Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Posts Tagged ‘France’

LE CLOS DES SABLIERES in Bordeaux, France by Agence Bernard Bühler

Thursday, July 18th, 2013

Article source: Agence Bernard Bühler

The « Clos des Sablières » is formed of two buildings with the same architectural style :

–  The ground floor is dressed railing tube, protecting locals and housings.

–  At the first and the second floor, wood panels mask corridors, which allow access to housings. This system is a light filter, and lights common areas.

-At the third floor, there is, alternatively colored or natural, the glass offers a view on the urban environment.Housings have a double exposition, opened on the loggias and on the corridors.

Image Courtesy © VINCENT MONTHIERS

  • Architects: Agence Bernard Bühler
  • Project: LE CLOS DES SABLIERES
  • Location: Bordeaux, France
  • Photography: VINCENT MONTHIERS
  • Client: AQUITANIS
  • Project management team: Agence Bernard Bühler
  • Consulting structural engineers: EGIS Sud-Ouest
  • Mechanical engineer: EGIS Sud-Ouest
  • Consulting engineer for power, lighting + communications intallations: EGIS Sud-Ouest
  • Energy performance of building: RT 2005

LES PAVILLONS DU FAV 2013 in MONTPELLIER, FRANCE by ROBIN JUZON ARCHITECTE

Tuesday, July 16th, 2013

Montpellier, July 9, 2013 – Juzon Robin is a graduate of the Ecole Nationale Supérieure d’Architecture de Montpellier (ENSAM) in 2008. Since he joined the agency Olivier Mouton, architect engineer of Nîmes, which, among other work for the enhancement of local heritage.

Image Courtesy © Paul Kozlowski

  • Architects: ROBIN JUZON ARCHITECTE
  • Project: LES PAVILLONS DU FAV 2013
  • Location: MONTPELLIER, FRANCE
  • Photography: Paul Kozlowski

Pink Flamingo in Paris, France by Stephane Maupin

Wednesday, July 10th, 2013

Article source: Stephane Maupin 

The new building takes place on the east Side of Paris, a new area build over rail tracks. All the difficulty was to make a construction without any foundation. The project is installed above big concrete slabs overcoming trains in motion. So vertical columns are like pink flamingo’s legs. They are installed on 27 small spring boxes connecting the ground floor. Those boxes prevent all trains vibrations to students’ cells.

Image Courtesy © Guillaume Clément

  • Architects: Stephane Maupin
  • Project: Pink Flamingo
  • Location: Rue Julie Daubié, Paris, France
  • Photography: Guillaume Clément   
  • Objet: 77 students’ rooms + basket playground + 1 commercial flat
  • Client: SEMAPA+RIVP / VINCI PROMOTION / CROUS
  • Statut: Compétition
  • Completion: November 2012
  • Project area: 2400m² SHON
  • Cost: 4 300 000 €
  • Software used: Autocad 2010, 3ds Max 2012, Photoshop CS5 & Microsoft office

12 MAISON DE VILLE in BORDEAUX, FRANCE by Agence Bernard Bühler

Sunday, July 7th, 2013

Article source: Agence Bernard Bühler 

The project involves the construction of 12 townhouses in Bordeaux. It is at the end of a narrow street, near the banks of the Garonne.
The houses are divided into two buildings. This allows both to sequenced the facade on the street and leave the possibility of having an access to the rear plots in anticipation of their future development.
The houses have each an individual entry and two parking spaces in the building. On the ground floor of all dwellings, are the parking, pantry and entrance. The other levels are organized in floor night (bedrooms, bathrooms) and floor of life (living room and kitchen).

Image Courtesy © VINCENT MONTHIERS

  • Architects: Agence Bernard Bühler
  • Project: 12 MAISON DE VILLE
  • Location: RUE SURSON / BORDEAUX
  • Photography: Vincent Monthiers, DESIREE CASTILLO
  • Program : 12 maisons de ville en locatif social + parking en RDC
  • Client : DOMOFRANCE
  • Consulting engineers: ETBA (Béton) MATH ING. (thermique) EUROVRD (VRD)
  • Energy performance of building: RT 2005
  • Software used: Autocad

Pellegari in St Pierre du Mont, France by Agence Bernard Bühler

Saturday, July 6th, 2013

Article source: Agence Bernard Bühler

You might say there was nothing original about an estate made up of small timber-clad houses in the heart of the Landes. And yet the road that leads to it is strewn with fragments of the so-called “built environment”:unfinished estates that seem to begin and end nowhere, streets that are too wide, roundabouts, and low-lying houses whose walls are rendered in colours that beggar definition.

Image Courtesy © Vincent Monthiers

  • Architects: Agence Bernard Bühler
  • Project: Pellegari
  • Location: St Pierre du Mont, France
  • Photography: Vincent Monthiers
  • Program: 80 logements PLS à destination des familles des agents du ministère de la justice – construction en bois avec ,  démarche HQE
  • Client: COMMUNAUTE D’AGGLOMERATION DU MARSAN
  • Project management team: Agence Bernard Bühler
  • Consulting engineers: ITH
  • Energy performance of building: RT 2005 -20%
  • Design: Avril 2007 / Novembre 2008
  • Delivery: Octobre 2009
  • Net plan area: 5270 m² SHAB
  • Total building cost: (€ HT) 5 800 000 € HT hors VRD et espaces verts
  • Software used: Autocad

Jean Lurcat High School Gymnasium in Saint-Denis, France by Mikou Studio

Saturday, July 6th, 2013

Article source: Mikou Studio

Jean Lurçat Collège in Saint Denis is at the junction of two basic fabrics: one landscape and one cityscape. An area of scattered low-rise detached housing which is unstructured but constitutes the neighbourhood’s identity and presents a friendly human scale on Rue Diderot and Rue d’Alembert. The Parc des Sports which opens onto the La Courneuve landscaped park and provides the school with an open perspective and a strong link with green spaces and gardens of the city. The school is both in the middle of nature surrounded by greenery and very near to the low-rise housing around it.

Image Courtesy © Florian Kleinefenn

  • Architects: Mikou Studio
  • Project: Jean Lurcat High School Gymnasium
  • Location: Saint-Denis, France 
  • Photography: Florian Kleinefenn
  • TEAM: Batiserf (Structure consultant), Cet Ingénierie (MEP consultant), Michel Forgue (Economist), Franck Boutté (Sustainable Development consultant), Felice Varini (artist)
  • CLIENT: Conseil Général du 93
  • PROGRAMME: Scientific and technical college, catering (2500 meals), boarding school, gymnasium, staff , accommodation
  • SURFACE: 12 000 m² floor area
  • BUDGET: 20 M €ex VAT
  • DATE: Competition 2008, Completed in 2013
  • Architecture in Nature: a series of separate but linked blocks in a park which are unified by buffer areas open onto planted patios and by an undulating folded metal roof.
  • Software used: the Suite Adobe master Collection, Autocad & Rhinoceros

Water Plant in Évry, France by AWP

Tuesday, June 18th, 2013

Article source: AWP

Located on the Seine river front, close to a key metropolitan route (the Francilienne), évry water depuration plant is a major infrastructural element, whose stakes are environmental, technical, urban and symbolic. The first plant was built  in the 70s and the aim of this renovation is to increase and optimize its capacity. The urban dimension of the equipment has guided us towards a strategy of opening-up and hospitality. Previously rejected and hidden, this infrastructure is now relocated  on the urban scene, so to have a public role, and to reach a symbolic level. Regularly open to visitors, this equipment will become a landmark and a thematic park on the theme of water filtering. The formal strategy consists of a main axis along the river, along which gardens, new buildings and tanks are located. Buildings will be renovated and their façades completely redesigned as urban scale filters.

Image Courtesy © AWP, Anna Positano

  • Architects: AWP
  • Project: Water Plant
  • Location: Évry,France
  • Photography: © AWP, Anna Positano
  • CLIENT: Communauté d’agglomération, d’Évry
  • ARCHITECTS: AWP (leading architect) + Ithaques
  • ENGINEERING: Bonnard & Gardel (leading engineer)
  • NET SURFACE: 6000 M2 (buildings)
  • BUDGET: 42M€
  • COMPETITION: 2003
  • DELIVERY: 2012

(more…)

Magnum Gallery in PARIS, France by Birds Portchmouth Russum

Thursday, June 13th, 2013

Article source: Birds Portchmouth Russum

Working in collaboration with architect Chris Stead of Paris, BPR designed a gallery, cafe and office for the Magnum Photography agency.

Image Courtesy © Birds Portchmouth Russum

Three architectural moves are key in turning this former hotel ballroom into an integrated set of spaces. A portion of the ground floor concrete slab is cut away, a bridge spanned across it, and a cafe ‘trailer’ inserted into the front facade. The front of the trailer pushes through to the street, defining the entrance and helping to project the identity of the gallery.

  • Architects: Birds Portchmouth Russum
  • Project: Magnum Gallery
  • Location: 13 RUE DE L’ABBAYE 75006 PARIS
  • Software used: Catia and Vectorworks

(more…)

Grand Stade de Lille Métropole in Villeneuve-d’Ascq, Boulevard de Tournai, France by Valode & Pistre + Pierre Ferret

Tuesday, June 11th, 2013

Article source: Ulrike Zornow

Grand Stade Lille Métropole – IMAGIC WEAVE® transparent media façade made from 2045 m² of HAVER & BOECKER architectural wire mesh

Nowadays, the demand on modern stadium architecture is becoming increasingly complex.  Besides flexibility and a comfortable spectator experience, the aesthetic and multifunctional ability of a stadium are also major design factors. Excitement within the stadium should be transferred to the outside via media facades. One of the most advanced multi-purpose stadiums that meets these demands par excellence is the Grand Stade Lille Métropole. This innovative building is clad with IMAGIC WEAVE® transparent media facade by HAVER & BOECKER. There are three different areas of varying resolution, each providing the optimum requirement for playing the media required.

The elliptical main façade of the Grand Stade Lille Métropole is covered with 2046 m² of architectural wire mesh manufactured by HAVER & BOECKER. Image Courtesy © Haver & Boecker

  • Architects: Valode & Pistre + Pierre Ferret
  • Project: Grand Stade Lille Métropole
  • Location: Villeneuve-d’Ascq, Boulevard de Tournai, France
  • Photographer: Haver & Boecker

A Sustainable Neighborhood in Nantes, France by Atelier Tarabusi

Friday, June 7th, 2013

Article source: Atelier Tarabusi

The program is composed of 2 apartment blocks of 36 flats and 7 blocks of Multi-Family Dwellings with 26 flats. Each typology correspond to different ways of living: the first one looks like \”classic\” and fixed, while the second one is atypical and evolutionary. The aim is to answer with a maximum of possibilities to the different buyers’ demands (the first buyers, investors, families, early couples, etc …).

Image Courtesy © Sergio Grazia 

  • Architects: Atelier Tarabusi
  • Project: A Sustainable Neighborhood in Nantes
  • Location: Nantes, France
  • Photography: Sergio Grazia
  • Program: 62 High efficiency energetic housings
  • Calendar: 2008-2012
  • Client: Espacil
  • Engineer: I2C
  • Surface: 4138 m ²
  • Cost: 4.300.000 €
GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley:Microstation License
xponential2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy