Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Posts Tagged ‘France’

New residential studios at the Cité Internationale des Arts in Paris, France by Simon Morville and Atelier JS.L

Sunday, January 8th, 2017

Article source: Atelier JS.L

Architect Simon Morville and Atelier JS.L are collaborating to address the programme to renovate part of the residential studios of the Ministry of Culture and Communication at the Cité Internationale des Arts, the largest artist residency in France, located on the Quais de Seine in Le Marais in Paris. The layout of these new studios combines everyday life and artistic activity to stimulate the residents thanks to decompartmentalising the functions.

Image Courtesy © Colombe Clier

Image Courtesy © Colombe Clier

  • Architects: Simon Morville and Atelier JS.L
  • Project: New residential studios at the Cité Internationale des Arts
  • Location: Paris, France
  • Photography: Colombe Clier

(more…)

Bon-Secours health and social care development in Paris, France by AZC

Sunday, January 8th, 2017

Article source: AZC

The collection of buildings that makes up Notre-Dame de Bon Secours is to be found at 68 Rue des Plantes, in southern Paris’ 14th arrondissement. Bordered to the south and the east respectively by Rue Giordano and Rue des Plantes, the site has an area of almost three hectares. The heritage of this site is a long history of building that began in 1875. The first wings of the hospital and the chapel were soon joined by new buildings in the same architectural style, following an orthogonal plan along two axes, alternating buildings and garden areas. In 1985, demolitions and new constructions broke the architectural coherence and upset the reading and use of the site. The recent transfer of the maternity unit to another hospital (Saint Joseph) provided the opportunity for the organisation to convert the Rue des Plantes site into a leading community healthcare centre, as well as to re-establish a harmonious and functional architectural ensemble. The transformation of the Notre-Dame de Bon Secours site reflects the evolution of healthcare; from the late 19th-century linear building, to the broad floors of modern medical centres. Following the demolition of the most problematic buildings on the site, including the maternity wing, a large building operation was planned in two phases so as to manage re-housing and building on an occupied site. Phase one, now being completed, comprised the construction of a new building to house a 98-bed residential care-home for the elderly and a 64-place crèche. It is built on the site of the demolished maternity wing, in the south-west corner of the plot, on the Rue Giordano Bruno side. The project also involves the renovation of the street-front building of the old nursing school, known as the ‘chateau’, to house a new children’s healthcare centre. The overall programme covers a total surface area of 14,000 sq m (GIA). Phase two, due for completion in 2017, will see the construction of a nursing home for disabled patients at the northern corner of the site by the Rue des Plantes.

Image Courtesy © AZC

Image Courtesy © AZC

(more…)

Residence Saint-Ange in Seyssins, France by Studio Odile Decq

Sunday, January 8th, 2017

Article source: Studio Odile Decq

Perched on the crest of a hill, the residence is a monolithic sculpture —one that turns its back on the rest of the compound, looking out to to the historic city of Grenoble in the valley and the jagged French Alps beyond. Up the slight slope lies a bosque-like park, studded with sculptures from the owner’s collection, and the rest of the Tour Saint- Ange estate, which includes a 17th-century farmhouse, expanded into a villa in the 20th century.

Image Courtesy © Roland Halbe

Image Courtesy © Roland Halbe

  • Architects: Studio Odile Decq
  • Project: Residence Saint-Ange
  • Location: Seyssins, France
  • Photography: Roland Halbe
  • Client: Colette Tornier
  • Structural Engineer: Batiserf
  • Technical Equipment: Axes Ingénierie
  • Constructor: SEMA
  • Landscape: Jocelyne Icart
  • Framework: Soraetec
  • Structure: Bois Conseil
  • Carpentry: M. Philippe Vial Jolibois
  • Electricity & Plumbing: EDMI
  • Cost: 460 000 € HT
  • Area: 185 m2
  • Date: 2015

(more…)

38 Housing units in Rue Bonnet, France by Avenier Cornejo Architectes

Friday, January 6th, 2017

Article source: Avenier Cornejo Architectes 

The 38 social housing units at 10/12 rue Bonnet in the city of Clichy-la-Garenne completed for Efidis (social housing landlord) are located at the doorstep of Paris, along the périphérique beltway.

At the edge of the capital and its inner suburbs, they look towards both the Clichy-Batignolles district and the new high court designed by Renzo Piano, and the greater Paris area. Inside and out, they embody the metropolitan issue of eliminating borders. The architects seem to have set a roadmap to relay the dynamism that characterizes the urban development zone of Batignolles in a disparate environment. It is this double relationship with the city dictating the physiognomy of the building that seems to transcend the limits of the périphérique to connect two different urbanities towards a common future.

Image Courtesy © Takuji Shimmura

Image Courtesy © Takuji Shimmura

  • Architects: Avenier Cornejo Architectes
  • Project: 38 Housing units 
  • Location: Clichy-la-Garenne 92110, France – 10/12, rue Bonnet
  • Photography: Takuji Shimmura and Avenier Cornejo
  • Client: Efidis / groupe SNI
  • Project leaders: Miguel Cornejo, Christelle Avenier, Somanad Petitjean, Julia Leroy
  • Engineering firms: EVP Ingénierie, CFERM Ingénierie, Fabrice Bougon
  • Cost: 4500 000 € ex-Tax
  • Total floor area: 2739 sqm
  • Plot area: 430 sqm
  • Garden: 57 sqm
  • Floor area apartments: 2 563 sqm
  • Floor area commercial space: 90 sqm
  • Floor area billiard room: 86 sqm
  • Completion: June 2016

(more…)

An agora at the heart of the CHU of Poitiers in France by Atelier d’architecture Brenac + Gonzalez et associés

Sunday, December 25th, 2016

Article source: Metropolis Communication

The new building of the CHU de Poitiers gathers all the administrative services, which were originally scattered around the campus of la Milétrie, in a single place. The personnel, whose members have been working without ever meeting or seeing each other, are henceforth grouped together in the same building.

Image Courtesy © Stefan Tuchila

Image Courtesy © Stefan Tuchila

  • Architects: Atelier d’architecture Brenac + Gonzalez et associés
  • Project: An agora at the heart of the CHU of Poitiers
  • Location: Poitiers, France
  • Photography: Sergio Grazia & Stefan Tuchila
  • Project management: CHU of Poitiers
  • Project manager: Stefan Tuchila
  • Landscape architect: Agence Hilaire
  • Cost control: Oteis
  • Structural engineering: Oteis
  • Utilities engineers: ITF
  • Acoustical engineers: Sigma Acoustique
  • Façade engineers: Van Santen
  • Lighting design: Lumesens
  • Cost: €16m excl. VAT
  • Energy performance: RT 2012
  • Surface: 11,000 m²
  • Calendar: delivered in 2016

(more…)

Le Signe National Centre for Graphic Design in Chaumont, France by MOATTI-RIVIERE

Sunday, December 25th, 2016

Article source: MOATTI-RIVIERE

The project foresees:

– renovating the Bank of France building and using its potential in the best possible manner

– to tie in with the new project lacing temporary and permanent exhibition spaces and their technical facilities in a new building that is functional and symbolic of the «SIGNE»(Centre national du Graphisme)

– offering the «SIGNE» and the city an entrance courtyard for their encounters as a place for meetings and as an exhibition space.

Image Courtesy © Michel Denancé

Image Courtesy © Michel Denancé

  • Architects: MOATTI-RIVIERE
  • Project: Le Signe National Centre for Graphic Design
  • Location: Chaumont (52), France
  • PhotographyMichel Denancé
  • Lead Architects: Alain Moatti
  • Engineering: Polymago (Graphics and signage), RFR (structure), Inex (fluids), Les sentinelles des collections (Preventive conservation), Bureau Michel Forgue (costs surveyor), Vincent Taurisson (Multimedia and audiovisual), Lumières Studio (lighting), Avel (acoustics)
  • Type of stone: Limestone Moka cream
  • Dimensions: 120 x 240 cm
  • Exterior: steel joinery
  • Interior: structural walls and raw concrete floor
  • Gross Built Area (square meters or square foot): 2 460 m²
  • Completion Year: 2016

(more…)

Specialized Alzheimer Center in Marseilles, France by Atelier Naom

Friday, December 23rd, 2016

Article source: Atelier Naom

The project is located near the Old-Age Residence of St-Tronc.

The site is served by public transport and a special transport service for disabled people is in charge of the day-to-day support of patients : families can thus entrust their loved ones to an adapted and specialized structure.

Image Courtesy © Atelier Naom

Image Courtesy © Atelier Naom

  • Architects: Atelier Naom
  • Project: Specialized Alzheimer Center
  • Location: Saint-Tronc, Marseilles, France

(more…)

The House In The Grove in Veneux-les-Sablons, France by ARBA

Thursday, December 22nd, 2016

Article source: ARBA

A private house built in a grove near Fontainebleau. The building is compact and its higher floor levels are incorporated into a wooden roof.

When we first visited the garden in which this house was to be built, we came to the conclusion that the challenge would be one of scale. A high or extended building would have blocked and ruined the full view of this charming orchard. And we had to find the right balance between our intervention (the building’s height and ground impact) and the site proper.

 Image Courtesy © Hervé Abbadie

Image Courtesy © Hervé Abbadie

  • Architects: ARBA (Jean-Baptiste Barache & Sihem Lamine)
  • Project: The House In The Grove
  • Location: Veneux-les-Sablons, France
  • Photography: Hervé Abbadie
  • Companies involved: Duhamel/AUTIGNY, Menuiserie Ressy/AUXY
  • Project Year: 2011

(more…)

145 housing units + FAM + PMI in Paris, France by Avenier Cornejo Architectes

Wednesday, December 21st, 2016

Article source: Avenier Cornejo Architectes

Jumps of scale to understand the place

The site is integrated into the multi-urban network of Paris, the Grande Couronne and major green spaces and infrastructure networks. The ZAC Clichy-Batignolles is perceived as a new landscape of connection, a wide-open urban door along the major territorial arches towards the historic city.

The site becomes an important urban platform, an exchange node inserted into the system of great Parisian relational spaces. It holds a role of transition between different scales, them being territorial, urban, environmental, social, cultural, and infrastructure standpoints. The ZAC thus acts as a device of resonance and multi-district transfer.

Image Courtesy © Sergio Grazia

Image Courtesy © Sergio Grazia

  • Architects: Avenier Cornejo Architectes
  • Project: 145 housing units + FAM + PMI
  • Location: Paris 75017, France – 38, 40-42, 50-52 rue Gilbert Cesbron
  • Photography: Avenier Cornejo and Sergio Grazia
  • Software used: ArchiCAD
  • Client: LINKCITY ÎLE-DE-FRANCE et ALTAREA COGEDIM
  • Associated Architects: AVENIER CORNEJO architectes + GAUSA RAVEAU actarquitectura SLP
  • Project Managers: Miguel CORNEJO, Christelle AVENIER, Olivier SARAMITO, Joachim BAKARY Florence RAVEAU, Manuel GAUSA, Mickael DOMINGUEZ, Vicky LENZ
  • Project Team: CFERM Ingénierie [MEP], Bureau Michel FORGUE [cost estimating], Franck Boutté Consultants [environmental engineer – HQE], Bassinet Turquin [landscape architect]
  • Urban Planner: Paris Batignolles Aménagement
  • Consultants: Les produits de l’épicerie [graphic design], EVP Ingénierie [structural engineer]
  • Construction Company: Bouygues Bâtiment Île-de-France
  • Budget: 33 128 000, 00 euros HT
  • Site surface: 3 215 m²
  • Built surface: 16 025,30 m²
    • Used Floor Area Residences: 10 465,40 m² (excl. garden)
    • Used Floor Area FAM: 3 078,60 m²
    • Used Floor Area PMI: 253 m²
  • Date of competition: 2011
  • Date of request: 2011
  • Date of completion: 2015-2016

(more…)

BOR1 – School Complex in Bordeaux, France by JOLY&LOIRET

Tuesday, December 20th, 2016

Article source: JOLY&LOIRET 

One school per floor, one playground per level: outside spaces accessed directly from their relative interior spaces; 3 ‘ground’-floors. A metaphor for the world, nature, ecosystems; the sky, the forest, the earth.

The creche occupies the ‘climatic’ layer: façades reflecting the sky, clouds and the ‘protective’ tree canopy.

Image Courtesy © Luc Boegly

Image Courtesy © Luc Boegly

  • Architects: JOLY&LOIRET
  • Project: BOR1 – School Complex
  • Location: Ginko, Bordeaux, France
  • Photography: Luc Boegly
  • Client: VILLE DE BORDEAUX
  • Design Team: ALTO MEP AND ENVIRONMENTAL CONSULTANT, EVP STRUCTURAL ENGINEER, FORGUE QUANTITY SURVEYOR, URBATEC CIVIL ENGINEER, VIVIE ACOUSTIC CONSULTANT, BATISS SECURITY
  • Assignment: ARCHITECTS AND SUSTAINABLE BUILT ENVIRONMENT SPECIALISTS
  • Environmental Performance: SUSTAINABLE MATERIALS PERFORMANCE
  • Value: 11 M€ HT
  • Area: 5200 M² SHON
  • Date: COMPETITION WON 2009 – COMPLETION DUE 2012

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: Be Inspired Awards
xponential2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy