Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Posts Tagged ‘France’

25 social housing units in Paris, France by Atelier Téqui Architectes

Wednesday, January 25th, 2017

Article source: METROPOLIS communication

This project is the implementation of an urban strategy based on continuity with the existing built environment. The program is contained within two buildings: the first facing the street, with ground floor + 4 floors, containing seventeen apartments; the second, at the back of the lot, contains an additional eight. The first building opens to the rue Nicolo through façade detached from the ground and creating a passageway toward the center of the city block and to the vertical circulations.

Image Courtesy © Sergio Grazia

 

  • Architects: Atelier Téqui Architectes
  • Project: 25 social housing units
  • Location: 16th arrondissement, Paris, France
  • Photography: Sergio Grazia
  • Client: Paris Habitat
  • Prime contractor: Atelier Téqui, architect; Incet, engineering firm; Artémise, landscape architecture
  • Surface area: 1,915 m² SHON (adjusted gross floor area) – 1,603 m² SHAB (gross floor area)
  • Cost: €3.7m excluding VAT
  • Calendar: Competition in 2012, delivered in 2016

(more…)

Social center, cultural space and esplanade in Nemours, France by Atelier Téqui Architectes

Tuesday, January 24th, 2017

Article source: METROPOLIS communication

Under the framework of the urban renewal program, the city of Nemours wished to build a social center and a cultural space on the grand esplanade of the Mont Saint-Martin neighborhood. The grouping of a facility of this importance with shops around a reorganized and upgraded public space aims to revitalize activity and strengthen social cohesion. Its central and exposed position help to underscore the building’s function as a public facility.

Image Courtesy © Sergio Grazia

  • Architects: Atelier Téqui Architectes
  • Project: Social center, cultural space and esplanade
  • Location: Nemours, France
  • Photography: Sergio Grazia
  • Contracting authority/Client: City of Nemours
  • Prime contractor: Atelier Téqui, architect; Yves Saouas, economist; AIA Ingénierie, Structural engineering firm; Amoes, Utilities engineering firm
  • Cost: €2.8m excluding VAT
  • Surface area: 1,733 m² SHON (adjusted gross floor area) – 1,607 m² SU (Usable surface area)
  • Calendar: Competition in 2011, delivered in 2016

(more…)

La Belle électrique in Grenoble, France by Hérault Arnod architects

Thursday, January 19th, 2017

Article source: v2com

Electronic music is a new subject for architecture. Most of the times electro nights take place in spaces that were not specially designed for them: clubs or night clubs, warehouses, fields, stadiums… For the Grenoble project, the aim was to invent a specific architectural system for a new type of spectacle and relationship with the public, whilst allowing concerts with a more traditional configuration.

Image Courtesy © André Morin

Image Courtesy © André Morin

  • Architects: Hérault Arnod architects
  • Project: La Belle électrique
  • Location: Grenoble (Isère), France
  • Photography: André Morin
  • Client: City of Grenoble
  • Architectural team: Hérault Arnod Architectes, project manager, Camille Bérar, Project architect et Laetitia Capuano, Local executive architect, Nicolas Ingénierie, Mechanical, Batiserf, Structural enineering, Cabinet Denizou, Quantity surveyor, Ducks Scéno, Design, Lasa, Acoustical
  • Usable Floor Area: 2 790 m2
  • Cost: 6,97 M€ HT
  • Calendar: Competition October 2007, delivery 2015

(more…)

New headquarters of Crédit Mutuel de Loire-Atlantique in Nantes, France by AIA Associés, associated with AIA Architectes and Intens-Cité

Saturday, January 14th, 2017

Article source: METROPOLIS communication

The basic concept: A light and transparent bank

The question leading to the basic concept underlying this project was: how to offer the highest quality and most efficient ergonomic work spaces possible?  The answer to this question resolved all the other issues facing the operation with regard to its insertion in the urban fabric, its environmental quality and the representation of the activity of banking in a period of financial crisis. Thus, the offices are distributed over three floors forming a thickness of 38 m, organized around two patios. The top floors are comprised of standard offices, and the C-suites, while the ground floor and the lower floors house public and shared functions: exhibition gallery, meeting and reception rooms, café, and restaurant serving the entire site, distributed around a broad atrium. This configuration ensures that all the offices benefit from equivalent spatial qualities and quality lighting. In addition, it fosters optimal communication between occupants and users and easy navigation of the site thanks to looping circulations.

Image Courtesy © Luc Boegly

Image Courtesy © Luc Boegly

  • Architects: AIA Associés, associated with  AIA Architectes and Intens-Cité
  • Project: New headquarters of Crédit Mutuel de Loire-Atlantique
  • Location: 10 rue de Rieux 44000 Nantes
  • Photography: Luc Boegly & Guillaume Satre
  • Client: Crédit Mutuel de LACO  /  CIC Ouest
  • Interior architects: AIA Architectes and Mouvement carré (Stéphane Renaud)
  • General engineering and project economy: AIA Ingénierie
  • Facades engineering consultant: Arcora
  • Environment engineering: AIA Studio Environnement
  • Scheduling, overseeing and coordination: AIA Management
  • Surface:
    • New headquarters of Crédit Mutuel de LACO: 14,000 m² (+ 12,000 m² of underground parking)
    • The CIC Restructuring: 16,300 m²
  • Construction costs:
    • € 50m excl. VAT for the LACO (value April 2013)
    • € 27m excl. VAT for the CIC
  • Calendar: Delivered in June 2016

(more…)

Les Closiaux in Clamart, France by Dominique Coulon & associés

Thursday, January 12th, 2017

Article source: Dominique Coulon & associés

The building is located in a 1950s residential area in the Paris suburbs. The large sports hall is positioned at the far end of the site, giving the street a degree of amplitude and generating a public space which reinforces the building’s status as a community facility. The volume of the accommodation is in keeping with the houses in the neighbourhood. The fragmentation of the programmes produces a displacement between the two volumes, offering glimpses of the central part of the site and opening up views towards the gardens.

Image Courtesy © Eugeni Pons

Image Courtesy © Eugeni Pons

  • Architects: Dominique Coulon & associés
  • Project: Les Closiaux
  • Location: Gymnase : 28 Rue des Closiaux 92140 CLAMART / Location : 48,804406 N, 2,270708 E
  • Photography: Eugeni Pons
  • Client: Conseil départemental des Hauts-de-Seine / Pôle Bâtiments et Transports / Services des Travaux Neufs et réhabilitations / NANTERRE
  • Architectes assistants: David Romero-Uzeda, Olivier Poulat, Chang Zhang, Steve Letho Duclos
  • Competition: Olivier Nicollas
  • Construction site supervision: Olivier Poulat
  • Engineers and consultants:
    • Structural Engineer: Batiserf Ingénierie
    • Mechanical Plumbing Engineer: BET G.Jost
    • Electrical Engineer: BET G.Jost
    • Cost Estimator: E3 économie
    • Acoustics: Euro sound project
    • Landscaping: Bruno Kubler
  • Surface: 2596 m2
  • Budget: 7 400 000 €
  • Competition: September 2010
  • Construction documents: from September 2010 to October 2013
  • Construction works: from October 2013 to December 2015

(more…)

Courthouse Béziers in France by Ateliers 2/3/4/

Tuesday, January 10th, 2017

Article source: Ateliers 2/3/4/

Open on to the city by nature, more than any other, a public building is an urban component. It signifies, invites, brings the city alive. The court plays on the duality between the urban monumentality of a judicial institution and the serenity necessary to handle delicate cases that affect people’s lives. Between stacks of three layers of rock, as stone blocks in a quarry, extends a landscaped oasis that filters the light, tempers the atmosphere and links the areas accessible to the public. The voids qualify the solids: at each level, projections and patios locate between the blocks. The stepped masses encourage the light to enter, creating internal landscapes to protect the premises from any intrusive view. As such, security of the facades and confidentiality are provided with ease.

Image Courtesy © Charly Broyez

Image Courtesy © Charly Broyez

  • Architects: Ateliers 2/3/4/ (Christine EDEIKINS, Partner)
  • Project: Courthouse Béziers (Construction of the new Court House: High Court, County Court, Commercial court, Employment tribunal)
  • Location: Béziers, 93, avenue du Président Wilson / 34500 Béziers / France
  • Photography: Charly Broyez, WeAreContents
  • Client: APIJ (Agence Publique pour l’Immobilier de la Justice)
  • Team: Sylvain Rety (Project Manager, competition), Camille Etivant (Project Manager, studies), Louis Gilbert (Project Manager, studies), Franck Tillequin (Lead architect, director of the Montpellier office), Cristina Sanchez (Project Manager, contruction site)
  • Consultant Engineer: CET, Frédéric Ménière
  • Landscape designer: Tournesol, Francis Farges
  • Interior and furniture design: Guliver design, Bruno Tainturier
  • SOGEA SUD: General contractor mandatory
  • SNEF: Electricity
  • Thermatic: Heating, ventilation system, plumbing
  • Ground Area: 4 345 m²
  • Floor Area: 8 057 m²
  • Contract Sum: 16.5M€ excl.VAT (2016)
  • Completion: 2016

(more…)

Contemporary house in Cannes, France by DRC Studio

Tuesday, January 10th, 2017

Article source: DRC Studio

This contemporary home designed by Denis Bodino is modeled after a California-­‐style villa. Its pure and simple lines are highlighted by the glass and polished stainless steel, which contrast with rough-­‐hewn natural building materials such as stone, wood and Corten steel.

The property is perched above the city of Cannes, in an exclusive setting with a panoramic view over the surrounding area.

Image Courtesy © Olivier AMSELLEM

Image Courtesy © Olivier AMSELLEM

  • Architects: DRC Studio
  • Project: Contemporary house
  • Location: Cannes, France
  • Photography: Olivier AMSELLEM

(more…)

Strasbourg Convention Centre in France by Dietrich | Untertrifaller Architects & Rey-Lucquet et associés

Sunday, January 8th, 2017

Article source: Dietrich | Untertrifaller Architects

The design for the Strasbourg Palais de la Musique et des Congrès by Austrian architectural firm Dietrich | Untertrifaller and French firm Rey-Lucquet & Associés combines the two existing music halls from the 1970s and 80s with new buildings to create a harmonious ensemble with a distinctive architectural identity. The expansion and general renovation of the convention center involves the construction of a 3,000 m² multifunctional hall, a conference hall for 450 people, and a 520-seat auditorium, the expansion and conversion of two existing concert halls, plus a new rehearsal hall for the Strasbourg Philharmonic orchestra. In December 2016, the recently completed project was nominated for the European Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award 2017.

Stainless steel arcades, Image Courtesy © Bruno Klomfar

Stainless steel arcades, Image Courtesy © Bruno Klomfar

  • Architects: Dietrich | Untertrifaller Architects & Rey-Lucquet et associés
  • Project: Strasbourg Convention Centre
  • Location: F-67000 Straßburg, Pl. Bordeaux, France
  • Photography: Bruno Klomfar
  • Client: Eurométropole de Strasbourg
  • Project management: Heiner Walker (D | U) & Aurélien Vollmar (R-L)
  • Structural engineering: OTE Ingénierie, Illkirch / Serue Ingénierie, Schiltigheim
  • Building engineering: OTE Ingénierie, Illkirch / Serue Ingénierie, Schiltigheim
  • Sustainability & Building physics: Solares Bauen, Strasbourg
  • Cost planning: C2BI, Strasbourg
  • Acoustics: Müller-BBM, München
  • Stage planning: Walter Kottke, Bayreuth
  • Facade planning: CEEF, Ramonchamp
  • Landscape planning: Digitale Paysage, Imbsheim
  • Kitchen planning: Ecotral, Strasbourg
  • Gross Floor Area: ca. 44.500 m² (32,5′ renovation, 12′ new buildings)
  • Capacity: ca. 15.000 visitors
  • Competition: 2011 / 1. Price
  • Construction: 2013 – 2016

(more…)

New residential studios at the Cité Internationale des Arts in Paris, France by Simon Morville and Atelier JS.L

Sunday, January 8th, 2017

Article source: Atelier JS.L

Architect Simon Morville and Atelier JS.L are collaborating to address the programme to renovate part of the residential studios of the Ministry of Culture and Communication at the Cité Internationale des Arts, the largest artist residency in France, located on the Quais de Seine in Le Marais in Paris. The layout of these new studios combines everyday life and artistic activity to stimulate the residents thanks to decompartmentalising the functions.

Image Courtesy © Colombe Clier

Image Courtesy © Colombe Clier

  • Architects: Simon Morville and Atelier JS.L
  • Project: New residential studios at the Cité Internationale des Arts
  • Location: Paris, France
  • Photography: Colombe Clier

(more…)

Bon-Secours health and social care development in Paris, France by AZC

Sunday, January 8th, 2017

Article source: AZC

The collection of buildings that makes up Notre-Dame de Bon Secours is to be found at 68 Rue des Plantes, in southern Paris’ 14th arrondissement. Bordered to the south and the east respectively by Rue Giordano and Rue des Plantes, the site has an area of almost three hectares. The heritage of this site is a long history of building that began in 1875. The first wings of the hospital and the chapel were soon joined by new buildings in the same architectural style, following an orthogonal plan along two axes, alternating buildings and garden areas. In 1985, demolitions and new constructions broke the architectural coherence and upset the reading and use of the site. The recent transfer of the maternity unit to another hospital (Saint Joseph) provided the opportunity for the organisation to convert the Rue des Plantes site into a leading community healthcare centre, as well as to re-establish a harmonious and functional architectural ensemble. The transformation of the Notre-Dame de Bon Secours site reflects the evolution of healthcare; from the late 19th-century linear building, to the broad floors of modern medical centres. Following the demolition of the most problematic buildings on the site, including the maternity wing, a large building operation was planned in two phases so as to manage re-housing and building on an occupied site. Phase one, now being completed, comprised the construction of a new building to house a 98-bed residential care-home for the elderly and a 64-place crèche. It is built on the site of the demolished maternity wing, in the south-west corner of the plot, on the Rue Giordano Bruno side. The project also involves the renovation of the street-front building of the old nursing school, known as the ‘chateau’, to house a new children’s healthcare centre. The overall programme covers a total surface area of 14,000 sq m (GIA). Phase two, due for completion in 2017, will see the construction of a nursing home for disabled patients at the northern corner of the site by the Rue des Plantes.

Image Courtesy © AZC

Image Courtesy © AZC

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley:Microstation License
xponential2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy