image Courtesy © Paul Raftery

Contractors :

  • LAGARRIGUE BTP et INSE: terracing, foundations, structural work
  • RENAUDAT: structural steel work
  • SO.PRI.BAT: steel tanks roofing + waterproofing
  • TROISEL SA: ceramic panel cladding + over-roofing
  • LUMIERE ET FORCE: high and low voltage electricity
  • REALCO: outdoor fittings and smooth aluminium façade
  • MISPOUILLE: plumbing/toilets
  • GTVS: heating, ventilation, air-conditioning
  • OTIS: elevator
  • LAGARRIGUE: partitions, doubling/false ceilings
  • BATTUT: indoor wooden fittings
  • MERZ FABIEN: tiles, earthenware
  • LE SOL FRANCAIS: soft floors
  • VEDEILHE: painting, wall coatings
  • MALET: roads + external works
  • CAUSSAT: landscaping

Program : subject reference areas, cafeteria, 120-seater auditorium, exhibition room, car parks

Sustainable development :

  •  Green Building project (Targets 1, 4, 8 and 10)
  • Complies with RT 2005 thermal insulation standards

Use of certified materials

  • Balanced ventilation with heat recovery
  • Low noise pollution

Image Courtesy © Paul Raftery

The field of influence of the future multimedia library is bordered and cut by roads whose geometries are marked by history. The road crossing the site was developed by the 19th century: the former fragmented land, and thus a part of the blocks built adjacent to the library, yields to this geometry; the road along the land to the south is a bypass created in the 19th century; finally, the roads and built blocks to the north are marked by the creation of the district from the 60s to the end of the 70s. How to join these various lines?

Image Courtesy © Paul Raftery

The interpretation of the program resulted in dividing it into three equivalent parts: a citizens’ forum, a large reading space that invites discovery and meetings, and rooms for reading and working. By superimposing these three programmatic entities, placing the last level obliquely so that it shares its diagonal with the two lower floors, and linking them by triangulation, we generate an interior spatiality that responds to the architectural brief and a volume that addresses all the geometries of the site. Indeed, the ground floor and the first floor border the 19th century road. To the south, the overhang is slightly shortened to fit the curve of the bypass. The second floor is placed perpendicular to the Louis XIV road and locates the building and its outline within the dominant historical geometry. Finally, the triangulation uses the geometry of the recent urbanization, marking the northern part of the lands.

Image Courtesy © Paul Raftery

From the neighborhoods being restructured, the visitor accesses the multimedia library under the northern overhang that protects it from nuisances of the bypass road and the autumn wind. On the ground floor, the citizen forum is for pedestrians and welcomes visitors. In direct visual relationship with current events, the first floor contains the “imaginary worlds”, a place of exploration and discovery addressing all age groups.

Image Courtesy © Paul Raftery

It enjoys stepped reading spaces that connect it spatially and visually to the second floor. The latter is moved to the mezzanine over the “imaginary worlds”, which benefits in this way from a contribution of natural light overhead. At the ends of these two reading spaces, high windows frame the individual elements of the context: the entrance of the city, a grove of preserved centenary trees, the city center of Montauban. By means of the initial geometric manipulation, the interiors of the media library come into resonance with the city. The interior spaces are free from any bearing point: a total flexibility of use is assured.

Image Courtesy © Paul Raftery

The building is draped with a coat of terra cotta, a tribute to the brick architecture characteristic of Montauban. Only the large panes of glass on those floors with reading tables pierce this unusual block of terra cotta. The treatment of the outdoor spaces with tinted concrete evokes the cobbled sidewalks of the old town.

Image Courtesy © Paul Raftery

Image Courtesy © Paul Raftery

Image Courtesy © Paul Raftery

Image Courtesy © Paul Raftery

Image Courtesy © Paul Raftery

Image Courtesy © Paul Raftery

Image Courtesy © Colboc Franzen & Associés

Image Courtesy © Colboc Franzen & Associés

Image Courtesy © Colboc Franzen & Associés

Image Courtesy © Colboc Franzen & Associés


Esteban Housing in Nantes, France by Leibar-Seigneurin

Friday, October 4th, 2013

Article source: Leibar-Seigneurin

The starting point for the architectural approach of this project was a piece of “virgin” land, the form and profile of which gave little indication of the mutations to come.

We therefore considered the site as a starting point, a “base” on which different types of architecture could be developed.

Image Courtesy © Patrick Miara

  • Architects: Leibar-Seigneurin
  • Project: Esteban Housing
  • Location: Nantes, France
  • Photography: Patrick Miara
  • Type: Housing : 103 units : 96 flats and 7 houses.
  • Contractor: GHT.
  • Completion: 2013.
  • Cost (tax free): 8 400 000 €
  • Net Floor Area: 7 900 m2
  • Software used: Autocad

THE TURBULENCES FRAC CENTRE in Orléans, France by Jakob+MacFarlane

Thursday, October 3rd, 2013

Article source: Jakob+MacFarlane

The architectural idea is to take the entire site, which determines the surface of intervention. We identified two predominate grids emanating from the historic context of the site. The meeting and the convergence of these two geometries materialises in a deformation, a zone of turbulence, the future presence of the FRAC Centre.

Image Courtesy © N Borel

  • Architects: Jakob+MacFarlane
  • Location: Orléans, France
  • Photography: N Borel
  • Client: Region Centre
  • Program: Rehabilitation and extension of the Frac Centre. Exhibition spaces, archives, auditorium, media gallery, information gallery, offices
  • Competition: 2006
  • Completion: 2013
  • Net plan area: 3 400 m2
  • Cost: 8.5 M €


  • Artists associated: Electronic Shadow
  • Structure: Batiserf
  • Facade: Batiserf and Emmer Pflenninger & Partner AG
  • Fluids: Choulet
  • Economy: Bureau Michel Forgue
  • Acoustic: J-P Lamoureux
  • Security: Casso

CROUS MINI M, a social neighbourhood grocery shop in Toulouse, France by Matali Crasset

Sunday, September 29th, 2013

Article source: Matali Crasset

The brief set by the CNOUS was to create 3 fast food service concepts that could be implemented in the various CROUS. With this in mind, we wanted these concepts to reflect the basic culture and values of the CROUS: social networks, initiative, exchange and participation.

Image Courtesy © Matali Crasset

  • Architects: Matali Crasset
  • Project: CROUS MINI M, a social neighbourhood grocery shop
  • Location: Toulouse, France
  • Contractor: CROUS in Toulouse
  • Interior Design: matali crasset
  • Graphic Design: Praline, David Tanguy
  • Project Management: Terres Nuages, Dominique Serrell
  • Operational Architect: Charrière & Jacob Agency
  • Installation: Xylotech

26 low-energy public housing units and shops in Bondy, France by agence Engasser & associés

Sunday, September 29th, 2013

Article source: agence Engasser & associés

In the northern Paris suburb of Bondy, several projects are underway to renovate public housing. In rue Auguste Polissard, a residential building recently completed by aEa – agence Engasser Associés – has created a new public space which extends into a new district within the town centre.

Image Courtesy © agence Engasser & associés

Pont Jean-Jacques Bosc international competition in Bordeaux, France by OMA

Friday, September 27th, 2013

Article source: OMA

ROTTERDAM – 14 June 2013 - OMA’s design for a new bridge across the river Garonne in Bordeaux has been selected as one of two final competing projects by the city authorities. OMA’s stripped-down design for the Pont Jean-Jacques Bosc attempts to rethink the civic function and symbolism of a 21st century bridge.

Image Courtesy © OMA

  • Architects: OMA
  • Project: Pont Jean-Jacques Bosc international competition
  • Location: Bordeaux, France
  • Photography: OMA

Sports complex in Châtenay-Malabry, France by agence Engasser & associés

Thursday, September 26th, 2013

Article source: agence Engasser & associés

Located at the heart of the ‘Butte Rouge’ garden city in the Paris suburb of Châtenay-Malabry, the Léonard de Vinci sports complex houses a multipurpose sports hall, a dojo and annexes.

The project can be divided into two main sections:

  •  The base of the building which emerges from the park. The low height of the base is in keeping with the existing buildings and forms an extension of the greenery that runs from the garden-city through to the green roof;
  •  A ‘wooden lantern’, which forms the bulk of the sports hall and sits on top of the large green roof.

Image Courtesy © agence Engasser & associés

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: Microstation Trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy